İçeriğe atla

Yükseklik Korkusu (anlam ayrımı)

Yükseklik Korkusu, şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Ölüm Korkusu</i> (film, 1958) Alfred Hitchcockun bir filmi

Ölüm Korkusu, 1958 ABD yapımı gerilim filmidir. Özgün adı Vertigo olan film 2 Ocak 1961'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barok</span>

Barok, Avrupa'da yaygınlaşan sanatta bir anlatım biçimidir. Barok kelimesi, Portekizce düzensiz inci anlamına gelen barroco sözcüğünden türemiştir. Barok sözcüğü, birbirinden ayrı iki şeyi tanımlar; sanat tarihinde, Rönesans ile klasikçilik arasında kalan bir dönemi ve bütün çağlarda verilmiş bazı eserlerin tarzını, başlangıcı ve bitişi için kesin bir tarih verilememekle birlikte 14. ve 18. yüzyıllar arasında oluşup şeklini almış bir dönemdir. Mimarlık, müzik, resim ve heykelin etkileyici temalar altında birleştirilmesi amacını güder. Abartılı hareket duygusu ve net gözüken detayları ile dönemin müzik ve edebiyatında da kendini gösterir. Yoğun bir etki bırakan bu anlatım biçimi, kendi alanında fazla eser verildiğinden dolayı bir dönem adı olarak anılmaya başlanmıştır. 1699'da İtalya'da kilise etkisinde doğmuş ve tüm Avrupa'ya yayılmıştır.

<i>Doktor Jivago</i>

Doktor Jivago, Sovyet yazarı Boris Pasternak'ın (1890-1960) Rus Devrimi sırasında geçen ünlü romanıdır. Özgün adı Доктор Живаго olan roman ilk defa Rusçayla aynı anda İtalyanca olarak da basılmıştır.. Ertesi yıl da Doctor Zhivago adıyla İngilizce yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mel Brooks</span> Amerikalı film yönetmeni, komedyen ve sinema oyuncusu

Mel Brooks, Amerikalı sinema oyuncusu, yazar, yönetmen ve prodüktör.

<i>Yükseklik Korkusu</i> (roman)

Yükseklik Korkusu, Amerikalı yazar Paul Auster'in 1994 yılında yayımladığı roman. Özgün adı Mr. Vertigo olan bu roman Türkiye'de 1996'da İlknur Özdemir'in Türkçe çevirisiyle Can Yayınları'ndan çıkmıştır .

<span class="mw-page-title-main">Toptoriks</span>

Toptoriks René Goscinny ve Albert Uderzo'nun 20. yüzyılda yaratmış oldukları çizgi roman karakteri.

"Açlık" ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:

<i>Usta ile Margarita</i> Bulgakov romanı

Usta ile Margarita / Üstat ile Margarita, Mihail Afanasyeviç Bulgakov'un yazdığı roman. Toplumsal eleştiriyi fantastik bir kurgu üzerinden yapmasıyla pek çok yazarı derinden etkilemiştir.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (roman) İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1962 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ve Ayna Kırıldı, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlamış olduğu cinayet romanıdır. Özgün adı The Mirror Crack'd from Side to Side olan roman 1963'te ABD'de daha kısa olan bir adla, The Mirror Crack'd adıyla da yayımlandı. Romanın İngilizce özgün adı Türkçede Ayna Baştan Başa Çatladı anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Romanın kahramanı Miss Marple bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

<i>Yükseklik Korkusu</i> (film)

Yükseklik Korkusu, 1977 ABD yapımı komedi gerilim filmidir. Özgün adı High Anxiety olan film Türkiye'de Kasım 1982'de gösterime girmiştir.

Macera, baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür. Tehlikeli iş, risk, spekülasyon gibi anlamlara da gelebilir. Mecazi olarak da "olmayacakmış gibi görünen iş" anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akrofobi</span> Yükseklik korkusu

Akrofobi, şiddetli şekilde duyulan yükseklik korkusudur. Spesifik korkular sınıfındandır. Akrofobi tehlikelidir zira yüksek yerlerde bünyede panik atağa ve çarpıntıya sebep olabilmektedir. Halk arasında vertigo olarak da bilinmesine rağmen bu doğru bir kullanım değildir.

Yabancı şu anlamlara gelebilir:

Kral Katili Güncesi, Amerikalı yazar Patrick Rothfuss'un Kvothe adlı hayalî karakterin otobiyografisi mâhiyetindeki epik-fantezi romanıdır. Seri 3 ciltten oluşmaktadır. Eserin ilk iki cildi yayımlanmıştır. Kitap anlatımı ikiye ayrılmış; bir kısmı günümüzde bar sahibi Kvothe'nin Devan Looches'a hayatını ayrı ayrı üç gün olarak anlattığı zamanda, bir kısmı da hayat hikâyesindeki zamandadır. Günümüz bakış açısından anlatılırken roman hakim bakış açısıyla anlatılırken Kvothe'nin geçmişi ise kahraman bakış açısıyla anlatılır.

Aerofobi, uçma korkusu ya da uçakta olma korkusu veya bir helikopter gibi diğer uçan araçlarda uçuş sırasında bulunma korkusu.

Gece, yazar Bilge Karasu tarafından kaleme alınan ve 1985 yılında yayımlanan bir postmodern romandır.

<span class="mw-page-title-main">Gefirofobi</span> köprü korkusu ile karakterize edilen özgül fobi

Gefirofobi köprü ve tünel korkusu ile karakterize edilen anksiyete bozukluğu veya özgül fobidir. Sonuç olarak, gefirofobi hastaları, kendilerini köprülerden geçirecek rotalardan kaçınabilir veya yolcularsa, bir köprüden geçerken çok endişeli davranabilirler. Gefirofobi terimi, "köprü" anlamına gelen Yunanca γέφυρα (gephura) ve "korku" anlamına gelen φόβος (phobos) sözcüklerinden gelir.