İçeriğe atla

Yıltan Taşçı

Yıltan Taşçı (d. 28 Ekim 1957), Kıbrıs Türkü müzisyen, şair ve fotoğrafçıdır.

Erken Yaşamı

Yıltan Taşçı
Doğum28 Ekim 1957 (66 yaşında)
Lefkoşa
MilliyetKıbrıs Türkü
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekŞair, müzisyen, fotoğrafçı, öğretmen
Etkin yıllar1972 - Günümüz

Kıbrıs Türk Edebiyatı ve müziğinin başarılı isimlerinden biri olan Yıltan Taşçı, 28 Ekim 1957'de Lefkoşa'da doğdu. Annesi Fatma Hanım ve gardiyan Kemal Hakkı Bey'in büyük oğluydu.

Yıltan, 1963 yılında Küçükkaymaklı İlkokulu'na başladı ve ardından 1964'te Yenicami İlkokulu'na, daha sonra da Atatürk İlkokulu'na devam etti. İlkokuldan sonra, Bayraktar Ortaokulu B'ye devam etti. Bu dönemde de derslerdeki başarısını sürdürdü. Lise eğitimine 1972-73 ders yılında Lefkoşa Türk Lisesi'nde devam etti ve bu dönemde müzikle tanıştı. Müzik dersinde hocası Yıldan Birand'ın "şarkı söyleyene bu dersten 10 vereceğim" teklifi üzerine şarkı söylemeye başladı ve müzik kariyeri bu şekilde başlamış oldu. Lise yıllarında öğrencilerden oluşan Gölgeler grubuyla çalışmaya başladı. Müziğe olan ilgisiyle birlikte okulun tiyatro, şiir okuma yarışmaları ve atletizm gibi sosyal aktivitelerinde de başarılı oldu.

Sanat Kariyeri

Lefkoşa Türk Lisesi'nin müzik grubu Letül'ün solisti olarak müzik çalışmalarını sürdüren Yıltan Taşçı ve arkadaşları, Türkiye'de popüler olan Liseler arası Müzik Yarışması'na katılmaya karar verdiler. Bu yarışmada büyük ilgi gördüler ve Yıltan Taşçı'nın "Vurulmuşum" adlı bestesiyle Türkiye 5.'si oldular. Bu başarı, Yıltan'ın müziğe olan ilgisini daha da artırdı. Aynı dönemde şiir çalışmalarını da artırarak, lise 2'de arkadaşı Kemal Öztürk ile birlikte ilk şiir kitapları olan "Haykırışımızı" piyasaya sürdüler.

Üniversite tercihini Türkoloji üzerine yaparak müziğe ve edebiyata olan ilgisini bir arada sürdürebileceği bir yol seçti. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünü kazandı ve üniversiteye başladı. Üniversitede eğitim alırken, Kıbrıs'a yaz tatillerinde dönerek müzik kariyerine devam etti. Farklı müzik gruplarıyla sahne aldı ve müziğe olan bağlılığını sürdürdü. Aynı dönemde fotoğrafçılıkla da ilgilendi.

1979 yılında üniversite eğitimini tamamlar ve ardından askerlik görevini yerine getirir. 1982 yılında öğretmen olarak Atatürk Meslek Lisesi'ne atanır. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 1992 yılında Türk Maarif Koleji'nden emekli olan Yıltan Taşçı, Kuzey Kıbrıs'ın ilk dershanelerinden biri olarak kabul edilebilecek Bilgi Dershanesi'ni kurar. Dershaneyi başarıyla yönetirken, 1995 yılında geçirdiği bir kaza sonucu iki yıl boyunca yatağa mahkûm olur. Bu zor ve sıkıntılı dönemde kendini şiir ve kitaplarla avuturken, dershanesini de kapatmak zorunda kalır.[1]

1973 yılında Lefkoşa Türk Lisesi orkestrası Letül ile başladığı müzik yolculuğunda başarılı adımlar atan Yıltan Taşçı, 1979 yılına kadar Kıbrıs Beşlisi, Enginler, Kıbrıs Folk Üçlüsü ve Station gibi gruplarda gitarist ve solist olarak müzik yapar. 1982 yılında kurduğu Oksijenler adlı orkestra ile sahnelerde büyük bir etki yaratır ve sanat dünyasında önemli bir yere sahip olur.[2]

1978 ile 1984 yılları arasında çeşitli gazetelerde günlük yazılar kaleme alan Yıltan Taşçı, bir süre Lefkoşa Belediye Meclis üyeliği görevini sürdürür. Ayrıca Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nda çeşitli programlar yapan Yıltan Taşçı, lise yıllarından bu yana fotoğrafçılığa ilgi duymaktadır. Sergi düzenlemeye yetecek kadar zengin bir fotoğraf arşivi bulunan Yıltan Taşçı'nın fotoğraflarında en dikkat çekici tema denizdir. Kendisi bir adalı olarak denizin büyüleyici güzelliğini karelerine yansıtmaktan büyük keyif alır ve bir deniz tutkunudur.[3]

1987 yılında sahne kariyerine son veren Yıltan Taşçı, beste çalışmalarına odaklandı. 1973-1987 yılları arasında yarattığı besteleri 1995 yılında "Bana Seviyorum De" adlı albümünde bir araya getirdi. Bu albümünün ardından "Aynı Gökyüzü Altında," "Bir Şiir Olmak Güzel" ve 2002 yılında "Lebibe" adlı albümlerini yayınladı. Sahne performansları yerine bestelerine ağırlık veren Yıltan Taşçı, 1996 yılında First FM Radyosu tarafından yılın en başarılı müzik sanatçısı seçildi. Ayrıca, 1998 yılında Kıbrıslı gazetesi okurları tarafından yılın en iyi erkek müzik sanatçısı olarak seçildi. Bu ödüller, sanatının verdiklerini hak ettiğini gösterdi. 2003 yılında "Lebibe" adlı dördüncü müzik albümü, Yakın Doğu Üniversitesi 4. Video-Müzik Ödülleri'nde en iyi yerli albüm ödülünü kazandı. "Yıltan Taşçı Akademi" adında bir fotoğrafçılık eğitim akademisi kurmuştur ve bu akademide ders vermeye devam etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Yıltan Taşçı". www.erguclu.eu. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  2. ^ "Yiltan Tasçi". www.cypnet.co.uk. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  3. ^ "Yıltan Taşçı'dan çağına tanıklık eden, Kıbrıs insanını belgeleyen bir kitap; "Bana Bir Öykü Anlat"". www.kibrisgazetesi.com/. 20 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeki Müren</span> Türk müzik sanatçısı (1931–1996)

Zeki Müren, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. Sanata olan katkılarından dolayı 1991'de "Devlet Sanatçısı" ünvanıyla ödüllendirilmiştir. Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan sanatçı, müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş, üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Özgürsel</span> Kıbrıslı Türk besteci

Cemal Özgürsel, Kıbrıs Türkü besteci, müzisyen ve müzik öğretmenidir.

Erol Sayan, Türk bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Bora Öztoprak</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Bora Öztoprak, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Tan Taşçı</span> Türk müzisyen

Tan Taşçı, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özhan Eren</span> Türk yönetmen

Özhan Eren, Türk Müziği sanatçısı, yönetmen ve asker.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız İrengün</span>

Yıldız İrengün, Klasik Türk müziği bestecisi, udi ve yorumcu. 16 Eylül 1938 tarihinde Ankara’da doğdu. Annesi Hatice Hanım, babası Muhittin Bey’dir.

<span class="mw-page-title-main">Soner Olgun</span> Türk müzisyen

Soner Olgun, Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pınar Köksal</span> Türk müzisyen

Ayşe Pınar Köksal , Türk iş insanı, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Jale Derviş</span> Sanatçı

Jale Derviş, Kıbrıs Türkü müzisyen, piyanist ve öğretmen. Kamran Aziz'le birlikte batı müziğinin temel ve öğrenimini yaydı. Özellikle ada basınında “hocaların hocası” olarak anıldı.

Neriman Cahit, Kıbrıslı Türk şair ve yazar. Kıbrıs Türk şiirinin ve Kıbrıs Türk toplumundaki kadın hakları savunucularının önde gelen isimleri arasındadır.

Ayhatun Ateşin, Kıbrıs Türkü seramik, tiyatro sanatçısı, yapımcı, sanat yönetmeni, bilim insanı.

Asıl adı Mahmûd Necmî olan Necmi Sagıp Bodamyalızade, Kıbrıslı müteşebbis, eğitimci idi.