İçeriğe atla

Yüzüncü Yıl Cumhuriyet Marşı

Yüzücü Yıl Cumhuriyet Marşı (Yüzyıllar Geçse de Yüzyıl Üstüne), Kıraç tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır. Kıraç tarafından seslendirilmiştir.Kıraç Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için ayrıca Yüzüncü Yıl Özgürlük Marşı adlı eseri söylemiştir.[1]

Harici video
Kıraç - 100. Yıl Cumhuriyet Marşı

Kaynakça

  1. ^ "Kıraç'tan iki marş". CNN Türk. 29 Ekim 2023. 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Onuncu Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı kutlamaları için 1933 yılında yazılmış bir marştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

Osmanlı döneminde padişah marşları veya Osmanlı İmparatorluğu'nda Resmî Marşlar, Osmanlı döneminde millî marş yerine padişah marşları vardı.

<span class="mw-page-title-main">29 Ekim Cumhuriyet Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Ulusal Marşı</span> Ulusal Marş

Brezilya Ulusal Marşı, Francisco Manuel da Silva tarafından 1822 yılında en az iki farklı türde sözle bestelenmiş ve devlet başkanı Epitácio Pessoa'nın imzaladığı 1922 tarihli bir kararnameyle son halini almıştır. Marşın sözleri Joaquim Osório Duque Estrada'ya ait olup 1909 yılında yazılmıştır.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı</span> Millî marş

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı, Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1944-1991 yılları arasında kullandığı ulusal marş.

Yüzüncü Yıl Marşı, Ayten Mutlu tarafından yazılan ve Fazıl Say tarafından Cumhuriyetin 100'üncü yılı için bestelediği marştır. Bestenin bazı kısımlarının Mehveş Emeç tarafından 1998’de Galatasaray için bestelenen Cimbom’un Sesi adlı marştan alındığı Murat Bardakçı Haber Türk'teki köşe yazısında yazmıştır. Murat Bardakçı la la la la la la...” diye başlayan Fazıl Sayın bestesi Yüzüncü Yıl Marşı'nın girişi ile Mehveç Emeç’e ait Galatasaray Marşı’ndaki “Seni sevdik gönül verdik şanlı cimbomum” mısralarının melodilerinin birebir aynı olduğunu yazmıştır.

Yüz Yılda Yüz Akıyla, sözleri Selma Çuhacı tarafından yazılan ve Erol Evgin tarafından bestelenen marştır. Düzenlemesini Firuz İsmailov yapmıştır. Erol Evgin Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılına özel bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzüncü Yıl Marşı (Parlayan Yıldızı Anadolu'nun)</span>

Yüzüncü Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı şerefine yazılan, sözleri ve müziği İlker Kömürcü'ye ait marş.

Binler Yaşa Cumhuriyet, sözleri ve müziği İlhan Çınar tarafından yazılan marştır. Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Marşı Beste ve Şiir Yarışmasında ikinci seçilmiştir.

Türkiye 100, sözleri ve müziği Azerbaycan devlet sanatçısı, piyanist ve besteci Turan Manafzade tarafından yazılan marştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı için yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı</span> Türkiyede cumhuriyetin 100. yıl dönümü kutlama etkinlikleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı, Türkiye'de cumhuriyetin ilanının 100. yılı şerefine 2023'te düzenlenen etkinliklerdir.

Yüzüncü Yıl Özgürlük Marşı, Sedat Kunduracı tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Yıldıray Gürgen tarafından aranje edilmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır. Kıraç tarafından seslendirilmiştir. Kıraç Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için ayrıca Yüzücü Yıl Cumhuriyet Marşı adlı eseri söylemiştir.

İkinci Yüzyıl, Kenan Doğulu tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Kenan Doğulu tarafından seslendirilmiştir.Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır.

Cumhuriyet Marşı, Soner Arıca tarafından yazılan ve bestelenen marştır. Soner Arıca tarafından seslendirilmiştir. Düzenlemesini Miraç Kutlu tarafından yapılmıştır.Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır.

Yüzüncü Yıl Marşı, Ali Murat Kalburcu tarafından yazılan ve Paul Dwyer tarafından bestelenen marştır. Paul Dwyer ve Eren Joseph Dwyer tarafından seslendirilmiştir. Orkestral aranjmanı Christian Kardeis tarafından yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı için hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Parla (Yüzüncü Yıl Marşı)</span>

Parla, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yılı şerefine Norm Ender tarafından yazılan ve bestelenen marştır.

<span class="mw-page-title-main">100. Yıl Marşı Yarışması</span>

100. Yıl Marşı Yarışması, Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul'un Çekmeköy Belediyesi tarafından 2021'de düzenlenen ve iki yıla yayılan şiir ve beste yarışmasıdır.