İçeriğe atla

Zabbix

Zabbix
Geliştirici(ler)Zabbix Şirketi
Güncel sürüm7.0.0 / 4 Haziran 2024 (4 ay önce) (2024-06-04)
Önizleme sürümü3.0.0alpha2 / 9 Eylül 2015 (9 yıl önce) (2015-09-09)
Programlama diliC (sunucu, vekil, vekil istemci), PHP (ön uç), Java (Java geçidi)
İşletim sistemiÇapraz platform
TürAğ yönetimi sistemi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesizabbix.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Zabbix, Alexei Vladishev tarafından geliştirilen ağlar ve uygulamalar için bir kurumsal açık kaynak izleme çözümüdür. Çeşitli ağ hizmetleri, sunucular ve diğer ağ donanımlarını izlemek ve durumunu takip etmek için tasarlanmıştır.

Zabbix MySQL, PostgreSQL, SQLite, Oracle veya IBM DB2 kullanarak veriyi saklar.[1] Arka ucu C'de, ön ucu da PHP'de yazılmıştır. Zabbix birkaç izleme seçeneği sunar:
  • Basit denetlemeler izlenen ana makinede herhangi bir ek yazılım kurulmaksızın SMTP veya HTTP gibi standart hizmetlerin bulunma durumunu ve yanıt verebilirliğini doğrulayabilir.
  • Bir Zabbix vekili ayrıca UNIX ve Windows ana makinelerine yüklenerek işlemci yükünü, ağ kullanımını, disk alanını, vb. izleyebilir.
  • Zabbix, ana makinelere yüklenmeye bir alternatif olarak SNMP, TCP ve ICMP denetlemeleri, ayrıca IPMI, JMX, SSH, Telnet ve özel değişkenler kullanarak izlemeyi desteklemektedir. Zabbix, XMPP gibi birçok gerçek zamanlı bildirim mekanizmasını desteklemektedir.
GNU Genel Kamu Lisansı 2. sürüm kurallarına göre yayınlanan Zabbix bir özgür yazılımdır.

Tarihçe

Zabbix 1998 yılında bir iç yazılım projesi olarak geliştirilmeye başlandı. Üç yıl sonra, 2001'de, GPL lisansıyla kamuya sunuldu.[2] İlk kararlı sürüm olan 1.0 sürümünün çıkışı da üç yıl sürdü ve 2004 yılında yayınlandı.
Zabbix 2.4 Panel sayfası
Sürüm zaman çizelgesi
Tarih Sürüm
Zabbix 1.0
1998Zabbix, Alexei Vladishev tarafından bir bankanın iç projesi olarak geliştirilmeye başlandı.[2]
7 Nisan 2001 Zabbix 1.0alpha1 GPL lisansıyla yayınlandı[3]
23 Mart 2004 Zabbix 1.0 yayınlandı[4]
Zabbix 1.x
6 Şubat 2006 Zabbix 1.1 yayınlandı[4]
29 Mayıs 2007 Zabbix 1.4 yayınlandı[4]
11 Eylül 2008 Zabbix 1.6 yayınlandı[4]
7 Aralık 2009 Zabbix 1.8 yayınlandı[4]
Zabbix 2.x
21 Mayıs 2012 Zabbix 2.0 yayınlandı[4]
12 Kasım 2013 Zabbix 2.2 yayınlandı[4]
11 Eylül 2014 Zabbix 2.4 yayınlandı[4]

Özellikler

  • Yüksek performans, yüksek kapasite (yüz binlerce cihazı izleyebilme)
  • Sunucuların ve ağ cihazlarının otomatik keşfi
  • Düşük seviye keşif
  • Merkezi ağ yönetimli dağıtık izleme
  • Sorgulama ve yakalama mekanizmalarının ikisi için de destek
  • Kendine has yüksek performans vekiller (Linux için istemci yazılımı, Solaris, HP-UX, AIX, FreeBSD, OpenBSD, OS X, Tru64/OSF1, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7)
  • Vekilsiz izleme
  • JMX izleme
  • Web izleme
  • Güvenli kullanıcı kimlik doğrulama
  • Esnek kullanıcı izinleri
  • Web tabanlı arayüz
  • Raporlamada SLA ve ITIL KPI ölçüleri
  • Önceden tanımlı olaylarda esnek e-posta bildirimleri
  • Kullanıcı tanımlı sanal konsol ekranları ve panoları aracılığıyla izlenen kaynakların yüksek seviye (iş) gösterimi
  • Denetim kayıtları

Geliştirme

Günümüzde Zabbix, yine adı Zabbix olan ve bu yazılımı geliştirmeye tam zamanlı vakit ayıran bir şirket tarafından geliştirilmektedir.

Kaynak kodu

Zabbix birçok ayrı modülden oluşmaktadır:

  • Sunucu
  • Vekiller
  • Ön uç
  • Vekil sunucu
  • Java ağ geçidi

Sunucu, vekil sunucu ve vekiller C dilinde yazılsa da ön uç PHP ve Javascript kullanılarak yazılmıştır.

Zabbix 2.0 sürümünden beri var olan Java ağ geçidi Java kullanılarak yazılmıştır.

Sürümler

İlk kararlı sürüm olan 1.0'dan sonra Zabbix sürümleri sadece küçük sürüm numaralarıyla artmıştır. Her küçük sürüm aslında birçok yeni özellik eklemekte ve seviye değişimi de çoğunlukla yeni hata düzeltmeleri sunmaktadır.

Zabbix sürüm numaralandırma düzeni değişmiştir. Her ne kadar ilk iki kararlı dal 1.0 ve 1.1 olsa da, 1.1'den sonra geliştirme sürümleri için tek sayılar, kararlı sürümler için ise çift sayılar kullanılmasına karar verilmiştir. Bunun sonucunda 1.1'den sonra geliştirme sürümü olarak 1.3, kararlı sürüm olarak 1.4 çıkmıştır.

Zaman çizelgesi

Not: bu tablo kararlı dallardaki sürüm adaylarını içermez.

Kaynakça

  1. ^ "List of supported databases in the manual". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 
  2. ^ a b "Presentation, containing early history" (PDF). 26 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 
  3. ^ "Freshmeat announcement page". 29 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 
  4. ^ a b c d e f g h "Zabbix news list". 4 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Wine</span> Windows yazılımını Unix benzeri sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk katmanı

Wine, Linux ve Mac OS X gibi POSIX uyumlu işletim dizgelerinde Windows yazılımlarının çalıştırılmasını sağlayan özgür bir uygulama katmanıdır. Wine'nın açılımı, Wine Is Not an Emulator idir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft SQL Server</span>

Microsoft SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilen ve yönetilen bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server, büyük ve karmaşık veritabanlarını depolamak, yönetmek, sorgulamak ve işlemek için kullanılan bir yazılım ürünüdür. Veri depolama, veri güvenliği, yedekleme, geri yükleme, veri entegrasyonu, analiz ve raporlama gibi çeşitli veritabanı yönetimi işlevlerini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2008 R2</span> Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemi

Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

<span class="mw-page-title-main">Hyper-V</span>

Hyper-V, Microsoft Hyper-V, Viridian kod adındaki ve önceleri Windows Sunucu Sanallaştırma olarak bilinen, x64 bilgisayarlar için hypervisor tabanlı bir sanallaştırma sistemidir. Birden fazla sunucu rolünü tek bir fiziksel ana makinede çalışan ayrı sanal makineler olarak birleştirerek sunucu donanımı yatırımlarını iyileştirmek için bir araç sağlar. Hyper-V ayrıca, Windows haricinde Linux gibi işletim sistemleri de dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemini verimli bir şekilde tek bir sunucuda çalıştırmak ve 64-bit bilgi işlemin gücünden faydalanmak için de kullanılabilir.Windows Server 2008'in belirli x64 sürümleriyle birlikte Hyper-V'nin bir betası sevk edilmiş ve kesinleşmiş sürüm 26 Haziran 2008'de piyasaya çıkmıştır. Yeni çıkacak olan Windows Server 2012® Hyper-V® ile de birden fazla işletim sisteminin paralel olarak aynı sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2012</span> 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmış Microsoft ürünü

Windows Server 2012, Microsoft tarafından sunulan Windows Server serisinin bir sürümüdür. 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmıştır, deneme sürümü ise 9 Eylül 2011 tarihinde MSDN kullanıcılarına sunulmuştur. Bu sürümün en avantajlı yanı Özel Bulut sistemine entegre olmuş olmasıdır. Windows Server 2008 R2-nin ardılı, Windows Server 2012 R2-nin öncülü olarak tanıtılmıştır.

Pisi Linux; PiSi paket yönetim sistemini içeren Pardus 2011 sürümünü taban alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kullanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda büyük kolaylık sağlayan ve onların başlıca masaüstü gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan, son kullanıcı odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Anka takımı tarafından geliştirilme süreci devam eden Pisi Linux, 10 Temmuz 2015'te 1.2 sürümü yayımlandı. İçerisinde 6000'den fazla güncellenmiş paketi bulunan 1.2 sürümü sonrası ise büyük değişimler getirecek olan 2.1 sürümü ile tüm paketler yeni sürümlerine geçirildi ve birçok hata giderildi, bu sayede Pisi Linux'un hızı ve stabilitesi artırılmış oldu.

GpsGate İnternet tabanlı GPS izleme ve GPS paylaşımı için bir yazılım platformudur. GpsGate Franson Technology AB, GPS yazılım geliştirme konusunda uzmanlaşmış Stockholm, İsveç'te bulunan bir şirkete aittir. Franson Technology AB mevcut CEO Johan Franson tarafından 2004 yılında kurulmuştur.

Open Computer and Software Inventory Next Generation kullanıcılarına bilişim varlıklarının envanterini tutmayı sağlayan bir özgür yazılımdır. OCS-NG, OCS istemci programını çalıştıran ağ üzerinde toplanmış cihazlardaki donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplar. OCS bir web arayüzüyle envanteri görselleştirebilir. Bunun yanında arama kriterlerine dayanarak bilgisayarlar üzerinde uygulama dağıtımı yapabilme yeteneğine de sahiptir. Aracı tarafındaki IpDiscover tüm ağ üzerindeki bilgisayarları ve cihazları keşfetmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2016</span>

Windows Server 2016, Windows 10 ile eş zamanlı olarak geliştirilen, Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bir sunucu işletim sistemidir. İlk erken önizleme sürümü, Microsoft Servers ilk teknik önizleme ile birlikte 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut oldu. İstemci işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yayımlanmış olan önceki Windows Server sürümlerinin aksine, Windows Server 2016 Ekim 2016 için planlanan genel durumu ile Microsoft Ignite toplantısında 26 Eylül 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

Windows Server Essentials, Microsoft'tan entegre edilen çalışma ağ altyapısı için tasarlanmış sunucu paketidir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler 25 kullanıcı veya 50 cihazlardan daha fazlasına sahip değil. Uygulama sunucusu teknolojileri sıkıca sağlamak için entegre edilmiştir ve örneğin, Uzak Web Çalışma ve tümleşik kurulum, gelişmiş izleme, birleşik Microsoft Management Console ve uzaktan erişim gibi teklif yönetiminden yararlanır. SBS 2003 sunulduğundan beri, Windows Server veya diğer sunucu ürünleri için aynı hizmet paketleri OS güncellemek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile Aygıt Merkezi</span>

Windows Mobile Aygıt Merkezi Microsoft tarafından geliştirilen ve ActiveSync'in ardılı olan bir senkronizasyon yazılımı programıdır. Müzik, video, kişiler, takvim etkinlikleri, web tarayıcısı sık kullanılanları ve diğer dosyaları Windows Mobile aygıtları ve Microsoft Windows işletim sistemi arasında senkronize etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HeidiSQL</span>

HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ya da Terminal Hizmetleri Windows Server 2008 ve önceki sürümlerinde, kullanıcının bir uzak bilgisayar veya sanal makinenin bir bilgisayar ağı bağlantısı üzerinden kontrolünü ele geçirmesine olanak sağlayan Microsoft Windows bileşenlerinden biridir. Uzak masaüstü yazılımıdır. RDS, Microsoft'un Windows istemci yazılımı ve RDS çalıştıran bilgisayarın tüm masaüstünün Uzak Masaüstü Protokolü'nü (RDP) destekleyen bir uzak sanal makinesine erişebildiği ince istemci uygulamasıdır. RDS ile, yalnızca yazılım kullanıcı arayüzleri istemci sistemine aktarılır. İstemci sistemindeki tüm girdiler, yazılımın gerçekleştirildiği sunucuya iletilir. Bu, Microsoft App-V gibi, bilgisayar programlarının istemciye istek üzerine aktarıldığı ve istemci makinede yürütüldüğü uygulama akış sistemlerinden farklıdır.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.