İçeriğe atla

Zagreb Camii

Koordinatlar: 45°47′28″K 16°00′42″D / 45.79111°K 16.01167°D / 45.79111; 16.01167
Zagreb Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumZagreb, Hırvatistan
Koordinatlar45°47′28″K 16°00′42″D / 45.79111°K 16.01167°D / 45.79111; 16.01167
İnançİslam
Web sitesihttp://islamska-zajednica.hr/
Mimari
Mimar(lar)Cemal Selic, Mirza Golose
Mimari türCami
İnşaat başlangıcı1981
Tamamlanma1987
Özellikler
Kubbe sayısı2
Minare sayısı1
Minare yüksekliği34.5 m[1]
Zagreb Camii'nin görünümü.

Zagreb Camii (Hırvatça: Zagrebačka džamija) Zagreb şehrinde bulunan Hırvatistan'ın en büyük camisidir.

Tarihi

Zagreb'de cami inşaatı 1981'de başladı. 1983'te Şarika Emiri Sultan bin Muhammed el-Kasımi, Zagreb'deki İslami cemaati ziyaret etti. Caminin yapımı için 2,5 milyon ABD doları bağışta bulundu.[2] Cami 1987[1] yılında inşa edilmiştir.

Açıklama

Zagreb Camii, Hırvatistan'ın en büyük camisidir. Cami, Ahmed Smaylovich İslami Ortaokulu ve İslam Kültür Merkezi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Cami, Bosnalı mimarlar Cemal Selic ve Mirza Golose tarafından tasarlandı. Minarenin yüksekliği 34.5 metreye[3] ulaşır.

Kaynakça

  1. ^ a b Nadilo 2013, s. 592.
  2. ^ "Islamska zajednica u Hrvatskoj". 10 Haziran 2007. 10 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2018. 
  3. ^ "Turistička zajednica grada Zagreba" (Hırvatça). www.infozagreb.hr. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2018. 

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey Camii</span>

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GNK Dinamo Zagreb</span> Hırvat futbol kulübü

GNK Dinamo Zagreb, Hırvat futbolunun önde gelen takımlarından biridir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 1945 yılında kurulmuştur. Maçlarını 38.923 kapasiteli Maksimir Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Luka Modrić</span> Hırvat futbolcu

Luka Modrić, La Liga takımlarından Real Madrid'de orta saha mevkisinde oynayan ve Hırvatistan millî takımının kaptanlığını yapan Hırvat millî futbolcudur. Esas olarak merkezi orta saha oyuncusu olarak oynamaktadır, fakat aynı zamanda ofansif ve defansif orta saha olarak da oynayabilir. Yaygın olarak tüm zamanların en iyi orta saha oyuncularından biri ve gelmiş geçmiş en iyi Hırvat futbolcusu olarak kabul edilir. Ayrıca ülkesinin 2018 FIFA Dünya Kupası finaline çıkmasında büyük rol oynadı. Bu olaydan sonrada Ballon d'Or ödülünü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın ilçeleri</span>

Hırvatistan ilk kez Orta Çağ'da bölgelere bölünmüştür. İdari bölümler zaman içinde Osmanlı fetihlerinde kaybedilen topraklar, bu toprakların özgürlüğünü kazanması, Dalmaçya, Dubrovnik ve Istria bölgelerindeki politik statünün değişmesine bağlı olarak zaman içinde değişmiştir. Bu geleneksel bölünme 1920'lerde Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı, ardından Yugoslavya Krallığı'nın oluşturduğu oblastlar ve banovinalar nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist yönetimindeki Hırvatistan, II. Dünya Savaşı'nda etken bir güç olan Yugoslavya'yı meydana getiren öğelerden biriydi ve bu dönemde idari yapılanma tümden değiştirilerek ülke 100 kadar belediyeye bölündü. 1992'de çıkarılan bir yasayla birlikte tekrar 1920'den önceki idari birimlere, bölgelere bölündü ancak 1918'de Translithanya'da oluşturulan 8 bölge ve merkezleri Bjelovar, Gospić, Ogulin, Požega, Vukovar, Varaždin, Osijek ve Zagreb'in yanında 7 bölge daha oluşturarak bölgeyi 15 bölgeye böldü.

<span class="mw-page-title-main">Mario Mandžukić</span> Hırvat futbolcu

Mario Mandžukić, santrfor mevkiinde oynamış Hırvat eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

Lidija Horvat-Dunjko, Hırvat soprano.

<span class="mw-page-title-main">Karagöz Bey Camii</span>

Karagöz Bey Camii, Mostar, Bosna Hersek şehrinde 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavudiye Camii</span>

Arnavudiye Camii veya Hasan Defterci camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Atik Sava Camii</span> Cami

Atik Sava Camii, Bosna Hersek'teki Brčko şehrinde cami. Atik Sava camisi, 1992'de Sırp Cumhuriyeti Ordusu makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2006'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Esma Sultan Camii (Jajce)</span> Bosna Hersekte bir cami

Esma Sultan Camii, Bosna Hersek'teki Jajce kasabasında cami. Esma Sultan camisi, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2010'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın Kalbi Bazilikası, Zagreb</span>

İsa'nın Kalbi Bazilikası, Zagreb, Hırvatistan'ın Palmotićeva caddesinde bulunan bir Roma Katolik bazilikasıdır. Kutsal Kalbe adanmıştır ve Hırvat mimar Janko Holjac tarafından Neo Barok tarzda tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

Hırvatistan Basketbol Federasyonu kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak Hırvatistan'da basketbol sporunun ulusal yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Mısır ilişkileri</span>

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Japonya ilişkileri</span>

Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki azınlık dilleri</span>

Hırvatistan Anayasası, giriş bölümünde Hırvatistan'ı etnik Hırvatların ulus devleti, anayasanın ulusal azınlıklar olarak tanıdığı geleneksel olarak var olan toplulukların ülkesi ve tüm vatandaşlarının ülkesi olarak tanımlamaktadır. Anayasada açıkça sayılan ve tanınan ulusal azınlıklar Sırplar, Çekler, Slovaklar, İtalyanlar, Macarlar, Yahudiler, Almanlar, Avusturyalılar, Ukraynalılar, Ruslar, Boşnaklar, Slovenler, Karadağlılar, Makedonlar, Ruslar, Bulgarlar, Polonyalılar, Rumenler, İstro-Rumenler ("Ulahlar"), Türkler ve Arnavutlardır. Anayasanın 12. Maddesi Hırvatistan'da resmî dilin Hırvatça olduğunu belirtse de bazı yerel yönetimlerde başka bir dilin ve Kiril alfabesinin veya başka bir alfabenin resmi kullanıma sokulabileceğini de belirtir.

Kali Sara Hırvatistan Çingene Birliği Hırvatistan'daki Romanların haklarını savunmak için kurulmuş bir organizasyondur. Merkezi Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de bulunmaktadır. Organizasyon Temmuz 2007'de kurulmuştur ve ilk başkanı Hırvatistan Parlamentosu'nun müstakbel üyesi Veljko Kajtazi'dir. Birlik, 2008 yılında ilk Çingenece-Hırvatça sözlüğün yayınlanması vesilesiyle, 157 kişi tarafından imzalanan Çingene Dili Sözleşmesi'nin imzalanmasına önayak olmuştur. Sözlüğün yayınlandığı 5 Kasım tarihinde, yerel ve uluslararası Çingene toplumu Dünya Çingene Dili Günü'nü kutlamıştır. Hırvatistan Parlamentosu 25 Mayıs 2012 tarihinde Çingene Dili Günü'nü resmen tanıdı. 2015 yılında UNESCO, birliğin Çingeneceyi küresel kültürel mirasın bir parçası olarak tanıma girişimini Dünya Çingene Dili Günü'nü tanıyarak kabul etti. UNESCO'ya resmî teklif Hırvatistan Cumhuriyeti tarafından yapılmıştır. Birlik, 2018 yılında "Kali Sara - İlk On Yıl" adlı monografiyi yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Vera Fischer</span> Hırvat heykeltıraş

Vera Fischer Hırvat heykeltıraş.