
Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

İbn-i Cezerî, tam adıyla Ebü’l-Hayr Şemsüddin Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Ali bin Yûsuf el-Cezerî, İslam alimi, tarihçi ve yazar.
Mûstencid veya Müstencid Billâh Tam Adı: Ebû’l-Muzaffer "el-Mûstencid Billâh" Yûsuf bin Muhammed el-Muktafî 1160 - 1170 tarihleri arasında Bağdat hüküm süren otuzikinci Abbâsî Hâlifesi ve otuzbirinci Hâlife Muktafi'nin oğlu. Devrinde 262 yıllık Fâtımîler Hâlifeliği sona erdi.

Fransa-Suriye Savaşı 1920'de yeni kurulan Suriye Arap Krallığı'nın Haşimi hükümdarları ile Fransa arasında gerçekleşti. Meyselun Muharebesi'nde doruğa ulaşan bir dizi çatışma sırasında Fransız kuvvetleri, 24 Temmuz 1920'de Şam'a girerek Haşimi hükümdar Kral Faysal ve yandaşlarının güçlerini yendi. 25 Temmuz'da Suriye'de, Alaeddin ed-Dürubi'nin başkanlığında yeni bir Fransız yanlısı hükûmet ilan edildi ve Suriye bölgesi sonunda Suriye ve Lübnan Mandası altında birkaç bağımlı devlete bölündü. Irak'taki yeni mandadaki konumlarından endişe duyan İngiliz hükümeti, kaçak Faysal'ı Irak'ın yeni kralı ilan etmeyi kabul etti.
Muhammed Yusuf Abdürrezzak, eski Mısırlı millî futbolcudur. Türkiye ve Mısır'daki farklı kulüplerde forma giymiştir. Şu an Irak kulübü olan Al Shorta'yı çalıştırmaktadır.

Suriye Arap Krallığı ; varlığı dört aydan biraz fazla sürmüş, Hicaz Krallığı'ndan sonra kurulmuş ikinci modern Arap devleti. Kısa süreli bu devletin yöneticisi, Mekke emiri Hüseyin'in oğlu I. Faysal'dı. Tüm Büyük Suriye'de hak iddia etmesine rağmen, Faysal hükûmeti ancak sınırlı bir bölgeyi kontrol ediyordu ve varlığı da Birleşik Krallık'ın desteğine bağlıydı. İngiltere ise, Fransa ile birlikte genel olarak, Büyük Suriye fikrine karşıydı ve Faysal'ı kral olarak tanımayı reddediyordu. Nihayetinde, Faysal'a bağlı birlikler, 25 Temmuz 1920'de, Fransız kuvvetlerine teslim oldular.

Merce Meydanı veya Şehitler Meydanı, Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinde bulunan bir meydandır. Meydan eski kentin duvarlarının hemen dışında yer almaktadır.
Yusuf es-Saniyan, orta saha pozisyonunda görev yapmış Suudi millî futbolcudur.

COVID-19 pandemisinin, Suriye'de 14 kişinin Koronavirüse yakalandığı Pakistan kaynaklı dolaylı haberlere dayanarak 14 Mart 2020'de Suriye'ye yayıldığı iddia edildi. Suriye hükûmeti 14 Mart'ta ülkede herhangi bir COVID-19 vakasının görülmediğini açıklayarak iddiaları reddetti. 22 Mart'ta ise Suriye Sağlık Bakanı Suriye'deki ilk koronavirüsü vakasının görüldüğünü açıkladı.

Hammuda Yusuf Sabbah Eylül 2017'den beri Suriye Halk Meclisi Başkanı olan Suriyeli politikacı. Kendisi, bu görevi üstlenen ilk Süryani Ortodoks Hristiyandır ve genel olarak Faris el-Huri'den bu yana bu görevi üstlenen ikinci Hristiyandır. 252 oyun 193'ü ile meclis başkanı seçilmiştir.

Emevi Meydanı Suriye, Şam'da büyük ve önemli bir meydandır. Şehir merkezini birçok önemli otoyol ve alanla birbirine bağlar ve Savunma Bakanlığı, Suriye'nin ulusal opera binası ve Suriye Silahlı Kuvvetleri karargahı da dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli önemli binaları içerir.

Beşir el-Azma (1910-1992), Suriyeli doktor ve politikacıdır. 16 Nisan - 14 Eylül 1962 tarihleri arasında Suriye Başbakanı olarak görev yapmıştır.

Ata Bey el-Eyyubi Suriye devlet başkanı ve başbakanı olarak görev yapan bir Osmanlı memuruydu. Suriye'nin Şam kentinde, önde gelen bir siyasi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, İstanbul'da kamu yönetimi okudu ve profesyonel kariyerine Osmanlı kamu hizmetinde başladı.

Meyselun Muharebesi, Meyselun Geçidi Muharebesi veya Han Meyselun Muharebesi olarak da adlandırılır, Suriye Arap Krallığı güçleri ile Fransız Levant Ordusu arasında 24 Temmuz 1920'de Şam'ın yaklaşık 25 kilometre batısında Anti-Lübnan Dağları'ndaki Han Meyselun yakınlarında yapılan dört saatlik bir savaştı.

Yasin el-Haşimi, iki kez başbakanlık yapan Iraklı bir politikacıydı. Irak'ın ilk liderlerinin çoğu gibi, el-Haşimi de ülkenin Osmanlı kontrolü sırasında askeri subay olarak görev yaptı. Siyasi olarak ilk çıkışını selefi Cafer el-Askerî'nin hükûmeti altında yaptı ve kısa bir süre sonra, Ağustos 1924'te onun yerine başbakan oldu. El-Haşimi on ay boyunca hizmet etti, ardından yerini Abdulmuhsin es-Sa'dun aldı. Sonraki on yıl boyunca çeşitli hükûmet pozisyonlarını doldurdu ve nihayet Mart 1935'te başbakanlık makamına geri döndü. 30 Ekim 1936'da Haşimi, General Bekir Sıdkî ve etnik azınlıklardan oluşan bir koalisyon tarafından yönetilen bir darbeyle görevden alınan ilk Irak başbakanı oldu. O zamanlar savunma bakanı olan el-Askerî'nin aksine, el-Haşimi darbeden sağ çıktı ve üç ay sonra öldüğü Suriye'nin Şam kentine gitti. Ağabeyi ve yakın müttefiki Taha el-Haşimi, 1941'de Irak Başbakanı olarak görev yaptı.

Büyük Suriye İsyanı, 1925 İsyanı veya Büyük Suriye Devrimi, 1925 ile 1927 yılları arasında Suriye Devleti ve Büyük Lübnan genelinde yaşanan genel bir ayaklanmadır. Önde gelen isyancı güçler, Sünni, Dürzi, Alevi ve Hristiyan grupların katıldığı güney Suriye'deki Cebel el-Dürzi Devleti savaşçılarından oluşuyordu. Ortak amaç, I. Dünya Savaşı'nın ardından Türk yönetiminden Fransız yönetimine geçen yeni manda bölgelerindeki Fransız egemenliğine son vermekti.

Yusuf el-Azma, Ali Rikabi ve Haşim el-Etasi hükûmetlerinde Suriye savaş bakanı ve Kral I. Faysal döneminde Arap Ordusu genelkurmay başkanıydı. Ocak 1920'den Meyselun Muharebesi sırasında Fransız istilasına karşı Suriye kuvvetlerine komuta ederken ölümüne kadar savaş bakanı olarak görev yaptı.
Meyselun, Suriye'nin güneybatısında, Anti-Lübnan Dağları'nın doğu yamaçlarında, Şam'ın yaklaşık 12 kilometre batısında, Rif Şam Valiliği'nde yer alan ve yaklaşık 1090 metre yüksekliğe sahip dağlık bir bölgedir. Bölge, Şam ve Lübnan arasındaki antik güzergah üzerinde yer almaktadır ve uzun zamandır hanları ve dinlenme duraklarıyla ünlüdür. Bölgedeki en yakın kasaba ed-Dimas'tır.

Sakiyet Sidi Yusuf, Tunus'un El-Kâf ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi El-Kâf'ın batısında Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 728,1 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 16.638'dir.
1920 yılında Şam'ın ele geçirilmesi, Fransız kuvvetlerinin Şam'ı çok az bir direnişle ele geçirdiği Fransa-Suriye Savaşı'nın son aşamasıydı. Suriye Arap Krallığı sona erdi ve Suriye'de Fransız Mandası yürürlüğe girdi. Kısa bir süre sonra, Eylül 1920'de Şam, Fransız Mandası altındaki Şam Devleti'nin başkenti oldu.