İçeriğe atla

Zülfü Tigrel

Zülfü Tigrel
Türkiye Büyük Millet Meclisi
1., 2., 3., 4., 5. ve 6. Dönem Milletvekili
Görev süresi
23 Nisan 1920 - 15 Ocak 1943
Seçim bölgesi1920 – Diyarbakır
1923Diyarbakır
1931Diyarbakır
1935Diyarbakır
1939Diyarbakır
Meclis-i Mebûsan
4., 5. ve 6. Dönem Mebusu
Görev süresi
18 Nisan 1912 - 18 Mart 1920
Seçim bölgesi1912Diyarbakır
1914Diyarbakır
1919Diyarbakır
Kişisel bilgiler
Doğum Mehmet Zülfü[1]
1876
Diyarbekir, Osmanlı Devleti
Ölüm 29 Ekim 1940 (64 yaşında)
Diyarbakır, Türkiye
Partisi İttihat Terakki
Cumhuriyet Halk Partisi
Bitirdiği okul Lise
Ödülleri Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası

Mehmet Zülfü Tigrel[1] (1877, Diyarbakır - 29 Ekim 1940), Çiftçi, siyasetçi.

Diyarbakır Askeri Rüştiyesi ve Mülkiye İdadisi mezunudur. Bidayet Mahkemesi Hukuk ve Ceza üyelikleri ve Riyaset vekilliği, Belediye Meclisi azalığı, Meclisi Umumi azalığı ve 2. başkanlığı, İl Genel Meclisi İdare Heyeti Reisliği, Genel Meclisi 2. başkanlığı, Osmanlı Meclis-i Mebûsanı II., III. ve IV. dönem Diyarbakır mebusluğu, TBMM I., II., IV., V. ve VI. dönem Diyarbakır milletvekilliği, Lozan Barış Konferansı Temsil Heyeti danışmanlığı yapmıştır. Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası sahiplerindendir. Evli ve üç çocuk babasıdır.[1]

I. Dünya Savaşı'ndan dolayı, işgal döneminde 15 Ocak 1919 tarihinde diğer Diyarbakır mebusu Feyzi Pirinççioğlu ile beraber "siyasi propagandalar yaptıkları ve Ermeni Katliamı'na karıştıkları" ihbarı üzerine İngilizler tarafından tutuklanmış, önce Mısır'a nakolunup, daha sonra Malta sürgünleri olmuştur.[2] Malta'da bulunmasına rağmen Osmanlı Meclis-i Mebusan'ın son dönemine seçildi ama Meclise katılamadı.[3]

Diyarbakır XI. dönem milletvekili Hamit Zülfü Tigrel'in babası ve Diyarbakır eski senatörlerinden İhsan Hamit Tigrel'in ağabeyidir.

Lozan Heyeti'nde Danışman olarak yer almış, TBMM I., II., IV., V. ve VI. Dönemlerinde CHP listesinden Diyarbakır Milletvekili olarak yer almıştır. Mezarı Diyarbakır Mardinkapı Mezarlığındadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  2. ^ Ahmet Emin Yalman (1997). Yakın Tarihte Gördüklerim ve Geçirdiklerim. 2 (2 bas.). İstanbul: Pera Turizm ve Ticaret A.Ş. ss. 523-524. 
  3. ^ Ahmet Emin Yalman (1997). Yakın Tarihte Gördüklerim ve Geçirdiklerim. 2 (2 bas.). İstanbul: Pera Turizm ve Ticaret A.Ş. s. 517. 
  4. ^ Uludağ, Mekki: "MECLİS-İ MEBUSAN’DAN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE BİR PORTRE: MEHMET ZÜLFÜ TİĞREL" https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RjZwH00oMG4iNa5Sgvlgg1UMZislKKYV8_fxBKeH5ofALl-pigBUSwur0DdEmAGt

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Saka</span> 7. Türkiye başbakanı

Hasan Hüsnü Saka, Türk siyasetçi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Orbay</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Rauf Orbay, Türk asker, siyasetçi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuştur. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü Hamidiye Kahramanı olarak tanındı. 1918 Ekim'inde Osmanlı Devleti'nin Bahriye Nazırı olarak görev yapan Orbay, devletin çöküş belgesi olan Mondros Mütarekesi'ni hükûmet adına imzalayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Suphi Tanrıöver</span> Türk yazar ve siyasetçi

Hamdullah Suphi Tanrıöver, Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında TBMM'de yaptığı coşkulu konuşmaları nedeniyle "Millî Hatip" ve "Cumhuriyet Hatibi" olarak tanınan bir siyaset adamı ve yazardır. Ayrıca İstiklâl Marşı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk okuyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Kaya</span> Türk siyasetçi

Mehmet Şükrü Kaya, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında çeşitli devlet görevleri yaptıktan sonra, Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış, savaşın ardından kısa bir dönem İzmir Belediye Başkanlığı'nı üstlendikten sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından biri olmuş devlet ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ferit Tek</span> Türk politikacı

Ahmet Ferit Tek, Türk siyasetçi, diplomat, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Pirinççizade Feyzi Bey</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Pirinççizade Feyzi Bey, Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ı ve TBMM'de toplam dört dönem milletvekilliği yapmış, ayrıca üç ayrı dönemde Bayındırlık Bakanlığı'nı yürütmüş Kürt asıllı Türk siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Müfit Kansu</span> Türk siyasetçi

Ahmet Mazhar Kansu, Türk devlet adamı, vali, milletvekili ve yönetici.

İsmet Eker,, Türk siyasetçidir.

<i>Vakit</i> (gazete) 1875-1959 yıllarında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Vakit gazetesi, ilk defa 15 Mayıs 1875'te Diyarbakırlı Filip Efendi İstanbul'da Kemalzade Lastik Said Bey başyazarlığı altında yayınlanmaya başladı. Gazetenin yönetimi önce Ketenciler başındaki Han-ı Halil'de iken, sonraları Bab-ı Ali caddesindeki 54 numaraya taşınmıştı. Gazete o dönemde 30 paraya satılırdı. Yayınlanan makaleler imzasız olup yazıların altında "Muharriri evvel" imzası vardı. Vakit mücadeleci gazete olarak kısa zamanda en çok okunan gazetelerden biri oldu. Gazetenin yayınlanmasına bir süre göz yumuldu fakat daha sonra Padişah Abdülaziz'in ve hükûmetin tahammülü kalmadı, Vakit kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Hamit Tiğrel</span>

İhsan Hamit Tiğrel, Türk siyasetçi.

Ahmet Hamdi Yalman,, Türk siyasetçidir.

Ahmet Cemal Tunca, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Avni Doğan</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Mehmet Avni Doğan, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Asaf Süleyman Doras</span> Türk siyasetçi

Asaf Süleyman Doras, Türk siyasetçidir.

Hafız Emin İnankur, Türk siyaset adamı.

Hasan Basri Aktaş, Türk siyasetçidir.