İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.
Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.
Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.
Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.
Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.
Osmanlı döneminde padişah marşları veya Osmanlı İmparatorluğu'nda Resmî Marşlar, Osmanlı döneminde millî marş yerine padişah marşları vardı.
Ankara Marşı, Ankara'yı konu alan marş. Güftesi Mehmet Ali Ertekin'e, bestesi Halil Bediî Yönetken'e aittir.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Brezilya Ulusal Marşı, Francisco Manuel da Silva tarafından 1822 yılında en az iki farklı türde sözle bestelenmiş ve devlet başkanı Epitácio Pessoa'nın imzaladığı 1922 tarihli bir kararnameyle son halini almıştır. Marşın sözleri Joaquim Osório Duque Estrada'ya ait olup 1909 yılında yazılmıştır.
Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.
Papalık Marşı, bağımsız devlet Vatikanının millî marşı. 1949 yılından beri Papa'nın veya onun temsilcisinin katıldığı törenlerde söylenen marştır. Vatikan bayrağı törenle göndere çekildiği anda, sadece sekiz barla oynanır. Vatikan bu marşın kesinlikle ulusal marş olduğunu kabul etmemektedir.
Ordunun Duası, Mehmet Âkif Ersoy'un 1920'de Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Türk ordusunu yüreklendirmek amacıyla yazdığı bir şiiridir. Safahat'ta yer almayan ve Ali Rıfat Çağatay tarafından nihavend makamında marş olarak bestelenen şiir yayımlandıktan bir süre sonra Türk askerî birliklerince kullanılmaya başlandı. Şiir, şairin Cenk Şarkısı şiiriyle beraber İstiklâl Marşı'na yakın mısralar barındırmakta ve İstiklal Marşı'nın bir prototipi olarak görülmektedir.
Yüzüncü Yıl Marşı, Ayten Mutlu tarafından yazılan ve Fazıl Say tarafından Cumhuriyetin 100'üncü yılı için bestelediği marştır. Bestenin bazı kısımlarının Mehveş Emeç tarafından 1998’de Galatasaray için bestelenen Cimbom’un Sesi adlı marştan alındığı Murat Bardakçı Haber Türk'teki köşe yazısında yazmıştır. Murat Bardakçı la la la la la la...” diye başlayan Fazıl Sayın bestesi Yüzüncü Yıl Marşı'nın girişi ile Mehveç Emeç’e ait Galatasaray Marşı’ndaki “Seni sevdik gönül verdik şanlı cimbomum” mısralarının melodilerinin birebir aynı olduğunu yazmıştır.
Yüzüncü Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı şerefine yazılan, sözleri ve müziği İlker Kömürcü'ye ait marş.
Yüzüncü Yıl Özgürlük Marşı, Sedat Kunduracı tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Yıldıray Gürgen tarafından aranje edilmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır. Kıraç tarafından seslendirilmiştir. Kıraç Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için ayrıca Yüzücü Yıl Cumhuriyet Marşı adlı eseri söylemiştir.
Yüzücü Yıl Cumhuriyet Marşı, Kıraç tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır. Kıraç tarafından seslendirilmiştir.Kıraç Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için ayrıca Yüzüncü Yıl Özgürlük Marşı adlı eseri söylemiştir.
Cumhuriyet Marşı, Soner Arıca tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Soner Arıca tarafından seslendirilmiştir. Düzenlemesini Miraç Kutlu tarafından yapılmıştır.Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır.
Yüzüncü Yıl Marşı, Ali Murat Kalburcu tarafından yazılan ve Paul Dwyer tarafından bestelenen marştır. Paul Dwyer ve Eren Joseph Dwyer tarafından seslendirilmiştir. Orkestral aranjmanı Christian Kardeis tarafından yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır.
100. Yıl Marşı, sözleri Selami Yıldırım, bestesi Erkan Öztürk'e ait marştır. Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Marşı Beste ve Şiir Yarışmasında Jüri Özel Ödülü almıştır.