İçeriğe atla

Yüce Tanrı (Hinduizm)

Hinduizm'de Yüce Tanrı, tanrıların (deva) ve iblislerin (asura) ötesindeki en yüce, Mutlak Varlık (Brahman/Parabrahman) ve Mutlak Benlik olan Nihai Şahıs (Paramatman)'dır.

Hinduizm altı temel mezhepten oluşur ve her biri Yüce Tanrı inancına sahiptir.[1]:400 Hinduizmde Tanrı, Mutlak Gerçeklik, Yüce Ruh ve Yüce Şahsiyet olarak nitelenmiştir.[1]:403 Yüce Tanrı, farklı mezheplerce farklı suretlerde anılsa da mezhep fark etmeksizin Hinduların önemi çoğunluğu Yüce Tanrı'nın İşvara olduğunu kabul eder.

Yüce Tanrı olarak kabul edilen suretler, genellikle Bhagavan sıfatıyla nitelenir.

Vaişnavizm

Vaişnavalar Vişnu/Krişna'yı Yüce Tanrı olarak kabul eder. Krişna ve Vişnu suretlerinin her ikisinin de Yüce Tanrı'nın sureti olduğunu kabul etmekle birlikte bu suretlerden hangisinin esas suret/esas isim olduğu konusunda tartışmışlardır.

Vaişnavizm'in temel kutsal metinlerinden Bhagavad Gita Yüce Tanrı'nın vahyi kabul edilir. Bhagavad Gita'da Yüce Tanrı kendi varoluşsal konumunu şu şekilde bildirmiştir:[2]

अहं सर्वस्य प्रभवो मत्त: सर्वं प्रवर्तते ।

इति मत्वा भजन्ते मां बुधा भावसमन्विता: ॥ ८ ॥

"Ben her şeyin kaynağıyım; Benden yayılır her şey. Bunu idrak eden ve hisle dolan zeki kişiler kendilerini Bana adarlar."

— Krişna, Bhagavad Gita 10.8

Arjuna ise Yüce Tanrı'yı Bhagavad Gita'da şu şekilde tanımlamıştır:[2]

परं ब्रह्म परं धाम पवित्रं परमं भवान् ।

पुरुषं शाश्वतं दिव्यमादिदेवमजं विभुम् ॥ १२ ॥

"Sen Yüce Brahman’sın, yüce ikametgâh ve nihai arıtıcısın, ebedi, ilahi Şahıs’sın ve esas Tanrı’sın – doğmamış ve her şeye kadir."

— Arjuna, Bhagavad Gita 10.12

स्वयमेवात्मनात्मानं वेत्थ त्वं पुरुषोत्तम ।

भूतभावन भूतेश देवदेव जगत्पते ॥ १५ ॥

"Kendini yalnızca Sen bilebilirsin ey varlıkları var eden Yüce Şahıs! Varlıkların Rabbi! Tanrıların Tanrısı! Evrenin Efendisi!"

— Arjuna, Bhagavad Gita 10.15

Gaudiya Vaişnavizmi

Gaudiya Vaişnavizmi'nde Krişna'nın Yüce Tanrı'nın esas ismi ve sureti olduğu olduğu, Vişnu dahil diğer tüm suretlerin temeli olduğuna inanılmıştır.[3] Bu nedenle Gaudiya Vaişnavalarınca Krişna için "Tanrı'nın kendisi" anlamına gelen Svayam Bhagavan ifadesi kullanılır.[4][5][6][7][8]

Şri Vaişnavizmi

Sri Vaişnavizmi'nce Vişnu/Narayana Yüce Tanrı'nın esas sureti kabul edilmiştir.

Şaivizm

Şaivizm'de Şiva'yı Yüce Varlık olarak kabul etmiştir.[9]

Şaktizm

Şaktizm, Şakti/Devi'yi Yüce Tanrı olarak kabul eder.

Smartizm

Smartizm mezhebi; Vişnu, Şiva ve Şakti'nin hepsinin Brahman'ın sureti olduğunu kabul eder ve hepsine tapar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Nallusamy, Kanthasamy (15 Eylül 2007). Hinduism, the Misunderstood Religion (PDF) (İngilizce). 20 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2024. 
  2. ^ a b H.D. Goswami (2015). Kapsamlı bir Bhagavad Gita Rehberi. İkinci Adam Yayınları. 
  3. ^ Bhag-P 1.3.28 23 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "All of the above-mentioned incarnations are either plenary portions or portions of the plenary portions of the Lord, but Lord Sri Krishna is the original Personality of Godhead."
  4. ^ Chakravarty, Saumitra (5 Ağustos 2022). The Goddess Re-discovered: Gender and Sexuality in Religious Texts of Medieval Bengal (İngilizce). Taylor & Francis. s. 141. ISBN 978-1-000-63287-3. 8 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 
  5. ^ Knapp, Stephen (2012). Hindu Gods & Goddesses (İngilizce). Jaico Publishing House. ss. 27-28. ISBN 978-81-8495-366-4. 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 
  6. ^ Delmonico, N. (2004). "The History Of Indic Monotheism And Modern Chaitanya Vaishnavism". The Hare Krishna Movement: The Postcharismatic Fate of a Religious Transplant. Columbia University Press. ISBN 978-0-231-12256-6. Erişim tarihi: 12 Nisan 2008. 
  7. ^ Elkman, S.M.; Gosvami, J. (1986). Jiva Gosvamin's Tattvasandarbha: A Study on the Philosophical and Sectarian Development of the Gaudiya Vaishnava Movement. Motilal Banarsidass Pub. 
  8. ^ Dimock Jr, E.C.; Dimock, E.C. (1989). The Place of the Hidden Moon: Erotic Mysticism in the Vaisnava-Sahajiya Cult of Bengal. University Of Chicago Press.  page 132 20 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ P. T. Raju (1985). Structural Depths of Indian Thought. State University of New York Press. ss. 10-14, 509-516. ISBN 978-0-88706-139-4. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

Vişnu, Vaişnavizm'de Mutlak Varlık, Nihai Benlik; Yüce Tanrı. Vişnu veya Yüce Tanrı'nın en yüce varoluşsal konumu Hindu kutsal metinlerinden Yajurveda, Rigveda ve Bhagavad Gita'da bildirilir.

Krişna Vaişnavizm'de varlığın Nihai Kaynağı ve Dayanağı olarak kabul edilen Yüce Tanrı'dır. Vişnu ve Krişna'nın her ikisi de Yüce Tanrı'ya işaret eder ve aynı tek kişiyi temsil eder, ancak hangi suretin Tanrı'nın esas sureti olduğu Vaişnavalarca tartışılmıştır. Bazı Vaişnava geleneklerinde Krişna Yüce Tanrı'nın dünyadaki sekizinci sureti olduğu kabul edilirken Gaudiya Vaişnavizmi'nde Krişna'nın Yüce Tanrı'nın esas ismi ve sureti olduğu olduğu, Vişnu dahil diğer tüm suretlerin temeli olduğuna inanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devi Gita</span>

Hinduizm'in "Şakta" mezhebine ait bir kutsal kitaptır, kelime anlamı "Ana Tanrıça'nın şarkısı"dır. Şakta'lar ana Tanrıça'yı, aynı zamanda "kozmik enerji" olarak tanımlamaktadırlar.

Keşava ya da Keşav Hindu geleneğinde Krişna için kullanılan adlardan biridir. Keşava Sanskritçe, Keşav Hindi dilindeki okunuşudur. Keşava Vişnu sahasranamada 23. ve 648. isim olarak yer alır. Keşava Krişna'nın 24 sıfatından ilkidir.

Bhagavad Gita, kısaca Gita, kutsal bir Hindu metni, ve edebiyat tarihindeki ve felsefedeki en önemli metinlerden biri kabul edilir. Kabaca Bhagavat Gita'da 700 vecize vardır ve Mahabharata destanının bir parçasıdır. Bhagavat Gita'daki öğretmen, Hindularca Tanrı'nın tezahürü olarak görülen ve Bhagavan, ilahi olan, olarak hitap edilen Krişnadır.

Hinduizm mezheplerinin başlıca akımları Şaivizm, Şaktizm, Vişnuizm ve Smartizm'dir.

Şaktizm veya Şaktidarma Hinduizm'in, Şakti ya da Deviye mutlak, nihaî tanrı – Hindu Kutsal Anne – olarak tapınan bir mezhebidir. Bu mezhep Şaivizm, Vaişnavizm ve Smartizm ile beraber Hinduizmin başlıca okul öğretilerindendir ve özellikle Bengal ve Assam'da yaygındır.

Aştakşara Mantra veya Narayana Mantra; Hinduizmdeki Vedik kökenli, evrensel mantralardan biri. Söylenişi Om Namo Nārāyanāya şeklindedir.

Hindistan'da çeşitli dinî inanç ve uygulamalar ile bulunur. Hindistan'da laiklik, bütün dinlerin devlet tarafından eşit bir şekilde muamele görmesi demektir. Hindistan, 1976'da anayasa değişikliği ile laik devlet olmuştur. Hint altkıtası, Hristiyanlık ve İslam haricindeki dünyanın dört büyük dininin doğduğu yerdir, bunlar; Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizm. Hindistan tarihi boyunca din, ülkenin kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Dinsel çeşitlilik ve dini hoşgörü, hem yasayla hem de gelenekle ülkede kurulmuştur; Hindistan anayasası, din özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ilan etmiştir.

Bhakti yoga, herhangi bir kişisel tanrıya karşı sevgi dolu adanmaya odaklanan Hinduizm içindeki ruhsal bir yol veya ruhsal uygulamadır. Hinduizmde Mokşa'ya giden birkaç yoldan biridir, diğer yollar Cnana yoga, Karma yoga ve Kriya yogadır.

Vaişnavizm, Şaivizm, Şaktizm ve Smartizm ile birlikte başlıca Hindu mezheplerinden biridir. Vişnu'yu tanrılar dahil tüm ruhların ve varlıkların kaynağı, kökeni ve dayanağı olan Mutlak Şahıs (Paramātman) ve Mutlak Varlık (Parabrahman) olarak betimlediği için Vaişnavizm olarak adlandırılır. Vaişnavizm'in temel metinleri arasında Vedalar, Upanişadlar, Bhagavad Gita, Pancharatra (Agama) metinleri, Naalayira Divya Prabhandham ve Bhagavata Purana yer alır.

Krishnaizm, Vishnu'nun bir avatarı olmayan, tüm gerçekliğin kaynağı olan Svayam Bhagavan, Ishvara, Para Brahman olarak Krishna'ya bağlılığa odaklanan büyük bir bağımsız Hindu gelenekleri grubudur. Vaishnavizm ile ilgili sampradayalar. Bu, Sri Vaishnavism, Sadh Vaishnavism Ramaism, Radhaism, Sitaism vb., aziz şair Meera Bai örneğinde olduğu gibi. Önde gelen akademisyenler, Krishnaism'i Hinduizmin paralel ve daha az eski olmayan bir akımı olarak kabul ederek, Vaishnavizm'in bir alt kolu veya dalı olarak tanımlamazlar.

<span class="mw-page-title-main">Para Brahman</span>

Para Brahman veya Param Brahman Vedik felsefeye göre tüm tanımlamaların ve kavramların ötesinde olan "Yüce Brahman"dır. Evrene ve ötesinde, tüm varlıklara sonsuz nüfuz eden biçimsiz Var Olan, Maya'yı aşkın Nihai Varlık olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik teizm</span> Tanrıyı Mutlak Varlık ve Mutlak Benlik olarak tanımlayan felsefe

Klasik teizm veya klasik tanrıcılık; Tanrı'nın diğer tüm varlıkların kaynağı ve kökeni olan tekil Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve Nihai Kişi olarak nitelendirildiği teizm biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaudiya Vaişnavizmi</span> Vaişnav Hindu mezhebi

Gaudiya Vaişnavizmi veya Çaitanya Vaişnavizmi, Çaitanya Mahaprabhu'nun (1486–1534) öğretisini esas alan bir Vaişnav Hindu mezhebidir. "Gaudiya", Bengal'in Gaura veya Gauḍa bölgesini ifade eder ve Vaişnavizm "Vişnu'ya tapmak" anlamına gelir. Gaudiya Vaişnavizmi Krişnaizm'in, yani Krişna merkezli Vaişnav geleneklerinin bir parçasıdır. Teolojik temeli esas olarak Çaitanya'nın ilk takipçileri olan Sanatana Goswami, Rupa Goswami, Jiva Goswami, Gopala Bhatta Goswami ve birçok farklı figür tarafından yorumlandığı şekliyle Bhagavad Gita ve Bhagavata Purana'ya dayanmaktadır.

Svayam Bhagavan Hinduizm'de Sanskrit bir kavramdır ve Bhagavan'ın monoteistik ve klasik teistik çerçevede tekil Yüce Tanrı'nın mutlak temsiline atıfta bulunur. Kavram genellikle Vaişnavizm, özellikle Gaudiya Vaişnavizmi'nde kullanılır. Bu bağlamda Krişna Svayam Bhagavan olarak kabul edilir.

Bhagavan Dharmî dinlerde devalardan farklı olarak Yüce Tanrı'yı ifade etmek için kullanılan kelimedir. Türkçeye "Rab", "Tanrı" olarak çevirilebilir. Özellikle Vaişnavizm'de Krişna ve Vişnu'yu belirtmek için kullanılır.

Bhagavata Purana veya Srimad Bhagavatam (Śrīmad Bhāgavatam), Srimad Bhagavata Mahapurana veya kısaca Bhagavata (Bhāgavata), Hinduizm'in on sekiz büyük Purana'sından (Mahapuranalar) biridir.

Anlaşılamaz Farklılık ve Özdeşlik, ruhların Tanrı'yla nitel anlamda aynı, nicel anlamda farklı olduğunu savunan Vedantik ekoldür. Sanskrit karşılığı Açintya Bheda Abheda ifadesidir; açintya 'kavranılamaz/anlaşılamaz', bheda 'fark', abheda 'farksız' anlamına gelir.