İçeriğe atla

Zacatón

El Zacatón, bir cenote, serbest yüzen çimen adası (sağ altta), Aldama Belediyesi, Tamaulipas, Meksika

Zacatón, Meksika'nın kuzeydoğusundaki Tamaulipas eyaletindeki Sierra de Tamaulipas yakınlarındaki Aldama Belediyesi'nde bulunan bir grup olağandışı karstik özellik olan Zacatón sistemine ait termal su dolu bir düdendir. Dünyanın bilinen en derin su dolu düdenidir ve 339 metre (1.112 ft) derinliğindedir.[1]

Otonom bir robot kullanılarak, Zacatón'un su altı kısmının 319 metre (1.047 ft) derinliğinde olduğu ölçülmüştür (uçurumun kenarı ile su yüzeyi arasındaki 20 metre (66 ft) fark toplam derinliğe eklenmiştir).[2] Zacatón, Rancho La Azufrosa'da bulunan ve gözle görülür bir su akışına sahip olan tek çukurdur.[3]

Zacatón adı, rüzgarla birlikte yüzeyde hareket eden serbest yüzen zacate çimen adalarından gelir.[4]

Yüzeyin altındaki kaya duvarlarındaki kazıntılar, en az üç yeni bakteri filumu ortaya çıkardı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "3D Mapping and Characterization of Sistema Zacatón from DEPTHX (DEepPhreaticTHermal e Xplorer)". Sinkholes and the Engineering and Environmental Impacts of Karst. 2008. ss. 202-212. doi:10.1061/41003(327)20. ISBN 978-0-7844-1003-5. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
  2. ^ "Demystifying El Zacatón (Astrobiology, June 2007)". Astrobio.net. 18 Aralık 2002. 24 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2012. 
  3. ^ "Speleogenesis of Zacatón and cenotes of Rancho la Azufrosa". Proceedings of the 20th Annual Scientific Diving Symposium. American Academy of Underwater Sciences. 2000. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
  4. ^ "The Unusual Cenotes". Mexicodesconocido.com.mx. 11 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2012. 
  5. ^ "Deep-diving robot finds microbial zoo in sinkhole". NBCNews.com. 14 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yerçekimi</span> Dünyanın kütleçekimi

Yer çekimi, kütleçekimi ve merkezkaç kuvvetinin birleşik etkisi nedeniyle nesnelere aktarılan net ivmedir. Yönü bir şakul topuzuyla çakışan, gücü veya büyüklüğü normuyla temsil edilen vektörel bir niceliktir.

<span class="mw-page-title-main">Vostok Gölü</span> Antartikada bulunan buzaltı gölü

Vostok Gölü, Antarktika'da bulunan 140'tan fazla buz altı gölünün en büyüğüdür. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altındadır. Doğu Antarktik Buz Tabakası'nın orta bölgelerinde bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır ve bu da deniz seviyesinden 500 metre daha derinde olduğu anlamına gelmektedir. Bu tatlı su gölü 15,690 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve 5,400 kilometreküplük bir hacme sahip olduğu tahmin edilmektedir. Andrey Kapitsa tarafından 1959-64 yılları arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Üzerindeki buz son 400,000 yılın paleoklimatolojik kayıtlarını barındırsa da göl suyu 15 ila 25 milyon yıldır izole durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Kanalı</span> Kızıldeniz ile Akdenizi birbirine bağlayan kanal

Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde açılan kanal.

<span class="mw-page-title-main">Titikaka Gölü</span> Güney Amerikada bir göl

Titikaka Gölü, And Dağları'nda Bolivya ve Peru sınırında yer alan büyük bir tatlı su gölüdür. Genellikle dünyanın gezilebilir en yüksek gölü olarak adlandırılır. Titicaca, hem su hacmi hem de yüzey alanı bakımından Güney Amerika'nın en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Okyanusu</span> Avrupa ve Afrikayı Amerikadan ayıran okyanus

Atlas Okyanusu veya Atlantik Okyanusu, 106.460.000 km2 yüzölçümü ile Dünya'nın en büyük ikinci okyanusudur. Dünya yüzeyinin yaklaşık %20'sini ve Dünya'nın su yüzeyinin yaklaşık %29'unu kaplar. Bir zamanlar tek parça olan ana kıtanın bölünmesiyle oluşmuştur. Avrupa ve Afrika'yı Amerika kıtalarını ayırır. Avrupalı bakış açısıyla "Eski Dünya"yı "Yeni Dünya"dan ayırdığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanus</span> büyük miktarda tuzlu su

Okyanus, bir gezegenin hidrosferinin çoğunu oluşturan bir su kütlesidir. Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır. Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder. Genel bir terim olarak, "okyanus" çoğunlukla Amerikan İngilizcesinde "deniz" ile değiştirilebilir; ancak İngiliz İngilizcesinde değil. Açıkça söylemek gerekirse, deniz kısmen veya tamamen karayla çevrili bir su kütlesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akifer</span>

Ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen (iletken) geçirimli jeolojik birimlerdir. Akiferler, yer altı sularını tutması ve çekilebilmesi için, yüksek porozite (gözeneklilik) ve permeabiliteye (geçirgenlik) sahip olmalıdır. Pekişmemiş kumlar ve çakıllar, kum taşları, konglomeralar, kireç taşları, dolomitler, bazalt akıntıları, çatlaklı plütonik ve metamorfik kayaçlar akifer olarak nitelendirilen kayaçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Phoenix (uzay aracı)</span>

Phoenix, NASA'nın denetimi altında Mars Keşif Programı çerçevesinde Mars'a gönderilen robotik bir uzay aracı. Programda görev alan bilim insanları, Mars üzerinde mikrobiyal yaşam olup olmadığını ve orada suyun geçmişini araştırmak için Phoenix'in iniş bölümünün üstünde yer alan cihazları kullanacaklardır. Çok ortaklı program, NASA'nın Roket İtiş Laboratuvarı yönetimi altında Arizona Üniversitesi'ndeki Ay ve Gezegenler Laboratuvarı bölümünün başkanlığında yürütülmekteydi. Program ABD, Kanada, İsviçre, Filipinler, Danimarka, Almanya ve İngiltere'den çeşitli üniversitelerin; NASA, Kanada Uzay Ajansı, Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü, Lockheed Martin Space Systems ve diğer uzay şirketlerinin ortak çalışmasıdır. Bir devlet üniversitesi tarafından yönetilen ilk uzay uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kola derin sondajı</span> SSCBnin Kola Yarımadasında açtığı bilimsel sondaj kuyusu

Kola derin sondajı Sovyetler Birliği tarafından Kola Yarımadasında yapılan bilimsel sondaj kuyusunun adıdır. Projenin amacı yerkabuğunu mümkün olduğunca derine inerek incelemektir. İlk sondaj faaliyetleri 24 Mayıs 1970 tarihinde başlamıştır. En derin sondaj 1989 yılında 12.262 metreye ulaşmış, o dönemde delinen en derin sondaj olma özelliğini kazanmıştır.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda atlama yarışmaları 29 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında Aquatics Centre'da yapılmıştır. Yüzme, su topu ve senkronize yüzme ile birlikte olimpiyatlarda yer alan su sporlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kürek balığı</span>

Kürek balığı, Regalecidae familyasını oluşturan kemikli balık türlerinin en büyüğü olan balıktır. Görüntü olarak yılan balığını andıran kürek balıkları, eski zamanlardan bu yana deniz canavarı masallarının da ilham kaynağı olmuşlardır.Boyları 6 ila 7 metre arasında değişmektedir.Ağ veya oltaya hemen hemen hiç yakalanmayan kürek balıklarının karaya vurmuş en uzun örneği 11 metre boyunda ve 272 kg. ağırlığındadır. 17 metre olan bir bireyin de görüldüğü söylenmiştir ancak bu hiç kanıtlanamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan arazi şekli</span>

Kazan, ana buzul kütlesinden koparak ölü buzul haline gelen buz kütlelerinin zamanla sedimanla kapanması ve daha sonra da eriyerek çapı kilometreleri, derinlikleri de onlarca metreyi bulan çöküntü alanlarının su ile dolması sonucunda kazan adı verilen göller oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Grand Banks</span> K. Amerika kıta sahanlığında, Newfoundlandin güneydoğusunda bir su altı platolar grubu.

Grand Banks, Kuzey Amerika kıta sahanlığında Newfoundland'ın güneydoğusunda bir su altı platolar grubudur. Bu alanlar nispeten sığ olup derinlik 15 ila 91 metre arasında değişmektedir. Soğuk Labrador Akıntısı burada Gulf Stream'in sıcak suları ile karışır.

<span class="mw-page-title-main">Kaindy Gölü</span>

Kaindy Gölü Kazakistan'da bulunan 400 metre (1.300 ft) genişliğindeki bir göldür. Göl yaklaşık 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşır. Almatı şehrinin 129 kilometre (80 mi) doğu-güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 2.000 metre (6.600 ft) yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sulu obruk</span> dibinde yeraltı suyu bulunan obruk

Sulu obruk, yer altı sularını açığa çıkaran kireç taşı ana kayalarının çökmesinden kaynaklanan doğal bir çukur veya düdendir. Özellikle Meksika'nın Yucatán Yarımadası ile ilişkilendirilen sulu obruklar, bazen antik Maya uygarlıkları tarafından kurbanlık adaklar için kullanılırdı.

Üçüncü Ming imparatorunun adını taşıyan Yongle Mavi Çukuru olarak da bilinen Ejder Çukuru, 300,89 metre (987,2 ft) derinliği ile dünyadaki bilinen en derin mavi çukurdur. Paracel Adaları'ndaki Discovery Resifi'nin yaklaşık 25 kilometre (16 mi)güneyinde yer almaktadır. Mavi çukurlar, yukarıdan bakıldığında belirgin bir mavi renk oluşturur. Karakteristik olarak sadece onlarca metre derinliğindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Pozzo del Merro</span>

Pozzo del Merro, İtalya'nın Roma kentinin kuzeydoğusundaki kırsal kesimde sular altında kalmış bir düdendir. 80 m'lik konik bir çukurun dibinde yer alan, 392 metrelik derinliği ile, dünyanın en derin ikinci su altı dikey mağarasıdır. 2000 yılında, derinliklerini keşfetmek için iki ROV gönderildi; ilki, "Mercurio (Merkür)" maksimum çalışma derinliği olan 210 metre (690 ft) derinliğe ulaştı, ancak çukurun dibine ulaşamadı. İkinci ROV, "Hyball 300", 310 metre (1.020 ft) derinliğe ulaştı, ancak o da çukurun dibine temas edemedi. Daha gelişmiş "Prometeo" adlı robot ile 2002 yılında üçüncü bir dalış ile 392 metre (1.286 ft) derinliğe ulaşıldı, bu dalışta yatay olarak devam eden dar bir geçit keşfetti.

<span class="mw-page-title-main">Amatérská Mağarası</span>

Amatérská Mağarası, Moravya, Çek Cumhuriyeti'ndeki en uzun mağara sisteminin bir parçasıdır. Arkeolojik keşiflerle de ünlüdür. Zaman zaman ziyarete açılmasına rağmen girişi dışında halka açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.