İçeriğe atla

Zafer Dilek

Zafer Dilek
DoğumZafer Akansoy
30 Ağustos 1944 (80 yaşında)
Adana, Türkiye
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
MeslekMüzisyen, aranjör, besteci, prodüktör

Zafer Dilek ya da gerçek adıyla Zafer Akansoy, (30 Ağustos 1944,[1] Adana - ), Türk müzisyen, aranjör ve gitarist.

Türkiye'de 1970'li yıllardan itibaren pek çok müzik albümünün aranjörlüğünü yapmış bir müzisyendir.[2] Türk sanat müziği eserlerini Batı müziği anlayışıyla enstrümantal olarak seslendirerek albüm yapmış, albümlerindeki parçalar Yeşilçam filmlerinde film müziği olarak sıklıkla kullanılmıştır.

Hayatı

1944 yılında doğdu. 1958'de gitar çalmaya başladı.[2] Adana'da lise yıllarında "Mavi Gölgeler" adıyla dört kişilik bir grup ile müzik yaşamına başladı. Müzik piyasasında Dilek soyadını kullandı.

1965 yılında yükseköğrenim için İstanbul'a geldi. Müzisyen arkadaşlarıyla birlikte Okan Dinçer & Kontrastlar adlı müzik grubunu kurdu. Bu grupla Erkut Taçkın'a eşlik etti ve Ertem Eğilmez'in yönettiği 1967 yapımı "Ömre Bedel Kız" filminde üç şarkı icra etti. Kontrastlar 1968'de dağıldıktan sonra Zafer Dilek canlı müzik yapmaya Faruk Akel Orkestrası, Önder Bali Orkestrası gibi orkestralarla 1989 yılına kadar devam etti. Çeşitli sanatçılara stüdyo gitaristliği yaptı.

1972'de aranjörlük ve yönetmenlik yapmaya başladı. Bülent Ersoy, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Neşe Karaböcek,Gülden Karaböcek gibi birçok ünlü sanatçıya aranjörlük yaptı.[1]

Türk Sanat Müziği eserlerini Batı Müziği anlayışıyla enstrümantal olarak seslendirdiği çalışmaları ile ilgi gördü. Banu Kırbağ ve Hülya Kırbağ ile birlikte Zafer-Banu-Hülya üçlüsü olarak bir süre grup çalışması yaptı. Dört enstrümantal uzunçalar albüm ve "Zafer-Banu-Hülya üçlüsü" olarak sözlü bir uzunçalar albüm yaptı.

"Oyun Havaları" (1976) adlı albümde ünlü türküleri enstrümental olarak yorumladı. Bu albümünden "Çarşambayı Sel Aldı", "Çiçekler Ekiliyor", "Yekte", "Tokat Sarması", "Dilo Dilo Yaylalar", "Çiçek Dağı" gibi parçalar birçok Türk filminde, özellikle Kemal Sunal filmlerinde film müziği olarak kullanıldı.[3]

1989 yılından itibaren müzik yaşamına bir süre "Cantekin-Zafer" ikilisi olarak devam etti.

Emekli olup müzikten uzaklaşan sanatçı, yaşamını İstanbul'da Yakacık Sanatçı Yaşam Evi'nde sürdürür.[4]

Diskografi

  • 1973: Zafer Dilek
  • 1976: Oyun Havaları (Yonca Plak)
  • 1976: Zafer, Banu ve Hülya
  • 1977: Oyun Havaları (Devir / Ossi Müzik)
  • 1987: Her Gece
  • 1989: Geçmiş Zaman Olur ki, (Cantekin&Zafer)

Filmografi[5]

Film müzikleri

Kaynakça

  1. ^ a b "Röportaj: Zafer Dilek ile müzik, Türk sineması ve teknoloji üzerine". Sabah.com.tr 24 Ağustos 2016. 24 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  2. ^ a b Uluçay, Korkmaz. "Zafer Dilek ile Söyleşi". Elvisturk.com sitesi, 16 Temmuz 2004. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  3. ^ "Yeşilçam'ın Gizli Kahramanı". Cnnturk.com, 7 Ocak 2019. 8 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  4. ^ "Artık yolun sonuna gelmişim gibi hissediyorum... Sezen Aksu bir kez olsun aramadı". Hurriyet.com.tr 18 Aralık 2023. 19 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 
  5. ^ "Sinematürk' te Zafer Dilek". SinemaTürk. 27 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Onno Tunç, asıl adıyla Ohannes Tunçboyacıyan,, Türkiye Ermenisi müzisyen ve bestecidir. Hazırladığı düzenleme ve bestelerle 1980'ler ve 1990'larda Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biriydi. 1945, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum, Şov Yapma, Olay Olay, İyisin ve Ben Yoldan Gönüllü Çıktım gibi bestelerle Türk müzik tarihindeki öne çıkan isimlerden biri hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

Ayşe Melike Demirağ, Türk şarkıcı ve oyuncudur. 1970'li yıllarda seslendirdiği politik şarkıları ile tanınan Demirağ, Yılmaz Güney'in 1974 yapımı Arkadaş ve 1978 yapımı Sürü filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Arkadaş filminin müziği aracılığıyla seslendirdiği "Arkadaş" adlı şarkı, dönemin en sevilen şarkıları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Emel Sayın</span> Türk ses sanatçısı ve oyuncu

Emel Sayın, Türk ses sanatçısı, müzik yorumcusu ve sinema oyuncusudur.

Mustafa Vedat Sakman, Türk şarkıcı, şarkı yazarı, müzik yapımcısı ve gitarist.

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

Saniye Gülden Göktürk ya da bilinen adıyla Gülden Karaböcek, Türk şarkıcıdır.

Neşe Karaböcek, Türk ses sanatçısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Banu Alkan</span> Türk oyuncu

Banu Alkan, Hırvat asıllı Türk oyuncu ve şarkıcı.

Taner Öngür, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Jeyan Mahfi Tözüm</span> Türk seslendirme sanatçısı ve oyuncu

Jeyan Mahfi Tözüm ya da asıl adıyla Fatma Mesanet Jeyan Ayral Tözüm, Türk aktris ve dublaj sanatçısı.

Osman İşmen, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, klavyeci ve aranjördür.

Banu Kırbağ, Türk ses sanatçısı, besteci ve aranjör.

Metin Bükey,, Türk besteci ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Aldırma Gönül</span> Sabahattin Ali şiiri

Aldırma Gönül ya da Hapishane Şarkısı V, yazar ve şair Sabahattin Ali tarafından halk dilinden yararlanarak 1933 yılında yazılmış ünlü bir şiir ve şarkıdır. Şairin, Sinop Cezaevi'nde hükümlü bulunduğu sırada yazdığı ve adlandırmak yerine numaralandırdığı Hapishane Şarkısı adlı beş şiirinin sonuncusu ve en bilinenidir. Aldırma Gönül adı ile meşhur olan şiir, toplam beş dörtlükten meydana gelmektedir.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

Feyyaz Kuruş Türk söz yazarı; besteci, aranjör, vokal ve prodüktördür.

Ethem Adnan Ergil, Türk müzisyen, besteci ve söz yazarıdır.