İçeriğe atla

Zürafa Sokağı

Zürafa Sokak, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve Alageyik ile Yüksek Kaldırım sokaklarıyla birlikte eskiden üzerinde yer almış genelevleri ile tanın bir çıkmaz sokaktır. Sokak, Karaköy semtinde, Karaköy İskelesi'nin hemen arkasında yer alır. Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi bu sokaktadır. Sokağın yakınında Saint Benoît Fransız Lisesi ve bir Gürcü sinagogu vardır. 2020^'de genelevler kapatılmış, 2022'de ise bölgedeki yapılar yıkılmıştır.

Tarihçe

Zürafa Sokak'taki genelev II. Abdülhamit döneminde Beyoğlu'nda yaşayan Avrupalılar için açıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra Zürafa Sokak'taki yerine taşındı. Arnavut kaldırımlı ve eskiden 42 evin bulunduğu sokakta 37 ev Matild Manukyan'a, beş ev ise Sümbül Yaşar Karasu'ya aitti.

2016'da sokakta sadece 4 ev hizmet vermekteydi. Müşteriler oldukça fazla olsa da, evlerin sayısı azalmış durumda bulunmaktaydı.[1][2] Zürafa Sokağı'nda çalışan kadınlar ise buranın tamamen kapatılmasından korkmakta ve "bizi sokağa atmasınlar" demektedir.[3]

2020'de, Türkiye'de COVID-19 pandemisi kapsamında genelevler kapatıldı, daha sonra sokak 2022 yılında "Beyoğlu Kültür Yolu" projesi kapsamında kentsel dönüşüme dahil edildi. Proje kapsamında bölgede yer alan yapılar yıkıldı ve genelevlerin faaliyeti son buldu.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "120 kadın çalışıyor, 6 bini sırada". Milliyet. 27 Haziran 2009. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  2. ^ "Bir Hayat Kadını ile Muhabbet". Maksat Muhabbet. 28 Haziran 2014. 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  3. ^ Bir Hayat Kadını ile Muhabbet, Maksat Muhabbet
  4. ^ Gündem, Gerçek (4 Kasım 2023). "Nereye gitti Yüksek Kaldırım'ın kadınları?". Gerçek Gündem. 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 
  5. ^ "Zürafa Sokak'ın emekçileri anlattı: Türkiye'nin en bilinen genelevinde neler oldu? - 1". Cumhuriyet. 12 Eylül 2022. 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Oyuncak Müzesi</span> müze

İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul'un Göztepe semtinde 2005 yılında şair Sunay Akın tarafından kurulan oyuncak müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Tünel (İstanbul)</span> İstanbul Füniküleri hattı

Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekke</span> tarikattan olanların barındıkları, Tanrı’ya tapındıkları, dinsel törenler yaptıkları yer, dergâh.

Tekke, tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tekke anlamında günümüz Türkiye'deki Müslüman Türkmen Alevî-Bektâşîlerin Cem Evi, yani Mescid'in yanı sıra dergâh, âsitane sözcükleri olarak kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda hankâh ve âsitane yalnızca merkez tekkeye denir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Çöpdemir</span> Türk dizi oyuncusu, TV yapımcısı ve programcısı

Kadir Çöpdemir, Türk dizi oyuncusu, TV yapımcısı ve programcısı. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur.

<span class="mw-page-title-main">Genelev</span> Fuhuş yeri

Genelev, randevuevi ya da argo tabirle kerhane, seks işçisi kişilerin ücret karşılığında cinsel ilişki kurdukları mekânlar topluluğudur.

Türkiye'de fuhuş yasaldır ve Türk Ceza Kanunu'nun 5237 sayılı yasanın 227. maddesi tarafından düzenlenmiştir. Ancak, fuhuşa teşvik eden ve yolunu kolaylaştırana iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası uygulanır. Ayrıca, fahişelerin yabancı olmaması gerekir. Pasaport Kanununun 8. maddesine göre Türkiye'ye girmeleri izinli olmayan kimseler arasında "Fahişeler ve kadınları fuhuşa sevkederek geçinmeyi meslek edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar ve her nevi kaçakçılar" bulunmaktadır. Türkiye'de genelevlere ruhsat verilir, bunu düzenleyen tüzük "Genel kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü"dür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması</span> Atatürk devrimleri sonucu, yerel seçimlerde 1930, genel seçimlerde 1934ten beri kullanılan siyasi hak

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

Ayrılıkçeşme Sokağı, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yoldur. Adını, sokağın başında bulunan tarihî Ayrılık Çeşmesi'nden alan sokağın bir yanında baştan başa eski Osmanlı evleri yer alırken diğer tarafıysa tarihî Ayrılıkçeşme Arap Mezarlığı vardır. Sokağın yanı sıra bulunduğu semt de Ayrılıkçeşme olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Camii</span> Tarihi bir camii

Karaköy Camii veya diğer adıyla Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, 1903'te Karaköy Meydanı'nda Raimondo D'Aronco tarafından inşa edilen cami. 1956'da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında Karaköy Meydanı'ndaki tarihi caminin de yerinden sökülerek Kınalıada'da yeniden inşa edilmesine karar verildi; bu yüzden günümüzde, camii Karaköy Meydanı'ndaki yerinde bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadın Kapısı</span>

Kadın Kapısı, 1996 yılında İstanbul Beyoğlu'nda bir grup seks işçisi tarafından kurulan, seks işçilerine cinsel sağlık başta olmak üzere yasal, sosyal, ruhsal ve çeşitli sorunlarında destek olmayı amaç edinen, danışmanlık vazifelerini yerine getiren dernektir. Bir danışma merkezi konumundayken başvuru yapmaları sonrasında tüzel kimlik kazanmışlardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme derneği adı altında kurumsallaşmıştır. Türkiye'de HIV/AIDS hastalığına savaş açan ve seks işçisi kavramını ilk kullanan sivil toplum kuruluşudur. Süreç içinde seks işçilerinin haklarını koruyan, dayanışma işlevi görecek bir dernek olmayı amaçlamışlardır. Sağlık konularında sıkça etkinlikler ve eğitimler düzenleyerek kadınları bilgilendiren bir kurum olmuştur. İnsan hakları ihlallerinde hak arayan, sokaklara çıkarak öldürülen, tecavüz edilen, erkek şiddetine maruz kalan kadınlar için savaş veren bir dernek haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri geleneksel ve dinsel birçok nedenden dolayı kısıtlıdır. Bu tutum Tanzimat Dönemi'ne kadar devam etmiş olup Tanzimat döneminin getirdiği eşitlik anlayışı kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklere de yansımıştır. Tanzimat döneminde kâğıt üzerinde eşitlik sağlansa bile uygulamada önceki tutum devam etmiştir. Osmanlı'da hukuk kurallarının İslami kaynaklarca belirlenmesi kadın hakları üzerinde de etkisini göstermiştir. Ayrıca Türklerin Orta Asya kökenli olmasından dolayı İslamiyet öncesi dönemlerdeki Türk kültürü, Osmanlı döneminde kadınların sahip oldukları hakların kısıtlı olmasına neden olmuştur. Teokratik ve monarşik rejimli Osmanlı İmparatorluğu'nda şeriat hükümlerinin etkili olması kadınları ev yaşamına itmiştir. Osmanlı'da miras konusunda da kadınların erkeklere oranla daha az miras payına sahip olduğu gözlenmiştir. Osmanlı Mahkemelerinde 2 kadın ancak bir erkeğe denk tutulmuş, dini eğitimde ise kız-erkek ayrımı yapılmayıp kız çocukları sıbyan mekteplerinde eğitim görmüşlerdir. Köydeki kadınlar ise erkekler gibi tarlalarda çalışarak evini yönetip, halı ve kilim dokumasına karşın asla erkekler ile eşit haklara sahip olmamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (Ankara Teleferiği)</span>

T1 Teleferik Hattı, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde hizmet veren teleferik hattıdır. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 17 Haziran 2014 tarihinde Yenimahalle-Yunus Emre güzergâhında faaliyete geçmek üzere hizmete açılmıştır. 20 Mayıs 2015 tarihinde ise TRT Seyir ve Şentepe istasyonları açılmıştır. Hattın toplam 4 istasyonu bulunmaktadır. 106 kabin ile işletilmektedir. Toplam uzunluğu tek yönde 3,257 metredir. Bu mesafe ortalama 13,5 dakikada alınmaktadır. COVID-19 (Koronavirüs) önlemleri kapsamında hattın seferleri 21 Mart 2020 tarihinden itibaren geçici olarak durdurulmuştur. 8 Nisan 2022 tarihinde ise tekrar açılmıştır. Dava sonucunda hat, 26 Nisan 2024 tarihinde kapatılmıştır.

Çınarlı Tren İstasyonu, İzmir'in Konak ilçesi Çınarlı Mahallesi'nde 1561. Sokak üzerinde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Tren İstasyonu</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Tarsus Tren İstasyonu, Mersin'in Tarsus ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde Yavuz Donat Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Asmalı Mescit veya Asmalımescit, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, 20. yüzyılın başından beri bir eğlence merkezi olarak tanınmakta olup, Botter Apartmanı gibi yapılara da ev sahipliği yapmaktadır.

Küçük Bayram Sokak, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve seks işçiliği ile trans birey nüfusu vasıtasıyla tanınan bir sokaktır. Sokak, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı arasında, Demirören İstiklal Alışveriş Merkezi'nin arkasında yer alır.