İçeriğe atla

Zagreb Arena

Koordinatlar: 45°46′18″K 15°56′34″D / 45.77167°K 15.94278°D / 45.77167; 15.94278
Zagreb Arena
Harita
YerZagreb, Hırvatistan
Koordinatlar45°46′18″K 15°56′34″D / 45.77167°K 15.94278°D / 45.77167; 15.94278
Temel atma20 Temmuz 2007
Açılış27 Aralık 2008
Maliyet89 milyon Euro
Kapasite24.000

Zagreb Arena, Hırvatistan'ın Zagreb şehrinde bulunan çok amaçlı bir kapalı arenadır. Aynı zamanda bir bina kompleksi olan Arena Kompleksi ile birlikte, şehrin en büyük alışveriş ve eğlence merkezlerinden biri haline gelmektedir. Arena, hokey, futbol, hentbol, atletizm, basketbol, voleybol, birçok diğer spor müsabakası ve çeşitli konserler, sergiler, fuarlar, kongreler ve konferanslar için kullanılmaktadır. Arena Zagreb, Avrupa Arenalar Derneği'nin (EAA) eski bir üyesidir.[1]

Alışveriş merkezi ve Arena Zagreb ortak bir otopark, çok salonlu sinema, birçok restoran, kafe ve mağaza gibi hizmeti paylaşmaktadır.

Tarihi

Arena Zagreb 2008

Hırvatistan Hükümeti ve Zagreb Meclisi, 2009 Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda oyunlara ev sahipliği yapmak ve daha sonra birçok diğer spor, kültürel ve ticari etkinlikler için bir spor salonu inşası amacıyla kamu ihalesi düzenledi. Arena, 2025'te ülke, Danimarka ve Norveç ile birlikte Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'na yeniden ev sahipliği yapacaktır.

Macaristan'dan TriGránit ve Hırvatistan'dan Ingra'dan oluşan konsorsiyum seçildi. TriGránit/Ingra teklifi, 25 Nisan 2007'de başlangıçta onaylandı, ancak Belediye Başkanı Milan Bandić'in koşullardan memnuniyetsizlik duyması nedeniyle nihai sözleşmenin imzalanması gecikti. Konsorsiyum, Zagreb'den UPI-2M stüdyosunu ve Atina'dan Decathlon stüdyosunu uluslararası danışman olarak, bu proje için Arena Zagreb'e özgü bir tasarım oluşturmak ve üretmek amacıyla görevlendirdi. Spor salonunun inşası nihayet 20 Temmuz 2007'de başladı ve planlandığı gibi 15 Aralık 2008'de tamamlandı.[2][3]

Arena ayrıca, Split, Varaždin ve Poreč ile birlikte 2018 Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası'na da ev sahipliği yaptı.[4]

Mimari

View of the arena from Lake Jarun (July 2016)

Bina etrafında dev bir kaburga kafesine benzeyen 86 büyük, ön gerilmeli, ön fabrikasyon beton eğimli kolon, çeşitli ışık efektlerine olanak tanıyan yarı saydam bir polikarbonat zarla bağlanarak ana cepheyi oluşturur. Bu yapı, katedralle birlikte Zagreb'in simgelerinden biri haline gelmiştir.

Mekan için maksimum esneklik sağlamak amacıyla mekansal ve işlevsel özelliklerin geliştirilmesi, şematik tasarım aşamasında kritik bir öneme sahipti. 4,550 koltuklu teleskopik sistem, farklı düzenlemelere ve etkinlikler arasında hızlı geçişlere olanak tanıyan önemli bir unsurdu. Tekil vizyon, sporcular, diğer katılımcılar ve etkinlik yöneticileri için geniş tesisler, ziyaretçilerin basit ve akıcı bir şekilde dolaşımını sağlayan bir konsept, çeşitli yiyecek hizmetleri karışımı ve aynı anda kullanılabilen daha küçük, birbirinden bağımsız alanların tasarlanmasını da beraberinde getirdi.

Akustiğin doğru ayarlanması da önemliydi. Çelik çatı yapısı, ek sahne ekipmanlarının asılmasına olanak tanıyacak yeterli taşıma kapasitesine sahipti. Çatı yapısı, dünyanın herhangi bir yerinde alışılmadık bir yaklaşım olan bir askılı köprünün yapısına yakındır. Çatının taşıyıcı yapısı yalnızca 45 cm yükseklikte olup, 110 m'lik bir açıklık üzerindedir; çünkü çatı, dış taraftan üst kısmına asılmıştır ve iç mekandan görülemez. Bu çözüm, çağdaş kablo üretim teknolojisi ile mümkün hale getirilmiştir. Açıklık, yalnızca 66 mm çapında olan kablolarla askıya alınmıştır. Her bir kablo 400 ton taşıma kapasitesine sahiptir. Salondaki toplam kapasite 16,500 koltuk ve konserler için 22,400'dür.[5]

Arena Zagreb, 2009 Dünya Mimarlık Festivali'nde Yılın Yapısal Tasarımı ödülünü kazanmış ve 2010 Global BBR'de Büyük Gösteri ödülünü almıştır.[6]

Zagreb Arena'nın iç görünümü.

Galeri

Kaynaklar

  1. ^ "Official Website of European Arenas Association". EAA. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Gotova Arena Zagreb" (Hırvatça). Metro-portal.hr. 16 Aralık 2008. 29 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 
  3. ^ "Prelijepa Arena Zagreb konačno završena!" (Hırvatça). Dnevnik.hr. 15 Aralık 2008. 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 
  4. ^ "2018 Men's EHF EURO / Final Tournament - European Handball Federation". www.eurohandball.com. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 
  5. ^ "Archived copy". www.javno.com. 12 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2022. 
  6. ^ "Arena Zagreb među 104 objekta proglašena građevinom godine". www.vecernji.hr. 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Sinan Erdem Spor Salonu</span> İstanbulun Bakırköy ilçesinde bulunan çok amaçlı salon

Sinan Erdem Spor Salonu, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan çok amaçlı salon. Adını, 1989-2003 yılları arasında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) başkanlığını yürütmüş olan Sinan Erdem'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altice Arena</span>

Altice Arena, Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan gösteri, konser ve spor merkezidir. Arena, Portekiz ve Avrupa'daki en yüksek kapalı alandır. İlk olarak Expo’98 için planlanmıştır. Açıldığı yıl olan 1998'den beri pek çok konser ve aktiviye ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Ahoy</span>

Ahoy Rotterdam, Rotterdam, Hollanda'da bulunan bir kongre merkezi ve arenadır. 1950 yılında açıldığından bu yana merkez pek çok sergiye, konsere ve spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Merkez üç ana bölümden olmaktadır: "Beurs- & Evenementenhallen", "Congres- & Vergadercentrum" ve "Ahoy Arena". Ana konser alanı olan Ahoy Arena, 15 Ocak 1971'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatska radiotelevizija</span>

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Niko Kranjčar</span> Hırvat futbolcu

Niko Kranjčar d. 13 Ağustos 1984, Zagreb), Hırvat eski futbolcudur.

2013-14 Prva HNL, 1992 yılından beri devam eden Hırvatistan'ın en üst düzey futbol ligi Prva HNL'nin yirmi üçüncü sezonu. Lig 13 Temmuz 2013 tarihinde başlamış ve 17 Mayıs 2014 tarihinde sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wiener Stadthalle</span>

Wiener Stadthalle, Avusturya'nın Viyana şehrinde bulunan spor kompleksidir. 1953-1958 yılları arasında Avusturyalı mimar Roland Rainer tarafından yapılmıştır. Arena'nın toplam kapasitesi 16.000 kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

Željko Senečić, Hırvat film yapımcısı, yönetmen, tasarımcı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Lučko Havalimanı</span>

Lučko Havalimanı, Hırvatistan'ın Lučko yakınlarındaki Ježdovec'te, bulunan genel havacılık ve planlanmamış hava taşımacılığı için kullanılan bir havalimanıdır. Aeroklub Zagreb tarafından işletilmektedir ve 850x30 metre (2.789 ft×98 ft) ölçülerinde iki paralel çim pisti vardır. Pistlerin çim olması nedeniyle, sadece ilkbahardan sonbahara kadar kuru olan zamanlarda kullanılır. Genel kullanımı dışında havalimanı, Zagreb Air Show ve Adria Air Race gibi hava şovları için bir kalkış ve iniş havalimanı olarak ve sivil pilot eğitimleri için bir operasyon üssü olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pero Kvrgić</span>

Pero Kvrgić, Hırvat aktör.

Urša Raukar-Gamulin, bir Hırvat tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu olmanın yanı sıra siyasi bir aktivisttir. Zagreb Gençlik Tiyatrosu topluluğunun daimi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pala Alpitour</span>

Pala Alpitour ; Santa Rita, Torino, İtalya'da bulunan çok amaçlı Kapalı spor salonudur. Torino Olimpiyat Stadı'na birkaç metre mesafededir. Arena'nın buz hockeyi etkinlikleri için koltuk kapasitesi 12,350 kişilik ve bu kapasiteden dolayı İtalya'nın en büyük kapalı spor arenasıdır. Arena 2006 Kış Olimpiyatları için €87 milyon Euro harcanarak yapılmıştır.

Larissa Kalaus, Hırvat hentbolcudur. RK Podravka Koprivnica ve Hırvatistan millî takımında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Mısır ilişkileri</span>

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">St. Jakobshalle</span>

St. Jakobshalle, İsviçre'nin Basel yakınlarındaki Münchenstein'da bulunan bir arenadır. Esas olarak kapalı sporlar ve konser etkinlikleri için kullanılır. Arena başlangıçta 9.000 kişilik kapasiteye sahipti ve Eylül 1976'da açıldı. İsviçre Kapalı Erkekler Tenis Turnuvası'na ev sahipliği yapmaktadır.