İçeriğe atla

Zafer Takı (Pyongyang)

Koordinatlar: 39°02′41″K 125°45′11″D / 39.04472°K 125.75306°D / 39.04472; 125.75306
Zafer Takı (Pyongyang)
개선문
Pyongyang'da yer alan zafer takının kuzey doğudan görünümü
Harita
Koordinatlar39°02′41″K 125°45′11″D / 39.04472°K 125.75306°D / 39.04472; 125.75306
KonumKuzey Kore Pyongyang, Kuzey Kore
MalzemeBeyaz granit
Genişlik50 metre (160 ft)
Yükseklik60 metre (200 ft)
Açılış tarihi15 Nisan 1982 (42 yıl önce) (1982-04-15)

Zafer Takı (Pyongyang) (Korece: 개선문; İngilizce: Arch of Triumph), Japon yönetiminde Kore'deki 1925-1945 yılları arasındaki bağımsızlık eylemlerini anmak için inşa edilen tak. Meksika'daki 60 metrelik Devrim Anıtı'ından sonra 50 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük ikinci zafer takıdır.[1]

Kuzey Kore'de yer alan Pyongyang Folklor Parkı'nda Zafer Takı'nın minyatür bir kopyası bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Guide to Pyongyang Tour 27 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The People's Korea, Erişim tarihi: 23 Kasım 2015.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">.kp</span> Kuzey Korenin ülke üst düzey alan adı

.kp Kuzey Kore için ayrılmış İnternet Ülke kodu üst-düzey alan adıdır. 24 Eylül 2007'de oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Kuzey Kore'deki şehirler listesidir. Ülkenin başkenti Pyongyang, doğrudan yönetilen şehir statüsüne sahip olup iki şehir özel şehir statüsündedirler. Diğer küçük şehirler ise si (시) olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

Zafer Takı şu anlamlara gelebilir;

Salsu Muharebesi, 612 yılında Goguryeo ve Sui Hanedanı arasında 2. Goguryeo-Sui sırasında meydana gelen büyük bir muharebe. Goguryeo süvari kuvvetleri, Sui ordusunu Salsu nehri civarlarında hezimete uğratmıştır.

Kuzey Kore Futbol Ligi, Ekim 1972'de başlamıştır. Kuzey Kore'nin en prestijli ligidir. 10 takımdan oluşur. Ligi üst sıralarda bitiren takımlar AFC Başkanllık Kupası'na katılır. Ligi son sıralarda bitiren takımlar DPR K-League 2'ye düşer.

Pyongyang-şi Çiyugdan, 30 Nisan 1956'da, Kuzey Kore'nin Pyongyang şehrinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Kuzey Kore Futbol Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını Pyongyang şehrindeki Kim Il-sung Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Yong-jo</span>

Hong Yong-Jo Kuzey Koreli eski millî futbolcudur. Rusya ekiplerinden Rostov'da forma giymiş, 2011 sezonu başında eski takımı 4.25 Sports Group'a tekrar transfer olmuştur.

Kore Standart Zamanı, Güney Kore'nin standart zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre 9 saat ileridedir. Önceleri yaz saati uygulaması kullanılsa da bu uygulama günümüzde devam etmemektedir. Kore Standart Zamanı; Japonya Standart Saati, Endonezya Doğu Standart Zamanı ve Yakutsk Zamanı ile aynı zamanı göstermektedir. Bir süre Kuzey Kore tarafından da kullanılan Kore Standart Zamanı, 15 Ağustos 2015'ten itibaren Pyongyang zaman dilimine geçmiştir.

Air Koryo Pyongyang, Sünen-guyŏk merkezli, Kuzey Kore devletinin ulusal bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Sunan Uluslararası Havalimanı tabanlıdır ve uluslararası olarak Asya ve Avrupa'daki noktalara tarifeli ve charter hizmetleri ile çalışmaktadır.

Tak, özel günlerde, bayramlarda ve festivallerde, geçit yapılacak caddelere geçici veya sürekli olarak kurulan, günün anlam ve önemine göre yazı, çiçek vb. ile süslenen kemer. Bazı taklar, savaş kazanılması gibi elde edilen büyük başarılar ve yaşanan önemli olaylar şerefine de yapılabilir. Bu türden taklar, çimento gibi dayanıklı bir malzemeyle kalıcı olarak anıt biçiminde yapılır ve dilimize çardak olarak geçen çehartak Farsçada dört kemer anlamına gelmektedir

<span class="mw-page-title-main">Kim Il-sung Stadyumu</span> Kuzey Korenin başkenti Pyongyangda bulunan ulusal futbol stadyum

Kim Il-sung Stadyumu, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan ulusal futbol stadyumudur.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Meydanı</span>

Kim İl-sung Meydanı, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan anıtsal meydan.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Halk Eğitim Evi</span>

Büyük Halk Eğitim Evi ya da Kuzey Kore Ulusal Kütüphanesi, Kuzey Kore'de başkent Pyongyang'daki Kim İl-sung Meydanı'nda yer alan merkezi kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Folklor Parkı</span>

Pyongyang Folklor Parkı,, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan lunapark. Park, Kore tarihini yansıtacak şekilde Aralık 2008 tarihinde inşa edilmeye başlanmış ve 11 Eylül 2012'de kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Parti Kuruluş Anıtı</span>

Parti Kuruluş Anıtı, Kore İşçi Partisi'nin kuruluşunu anmak amacıyla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da inşa edilen anıt.

<span class="mw-page-title-main">Huich'on</span>

Hŭich'ŏn Kuzey Kore'nin Chagang bölgesinden bulunan bir şehirdir. 2008 sayımlarına göre nüfusu 168,180 kişidir.