İçeriğe atla

Yvo de Boer

Yvo de Boer
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Haziran 1954 (70 yaşında)
Viyana, Austria
Milliyeti Dutch

Yvo de Boer (12 Haziran 1954 doğumlu) uluslararası çevre politikası konusunda danışmandır. De Boer, 2006'dan 2010'a kadar yürüttüğü bir görev olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) eski Genel Sekreteridir. BM görev süresinin ardından de Boer, KPMG'de İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Küresel Başkanıydı. 2014-2016 yılları arasında de Boer, Seul merkezli uluslararası bir çevre örgütü olan Küresel Yeşil Büyüme Enstitüsü'nün (GGGI) Genel Direktörü olarak görev yaptı.

Hayatı

De Boer, 12 Haziran 1954'te Viyana'da doğdu. Hollanda'dan sosyal hizmet alanında teknik bir dereceye sahiptir.[1] De Boer evli ve üç çocuk babasıdır.[2]

Kariyeri

De Boer, 1994'ten beri iklim değişikliği politikalarına dahil olmuştur ve en önemlisi, Kyoto Protokolü müzakerelerine giden yolda Avrupa Birliği'nin konumunu hazırlamaya yardımcı olmuştur.[3] O zamandan beri de Boer, iklim değişikliği ve kamu politikası konularında geniş paydaş katılımı sağlamaya çalıştı. Bu amaçla, Temiz Kalkınma Mekanizması üzerine uluslararası bir diyalog başlattı ve özel sektör katılımını artırmayı amaçlayan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi ile uluslararası tartışmalara ortak oldu. [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (April 2017)">alıntı gerekli</span> ] De Boer, Hollanda Konut, Mekansal Planlama ve Çevre Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Direktörü olarak görev yapmıştır[4] ayrıca kariyerinin başlarında Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) için çalışmıştır.[5] 2006 yılında o zamanın Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından UNFCCC'nin İcra Direktörü olarak atandı;[2] 2010 yılında istifa etti.[6][7] De Boer'in yerine Christiana Figueres getirildi.[8]

De Boer, 1 Temmuz 2010 tarihinde Maastricht Üniversitesi'nde Uluslararası Bütünleşik Değerlendirme ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Üyesi oldu.[9] Daha sonra de Boer, Çin Çevre ve Kalkınma Uluslararası İşbirliği Konseyi ve Temiz Hava Politikası Merkezi Yönetim Kurulu da dahil olmak üzere çok sayıda iklim değişikliği politika konseyinde görev yaptı.[10]

BM mirası

De Boer'in istifası, Birleşmiş Milletler çerçevesinin genel faydasının "küresel bir anlaşmaya doğru önemli bir ilerleme kaydedilip kaydedilmeyeceği" sorusuyla sorgulandığı bir zamanda geldi. Buna ek olarak, de Boer'in görev süresi "bazı uluslar tarafından fazla çatışmacı" olarak görülürken, diğerleri için de Boer için kayda değer bir yanlış adım, uluslararası bir antlaşma için beklentileri artırmada çok hevesliydi. böyle bir antlaşma yakında çıkacaktır. "[11] De Boer, iddia edildiği gibi "küresel bir emisyon anlaşması için hırslı" değildi ve bir İngiliz yorumcu tarafından "pahalı karbon dengeleme planları" konusunda göreve alındı.[12]

Yine de, de Boer'in 2009 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ile ilgili çalışması, eski İngiliz Enerji ve İklim Değişikliği Dışişleri Bakanı Ed Miliband'ın "Yvo de Boer'in sabırlı çalışmaları, küresel ekonominin emisyonlarının% 80'ini kapsayan taahhütleri içeren Kopenhag anlaşmasının yapılmasına yardımcı oldu ki bu daha önce hiç başarılmamış bir şeydi. "[7]

Kaynakça

  1. ^ "Opening up the carbon nation". The University of Chicago Gleacher Center, Chicago, USA. 20 Eylül 2007. 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ a b "Secretary-General Appoints Yvo de Boer of the Netherlands as Executive Secretary of United Nations Framework Convention on Climate Change". United Nations (İngilizce). UN - Meetings Coverage and Press Releases. 10 Ağustos 2006. 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Yvo de Boer". UNFCCC. 24 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2014. 
  4. ^ "Yvo de Boer Appointed New UNFCCC Executive Secretary". United Nations. Department of Public Information, News and Media Division. 16 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2013. 
  5. ^ "UN-HABITAT Press Release". United Nations. Department of Public Information, News and Media Division, New York. 10 Ağustos 2006. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  6. ^ "Climate Change". The New York Times. 21 Şubat 2010. 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b "Yvo de Boer steps down as UN climate chief to work for accountants KPMG". The Guardian. 9 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2013. 
  8. ^ "Press Release: Christiana Figueres Appointed New UNFCCC Executive Secretary" (PDF). United Nations Framework Convention on Climate Change - Office of the Secretariat. New York, NY: United Nations. 17 Mayıs 2010. 5 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 
  9. ^ "Yvo de Boer". University of Maastricht. 20 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2013. 
  10. ^ "United Nations General Assembly - 61st session - President". United Nations. 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2014. 
  11. ^ Macfarquhar (18 Şubat 2010). "U.N. Climate Chief Quits, Deepening Sense of Disarray". The New York Times. NYTimes Co. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 
  12. ^ "George Monbiot meets Yvo de Boer". The Guardian. 8 Aralık 2008. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı</span>

2007 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ya da Bali konferansı, 3 Aralık - 15 Aralık 2007 tarihleri arasında Endonezya'nın Bali Adası'nda yer alan Nusa Dua kentinde yapılmış olan iklim ve çevre konulu bir konferanstır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında düzenlenen on üçüncü konferans olduğu için "COP 13", Kyoto Protokolü yürürlüğe girdikten sonra düzenlenen üçüncü konferans olduğu için de "MOP 3" olarak adlandırılmaktadır. 180 ülke temsilcisinin yanı sıra çok sayıda hükûmet ve sivil toplum kuruluşu gözlemcisi de konferansta hazır bulunmuştur.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanan küresel ısınmaya yönelik hükûmetlerarası ilk çevre sözleşmesidir. Sözleşme; insan kaynaklı çevresel kirliliklerin iklim üzerinde tehlikeli etkileri olduğunu kabul ederek atmosferdeki sera gazı oranlarını düşürmeyi ve bu gazların olumsuz etkilerini en aza indirerek belli bir seviyede tutmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda genel ilkeler, eylem stratejileri ve ülkelerin yükümlülüklerini düzenlemektedir. Sözleşme; hükûmetlerarası düzeyde iklim değişikliğine yönelik ilk çevre mutabakatı olmasıyla önemli olsa da yaptırım gücü zayıftır, taraf ülkeler iyi niyet düzeyinde sözleşmeyi desteklemişlerdir. Bu sözleşme kapsamında 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü daha somut hedefler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uluslararası hukuk çerçevesinde garantilenen ve 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde beyan edilen insan haklarının desteklenmesi ve korunması için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Komiserlik, 1993 İnsan Hakları Dünya Konferansı sonrasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Aralık 1993'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Üniversitesi</span> 1973 yılında kurulan Birleşmiş Milletlerin akademik ve araştırmacı bir organizasyonu

Birleşmiş Milletler Üniversitesi (BMU), 1973 yılında Birleşmiş Milletler'in akademik ve araştırmacı bir organizasyonu olarak kurulmuştur. Merkezi Japonya'nın başkenti Tokyo'da olup Birleşmiş Milletler Enstitüsü olarak diploma vermektedir. 2010 yılından beri, BMU, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından derece vermeye yetkili kılınmıştır. Üniversite ayrıca BM ile uluslararası akademik, politik ve özel sektör toplulukları arasında köprü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu</span>

Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu Birleşmiş Milletler'in Kosova'daki geçici misyonudur. Misyonun amacı, Kosova vatandaşlarının barışçıl ve normal yaşam şartlarında yaşaması ve Balkanlar'ın batısında bölgesel istikrarın geliştirmesine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Turizm Örgütü</span>

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ya da kısaca Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) sürdürülebilir ve evrensel olarak erişilebilir turizmin tanıtımından sorumlu Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin vekilidir. Ofis, Genel Sekreter'in birçok idari sorumluluğunu üstlenmek, sekretarya işlerini yönetmeye yardımcı olmak, etkinlik ve programların tutarlılığını sağlamak için oluşturulmuştur. Genel Sekreter Yardımcılığı, 1997 yılı sonunda resmi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu</span> kuruluş

Afrika Birliği/Birleşmiş Milletler Darfur Hibrit Operasyonu (İng:African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur) (UNAMID) Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin Sudan'ın Darfur eyaletinde sürdürdüğü ortak barışı destekleme harekâtıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararıyla Darfur savaşı sonrasında gerçekleştirilen barış görüşmeleri ve sonrasında bölgede stabilizasyonu sağlamak ve barış anlaşmasının yürürlükte kalmasını temin etmek maksadıyla 31 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşunda belirtilen 12 aylık süre sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı ile görev süresi 31 Temmuz 2010 tarihine dek uzatılmıştır. 2008 yılı için aylık bütçesi 106 milyon Amerikan Doları olarak belirlenmiştir. 2007 yılının ekim ayından itibaren 26,000 personel bölgeye atanmış, 9,000 kişilik Afrika Birliği Sudan Kuvveti (AMIS) 31 Aralık 2007 itibarıyla görevini tamamen UNAMID kuvvetlerine devretmiştir. UNAMID Darfur'daki görevini 19,555 askerî personel ve 3.772 polis ve her biri 140'ın üzerinde personeli olan 19 silahlı polis birliğiyle icra etmektedir. Barışı Koruma Görevlileri (İng:Peacekeepers) sivilleri koruma ve insancıl görevleri açısından güç kullanmaya yetkilendirilmiştir. UNAMID Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin ortak görev yaptığı ilk ve en geniş barış korunma misyonudur. Aralık 2008'de 12.194 askerî personel, 175 askeri gözlemci ve 2.767 polis olmak üzere 15.136 üniformalı; 768 uluslararası, 1.405 Sudanlı ve 266 Birleşmiş Milletler gönüllüsü olmak üzere 2.439 sivil görevli istihdam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Anlaşması</span> İklimi korumaya yönelik uluslararası anlaşma

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır. Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS'nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan beş BMİDÇS üye devlet vardır: Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen. Bu beş ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran'dır. Amerika Birleşik Devletleri 2020'de anlaşmadan çekildi, ancak 2021'de yeniden katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İklim aktivizmi</span> iklim değişikliğine karşı yapılan bireysel ve siyasal mücadele

İklim aktivizmi, iklim değişikliği sorununa dair farkındalık yaratmak, bu sorunun tanınması ve ele alınması için eylemler yapmak ve iklim mücadelesi vermektir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Fedotov</span> Serkan Teymurlu Müzisyendir

Yuri Viktoroviç Fedotov, Rus siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Barış Operasyonları Departmanı</span>

Barış Operasyonları Departmanı (DPO), BM barışı koruma operasyonlarının planlanması, hazırlanması, yönetimi ve yönlendirilmesinden sorumlu Birleşmiş Milletler departmanıdır. Daha önce Barışı Koruma Operasyonları Dairesi (DPKO) olarak bilinen birim 1 Ocak 2019'da BM'nin barış ve güvenlik aygıtının yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak kuruldu. DPO; uyuma, farklı kaynakları ve bilgileri bütünleştirmeye ve insan haklarını geliştirmeye daha fazla önem vererek, öncülünün temel işlev ve sorumluluklarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan, çok sayıda farklı BM kuruluşunun bulunduğu dört büyük Birleşmiş Milletler ofis sahasından birisidir. 1996 yılında kurulmuştur ve BM'nin Afrika'daki resmi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Volker Türk</span> Birleşmiş Milletler yetkilisi

Volker Türk Avusturyalı bir avukat ve Birleşmiş Milletler yetkilisidir. 17 Ekim 2022'den beri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri'dir.