İçeriğe atla

Yves Congar

Yves Congar
Doğum13 Nisan 1904
Sedan - Fransa
Ölüm22 Haziran 1995 (91 yaşında)
Paris - Fransa
MilliyetFransa
MeslekTeolog

Yves Congar (d. 13 Nisan 1904, Sedan, Fransa – ö. 22 Haziran 1995, Paris, Fransa) Fransız Dominikan Teolog ve Kardinal. Karl Rahner, Henri de Lubac ve Hans Urs van Balthasar ile birlikte 20. yüzyılın en önemli Roma Katolik ilahiyatçılarından biri olduğu düşünülmektedir. En çok, İkinci Vatikan Konsili’ne olan etkisi ile tanınmaktadır.

Bir Dominikan olarak Congar

Dominikan tarikatına 1925 yılında katılmış olan Yves Congar, teoloji eğitimini Belçika’da tamamlamıştır. 1932 senesinde, Temel İlahiyat/Apolojetik Profesörü olarak başladığı öğretim kariyerine Kilise Bilimi üzerine verdiği bir ders ile giriş yapmıştır.[1]

Bir İlahiyatçı Olarak Congar

Dominikan koluna bağlı Ambroise Gardeil ve Marie-Dominique Chenu gibi isimlerin yanı sıra; Alman tarihçi Johann Adam Möhler’in yazıları ve Protestan ve Doğu Ortodoks İlahiyatçılarla da kurmuş olduğu ekümenik temaslar da bir ilahiyatçı ve öğretim görevlisi olan Congar’a esin kaynağı olmuştur.

Papa XXIII. Ioannes tarafından İkinci Vatikan Konsili’nin Teolojik Hazırlık Komisyonu’nda hizmet etmesi için davet edilmiştir. Hazırlık şemalarına sınırlı düzeyde bir etkisi bulunmuş olsa da konsilin çalışmaları ilerledikçe uzmanlığı tanınır hale gelmiş ve bazılarının da belirttiği şekliyle II. Konsil Vatikan’ın son şeklini almasında en çok etkisi olan tek kişi olmuştur. Aynı zamanda kendisi, Konsil ile alakalı taslak metinleri hazırlamış olan birkaç komitenin de üyesiydi.[2]

En Temel Eserleri

Congar’a ait yayınların listesi 1700’den fazla kitap ve makaleyi içermektedir. Asıl ilgi alanı Kilise Bilimi olan Eklesiyoloji’ydi. Ekümenik uzlaşmanın gerçekleşmesi için Kilise Biliminde kapsamlı bir yenilenmenin gerekli olduğunun farkındaydı.[2]

- Chrétiens désunis: Principes d'un 'oecuménisme' catholique, (Bölünmüş Hristiyan Dünyası: Yeniden Birleşme Sorunu Üzerine Katolik Bir Çalışma) (1937). Bu kitabı, Protestanlık, Anglikanlık ve Ortodoksluk’a dair ayırt edici özelliklere sahip karakterlerin sevecen bir tutumla tanıtılmasını konu edinmiştir.[2]

- Vraie et fausse réforme dans l’Eglise, (Kilisedeki Doğru ve Yanlış Reformlar) (1950). Bu kitabında, Kilise’nin ne olduğuna dair düşüncelerin kilisedeki hiyerarşiye indirgenmesini esas alan zihniyete yönelik bir eleştiri sunmuştur.[3]

- L’ecclésiologie du haut moyen-âge (Orta Çağ'da Kilise) (1968)[3]

- L’Eglise de Saint Augustin à l’époque moderne (Aziz Augustinus’tan Günümüze Kilise) (1970), Kutsal Ruh’un rolüne büyük önem atfetmiş olduğu kitaplarıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ New Catholic Encyclopedia - Second Edition. J. A. Komonchak. Thomson and Gale. 2013. ss. 101 Cilt: 14. ISBN 0-7876-4018-2. 
  2. ^ a b c New Catholic Encyclopedia - Second Edition. ss. 102 Cilt: 14. 
  3. ^ a b c New Catholic Encyclopedia - Second Edition. ss. 103 Cilt: 14. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ekümenik konsil</span>

Ekümenik konsil ya da genel konsil, Hristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkim etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hristiyanlık ahlak ve disiplininin esaslarını teyit ve tahkim etmek üzere bütün dünyadan (ekümene) kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin toplandığı ve katılımcıların kabullerinin bütün dünyadaki Hristiyan kiliselerinin kabulü anlamına geldiği toplantılardır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Vatikan Konsili</span>

İkinci Vatikan Konsili veya Vatikan II, Katolik Kilisesi’nin Ekümenik Konsillerindendir. 1962'de Papa XXIII. Ioannes tarafından açılan konsil, 1965'te Papa VI. Paulus tarafından sonlandırılmıştır. 2024 itibarıyla Katolik Kilisesi’nin en son konsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Daniélou</span> Fransız Cizvit rahip (1905 – 1974)

Jean Daniélou, Papa VI. Paulus tarafından 1969 senesinde Kardinal ilan edilen Fransız Cizvit patrolog, bir tarihçi ve Académie Française’in bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Leo</span>

Papa I. Leo, Papa Aziz Leo Magno veya Papa Büyük Leo (d. yak 400 Toskana, Batı Roma İmparatorluğu -ö. 10 Kasım 461 Batı Roma İmparatorluğu, 29 Eylül 440- 10 Kasım 461 döneminde papalık yapan, 1754'te Papa XIV Benediktus tarafından Kilise Doktoru ilan edilen papa ve papalık yapan ilk İtalyan aristokrat. Leo'nun yortusu 10 Kasımdır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Kiril</span>

İskenderiyeli Cyril/Kiril Kilise Babası, polemikçi, İskenderiye’nin 412’den 444’e değin patriği. Roma İmparatorluğu'nun İskenderiye'de gücü ve etkisinin en yüksek olduğu zamanda göreve gelmiştir. Konstantinopolis Patriği Nestorius'un aforoz edildiği 431 yılında toplanan Birinci Efes Konsili'nin merkezinde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miltiades (papa)</span>

Papa Aziz Miltiades, ayrıca Melchiades olarak da isimlendirilir, 2 Temmuz 311 ile 10 Ocak 314 tarihleri arasında papadır. 5. yüzyıldan beri hazırlanan Liber Pontificalis adlı papalar listesine göre Miltiades Kuzey Afrikalı idi. Fakat bazı tarihçiler onun Romalı olduğunu kabul etmektedirler

<span class="mw-page-title-main">Nissalı Gregor</span>

Nissalı Gregor, Kapadokya bölgesindeki Nissa adlı antik kentin piskoposu.

<span class="mw-page-title-main">Katolik ilahiyatı</span>

Katolik Kilisesi teolojisi ya da kısaca Katolik ilahiyatı, Katolik Kilisesi Öğretici Kurumunun yetkisinde, doğal hukuka, kilise kanunlarına, dini yazılara, vahye ve elçisel geleneğe dayanmaktadır.

Kateşizm, Hristiyanlıkta vaftiz olup dine girmeden önce alınan din eğitimine verilen isimdir. Modern tarih bağlamında değerlendirildiğinde bu kavram Hristiyanlığın temel kurallarını açıklayan bir kitaba da işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Bellarmino</span> Katolik kardinal ve Kilise Doktoru

Roberto Bellarmino,, İtalyan teolog, Kardinal, Cizvit rahibi ve iman savunucusu (Apolojet).

<span class="mw-page-title-main">Peter Canisius</span>

Peter Canisius, ayrıca Pierre Kanis olarak da bilinir., Cizvit bir Profesör, vaazcı ve yazar. Ömrünün önemli bir kısmını Cizvit olarak Almanya ve İsviçre'de geçirmiştir. Popüler bir Kateşizm yazarı olmakla beraber Katolik Kilisesi'nde reform hareketlerini desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Rahner</span>

Karl Rahner, Alman bir Cizvit rahip olup, Henri de Lubac, Hans Urs van Balthasar ve Yves Congar ile Katolik Kilisesi’nin 20. yüzyıldaki en etkili teologlarından birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poitiersli Hilaire</span>

Poitiersli Hilaire Ariusçuluk'a karşı İznik İnancı'nı ile tanınan bir Kilise Babası ve Doktoru. 1851 yılında Papa IX. Pius tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 13 Ocak.

<span class="mw-page-title-main">Yeruşalimli Kiril</span>

Yeruşalimli Kiril, Yeruşalim'in piskoposuydu. Kiril’in en önemli çalışmaları katekümen talimatlarını ve çağındaki Litürji düzenini belgelemesi olmuştur. 1883’te Papa XIII. Leo tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Katolik Kilisesi'nce yortusu 18 Mart'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Urs van Balthasar</span> İsviçreli Katolik ilahiyatçı (1905-1988)

Hans Urs von Balthasar, İsviçreli Katolik filozof ve ilahiyatçı din adamıdır. Hayatının 21 senesi boyunca Cizvit bir peder olarak yaşamını sürdürmüştür. Yaşamının sonuna geldiğinde, Papa II. Ioannes Pavlus tarafından Kardinal ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henri de Lubac</span> Fransız kardinal (1896 – 1991)

Henri de Lubac, Papa II. Ioannes Paulus tarafından 1983 senesinde Kardinal ilan edilen Fransız Cizvit. Karl Rahner, Hans Urs van Balthasar ve Yves Congar ile birlikte, 20. yüzyılın en önemli Katolik ilahiyatçıları arasında yer almaktadır. Uzman olarak katıldığı İkinci Vatikan Konsili'nin şekillenmesinde, yazıları ve doktriner araştırmalarından oluşan çalışmaları önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Didymus</span>

Didymus, Hristiyan bir ilahiyatçı ve sayısız eserin yazarıdır. Körlüğü ona "Kör Didymus" lakabını kazandırmıştır. Kıpti ve Süryani Kiliseleri tarafından aziz olarak kabul edilir. Yortusu 18 Ekim'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Thaumaturgus</span>

Gregorios Thaumaturgus (214-270) veya 'Harikalar Yaratan' gregorios, bir episkopos ve Kilise Babasıdır. Beş efsanevi hayat hikâyesi kendisine thaumaturgus unvanını kazandırmıştır. Katolikler ve Ortodokslar tarafından Kasım 17’de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Diego Laínez</span>

Diego Laínez,, İspanyol bir Cizvit rahip ve ilahiyatçıydı.