İçeriğe atla

Yvonne Farrell

Yvonne Farrell
Doğum1951 (72-73 yaşında)
Tullamore, İrlanda
Mezun olduğu okul(lar)University College Dublin
MeslekMimar
Önemli eser(ler)Bocconi Üniversitesi, University College Dublin İrlanda Kent Enstitüsü, Limerick Üniversitesi Tıp Fakültesi, Solstice Sanat Merkezi, UTEC Üniversite Kampüsü
ÖdüllerPritzker Mimarlık Ödülü, İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü, RIBA Kraliyet Altın Madalyası, İrlanda Kraliyet Mimarlar Enstitüsü James Gandon Mimarlıkta Hayat Boyu Başarı Madalyası, Gümüş Aslan (ve Shelley McNamara ile birlikte)

Yvonne Farrell (d. 1951) Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı.[1] Lima, Peru'daki[2] UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi.[3] 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi.[4] 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.[5]

Kariyeri

Farrell, University College Dublin'deki mimarlık eğitimini 1974 yılında tamamladı. 1977'de Shelley McNamara ile birlikte Dublin'de Grafton Architects'i kurdu. 1990'larda Dublin'in Temple Bar bölgesinin yeniden canlandırılmasının arkasında olan Grup 91'in kurucu üyesidir.

Grafton Architects, İrlanda'yı 2002 yılında Venedik Bienali'nde temsil etti, 2008 yılında proje yeniden sergilendi. 2009 yılında Dublin şehir merkezindeki Maliye Bakanlığı binası Civic Trust Ödülü'nü ve İrlanda Mimarlar Odası Özel Ödülü'nü kazandı.[6]

Farrell 1976 yılından beri Dublin College Üniversitesi'nde ders vermektedir ve 2008'den beri İsviçre Mendrisio Mimarlık Akademisi'nde akademisyen olarak çalışmaktadır. 2010 yılında Harvard Tasarım Enstitüsü'nde Kenzo Tange kürsüsünün başkanlığını yaptı ve şu anda Lozan'daki EPFL'de ders vermektedir. Oslo, Stockholm, Berlage, Yale, Buffalo, St.Louis, Kansas City ve Tampa da dahil olmak üzere Avrupa ve Amerika'da mimarlık okullarında çok sayıda ders verdi.[6]

Yvonne Farrell, İrlanda Kraliyet Mimarlar Enstitüsü ve İrlanda sanat organizasyonu Aosdána üyesidir, İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) fahri üyesidir. Ayrıca University College Dublin'de ders vermektedir.[7] Farrell ve Grafton Architects'teki ortağı Shelley McNamara'ya, Kasım 2019'da NUI Galway tarafından, Nisan 2019'da Trinity College Dublin tarafından fahri doktora verildi.[8] İkiliye 2019 yılında İrlanda Kraliyet Mimarlar Enstitüsü tarafından James Gandon Mimarlıkta Hayat Boyu Başarı Madalyası verildi.[9] İkilinin 2012 yılında Venedik Bienali'nde sergilenen "Yeni Bir Coğrafya Olarak Mimarlık" (Architecture as New Geography) isimli projesi Gümüş Aslan ödülü kazandı.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Yvonne Farrell" 9 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Aosdana. Retrieved 8 March 2012.
  2. ^ "RIBA International Awards". architecture.com. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  3. ^ "Grafton Architects wins 2020 RIBA Royal Gold Medal". de zeen. 2 Ekim 2019. 6 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  4. ^ "Yvonne Farrell and Shelley McNamara appointed curators of Venice Architecture Biennale". Biennial Foundation. 19 Ocak 2017. 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  5. ^ "Pritzker Prize 2020: Irish duo's win marks rare victory for women in the 'Nobel of architecture'". CNN. 3 Mart 2020. 5 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 
  6. ^ a b "Yvonne Farrell" 28 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., World Architecture Festival. Retrieved 8 March 2012.
  7. ^ "Venice Architecture Biennale to be curated by UCD adjunct professors". ucd.ie. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  8. ^ "Registrar : Trinity College Dublin, the University of Dublin, Ireland". tcd.ie. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 
  9. ^ a b "Yvonne Farrell and Shelley McNamara Biography". Pritzker Prize. 5 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Pritzker Mimarlık Ödülü, Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen bir mimarlık ödülü olup yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırma amacı taşır.

Ieoh Ming Pei veya ismin baş harfleri ile daha çok bilinen I. M. Pei Pritzker Mimarlık Ödülü kazanan Çinli-Amerikalı mimardır. Yüksek modernist mimarlığın son temsilcisi olarak bilinmektedir. Kayaç, beton, cam ve çelik kullanarak soyut formu ile çalışıyor. Pei, dünyanın her dört köşesinde ortaya koyduğu çalışmaları ile, muhtemelen 20. yüzyılın en başarılı mimarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rem Koolhaas</span>

Remment Lucas Koolhaas Hollandalı bir mimar ve mimarlık teorisyenidir. Aynı zamanda Harvard Üniversitesi'nde dersler vermektedir.

Kevin Roche, İrlanda asıllı Amerikalı mimar. Projeleri camın yaratıcı bir şekilde kullanılmasıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Aldo Rossi</span>

Aldo Rossi İtalyan bir mimar ve tasarımcı. Uluslararası üne sahip bir mimar olarak dört alanda başarılı çalışmalar yaptı: mimarlık teorisi, çizimler, mimarlık projeleri ve endüstriyel tasarımlar.

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira, Portekizli çağdaş bir mimardır.

Sverre Fehn Norveçli bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Herzog & de Meuron</span>

Herzog & de Meuron Architekten, BSA/SIA/ETH (HdeM), 1978 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulmuş bir mimarlık firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Glenn Murcutt</span> Avustralyalı mimar (d. 1936)

Glenn Marcus Murcutt Avustralya’nın en ünlü mimarlarından birisidir.

Thom Mayne Los Angeles’ta yaşayan Amerikalı bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Royal Institute of British Architects</span> Birleşik Krallıkta 1834te kurulan meslek kurumu

Royal Institute of British Architects veya RIBA, Birleşik Krallık’ta yer alan mimarlar odasıdır.

<span class="mw-page-title-main">University College Dublin AFC</span>

University College Dublin Association Football Club kısaca UCD, League of Ireland'ın Premier kümesinde mücadele eden, Dublin Üniversitesi'nin futbol kulübüdür. 1895 yılında kurulan takım, 1975 yılında Dr. Tony O'Neillın teknik yönetiminde İrlanda Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanmıştır. 2008 yılından beri üniversitenin amerikan futbolu takımının sahası olan UCD Bowl'da iç saha maçlarını oynamaktadır. Takımın renkleri gök mavisi ile laciverttir. Teknik direktörü ise Martin Russell'dır.

<span class="mw-page-title-main">Eduardo Souto de Moura</span>

Eduardo Elísio Machado Souto de Moura Portekizli bir mimar. 2011 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro Aravena</span>

Alejandro Aravena,, Şilili mimar.

<span class="mw-page-title-main">Odile Decq</span> Fransız mimar, şehir plancısı ve akademisyen

Odile Decq, ödüllü Fransız mimar, şehir plancısı ve akademisyendir. Paris merkezli mimarlık ofisi Studio Odile Decq'in ve 2014 yılında açılan Confluence Institute okulunun kurucusudur. Kentsel planlama, sergi tasarımı, ürün tasarımı gibi farklı ölçeklerde çalışmaları vardır. Kendine özgü goth görünüşü ile bilinir. Mimarlığa katkılarından ötürü 2003 yılında kendisine Légion d'honneur verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Denise Scott Brown</span> Amerikalı mimar

Denise Scott Brown Amerikalı mimar, planlamacı, yazar, eğitimci. Philadelphia'daki Venturi, Scott Brown ve Associates mimarlık ofisinin kurucu ortağıdır. Scott Brown ile eşi ve ortağı Robert Venturi, hem projeleri hem de kuramsal çalışmalarıyla yirminci yüzyılın çığır açan mimarları arasında sayılmaktadır. Postmodernizmi mimarlık tartışmalarına öncü bir şekilde dahil etmişlerdir. Scott Brown 2016 yılında Amerikan Mimarlar Enstitüsü Altın Madalyası ile ödüllendirilmiş, bu madalyayı kazanan ilk kadın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Mimarlık Bienali</span> İtalyada iki yılda bir düzenlenen küresel mimarlık sergisi

Venedik Mimarlık Bienali olarak bilinen Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik, İtalya'da iki yılda bir düzenlenen küresel mimarlık sergisidir. Dönüşümlü olarak bir yıl sanat, bir yıl mimarlık bienalleri gerçekleştiren Venedik Bienali'nin mimarlık bölümüdür. 1975'ten itibaren Venedik Sanat Bienali'nin bünyesinde mimarlık sergileri gerçekleştirilmeye başlanmış, 1980 yılında ayrı bir bienal olarak Venedik Mimarlık Bienali başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.