İçeriğe atla

Yünlü yüksük otu

Yünlü yüksük otu
Çiçeklenme durumundaki bitki (Thasos, Yunanistan)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Plantaginaceae
Cins:Digitalis
Tür: D. lanata
İkili adlandırma
Digitalis lanata
Ehrh., 1792[1]
Sinonimler [2]
  • Digitalis epiglottidea Brera ex Steud.
  • Digitalis eriostachya Besser ex Rchb.
  • Digitalis nova Winterl ex Lindl.
  • Digitalis orientalis Elmig.
  • Digitalis winterli Roth

Yünlü yüksük otu[3] veya bilimsel adıyla Digitalis lanata, Plantaginaceae familyasından, yüksük otu cinsinden çiçekli bir bitkidir. Adını, yapraklarının yünsü yapıdaki tüylerle kaplı olmasından alır. Diğer yüksük otlarında da olduğu gibi bitkinin tamamı zehirlidir. Digitalis zehirlenmesinin semptomları arasında mide bulantısı, kusma, şiddetli baş ağrısı, genişlemiş göz bebekleri, görme sorunları ve yüksek dozlarda ise kasılmalar yer alır. Bitki ayrıca diğer hayvanlar için de zararlıdır.[4]

Resimler

Kaynakça

  1. ^ "Digitalis lanata". International Plant Names Index. The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  2. ^ "Digitalis lanata Ehrh". Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. 2017. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  3. ^ Elizabeth A. Dauncey; Sonny Larsson (6 Mart 2018). Plants That Kill: A Natural History of the World's Most Poisonous Plants. Princeton University Press. ss. 199-. ISBN 978-0-691-17876-9. 
  4. ^ "Grecian foxglove (Digitalis lanata)". Terrestrial invasive species. Minnesota Department of Natural Resources. 2020. 1 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Digitalis</i> bitki cinsi

Digitalis ya da (Yüksükotu) Plantaginaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yüksükotu, Avrupa, batı Asya ve kuzeybatı Afrika'ya özgüdür. Çiçekler boru şeklindedir, uzun bir başaktan büyür ve mordan pembeye, beyaza ve sarıya kadar türlere göre değişir. Bilimsel adı "parmak" anlamına gelir.

<i>Carnegiea</i> bitki türü

Carnegiea, Cactaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<i>Abarema adenophora</i>

Abarema adenophora baklagiller ailesinin Abarema cinsinden bir baklagil türüdür. Güney Amerika, Kosta Rika ve Nikaragua'ya özgü bir bitkidir.

Plants of the World Online, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından yayımlanan çevrimiçi bir veritabanıdır. Mart 2017'de nihai amacı "kullanıcıların 2020 yılına kadar dünyanın bilinen tüm tohum taşıyan bitkiler hakkındaki bilgilere erişmesini sağlamakla başlatılmıştır. İlk odak noktası tropikal Afrika Floraları, özellikle Flora Zambesiaca, Batı Tropikal Afrika Florası ve Tropikal Doğu Afrika Florası idi.

<span class="mw-page-title-main">John Lindley</span> İngiliz bitki bilimci ve orkidolog.

John Lindley İngiliz bitki bilimci ve orkidolog. Bitki bilim mahlası Lindl.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Solanales</span>

Solanales veya Tubiflorae, çiçekli bitkilerin bir takımıdır. 5 familya 165 cins ve yaklaşık 4.145 tür ile temsil edilir.

<i>Hildebrandtia</i> Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir cinsi

Hildebrandtia, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir cinsidir.

<i>Solanum lasiocarpum</i>

Solanum lasiocarpum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Solanum citrullifolium</i>

Solanum citrullifolium, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyine özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Digoksin</span> kimyasal bileşik

Digoksin, çeşitli kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. En sık atriyal fibrilasyon, kalp çarpıntısı ve kalp yetmezliği için kullanılır. Digoksin ağızdan veya bir damara enjeksiyon yoluyla alınır.

Pyrus regelii, Rosaceae (gülgiller) familyasından Orta Asya'ya özgü bir yabani armut türü.

<i>Ariocarpus</i>

Ariocarpus, Cactaceae familyasının etli subtropikal bitkilerinin küçük bir cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Digitalis ferruginea</span>

Arıkovanı veya bilimsel adıyla Digitalis ferruginea, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, yüksük otu cinsi bir bitki türüdür. Macaristan, Romanya, Türkiye, Balkanlar, İtalya, Lübnan ve Kafkasya'ya endemik olan arıkovanı, 0 ila 2700 metre yükseklikteki ormanlar, açıklıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarındaki kıyılarda yetişmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen tür, iki yıllık veya çok yıllık olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rhipsalideae</span>

Rhipsalideae, dört cins içeren küçük bir kaktüs kabilesidir. Ağaçlarda (epifitler) veya kayalarda (litofitler) büyürler, burada asılı kalırlar veya sürünen veya dik çalılar oluştururlar. Çiçekleri gündüz açar, gece açık kalır; radyal simetrik (düzenli) veya iki taraflı simetrik (zigomorfik) olabilirler. Meyveleri dut benzeri, ufacık tohumlu etlidir.

<i>Veronica peduncularis</i>

Veronica peduncularis, Veronica cinsine bağlı çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemiktir. Ormanlar, çitler, çalılıklar, çayırlıklar, alpin otlaklar ve kayalık yamaçlarda yetişir. Türün, 'Georgia Blue' kültivarı, Kraliyet Bahçıvanlık Derneği'nin verdiği Garden Merit Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ lalesi</span>

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.

<i>Jasminum grandiflorum</i> bitki türü

Jasminum grandiflorum, Jasminum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Linaria yusufeliensis, ismini Artvin ilinin Yusufeli ilçesinden alan bir Plantaginaceae türüdür. Dokumacılar ve Çeltikdüzü köyleri arasında yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trichocereinae</span>

Trichocereinae, Güney Amerika'ya özgü bir kaktüs alt-oymağıdır. Bu alt-oymakta 28 tane tanımlanmış cins bulunur.