
III. Mustafa, divan edebiyatındaki mahlasıyla Cihangir;, 26. Osmanlı padişahı ve 105. İslam halifesi.

Handan Sultan, Osmanlı padişahı Sultan III. Mehmet'in eşlerinden ve padişah Sultan I. Ahmet'in annesi, Valide Sultan'dır.

Tirimüjgan Kadınefendi, , Sultan Abdülmecid'in eşi Sultan II. Abdülhamid'in annesidir.

Bezmiâlem Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un ikinci eşi ve padişah Abdülmecid'in annesi. Bezm-i-Âlem "Dünya meclisi" anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir. Hayırseverlik için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak tarihe geçmiştir.

Şehsuvar Sultan, Osmanlı padişahı III. Osman'ın annesi, Valide Sultan ve Sultan II. Mustafa'in eşiydi.

Devlet Hâtûn (Tam adı: Tâcü'l-havatin Devlet Hâtun bint-i Abdullah) (doğum: ? - ölüm: Ocak 1414); Yıldırım Bayezid'in on ikinci eşi ve Osmanlı Padişahı I. Mehmet’in öz annesidir.

II. Gülbahar Sultan ya da Gülbahar Ayşe Hatun, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in öz annesi ve II. Bayezid'in sekizinci eşidir.
Mileva Olivera Lazarević Despina Hâtûn Sırp prensi (knez) Lazar Hrebelyanoviç ile eşi Militza'nın (evlilik öncesi soyadı Nemanyiç) kızıdır. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid'in Onuncu eşidir.

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

Kadınlar saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nda haseki sultanların veya valide sultanların veya hanım sultanların devlet yönetimine müdahale etmeleri, zaman zaman bizzat devleti yönettikleri döneme verilmiş olan bir addır. Kanuni Sultan Süleyman, döneminde başlamış olup 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam oluşuna kadar devam etmiştir.
Fülâne Hatun, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın üçüncü eşidir. Gülfem Hatun ile aynı zamanlarda yaşamışlardır.
Ayşe Hâtûn; Aşağıdaki Osmanlı padişah eşlerinden birisi olabilir:
- Ayşe Hatun
- I. Ayşe Hâtûn, II. Bayezid'in 1469'da Amasya'da evlendiği Dördüncü eşi ve Alaüddevle Bozkurt Bey'in kızı
- II. Ayşe Hâtûn, Yavuz Sultan Selim'in ilk eşi, I. Mengli Giray'ın kızı ve Beyhan Sultan, Hâfize Sultan ile Devlet-Şah (Yeni Han) Sultan'ın annesi
- Ayşe Hafsa Sultan, Abd'ûl-Muin'in kızı, Yavuz Sultan Selim'in İkinci eşi ve Kanuni Sultan Süleyman, Hatice Sultan, Fatma Sultan ile Hafsa Sultan'ın annesi
- Ayşe Hatun, II. Osman'ın ilk eşi
- Ayşe Hatun, IV. Murad'ın ilk eşi
- Ayşe Hatun (İbrahim), İbrahim'in Beşinci eşi

Hatice Sultan, Osmanlı sultanı. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile Ayşe Hafsa Sultan'ın kızıdır. Onuncu Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşidir.
II. Ayşe Hâtûn (d. 1476, Bahçesaray, Kırım, Kırım Hanlığı - ö. 1539, Kırım); Kırım hanı Mengli Giray'ın kızıdır. Osmanlı Padişahı I. Selim'in Birinci hasekisidir.
Telli Haseki Hümaşah Sultan, ; Osmanlı İmparatorluğu'nun 18. padişahı ve 97. İslam Halifesi Sultan İbrahim'in son Hasekisi, tek nikâhlı karısı, Şehzade Orhan annesi ve devlet yönetiminde sözü geçmiş bir haseki sultan'dır.

Halime Hatun, Halime Sultan ya da Haime Hanım (d. ? - ö. 1282, Söğüt), Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin annesi.
Nükhetsezâ Hanım (نگہت سزا خانم) I. Abdülhamid'in On Dōrdüncü eşi ve Osmanlı Padişahı IV. Mustafa'nın öz annesi olduğu bazı kaynaklarda iddia edilir ancak bu bilgi yanlış olarak gösterilmiştir.
Meyl-i Şah Hatun, 1618-1622 yılları arasında padişahlık yapmış Genç Osman'ın eşlerinden biridir ve Şehzade Ömer'in annesidir. Kökeni ve ne zaman doğduğu ve ne zaman öldüğüne dair kaynaklarda bilgi yoktur.

Ahmed Kemaleddin Efendi, Sultan Abdülmecid ile Verdicenan Kadınefendi'nin oğlu.
Nâzikedâ Kadınefendi II. Abdülhamid'in birinci eşi ve ilk çocuğu Ulviye Sultan'ın annesi, başkadınefendi.