İçeriğe atla

Yüzümle Mutluyum Derneği

Yüzümle Mutluyum Derneği
Yüzümle Mutluyum Derneği
SloganBakış Açını Değiştir, Değişimi Gör
Kuruluş19 Nisan 2018
TürSTK
Yasal StatüDernek
AmaçYüz eşitliği, yüzünde anomalileri bulunan bireylerimiz ve akran zorbalığı için farkındalık oluşturmak, toplum bilinci kazandırmak.
Merkezİstanbul
KonumBağlarbaşı Mah. Kumru Sk. 10/5 Maltepe İstanbul
Resmi Sitehttps://yuzumlemutluyum.org.tr/
Kurucu üyelerinden birisi olduğumuz Nadir Hastalıklar Ağı'nın, "Nadir Hastalıklar Ağı Siyah İncilerle Buluştu" etkinliğinden bir fotoğraf.
Dernek, Nadir Hastalıklar Ağı'nın kurucu üyelerindendir.

Yüzümle Mutluyum Derneği, yüz bölgesinde görünür farklılıkları olan bireyler için 2018 yılında İstanbul'da kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu.[1] Bu alanda faaliyet gösteren Türkiye'deki ilk oluşum olan derneğin sloganı; "Bakış açını değiştir değişimi gör", kurucusu Emre Erdal'dır.

"Yüz bölgesinde görünür farklılığı olan birey ve ailelere destek olmak, toplumda farkındalığın artmasına yönelik çalışmalarda bulunmak" misyonu ile İstanbul'da kurulmuş; İzmir, Ankara ve Malatya’daki ailelere ve bireylere ulaşmıştır.[2]

Derneğin vizyonu; "insanların görünüşleriyle değil oldukları gibi kabul edilmesi ve değerlendirilmesi prensibini yaşatmak, yüz eşitliği kavramını savunan toplumsal bir bilinç oluşturmak " şeklinde tanımlanır.

"Avrupa Nadir Hastalıklar Ağının" (Rare Diseases Europe) ve "Yüz Eşitliği Ağı"nın (Face Equality İnternational)[3] üyesi, Türkiye'deki Nadir Hastalıklar Ağı" nın kurucularındandır.[4]

Yüzümle Mutluyum Haftası

Dernek 2019 yılında 17-25 Mayıs günlerine Yüzümle Mutluyum Haftası etkinliklerini diğer dünya ülkedeki etkinlikler ile eş zamanlı olarak organize etmiş ve 1milyon 800bin kişiye ulaşmıştır.[5] Yüzümle Mutluyum Haftası'nın amacı, yüzünde görünür farklılığı olan bireylerin maruz kaldığı olumsuz tepkileri önlemek, önyargıları kırmak, yüz görünümü nasıl olursa olsun her insana eşit ve adil yaklaşımın sağlanmasına katkıda bulunmak ve toplumda farkındalığa dikkat çekmek olarak ifade edilmiştir.[6]

Her sene düzenli olarak aynı tarihlerde ulusal ve uluslararası pek çok destekçisiyle kutlanmaya devam etmektedir.

Etkinlikler

  • Yüzümle Mutluyum Haftası etkinlikleri[5]
  • Wonder (Mucize) film gösterimleri
  • Türkiye'de ve yurtdışında gerçekleştirilen çeşitli aile buluşmaları[7]
  • Çeşitli atölyeler ve sosyal faaliyetlere katılım
  • Okul ve üniversitelerde gerçekleştirilen farkındalık söyleşileri ve eğitim panelleri ve kongreler[8]
  • Farkındalık koşuları
  • Uluslararası faaliyetler ve üyelikler[9][10]
  • Basın toplantıları,[11][12] Ulusal televizyon ve radyo yayınları, Sosyal medya kampanyaları yoluyla farkındalık yaratma
  • 'Mucizenin Adı Elif' kitabı basım ve yayını[13]

Ödüller

Ulusal Üyelikler

  • Nadir Hastalıklar Ağı[4]
  • Engelli Çocuk Hakları Ağı[16]

Uluslararası Üyelikler

  • Face Equality İnternational[3]
  • IFHOHYP[17]
  • EURORDİS- Rare Diseases Europe[18]

Kaynakça

  1. ^ Göçmen, Nezahat. "Yüzümle Mutluyum Derneği Avrupa'da Ses Getirmeye Devam Ediyor". Oncevatan.com.tr, 16 Ekim 2019. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  5. ^ a b "Dünyayla Eşzamanlı Olarak Düzenlenen Yüzümle Mutluyum Haftası Devam Ediyo". Sivilsayfalar.org, 20 Mayıs 2019. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  7. ^ "Yüzümle Mutluyum Derneği İspanya' da". www.yeniakit.com.tr. 
  8. ^ "Yüzümle Mutluyum". Beykent. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  15. ^ "İş, sanat, moda, medya ve spor dünyasının yıldızları 13. Rotaract ödülleri ile taçlandı". DHA | Demirören Haber Ajansı. 22 Nis 2019. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Dernek veya cemiyet, kazanç paylaşma dışında, belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş insanların oluşturduğu tüzel kişidir. Dernek kelimesi eski Türkçe térin- "derinmek, toplanmak" fiilinden +Ak sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe tér- "dermek, toplamak" fiilinden+In- sonekiyle türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aile içi şiddet</span> Bir aile üyesinin; diğer veya eski üyesine fiziksel ya da psikolojik olarak hükmetmesi, zarar vermesi

Aile içi şiddet, bir aile üyesinin; diğer üyesi veya eski üyesine karşı fiziksel ya da psikolojik olarak hükmetme ya da zarar vermesidir.

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Yürüyüşü</span> Haziran ayında gerçekleştirilen LGBTQ+ ve LGBTQ+ destekçileri tarafından yapılan yürüyüş

Onur Yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBT bireyler ve LGBT bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür. LGBT topluluğunda onur yürüyüşü veya gey onur yürüyüşü gibi isimlerle de bilinir. Bir dizi etkinliklerin ve geçiş törenlerinin gerçekleştirildiği etkinlikler Stonewall ayaklanmaları anısına gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Engelliler Günü</span>

Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür. Bu günde Dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Hükûmet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal sermaye</span>

Sosyo-kapital ya da sosyal sermaye, daha önce akademisyen olmayan geleceği öngören birçok yazarın öngördüğü bir gelecek öngörüsü olsa da akademisyenler tarafından bilimsel bir dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle tam olarak takdir görmemiş olsa da 2008 ortalarında başlayan ekonomik küresel kriz sonrası bu öngörüler üzerine yazılan birçok eser ciddi bir şekilde farklı akademisyenler tarafından incelenmeye ve kabul görme sürecine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal tabakalaşma</span> bir toplumda benzer özelliklere sahip nüfus

Toplum biliminde ve diğer sosyal bilimlerde, toplumsal tabakalaşma kavramı hiyerarşik bir düzene ve toplum içerisindeki güç ve refahın bölümlenmesine, bireylerin bu bölümlenmedeki konumlarına atıfta bulunur. Kavram, sosyo-ekonomik bir içerik taşıyan sınıf kavramıyla ilişkilidir ve ekonomik, toplumsal, siyasi ve ideolojik eşitsizlikler ya da farklılıklar temelindeki sosyo-ekonomik koşulların farklı görüngüleri üzerine kuruludur.

Angelman sendromu ilk olarak 1965 yılında İngiliz doktor Harry Angelman tarafından tanımlanmış nörogenetik bir bozukluktur. Irklarda görülme hızı çok iyi bilinmemekle beraber yaklaşık ensidansın 15,000 ila 30,000 canlı doğumda bir olduğu kabul edilmektedir. Anneden gelen kromozom 15'teki bir bozukluktan kaynaklandığı sanılmaktadır. Hastalığın temel bulguları zeka geriliği, yürüyüş-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, konvülsiyon ve uygunsuz gülümsemelerdir. Hatta bu sebeple hastalık bazen “mutlu kukla ” sendromu olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mültecilerle Dayanışma Derneği</span>

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), merkezi İzmir'de bulunan hak temelli bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Millî Görüş</span> İslamcı ve muhafazakâr ideoloji

Millî Görüş veya Erbakancılık, Necmettin Erbakan tarafından kurulan, 1969 yılında "Bağımsızlar Hareketi" ile başlayan ve ilk olarak Millî Nizam Partisi ile partileşerek günümüze kadar gelen İslamcı ideoloji ve siyasi akım. Günümüzde Türkiye'de Yeniden Refah Partisi ile Saadet Partisi resmî olarak Millî Görüş ideolojisini benimsemektedir. Ancak her iki parti de Millî Görüş'ün tek temsilcileri olduklarını iddia edip birbirlerini Millî Görüş'e karşı ihanetle suçlamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Hayat</span>

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ya da kısaca Pembe Hayat Derneği, Türkiye'de 30 Haziran 2006 tarihinde kurulmuş ve transların ilk öz örgütlenmesi olan dernektir.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

İstanbul Onur Haftası, her yıl haziran ayının sonlarında Stonewall ayaklanmalarının anısına gerçekleştirilen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dilek İmamoğlu</span> Ekrem İmamoğlunun eşi

Dilek İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşidir. 1974 Vakfıkebir, Trabzon doğumlu İmamoğlu İstanbul Üniversitesi Turizm Bölümü mezunudur ve kamu yönetimi alanında yüksek lisans yapmıştır. 1995 yılında Ekrem İmamoğlu ile evlenmiştir. Dilek İmamoğlu, engelli bireylerin farkındalığını artırmak, kadın hakları ve çocuk eğitimi ile ilgili çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AIDS Farkındalık Haftası</span>

AIDS Farkındalık Haftası, AIDS farkındalığını artırmak için ekstra çaba sarf edildiği Kasım ayının son haftasıdır.

Nadir hastalık, nüfusun küçük bir bölümünü etkileyen hastalıktır. Kimi zaman ise nadirlik, hükûmetlerin hastalığın tedavisini araştırmak için bütçe ayırmadığı veya tedavi için büyük bir pazarın olmadığı durumları ifade eder. Yetim ilaçlar bu şekilde üretilir ve kullanıma sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Hastalıklar Günü</span>

Nadir Hastalıklar Günü, nadir hastalıklara olan farkındalık yaratmak, nadir hastalıktan muzdarip olan kimseler ve yakınları için tedavi ve ilaca erişimin kolaylaşması amacıyla Şubat ayının son günü düzenlenen bir gündür. 2008 yılında Avrupa Nadir Hastalıklar Örgütü tarafından oluşturulan gün dünyanın birçok ülkesinde düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da LGBT hakları</span>

Malta'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bile en yüksek standartlardadır. Geç 20. ve erken 21. yüzyılları boyunca LGBT topluluğunun hakları konusunda daha fazla farkındalık yaratıldı ve 1973 yılında hemcins cinsel ilişkileri eşit bir cinsel rüşt yaşıyla yasallaştırıldı.

Nadir Hastalıklar Ağı, Nadir hastalıklara sahip yaşamlar üzerinden, aynı amaca yürüyen dokuz nadir hastalık derneğinin bir araya gelmesi sonucunda, 21 Aralık 2018 tarihinde oluşturulmuş bir ağdır.