
Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.
Büyük Yayla, Çankırı'nın kuzey doğusunda, Çankırı'ya 28 kilometre mesafede, Yapraklı ilçesine bağlı bir yayladır. Turizm potansiyeline sahiptir.

Soğuksu Millî Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959'da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.

Gölyazı, Samsun'a bağlı bir mahalledir. 9 Ocak 1997 tarihinde Kabalı köyü ile birleşmek suretiyle belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.
Sarıkaya, Mersin ilinin Erdemli ilçesinin bir mahallesidir. Rakımı 1300 metre olan mahallenin, Erdemli'ye uzaklığı 31 km.'dir. Yenimahalle, Sağlık, Uzunkuyu, Tavşantepe, Kadılı, Babakovdu olmak üzere altı mahalleden oluşmuştur.
Kaş yaylası, Mersin'nin Anamur ilçesinin 42 km kuzeyinde 1500 m rakımda az da olsa Ardıc ve ladin ormanlarıyla kaplı bir yayladır.
Abanoz, Mersin ili Anamur ilçesine bağlı Çukurabanoz köyü sınırları içinde bir yayladır.

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.

Bucuk göleti Ankara'da Sincan ile Yenikent arasında yer alan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 162 ha olan bir gölettir. Yukarıbağ deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,300 hm3 ve aktif hacim 0,280 hm³ tür. Ölü hacim 0,020 hm³ ve yükseklik temelden 25 m dir. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Ankara kent merkezine 24 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.
Kızılca göleti Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 40 ha (brüt) olan bir gölettir. Ortakuyu deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,448 hm³ ve aktif hacim 0,372 hm³ tür. Ölü hacim 0,076 hm³ ve yükseklik talvegden 9 m yükseklik temelden 11,5 m dir. Sulama alanı 40 ha (brüt)dır. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Gölün yakınında gölete adını veren kızılca köyü bulunmaktadır. Çubuk merkezine 10 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.
Kayapınarı göleti Ankara'nın Çubuk ilçesinde Yukarı Çavundur mahallesinde bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 370 ha olan bir gölettir. Gölet Kızılcaören deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir.Depolama hacmi 10,595 hm³ ve aktif hacim 0,9220 hm³'tür. Ölü hacim 0,1375 hm³ ve yükseklik talvegden 25,50 m yükseklik temelden 40,50 m dir. Sulama alanı 370 ha dır. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 5 m dir. Göletin yakınında Yukarı Çavundur mahallesi bulunmaktadır. 110 dönümlük arazi üzerine yapılan gölet, 1 milyon 200 bin metre küp su tutma kapasitesine ve temel ile birlikte 40 metre yüksekliğinde bir sulama göleti. Yaklaşık 300 bin metreküp dolgu malzemesi kullanırken, gövde uzunluğu 200 metre. Ayrıca 25 kilometre de sulama kanalı var. Çubuk merkezine 14 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.
Meşeli Yaylası, Ankara ilinin Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Meşeli köyü vardır. Yayla, adını bünyesinde yetişen meşe ağaçlarından almıştır. Ağaç olarak çoğunlukla meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 500 hektar denizden yüksekliği 1100 metredir. Yaylanın etrafı çam ağaçları ve yeşil alanlarla kaplıdır.
Akbayır Köyü Ormanı Ankaranın Çubuk ilçesinde Akbayır köyünde bulunan bir ormandır. Adını yakınındaki Akbayır köyünden alır. Çubuk ilçe merkezine 23 km dir. Engebeli araziyle çevrili bir ormandır. Ağaç olarak çoğunlukla Ardıç çok az miktarda karaçam ve meşe bulunur. Yüzölçümü 450 hektar denizden yüksekliği 1100 metredir. Ormanda yaşayan hayvanlar Kızıl geyik, kurt, tilki, Altın çakal, porsuk, tavşan, yaban domuzu, ağaç sansarı, Sincap, Kirpi gibi memeliler ile, keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu, bıldırcın, şah kartal, Öter ardıç kuşu gibi kuşlar da yaşamaktadır.

Sarıkamış-Allahüekber Dağları Millî Parkı, Erzurum ve Kars illeri sınırları içinde, 22.519 hektarlık alanda 2004 yılında kurulmuş millî park. Binlerce Osmanlı askerinin öldüğü başarısız Sarıkamış Harekâtı, yaban hayatı zenginliği ve Sarıçam yayılışı Millî parkın temel özelliklerini oluşturur.

Kösrelik göleti Ankara'nın Keçiören ilçesi Bağlum'da bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 28 ha olan bir gölettir. Gölet Uludere deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir.Depolama hacmi 0,253 hm³ ve aktif hacim 0,207 hm³'tür. Ölü hacim 0,046 hm³ ve yükseklik talvegden 15 m yükseklik temelden 17 m dir. Sulama alanı 28 ha dır. Ortalama derinliği 1 m olan göletin en derin yeri 2 m dir. Göletin yakınında Kösrelik mahallesi bulunmaktadır. 1968 yılında içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş bir gölettir. Gölette yakın zamanda balıklandırma çalışması yapılmış olup bol miktarda Sazan balığı ve Aynalı sazan balığı vardır. Gölet özellikle hafta sonları kentin boğucu ve sıkıcı ortamından kurtulmak isteyen insanların doğa ile baş başa kalabileceği ayrıca ailece olta balıkçılığı yapabileceği bir ortamdır. Küçük, güzel manzaralı göletin etrafı çam ağaçları ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu gölet manzarası ve doğal yapısıyla ankaralılara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme imkânı sunmaktadır.
Turnalık Yaylası, Sakarya ili Akyazı ilçesi sınırları içinde yer alan yayla. Elmacık Dağları üzerinde, Çiğdem Yaylası'na 1,5 km uzaklığında küçük bir yayladır. Akyazı-Hendek sınırında, Keremali Tepesinin doğusunda bulunur.
Çığlıkara Ormanı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya’nın Elmalı ilçesinin 55 km güneyinde konumlanmıştır. Elmalı- Fenike sınırlarında yer alan orman deniz seviyesinden ortalama 1800 metre yüksekliktedir, 22 km genişliğinde ve 7 km uzunluğundadır. Çığlıkara Ormanları Türkiye tabiat koruma alanları listesinde bulunmaktadır. Koca Katran adlı Lübnan sediri anıt ağacı ormanda bulunmaktadır.