İçeriğe atla

Yusuf Ziya Kantoğlu

Yusuf Ziya Molla Bey

Yusuf Ziya Kantoğlu veya kaynaklarda geçtiği adıyla Ziya Molla Bey (? - 15 Ocak 1937), Türk avukat ve siyasetçi. İttihat ve Terakki'den Meclis-i Mebûsan 5. dönem Lazistan Sancağı milletvekilliği yapmıştır.[1]

Hayatı

Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Örnek (Venek) köyünde doğdu. Büyük dedesi Huzur-ı Hümâyun'da hocaydı. Hukuk üzerine eğitim aldıktan sonra kadılık yaptı. 30 Mayıs 1914 tarihinde 98 oyla İttihat ve Terakki partisinden Lazistan Sancağı milletvekili seçildi.[2] 1916 yılında toplanan İttihat ve Terraki toplantısında Talat Paşa'ya "sırayla hırsızlık yapıyorsunuz, iş iyice kontrolden çıktı ve hırsızlığı kabul edilir hale getirdiniz. İn şu koltuktan." dedi. Talat Paşa, "ben gidersem yerime kim gelir" diyerek cevap verdi. 6 Haziran 1923 tarihinde yapılan seçimler sonucunda İstanbul Ticaret Odası riyaset heyetine seçildi.[3] Bir dönem İstanbul Belediye meclis azalığı da yapan Kantoğlu, sonraki yıllarda avukat olarak çalıştı.[4] 15 Ocak 1937 gecesi ani bir şekilde Ortaköy'deki evinde ölen Kantoğlu, Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.[5]

Kişisel hayatı

Rumeli göçmeni Şevkiye Hanımla evli olan, Kantoğlu, Galatasaray başkanlarından Sedat Ziya Kantoğlu'nun babasıydı.

Kaynakça

  1. ^ Feroz Ahmad, Dankwart A. Rustow (1976). "İkinci Meşrutiyet Döneminde Meclisler: 1908-1918" (PDF). isamveri.org. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  2. ^ İsmail Kandil (2020). "Meclis-i Mebusan'ın Çalışmaları" (PDF). istanbul.edu.tr. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  3. ^ Osman Kubilay Gül (2023). "Ahmet Hamdi Başar Ve İktisadi Devletçilik" (PDF). iksadyayinevi.com. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  4. ^ "Müstakil Namzetler Şehrimizde Dün Akşam (11)e Baliğ Oldu Neler Yapacaklarını Anlatıyorlar". Vakit. 22 Nisan 1931. 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 
  5. ^ "Merhum Ziya Molla Dün Defnedildi". Cumhuriyet. 17 Ocak 1937. 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recai Kutan</span> Türk siyasetçi (1930–2024)

Mehmet Recai Kutan, Necmettin Erbakan'ın en yakın çalışma arkadaşlarından ve Millî Görüş Hareketi'nin ileri gelenlerinden Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli Baskını</span> 1913te hükûmet binası olan Bâb-ı Âlinin basılmasıyla yapılan askerî darbe

Bâb-ı Âli Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Ocak 1913 günü Enver Bey ve Talat Bey'in önderlik ettiği bir grup İttihat ve Terakki üyesi tarafından hükûmet binası Bâb-ı Âli'nin basılmasıyla yapılan askerî darbedir. Bu baskın sırasında Harbiye Nazırı Nâzım Paşa öldürülmüş, Sadrazam Kâmil Paşa'ya zorla istifası imzalattırılmıştır. Darbe sonrasında Mahmud Şevket Paşa Hükûmeti kurulmuş ve İttihat ve Terakki Partisi yönetime hakim hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Talat Paşa</span> 214. Osmanlı sadrazamı (Ali Saî)

Mehmed Talat, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'nin kurucu lideri, İttihat ve Terakki'nin kurucularından ve önde gelen liderlerinden olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İttihat ve Terakki</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal teşkilat

İttihat ve Terakki Cemiyeti, sonraları İttihat ve Terakki Fırkası, Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyet'in ilanına önayak olup 1908-1918 yılları arasında faaliyet gösteren, 21 Mayıs 1889 tarihinde kurulmuş bir siyasal hareket ve siyasi partidir. Triumvira sistemi ile yönetilen bir meclis yapısında egemenlik sürmüştür.

1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Bâb-ı Âli Baskını sonrası 1914'te tek parti düzeninde seçime gidildi ve V. Meclis-i Mebûsan 87 sandalyenin tamamını İttihat ve Terakki kazandı. Bu Meclis I. Dünya Savaşı boyunca görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şakir Kesebir</span> Türk politikacı

Mehmet Şakir Kesebir, Türk siyasetçi.

Berhan Şimşek, Türk sinema oyuncusu, yönetmen, siyasetçi ve işletme bilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Ziya Kantoğlu</span>

Sedat Ziya Kantoğlu, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Bey</span>

Hasan Fehmi, Osmanlı gazetecisi.

Molla Fenari, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Tayahatun; batısında Beyazıt; doğusunda Alemdar; kuzeydoğusunda Hobyar; güneyinde Eminsinan; güneybatısında Mimar Hayrettin; güneydoğusunda ise Binbirdirek mahalleleri bulunmaktadır.

Mollahüsrev, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Hacıkadın, Hoca Gıyasettin, Süleymaniye, Kalenderhane ve Zeyrek mahalleleri ile komşudur.

Mollagürani, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Akşemsettin, İskenderpaşa, Haseki Sultan, Şehremini ve Topkapı mahalleleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Asım Us</span> Türk siyasetçi (1884-1967)

Mehmet Asım Us, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Yunanistan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yunanistan vatandaşlarına karşı diğer devlet makamlarının uyguladığı ilgili ülkeye girişlerini düzenleyen idari kısıtlamalardır. 1 Ocak 2017 itibarıyla Yunanistan vatandaşları toplam 171 ülkeye vizesiz veya sınır kapısında vize alarak seyahat edebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Kazakistan vatandaşları için vize gereksinimleri, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Kazakistan vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 2 Temmuz 2019 itibarıyla Kazakistan vatandaşları, 75 ülke ve bölge için vizesiz veya vizeli seyahate sahip oldu ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre, Kazakistan pasaportu seyahat özgürlüğü açısından 69. sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tepeören, Tuzla</span> Tuzla, İstanbul, Türkiyede mahalle

Tepeören; İstanbul ilinin Kocaeli sınırında bulunan, Tuzla ilçesine bağlı bir mahalledir.

2022-23 UEFA Uluslar C Ligi, 2022-23 UEFA Uluslar Ligi'nin üçüncü seviye liginin üçüncü sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> İdari giriş sınırlamaları

Suriye vatandaşları için vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Suriye vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 1 Ekim 2019 itibarıyla, Suriye vatandaşlarının 28 ülke ve bölgeye vizesiz veya varışta vize erişimi vardı ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre seyahat özgürlüğü açısından Suriye pasaportu 110. sırada yer alır.