İçeriğe atla

Zafer Karatay

Zafer Karatay
Doğum2 Ekim 1958
Ankara, Türkiye
Vatandaşlık Türkiye
MeslekGazeteci, film yapımcısı

Zafer Karatay (крымско-тат. Zafer Qaratay ) - Kırım Tatar Türk gazeteci[1]Kırım Tatar halkının Meclis temsilcisi,[2] Kırım Tatar ulusal hareketinin aktif üyesi, Kırım'ın onursal üyesi -Tatar Yazarlar Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti.

Biyografi

27 Eylül 1958'de Ankara yakınlarındaki Kırım Tatarları tarafından kurulan Gunalan köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Türkiye'nin başkentinde tamamladı. 1980 yılında Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'nden (Gazi Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi) mezun oldu. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi giriş sınavlarını geçti.

1980-1982 yılları arasında Türkiye Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'nda ve 1984-1986'da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Kalite ve Standartlar Bölümü'nde çalıştı. 1985 yılında Türkiye devlet televizyon kanalının yapımcı yardımcısı TRT sınavlarını geçti ve Ekim 1986'da yapımcı olarak çalışmaya başladı. 1986-1989 yıllarında müzik, eğlence ve eğitim programları hazırladı. 1989'dan bu yana Karatay birçok belgesel program yürütmektedir. 2000-2002 yıllarında TRT'de eğitim kültürü ve drama programları direktörü olarak çalıştıktan sonra kendi özgür iradesi ile film yapımına geri döndü. Mart 2004'te TRT'nin direktörlüğüne atandı. Şubat 2008'de yönetmenlik görevinden istifa ederek belgesel yapımına devam etti.

1975 yılından bu yana, Ankara Kırım Tatar topluluğu ile birlikte Kırım Tatar ulusal hareketine katıldı. 1983 yılında Kırım Tatarları gazetesi Emel dergisinin editörlerinden biri oldu. Kırım Tatarlarının ulusal mücadelesinin canlanması hakkında birçok makale yazdı. 1986 yılında kurulan Emel Kırım Vakfı'nın kurucularından olan Karatay, kuruluşundan bu yana Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürütmekte, 1992 yılından bu yana bu vakfın başkanı ve Emel Dergisi'nin sahibidir.[3][4]

Emel dergisinin 1998-2009 yılları arasında Ankara'daki yayınını kesintiye uğratmasına rağmen, 2009 yılında ve özellikle Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılımından sonra İstanbul'da yeniden basılmaya başladı. Emel dergisi ve Emel Qırım Vakfı'nın arşivi artık Kırım hakkında birçok araştırma, bilimsel makale, öğrenci, diploma ve doktora tezinin kaynağı haline geldi.

Haziran 1991'de Kırım Tatarları temsilciliğinin yetkili başkanlığına atandı. Zafer Karatay, bir dizi konferans, konferans ve seminer verdi, ayrıca Türk gençleri ve sivil toplum kuruluşları için bir dizi konferans düzenledi ve üniversitelerde konuştu. 2017 yılında tarihte yüksek lisans derecesi aldı.

Karatay, Kırım, Kırım Tatarları ve Türk dünyasının sorunları hakkında çok sayıda makale yayınladı. Bilimler doktoru, profesör Nevzat Yalcıntaş ve Mehmet Ciftciguzeli ile birlikte “Kırım” kitabında çalıştı. Nisan 2019'un başında “Kırımoğlu, Popüler Mücadele”[5] kitabını yayınlandı.

2012 yılında Cengiz Dugji filmi[6] gazetecisi Kemal Capraz'ın "Belgesel Filmler Alanında Yılın En İyi Yapımcısı" adını verdiği İlk Bilgilendirme Yarışması ödülünü aldı.

Rusya'nın Kırım işgalini ” unutmamak için gençlerle toplantılar yapar.[7]

Filmografi

Zafer Karatay'nin bazı filmleri:[5]

  • “Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” - 2000, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Телевизионная премия имени Седата Симави, Телевизионная премия имени Седата Симави ), TV Ödülü Şubesi, 13. Ankara Uluslararası Film Festivali.
  • “Ismail Bay Gaspıralı” - 2001.
  • “Fetih ve Fatih” - 2003.
  • “Gamalı Haç ve Kızıl Yıldız Arasında” - 2005 (Genel Danışman).
  • Özü Türk - 2007 (Genel Danışman), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü, Sedat Simavi Televizyon Ödülü, Radyo Televizyon Ödülü.
  • “Kırymoğlu: bir insanın mücadelesi” (yön. - Karatay Zafer) - 2012.[8]
  • “Cengiz Dugji. Belgesel film "- 2011, ödül" Yılın belgesel filmi ", 2012.[9][10]
  • “Galil Inaldzhik ile sözlü hikaye” - 1999.
  • “Kırım Belgeseli” - 1994.

Ödüller

  • Ukrayna Devlet Başkanı'nın ödüllendirilmesi - “ Ukrayna'nın 25 yıllık bağımsızlığı” yıldönümü madalyası (22 Ağustos 2016) - Ukrayna devletinin uluslararası otoritesinin güçlendirilmesine, tarihsel mirasını ve modern başarılarının yaygınlaştırılmasına ve Ukrayna bağımsızlığının 25. yıldönümü vesilesiyle önemli bir kişisel katkı için
  • Kırım Tatarları Bursunun “Kırım Tatar Halkının Esası İçin” Breastplate (2019)[11]

Notlar ve Kaynaklar

notlar
  1. ^ "Міжнародна конференція «Ісмаїл-бей Гаспринський — видатний син кримськотатарського народу»". 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ Зафер Каратай выступил в Бартынском университете[]
  3. ^ В Стамбуле провели вечер ко дню рождения Мустафы Джемилева (+фото)
  4. ^ "«Эмель» снова выходит в свет". 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  5. ^ a b Zafer KARATAY YAZILARI 3 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Emel Gazetesi
  6. ^ Зафер Каратай — продюсер року[]
  7. ^ Зафер Каратай виступив в Бартинському університеті(Rusça)[]
  8. ^ "Мустафа Джемилев снялся в документальном фильме". 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  9. ^ Международный конкурс документальных фильмов «Аль-Джазира», Доха-Катар, финальный показ. Апрель 2012
  10. ^ Международный симпозиум Дженгиза Дагджи в первый год по его смерти, Крым, премьера фильма. 09/23/2012
  11. ^ "Награждение знаком «За заслуги перед крымскотатарским народом» в связи с празднованием священного праздника Курбан Байрам". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
Edebiyat
  • Kangієva, E. Turechchinі / E. Kangієva'daki Kırım Tatar diasporasının periyodik görünümü. - S. 52-62.
Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Ak</span> Türk karikatürist, yazar ve belgesel yönetmeni

Behiç Ak, Türk karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmenidir. Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve farklı ülkelerde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayımlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin'de yayımlanmaya başlayacaktır. 2013 yılın çocuk romanı: "Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği"dir.

<span class="mw-page-title-main">Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında</span> Sinema

Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında, 23 Ocak 2006'da TRT 2 kanalında gösterime giren belgesel film. II. Dünya Savaşı'nda ölen, kaybolan, sürgüne gönderilen Sovyet Doğu halklarının; Kazak, Kazan Tatar, Kırım Tatar, Kırgız, Türkmen, Kafkas halkları, Karaçaylar ve Malkarlar'ın hayatlarını konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Aral</span> Türk gazeteci ve belgesel yapımcısı

Coşkun Aral, Türk savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyâh, belgesel film ve televizyon yapımcısı.

Ziya Öztan, Türk senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Karakaş</span>

Savaş Karakaş, 1986 Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi, 1991 Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat mezunudur. 1993-94 yıllarında Türkiye'nin ilk sabah programı atv'de Sabah'ın sunucusu olarak televizyonculuğa başlamış, daha sonra çeşitli yarışmaların ve müzik-eğlence programlarının sunuculuğunu yapmıştır. 1997'den beri özellikle Çanakkale ve Gelibolu hakkında çeşitli belgeseller çekmiştir.Dumlupınar ve 'Derinlerdeki Kahraman;Mustafa Ertuğrul' belgeselleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi TV Ödülleri Seçici Kurulu tarafından övgüye layık görülmüştür.

Ersin Antep; Türk müzikolog.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Cecan</span>

Haluk Cecan, Türk fotoğrafçı, balıkadam ve su altı belgeselcisi.

Melih Aşık Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tomris Giritlioğlu</span> Türk sanatçı

Tomris Arcak Giritlioğlu, yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, proje tasarımcısı. Bir süre kanser tedavisi gören Giritlioğlu, 23 Eylül 2024 tarihinde hayatını kaybetti.

<i>Emel</i> (dergi)

Emel, 1 Ocak 1930 tarihinde Romanya'nın egemenliği altındaki Güney Dobruca'nın Hacıoğlu Pazarcık şehrinde Müstecip Ülküsal ve 9 arkadaşı tarafından çıkarılmaya başlanan fikir ve kültür dergisidir. Emel, 5. sayısından itibaren, 1917 yılında kurulan Kırım Halk Cumhuriyeti'nin en önde gelen isimlerinden biri olan, Kırım Kurultay hükûmetinin Dışişleri ve Harbiye Bakanı Cafer Seydahmet Kırımer'in isteğiyle, Kırım Türklerinin Milli İstiklal Davasının yayın organı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu</span>

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,, Kırım Tatarı siyasetçi ve aktivist. 1998'den beri Ukrayna Yüksek Şurası üyesidir ve kurulduğu tarih olan 1991'den 2013'e kadar Kırım Tatar Millî Meclisi'nde başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Saim Osman Karahan</span>

Saim Osman Karahan, Kırım Tatar dil bilgini ve yazar.

<i>Haytarma</i>

Haytarma , 2013 yılı yapımı Rusça ve Kırım Tatarcası dillerinde çekilmiş Ukrayna yapımı bir filmdir. Filmde Kırımlı Tatar Sovyetler Birliği kahramanı ve test pilotu Ahmet Han Sultan'ın hayatı ve 18 Mayıs 1944 yılı Kırım Tatar Sürgünü ele alınır. Haytarma "geri dönüş" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Payzın</span> Türk gazeteci

Şirin Payzın, Türk gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Haber Ajansı</span>

Kırım Haber Ajansı, Kırım Tatar halkının millî haber ajansıdır. QHA, başta Kırım ve Ukrayna'daki Kırım Tatarları ile dünyadaki Kırım Tatar diasporalarıyla ilgili olayları yerel ve yabancı basın kuruluşlarına haberlerini Ukraynaca, Rusça, Türkçe ve İngilizce servis etmektedir. Kırım Tatarlarından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun talimatıyla iş adamı İsmet Yüksel ve Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi Dr. Gayana Yüksel tarafından kurulmuştur. Ajans, yayın hayatına 1944 Kırım Tatar Sürgününün 62. yıl dönümü olan 18 Mayıs 2006 tarihinde Akmescit'te başlamıştır. Kırım'ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından burada faaliyetleri engellenmesi ile karşılaşan ajans, Haziran 2015'te merkezini Kiev'e taşıyarak ve 2016'da Ankara'da irtibat bürosunu açarak tekrar yapılandı.

Merzie Ibragimovna Khalitova Sovyet ve Ukrayna vatandaşı, Kırım Tatar kökenli besteci. SSCB Besteciler Birliği ve (1986) Ukrayna Besteciler Birliği üyesidir (1993). AR of Crimea (2000), N.V. Lysenko (2003) ve Boris Lyatoshinsky Ödülü (2014) sahibidir. Ukrayna'nın Onur Sanatçısıdır (2008).