İçeriğe atla

Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu

Koordinatlar: 45°48′34″K 15°58′12″D / 45.80944°K 15.97000°D / 45.80944; 15.97000
Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu
Harita
Genel bilgiler
TürTiyatro, bale ve opera binası
Mimari tarzNeo-barok
Konum Hırvatistan Zagreb, Hırvatistan
Koordinatlar45°48′34″K 15°58′12″D / 45.80944°K 15.97000°D / 45.80944; 15.97000
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Helmer ve Fellner

Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu (HırvatçaHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu) Zagreb’de bulunan ulusal tiyatro, bale ve opera evidir. Kısaca “HNK Zagreb” olarak bilinir.

Mareşal Tito Meydanı’nda, 1895 yılında imparator Franz Joseph tarafından açılışı yapılan neo-barok yapıda hizmet verir. Üç sanat dalı (tiyatro, bale, opera) tek çatı altında, tek sahnede icra edilmektedir.

Tarihçe

Tüccar Kristofor Stankovic, piyangodan kazandığı parayla 1834 yılında Marko Meydanında 750 koltuklu bir tiyatro binası yaptırmıştı.[1] Başlangıçta Alman tiyatro topluluklarının oyunlarını sahnelediği bu mekanda Novi Sadlı oyuncuların 10 Temmuz 1840’ta Ivan Kukuljevic Sakcinski’nin Hırvatça oyunu “Juan ve Sofya veya Sisak’taki Türkler” adlı oyununu sahnelemesi ile Zagreb Tiyatrosu perdelerini açmış oldu. 1846’da ilk Hırvatça opera olan, Vatroslav Lisinski’nin “Aşk ve Kin” adlı eserinin galası da Marko Meydanı’ndaki eski tiyatro binasında yapıldı. Zagreb Tiyatrosu 1860’ta “Ulusal Zagreb Tiyatrosu” adını aldı. 24 Kasım 1869’da aktör Toot Lesic şu açıklamayı yaptı: “Yarından başlayarak bu tiyatroda sadece Hırvatça oyunlar oynanacaktır.[2]

1870’te Hırvat Operası kuruldu ve daha donanımlı yeni bir bina yapılması düşüncesi doğdu ancak eski binanın depremde hasar gördüğü 1880 yılına kadar bu konuda bir adım atılmamıştır.[1] 1880’de Hırvat parlamentosu Zagreb’te yeni bir tiyatro binasının inşa edilmesi için gerekli mali kaynakları yaratmak üzere Hırvat yazar ve milletvekili Marijan Derencina öncülüğünde girişimde bulundu; tiyatro inşaatı konusunda tecrübeli Viyanalı iki mimara (Helmer ve Fellner) ayrıntılı planı hazırlatıldı.[1] Derencina’nın tiyatrodan ayrılması üzerine çalışmalar yarım kaldı.

İmparator Franz Joseph’in Zagreb’i ziyaret etmesi gündeme gelince tiyatro inşaatı 1893’te yeniden gündeme geldi. Yeni binanın şehrin dışında, o devirde Zagreb pazarının kurulduğu yerde (bugünkü Mareşal Tito Meydanı) inşa edilmesine karar verildi.[1] 1894/1895 sezonu eski binadaki son tiyatro sezonu oldu. Yeni binanın inşaatı dört ayda tamamlandı ve iç dekorasyon işleri başladı. Sahnenin demir perdesi (sahneyle seyirci salonunu birbirinden ayıran perde) üzerine ressam Vlaho Bukovac tarafından “Hırvat Reformu” başlıklı resim yapıldı. Resimde başta Ljudevit Gaj olmak üzer Hırvat reformcular Rönesans şairi Ivan Gundulic’i ziyaret ederken gösterilir. Salonun tavanı ve duvarlarındaki resimler Viyanalı sanatçı Alexander Demetrius Goltz tarafından yapıldı.

Tiyatro binası 14 Ekim 1895’te törenle açıldı. İmparator, tiyatronun balkonundaki bir sütun üzerine özel olarak tasarlanmış gümüş bir çekiçle kilit taşına vurarak binanın açılışını gerçekleştirdi.

Binanın önüne ünlü heykeltıraş Ivan Meštrović’in “Yaşam Kuyusu” heykeli 1905 yılında yerleştirildi. Balenin tiyatro ve operaan bağımsız bir bölüm olarak gelişmesi 1921’den itibaren gerçekleşti.[3] Bina 1967-1969’da kapsamlı bir tadilat gördü. Kurum, 1991’de Hırvatistan Cumhuriyet’nin bağımsızlığını kazanmasından sonra Zagreb tiyatrosu devlet ve merkez tiyatrosu statüsünü kazandı.[3]

Dış bağlantılar

Resmi site

Kaynakça

  1. ^ a b c d "About the building, Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu web sitesi, Erişim tarihi:06.05.2015". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Hırvat Tiyatrosu, Arzamas Klasik Batı Edebiyatı Fanzini, Saı 1, Mart 2014". 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 
  3. ^ a b "Ana Lederer, The history of CNT Zagreb, Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu web sitesi, Erişim tarihi:06.05.2015". 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Varaždin</span> Hırvatistanda Versedin iline bağlı şehir

Varaždin. Kuzeybatı Hırvatistan'da şehir. Zagreb 'in 81 km kuzeyinde yer alır. Varaždin Bölgesi'nin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenice Tiyatrosu</span>

Fenice Tiyatrosu, İtalya'nın Venedik kentinde bulunan ve İtalya'nın en önemli sayılan opera-evlerinden biridir. İsmi Feniks kuşundan gelmektedir ve bu mitik kuş gibi, ilk defa 1792'de açıldıktan sonra Fenice Tiyatrosuda birkaç kere yangın geçirip kül olmuş ve her seferinde yeniden inşa edilmiştir. En son 1989'daki yangınından sonra tekrar inşa edilmiş ve Kasım 2004'te La Traviata eserinin temsili ile yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki başlıca opera binasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azərbaycan'ın ulusal opera ve bale tiyatrosudur.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Tiyatrosu</span>

Slovak Ulusal Tiyatrosu, Bratislava'da tiyatro, bale ve opera topluluklarını bünyesinde barındıran köklü kültür kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Mariinski Tiyatrosu</span> Rusya, Sankt-Peterburgda tarihi bir opera ve bale tiyatrosu

Mariinski Tiyatrosu, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde tarihi opera ve bale tiyatrosu.

Alma Prica Hırvat oyuncu. 1985 yılında Zagreb Drama Sanatları Akademisi'nden mezun olduktan sonra 1986'da Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu'na katılmıştır. Başta tiyatro oyuncusu olmasına rağmen birçok film ve televizyon yapımında rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Ulusal Tiyatrosu</span>

Saraybosna Ulusal Tiyatrosu Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 1921'de hizmete girmiş bir tiyatro topluluğu ve gerek bu topluluğun, gerekse bünyesindeki opera, bale topluluklarının performanslarını sergiledikleri; Saraybosna Filarmoni Orkestrası'nın konserlerini gerçekleştirdiği tarihî yapının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi</span>

Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi veya kısaca ZAVNOH, II. Dünya Savaşı sırasındaki anti-faşist direniş sırasında Hırvatistan'daki arasında en yüksek yönetim organı. Hırvatistan devletinin kurucu unsuru olarak görev almıştır. Son toplantısında ismini Hırvatistan Halk Parlamentosu olarak değiştirdi. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin (AVNOJ) bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Milka Planinc</span> Eski kadın Hırvatistan başbakanı

Milka Planinc, Hırvatistan'dan Yugoslav bir siyasetçi. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başbakanıydı ve bu makamdaki ilk ve tek kadın olarak 1982'den 1986'ya kadar görev yaptı. Planinc diplomatik olarak tanınmış bir Komünist devletteki ilk kadın hükûmet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pero Kvrgić</span>

Pero Kvrgić, Hırvat aktör.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da tiyatro</span>

Ukrayna'da tiyatro, Ukrayna'da kültürel gelişimin tespit ve ifadesi için kullanılan güzel sanatlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Opera Binası, Valetta</span>

Kraliyet Opera Binası veya Kraliyet Tiyatrosu Malta'nın başkenti Valletta’da, şehir kapısının yakınında, Cumhuriyet Caddesi üzerinde 1866 yılında inşa edilen opera ve sahne sanatları binası.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

Milli Kurum Türk Tiyatrosu, Üsküp’te Türkçe oyunlar sergileyen, 1950’de kurulmuş profesyonel tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Ivana Bodrožić</span>

Ivana Bodrožić Hırvat yazar ve şairdir.