İçeriğe atla

Zagros Dağları

Koordinatlar: 33°40′K 47°00′D / 33.667°K 47.000°D / 33.667; 47.000
Zagros Dağları
Çiyayên Zagrosê
زاغروس
زنجیرەچیاکانی زاگرۆس
زاگرس
Harita
Yükseklik4.409 metre (14.465 ft)
Coğrafya
Konum(İran-Irak sınırı)

Zagros Dağları ya da Zağros Dağları, (Farsçaرشته كوه زاگرس, Asurca: ܛܘܪ ܙܪܓܣ, Kürtçe: زنجیره‌چیاکانی زاگرۆس/6 -Çiyayên Zagrosê, Lurca: کو یه لی زاگروس, Arapçaجبال زغروس) İran ve Irak topraklarında bulunan büyük dağ zinciri. İran'da uzandığı bölgeye ismini vermiştir.[1]

Uzunluğu İran'ın Irak sınırından Basra Körfezi'nin güneyine kadar 1.500 km'dir. Sıradağlar Hürmüz Boğazı'nda sona erer. Zagros'un en yüksek yeri 5.098 metre yüksekliğindeki Dena doruğudur.[2]

Kaynakça

  1. ^ "www.irankulturevi.com". 17 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2010. 
  2. ^ "Zagros dağlarındaki toz bulutu". NASA Dünya Gözlemevi. 23 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Luristan</span>

Luristan Eyaleti (Farsça: استان لرستان, Ostān-e Lorestān), İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kohgiluye ve Buyer Ahmed</span>

Kohgiluye ve Buyer Ahmed Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan (eyalet)</span> İranda bir eyalet

Hemedan Eyaleti, İran'nin 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Merivan</span>

Merivan (Kürtçe:مریوان, Merîwan, Farsça:مریوان, Marīvān Hashiye), İran'ın Kürdistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kandil Dağları</span> Irak-İran sınırına yakın dağlık bölge

Kandil Dağları, Irak-İran sınırında yer alan ve yaklaşık 1.500 km uzunluğundaki Zagros Dağları'nın bir bölümünü oluşturan sıradağlar. Dağın büyük kısmı Irak tarafındaki Erbil ilindedir. Akarsular tarafından derin olarak yarılan Kandil'i, hem Irak hem de İran bölümünde faylar sınırlamıştır. Dağlık bir yapıya sahip olan arazi çeşitli bitki ve hayvan türlerini de barındırmaktadır. Zirveleri kar ve buzullarla, etekleri meşe ağaçları, alıç, kiraz eriği, kuşburnu, elma, ahlat, üvez vb. yabani ağaçlar ve çayır otlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan</span> Orta Doğuda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerin genel adı

Kürdistan Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge. Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran’a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran platosu</span>

İran platosu, Güneybatı, Güney Asya ve Kafkaslar'da bulunan coğrafik bir oluşumdur. Bu plato, Arabistan ve Hindistan plakası arasında kalan Avrasya plakasının batıda Zagros dağları, kuzeyde Hazar Denizi ve Kopet Dağları, güneyde Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve doğuda Hindukuş Dağları arasında kalan bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran coğrafyası</span>

İran, Güneybatı Asya'da, Umman Körfezi, Fars Körfezi, Hazar Denizi, Irak, Türkiye ve Pakistan arasında bir coğrafik konuma sahiptir. İran yeryüzündeki en dağlık ülkelerden biridir. Dağlar, üzerlerinde ana tarım ve yerleşim bölgelerinin yer aldığı çok sayıda dar havza veya platoyu çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran tarihi</span> İranın tarihsel gelişimini ele alan tarihyazımı alanı

İran tarihi, tarihin en eski uygarlıklarından biri olan İran'ın tarihsel gelişimini ele alan tarih yazımı alanıdır. Bu tarih; batıdaki Anadolu'dan doğudaki Hindistan ile Siri Derya Nehri'ne, kuzeydeki Kafkaslar ve Avrasya steplerinden de güneydeki Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ne kadar geniş bir alanı içine alan Antik İran bölgesinin tarihini kapsamaktadır.

Hemrin Dağları, Irak'ın başkenti Bağdat'ın 60 km doğusunda, Diyala İli ve İran sınırından, Bağdat'ın 260 km kuzeyinde bulunan Kerkük'e kadar uzanan sıradağlardır. Bu dağlık alan Zagros dağlarının en batıdaki dalgalanmalarından biri olarak görülür ve Arap Irak'ı ile Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı Kürdistan bölgesinin doğal bir coğrafî sınırı olarak görülmüştür. Bu kanı Iraklı tarihçi Abdül-Rezzak El-Hassani'nin Irak'ın Siyasi Tarihi isimli kitabında desteklenmiş, Hemrin Dağları'na ayrıca Cecil J. Edmonds da yazılarında yer vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İglid</span>

İglid, İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.

Kuhdeşt (Farsça: کوهدشت, Kūhdasht), İran'ın batısında Luristan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Geraş</span>

Geraş, İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Zerrinşehr</span> İranın İsfahan eyaletindeki bir şehir

Zerrinşehr, İran'ın İsfahan Eyaleti'nde şehir.

Yasuc Havaalanı(IATA: YES, ICAO: OISY), İran'nın Kohkiluye ve Buyer Ahmed Eyaleti'nin merkezi, Zagros Dağlarındaki Yasuc kentinde yer alan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zagros TV</span> 2007den beri Irak Kürdistanında yayın yapan televizyon kanalı

Zagros TV 2007 yılından beri Irak Kürdistanı'nda yayın yapan televizyon kanalı istasyonu. Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) aittir ve Erbil merkezlidir.

Kürt mülteci ve yerinden edilmiş kişilerin sorunu, Orta Doğu'da 20. yüzyılda ortaya çıkan ve bugün devam eden sorun. Kürtler çoğunlukla İran, Irak, Suriye ve Türkiye'nin komşu parçalarını içeren Kürdistan olarak bilinen bir bölgede yaşayan, Batı Asya'da bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Uramanat Kültürel Peyzajı</span>

Hawraman Kültürel Peyzajı veya Uramanat Kültürel Peyzajı, İran'ın 26. somut kültürel miras alanıdır. Bu el değmemiş ve dağlık peyzaj alanı, MÖ 3000'den beri bölgede yaşayan tarıma dayalı bir Kürt kabilesi olan Hawrami halkının geleneksel kültürüne tanıklık etmektedir. Miras alanı, İran'ın batı sınırı boyunca Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde, Zagros Dağları'nın merkezinde uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şâpûr Mağarası</span>

Şâpûr Mağarası Güney İran'da Zagros Dağları'nda Bişapur antik kentine yaklaşık 6 km mesafede yer alan bir mağaradır. Mağara, Sasani döneminde polo bölgesi olan Çogan vadisindeki Kazerun yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle-Fırat havzası</span>

Dicle-Fırat havzası Batı Asya'da Basra Körfezi'ne dökülen büyük bir nehir sistemidir. Başlıca nehirleri, daha küçük kolları ile birlikte Dicle ve Fırat'tır.