İçeriğe atla

Zöhrapbeyov'un evi

Zöhrapbeyov'un evi
Yerel ad
KonumOcakkulu Musayev caddesi, Şuşa[1]
KurucusuMirza Ekber bey Kerbelayi
Yıkılışı1992


Zöhrapbeyov'un evi (AzericeZöhrabbəyovun evi), Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'un Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki evidir.[2] Şuşa'nın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların bir mensubuydu. Ev, Şuşa'daki Ocakkulu caddesinde yer alır[3] ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

Tarihi

Evin sahibi, Zöhrapbeyov ailesinin temsilcisi ve ikinci tüccar loncasının bir üyesi olan Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'du. Abbaskulu bey Kerbelayi Mirza Ekber bey oğlu 1868'de Şuşa şehrinde doğmuştur. İlköğrenimini bir molladan aldıktan sonra eğitimine medresede devam etmiştir. Evin inşaatına Abbaskulu bey'in babası Mirza Ekber bey Kerbelayi tarafından başlanmıştır. Mirza Ekber'in vefatından sonra Abbaskulu bey evin inşaatını tamamlamıştır. 3 katlı binanın geniş ve ferah pencereleri tepeden tırnağa eski tablolarla dekore edilmiştir. Her katta 200–250 kişilik salon, çift camlı pencereler, yatak odası, çocuk odası, buhar mutfağı, tuvalet bulunmaktadır.[4]

Sovyet işgalinden sonra Abbaskulu bey'in evine el konulmuş ve ailesiyle birlikte Bakü'ye taşınmak zorunda kalmıştır. Daha sonra bu ev fotoğraf galerisine dönüştürülmüştür.[5]

8 Mayıs 1992'de Şuşa'nın Ermeni güçleri tarafından işgal edilmesinden sonra bina yağmalanmış, pencereler ve freskler çalınmıştır. 28 yıllık işgal sırasında yapı bakımsızlıktan yıkılmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Zöhrabbəyovun yaşayış evi". kataloq.gomap.az (Azerice). 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  2. ^ Nigar Adil, Səbuhi Məmmədli (22 Ocak 2021). "Bəy qızının bir əsrlik inadı: "Şuşaya gedə bilməzdim..."" (Azerice). lent.az. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  3. ^ "Azərbaycan Respublikası ərazisində dövlət mühafizəsinə götürülmüş daşınmaz tarix və mədəniyyət abidələrinin əhəmiyyət dərəcələrinə görə bölgüsünün təsdiq edilməsi haqqında" (PDF) (Azerice). mct.gov.az. 2 Ağustos 2001. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  4. ^ Ənvər Çingizoğlu (25 Haziran 2020). "Abbasqulu bəy Zöhrabbəyov: bəylikdən bəzirganlığa." (Azerice). xudaferin.eu. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  5. ^ Nigar Adil, Səbuhi Məmmədli (21 Ocak 2021). "Şuşadakı 81 illik sirr, dağılan tifaq, bəy qızının inadı - I hissə" (Azerice). lent.az. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  6. ^ Yelena Ostapenko, Emil Nəsirov (1 Mart 2021). "Воспоминания дочери бека: «Я помню наш дом в Шуше вплоть до последнего камня…»/ Bəy qızının xatirələri: "Mən Şuşadakı evimizin axırıncı daşına qədər xatırlayıram"" (Rusça). 1news.az. 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Bedelbeyli</span>

Şəmsi Bədəlbəyli, Sovyet Azeri tiyatro yönetmeni ve oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

Gam penceresi - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

Nigar İbrahim Bey kızı Usubova, Azeri kökenli Sovyet piyanist, öğretmen ve profesördü. Ayrıca Bakü Müzik Akademisi'nin Piyano Fakültesi'nin başkanı olarak çalışmış ve aynı akademinin eğitim ve bilimsel çalışmaları dalında rektör yardımcılığı görevini yapmıştır. Usubova iki kez onur rozeti ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Bey Mehmandarov</span> Azeri cerrah ve siyasetçi

Kerim Bey Mustafa Bey oğlu Mehmandarov veya Abdül Kerim bey Mehmandarov, Azeri kökenli bir Rus İmparatorluk ve Sovyet cerrahı. Sankt-Petersburg'daki Tıp-Cerrahi Akademisinden mezun olan ilk etnik Azerilerden biri olan Mehmandarov, Şuşa eğitim topluluğu Naşr Maarif'in liderlerinden biri ve Şuşa'daki ilk Rus-Azeri kız okulunun kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Bey Safikürdski</span>

Aslan Bey Safikürdski Ağalar Bey oğlu, bilinen adıyla Aslan Bey Safikürdlü Azerbaycanlı devlet adamı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Çalışma ve Adalet Bakanı ve Posta Hizmetleri ve Telgraf Bakanı olarak Azerbaycan Millî Meclisi ve daha sonra Azerbaycan Parlamentosu üyeliği yaptı.

Şirinsu Hamamı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan tarihi bir yapıttır. 1878–1880 yıllarında Hurşidbanu Natevan'ın sifarişiyle mimar Kerbelayı Sefihan Karabaği tarafından tasarlanmıştır.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtlar mahallesi</span>

Kurtlar mahallesi Şuşa'nın 18. yüzyılda inşa edilmiş aşağı mahallelerinden biridir. Karabağ'ın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların evi, Karabüyük Hanım'ın sarayı, ünlü kamusal figur, yazar, eğitimci Ahmet Bey Ağaoğlu'nun babasının malikanesi de bu mahallede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyovun ev müzesi (Şuşa)</span> Şuşada müze

Üzeyir Hacıbeyov'un ev müzesi Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, yayıncı, oyun yazarı, pedagog modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve ulusal operasının kurucusu Üzeyir Hacıbeyov'un Şuşa'da bulunan ev müzesi. Müze 1959'dan 1992'ye kadar işletilmiştir. 1992 yılında Şuşa şehrinin Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden sonra müze faaliyetini durdurmuş ve müze binası yıkılmış, sergiler yağmalanmıştır. Müzenin 1.700 sergisinden sadece 136'sı korunabildi.

<span class="mw-page-title-main">Molla Panah Vagif Büstü</span>

Molla Panah Vagif büstü - 18. yüzyılda yaşamış Azerbaycanlı şair ve ünlü siyasi ve halk figürü Molla Panah Vagif'e adanmış bir büst. Büst 1992'de Şuşa'nın işgalinden sonra yıkıldı. Şuşa şehrinin 7 Kasım 2020'de işgalcilerden kurtarılmasından sonra, anıt, Hayat Abdullayeva'nın ilk eskiz projesine göre 2021'de restore edildi.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hidayet Bey Seyidov</span>

Mir Hidayat bey Seyidov Azerbaycanlı siyasi figür, Tüm Rusya Kurucu Meclisi üyesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Milli Şurasının başkan yardımcısı.

Üzeyir Hacıbeyov'un heykeli, 1985 yılında Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, gazeteci, dramatuk, pedagog ve modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve milli operasının kurucusu, Müslüman Doğusun'daki ilk operanın yazarı, Azerbaycan Ulusal Marşının bestecisi Üzeyir Hacıbeyov'a memleketi Şuşa'da dikilmiş bir anıttır. Heykel, Şuşa şehrinin işgalinden sonra Ermeni vandalizminin kurbanı oldu. Şehrin işgalden kurtarılmasının ardından 2021 yılında restore edilmiş ve 29 Ağustos'ta resmi açılışı yapılmıştır.

Mirza Sadık Latifov Azerbaycanlı şair, hekim, öğretmen ve Meclis-i Ferâmuşan edebiyat cemiyetinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Hasan Mezarlığı</span>

Mirza Hasan Mezarlığı, Şuşa şehrindeki dört tarihî mezarlıktan biridir.

Şuşa Devlet Sanat Galerisi — 1982'den 1992'ye kadar Şuşa'da faaliyet göstermiş, 1992 yılında Şuşa'nın ermeniler tarafından işgal eidlmesinden sonra Bakü'de faaliyet göstermeye başlamışdır. İşgalden sonra müzedeki eşyalar yağmalanmış, galerinin binasının kendisi bir süre ihmal edilmiştir.

Zeynal bey Vezirov Azerbaycanlı bir siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti parlamentosu üyesiydi.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.