İçeriğe atla

Yüksek İmtiyaz Nişanı

Nişan-ı Âli İmtiyaz
Sultan V. Mehmed Reşad'ın üzerindeki Nişan-ı Âli İmtiyaz

Yüksek İmtiyaz Nişanı ve Nişan-ı Âli İmtiyaz, Sultan II. Abdülhamid devrinde, 1879 yılında oluşturulan şeref nişanıdır. Nişanda, altın pırlanta ile süslenmiş bir rozetin üzerinde sultanın tuğrası bulunmaktadır.[1] Rozet, arasında ay ve yıldızın bulunduğu zincir ile kırmızı-yeşil kurdeleye bağlıydı. Nişanın maliyeti yüksekti.

1885 tarihinde Danimarka Kralı IX. Christian'a tevcih edildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Megan C. Robinson noemt de orde op www.medals.org.uk 25 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Osmanlı Arşivi: İ.DH. 957-75653, HR.TO.336–89

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Toker</span> Türk siyasetçi

Mehmet Nazmi Toker, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Anılmış</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Nihat Anılmış, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ödül</span> bir ya da birden fazla kişiye, belirli bir alandaki yetkinlikleri için verilen armağan

Ödül; bir ya da birden fazla kişiye, onların belirli bir alandaki yetkinliklerine karşılık verilen armağandır. Genellikle kupa, başarı belgesi, sertifika, diploma, hatıra plaketi, madalya, nişan, ödül rozeti, rozet ya da kurdele biçiminde sunulur. Kazanan kişiye belirli oranda para sağlayan ödüller de bulunmaktadır. Ödüle ayrıca bir fahri unvan ve burs gibi doğrudan nakit değeri olan bir nesne de eşlik edebilir. Bir ödülün saygınlığı genellikle ödülü veren kuruluşun mevcut durumuyla doğru orantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Sakarya</span> Türk asker (1877-1951)

Mehmet Rüştü Sakarya (1877, İstanbul – 2 Aralık 1951, İstanbul) Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yazgan</span> Türk asker

Mehmet Emin Yazgan, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Sami Sabit Karaman</span>

Sami Sabit Karaman Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Muhittin Kurtiş</span>

Mehmet Muhittin Kurtiş Türk asker.

İmtiyaz Madalyası veya İmtiyaz Nişanı, Sultan II. Abdülhamid dönemi olan 23 Eylül 1882 tarihinden itibaren, Osmanlı İmparatorluğu adına verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır. Altın ve gümüş olmak üzere iki ayrı madenden imal edilen imtiyaz madalyasının bir yüzünde saltanat arması, diğer yüzünde, “Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye uğrunda fevkalâde sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsus madalyadır” ibaresi ve altında iç kısmına verilen kişinin adının yazıldığı bir hilâl bulunmaktadır. Üzerindeki ibareden dolayı madalyaya “sadakat ve şecaat madalyası” da denilmiş, bu yüzden zaman zaman ikincisinin imtiyaz madalyasından ayrı olduğu zannedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hanedan-ı Âli Osman Nişanı</span> Osmanlı Hanedanı üyelerine verilen nişan

Hanedan-ı Âli Osman Nişanı, Sultan II. Abdülhamid zamanında 31 Ağustos 1893 tarihinde Osmanlı Hanedanı üyelerine ve diğer ülkelerdeki kraliyet hanedan üyelerine tevcih edilmek üzere oluşturulan şeref nişanıdır. Verildiği ilk dönemde sadece Osmanlı hanedan üyelerine verilmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar tahminen 16 Osmanlı hanedan üyesine tevcih edildi. Hanedan üyesi olmamasına rağmen, hizmetleri dolayısıyla Sadrazam Tevfik Paşa'ya da bu nişan tevcih edildi.

Ertuğrul Nişanı, Sultan II. Abdülhamid döneminde 26 Şubat 1903 tarihinde oluşturulan bir şeref nişanıdır. Ertuğrul Gazi'nin Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası olması dolayısıyla Hanedan tarafından çok büyük bir saygı görürdü. II. Abdülhamid bu saygıyı somutlaştırmak amacıyla böyle bir nişan oluşturulmasını emretti. Nişan, sadece Sultan'ın seçtiği kişilere verilirdi. Kimlere tevcih edildiği günümüzde tam olarak bilinmediği için tasarımı konusunda da büyük bir bilgi eksikliği bulunmaktadır. Muhtemelen altın zincire bağlı bir rozetten oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İmtiyaz Nişanı</span>

İmtiyaz Nişanı veya Nişan-ı İmtiyaz, 1780'lerde Sultan I. Abdülhamid devrinden itibaren verilmeye başlanan şeref nişanıdır. Nişan, liyakat ve üstün hizmeti ödüllendirmek amacıyla verilirdi. Sultan II. Abdülhamid tarafından 17 Aralık 1878 tarihinde yeniden verilmeye başlandı.

Meziyet Nişanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda üstün hizmette bulunan memurlara, Osmanlı uyruklularına ve yardımsever yabancılara verilmek üzere 1910 yılında V. Mehmed Reşad'ın irade-i seniyesiyle çıkarılan nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Rozeti Nişanı</span>

Onur Rozeti Nişanı, Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından emek, istihdam, sivil hizmet, edebiyat, bilim ve sanat gibi dallarda başarı gösteren Sovyet Birliği yurttaşlarına 26 Kasım 1935 - 23 Aralık 1988 tarihleri arasında verilmiş olan nişan.

<span class="mw-page-title-main">Polonia Restituta Nişanı</span>

Polonia Restituta Nişanı, 4 Şubat 1921 tarihinde Polonya'da oluşturulan bir devlet nişanıdır. Bu nişana layık görülenler arasında asker ve sivillerin yanı sıra, yabancılar arasında eğitim, bilim, spor, kültür, sanat, ekonomik, savunma, sosyal işler, sivil hizmet ya da ülkeler arasında iyi ilişkiyi korumak için çaba gösteren kişiler de vardır.

<span class="mw-page-title-main">I. Georgios Nişanı</span>

I. Georgios Nişanı, Yunanistan'da feshedilmiş bir nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Nişan (onur)</span>

Onur veya şövalye nişanı çoğu ülkelerde bir ayrıcalık rozeti, özel liyakat için bir ödüldür. Ödülleri inceleyen bilime faleristik denir. Devlet, askeri nişanları ve madalyalarının yanı sıra, çeşitli bakanlıkların, devlet kurumlarının ve kamu kuruluşlarının nişan ve madalyaları da vardır.

Kamran Bağırov, Azerbaycan Komünist Partisi Merkezî Komitesinin Birinci Sekreteri.