İçeriğe atla

Zafer Anıtı (Gazimağusa)

Koordinatlar: 35°07′14″K 33°56′18″D / 35.12056°K 33.93833°D / 35.12056; 33.93833
Zafer Anıtı (Gazimağusa)
Zafer Anıtı
Harita
Koordinatlar35°07′14″K 33°56′18″D / 35.12056°K 33.93833°D / 35.12056; 33.93833
KonumMağusa, Kuzey Kıbrıs
Genişlik1000
Yükseklik1400
Tamamlanma tarihi1979

Zafer Anıtı veya bazı kaynaklardaki adıyla Büyük Özgürlük Anıtı, 1979'da heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan; Gazimağusa'da bulunan bir Atatürk anıt heykelidir.

Kompozisyon, iç içe geçmiş figürlerden yapılmıştır. Birinci kısımda, Gazimağusa halkının kahramanlıkları, özgürlük için verilen şehitler ve zorluklar anlatılıyor. Birinci kısımla iç içe geçmiş olan ikinci kısımda ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin toplumdan kazandığı saygı anlatılır. Üçüncü kısım ise Kıbrıs Türklerin özgürlüğü nasıl kazanmış olmaları ve çağdaş, laik sınıf-arası seviyedeki gelecek için dostluğu simgeler. En üstte ise Atatürk'ün yüzü ciddi bir ifadeyle ileriye bakar. Heykelde toplam 32 figür bulunmaktadır.

Anıttakiler

Kaynakça

  • "ÖZGÜRLÜK ANITI (K.K.T.C)". www.tankutoktem.com. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2017. Bu galeride Prof. Dr. Tankut Öktem'in K.K.T. Cumhuriyetinde bulunan Özgürlük Anıtı yer almaktadır. Özgürlük Anıtı (1979) 1000x1000x1400 CM. Beton Anıttaki kompozisyonlar yerden yukarıya doğru bloklar halinde birbirleriyle iç içe geçerek oluşturulmuştur. Anıtın ilk bölümünde Gazi Magosa halkının kahramanlıkları, özgurluk uğruna verdikleri şehitler, çektikleri sıkıntı ve üzüntüler anlatılır.İkinci bölüm ile birinci bölüm iç içedir. Türk ordusunun ozverileriyle toplumda yarattiği saygı anlatılırÜçüncü bölümde ise özgürlüğüne kavuşmuş Kıbrıs Türk Halkının geleceğe dönük çağdaş, laik ve sınıflar arası dostluklarla yuksekebileceğini tasvir eden anlatim bulunmaktadır. Anıt Kıbrıs halkının tarıhdeki değerleri ve Atatürk ile 14. Metreye ulaşır. Anıtta 32 figür yer alir. GAZİ MAGOSA KIBRIS 
  • "Prof. Dr. Tankut Öktem (1940 - 2007), Türk heykeltıraş". www.sanattarihi.net. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2017. Magosa Büyük Özgürlük Anıtı. Kıbrıs’ın Gazimagosa şehrinin girişinde yer alır. 1980 yılında tamamlanmıştır. En üstte Atatürk başı yer alır. Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ve Barış Harekatı sırasında hayatını kaybeden askerleri simgeleyen bir anıttır. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Gezer</span> Türk yontucu

Hüseyin Gezer, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Türk Gücü</span>

Mağusa Türk Gücü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gazimağusa kentinde bulunan bir spor kulübüdür. 1945'te kurulmuştur. Sarı-yeşil renklerini kullanan kulüp karşılaşmalarını yaklaşık 500 kişilik Mağusa Canbulat Stadyumu'nda yapmaktadır. Kısa söylenişi MTG olan kulüp, uzun bir süre maçlarını Dr. Fazıl Küçük Stadyumu'nda oynamak zorunda kalsa da yapılan yenileme işlemleri ile birlikte yuvasına 2011 yılında geri dönüş yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dumlupınar Şehitliği</span>

Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde ölen Türk askerleri anısına Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan şehitliktir. Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 günü hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Tezonar</span> Türk heykeltıraş

Haluk Tezonar, Türk heykeltıraş. En çok Atatürk anıtı yapan heykeltıraşlar arasında yer alır.

Heinrich Krippel, Türkiye'de gerçekleştirdiği anıt heykeller ile tanınan Avusturyalı heykeltıraş, ressam, bakır oymacısı ve illüstratördür.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı anısına her yıl kutlanan resmî bayramlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Bayramı (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin millî günü

Cumhuriyet Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı anısına her yıl 15 Kasım günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Anıtı (Canberra)</span> Avustralyada bir savaş anıtı

Kemal Atatürk Anıtı, Avustralya'nın başkenti Canberra'daki Anzak Bulvarı bünyesinde yer alan anıt.

Şehitler, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ilçesinde Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı'nda köylülerinin çoğunluğu katledilmiş olan Muratağa, Sandallar ve Atlılar bölgesine verilen isim. Kıbrıs'in Türkler tarafından çıkarılan haritalarında bu üç köyün üzerinde "Şehitler" yazmaktadır. Bazen "Şehit köyleri" olarak da geçer. Bölgede iki tane şehitlik bulunmaktadır. Atlılar köyündeki tabelalarda "Şehitler" adı da geçmektedir ve anayolda da bu adla bir tabela yer altaktaydı. Resmi kaynaklarda köyler ayrı ayrı geçmektedir. Buna rağmen, tarımsal araştırmalarda, üç köy "Şehitler" adıyla temsil edilmektedir ve Gazimağusa A bölgesine bağlıdır. Tarımsal araştırmalara katılan arazi miktarı 8.54 kilometrekaredir. Bunun 6.882 kilometrekaresi tarımsal arazi, 1.456 kilometrekaresi hali-mera arazisi ve 0.202 kilometrekaresi kullanılmayan arazi olup bölgede ormanlık alan bulunmamaktadır.

Faiz Kaymak, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci, eğitimci ve köşe yazarı. Kıbrıs Türk millî örgütlenmesinin ilk dönemlerinde Fazıl Küçük ile birlikte toplum lideri konumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Taarruz Şehitliği</span> Afyonkarahisarda Büyük Taarruz sırasında ölen Türk askerlerinin yattığı bir şehitlik

Büyük Taarruz Şehitliği, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı Büyük Taarruz sırasında şehit düşen 275 subay ve 2150 erin anısına inşa edilmiş bir şehitliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet cinayetleri</span>

Kıbrıs'ta yayımlanan Cumhuriyet gazetesini çıkaran, Kıbrıs Türk Halk Partisinin kurucuları olan Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet, 23 Nisan 1962'yi 24 Nisan'a bağlayan gece faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. İki gazeteci de evlerinde öldürüldü, Hikmet'in cinayeti yatağında, karısının gözü önünde gerçekleşti. Bu cinayetler, Cumhuriyet gazetesinin 23 Nisan 1962 tarihli nüshasında, Bayraktar Camii'nin bombalanması olayıyla ilgili açıklamaların yapılmasının hemen sonrasında yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Şehitliği (Silifke)</span> Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitlik

Kıbrıs Şehitliği Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitliktir.

<span class="mw-page-title-main">Kuva-yi Milliye ve Cumhuriyet Anıtı</span> Manisa, Türkiyede bir anıt

Kuva-yi Milliye ve Cumhuriyet Anıtı, Türkiye'nin Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan bir anıttır. Manisa'nın güney girişinde, Kayapınar Mahallesi'nde, D 565'in batısında bulunmaktadır.

<i>Kıbrıs: Zafere Doğru</i> Türk televizyon dizisi

Kıbrıs: Zafere Doğru, TMC Film imzalı, ilk bölümü 1 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan tarihi, dram ve savaş türündeki Türkiye ve KKTC ortak yapımı televizyon dizisidir. Kıbrıs adasındaki çatışmaları ve Kıbrıs Sorunu'nun gelişimini konu edinmektedir. Dizi, Enosis yanlısı Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs Türkleri'ne yönelik saldırgan faaliyetlerini de içermektedir. Dizinin adı ilk sezon Bir Zamanlar Kıbrıs olsa da ikinci sezon Kıbrıs: Zafere Doğru olarak değişmiştir. Dizi, 4 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan 24. bölümüyle final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Anıtı</span> İstanbulun Beylikdüzü ilçesinde bir anıt

Kıbrıs Anıtı, İstanbul'un Beylikdüzü ilçesindeki Yaşam Vadisi Parkı içinde bulunan anıt-heykel-rölyef kompozisyon. Dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından heykeltıraş Azmi Sekban'a yaptırılan anıt, resmî olarak 7 Temmuz 2017'de açıldı. Ortasında uzun paltosu ile ayakta duran Rauf Denktaş, sol rölyefte Kıbrıs Türkü ve Türk askerleri ve Denktaş ile özdeşleşmiş "Benim iki bayrağım var" şiiri, sağ rölyefte ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu antlaşmalarından 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları'nın imza merasimi tasvir edilmiştir. Sağ kabartmada yer alan Kıbrıslı Rum başpiskopos ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı III. Makarios'un bulunması birçok tartışmaya, tepki ve eleştirilere yol açtı. Anıt aynı zamanda Türkiye'deki ilk Rauf Denktaş heykeli olma özelliğini taşır.