İçeriğe atla

Yusuf Ziya Arpacık

Yusuf Ziya Arpacık (Yusuf Hoca)
Doğum1 Mayıs 1958
Erzurum
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü
MeslekYazar

Yusuf Ziya Arpacık (d. 1 Mayıs 1958, Erzurum), Türk yazar ve askerî gönüllü.

Hayatı

1 Mayıs 1958 tarihinde Erzurum'da doğdu. Çocukluk yılları zor tabiat şartlarıyla mücadele içerisinde geçti.[] İstanbul Üniversitesi'nin Tarih bölümünde öğrenim görürken, 13 Şubat 1978'de hapse mahkûm edildi. Tamamı yaklaşık on yıl olan hapis hayatının yarısını hücrelerde geçirmek zorunda bırakılmış, kitaplar vasıtasıyla kendi kendine yabancı dil öğrenirken, cezaevlerindeki yabancı tutuklularla bu lisanların pratiğini yapabilmiştir.[] Hapishaneden çıktıktan sonra, 1992 yılında Karabağ Savaşı'na ve 2003 işgaline karşı Kerkük'te savaşa katılmıştır.[] Bu arada çıkan öğrenci affından faydalanarak devam ettiği üniversiteden, 27 sene sonra da olsa tahsilini tamamlayarak diplomasını alabilmiştir.

Danıştay davası sanıklarından Osman Yıldırım olduğu iddia edilen "Gizli Tanık 9" ifadelerinde Yusuf Ziya Arpacık'ın Muzaffer Tekin ile birlikte Danıştay cinayetini organize edenler arasında bulunduğunu iddia ediyor.[1] Mehmet Eymür ise Ergenekon soruşturması kapsamında tanık olarak verdiği ifadesinde "milliyetçi savaşçı" olarak nitelediği Arpacık'ın, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün Kerkük'teki irtibatlarından birisi olduğunu ve bu ilişkilerinin "devletin üst kademesini rahatsız ettiğini" söylüyor. Ergenekon duruşmaları sırasında Mehmet Eymür, eski general Veli Küçük'ten gelen bilgi notu ile ilgili, Irak'taki dinci gruplarla bağlantısı olan Yusuf Ziya Arpacık ile ilişkisinden bahsettiğinin hatırlatılması üzerine, "Veli Küçük bana, Kerkük üzerinde çalışmalar yaptığını, Dışişleri ve MİT'ten bu nedenle ikaz aldığını söyledi. Başımıza çuval geçirme olayları bu tip faaliyetlerden kaynaklanıyor belki" diye konuştu.[2]

Kitapları

  • Başeğmediler
  • Yolbaşı
  • Kan Fırtınası
  • Gün Doğarken
  • Osman Batur

Kaynakça

  1. ^ "(Kaynak: NTV)". 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  2. ^ "(Kaynak: Cumhuriyet)". 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ergenekon Destanı</span> Moğol ve Türk destanı

Ergenekon Efsanesi veya Ergenekon Destanı; kaynaklara göre Göktürklerin yeniden doğuşuna ilişkin hikâye.

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Eymür</span> Türk İstihbaratçı

Mehmet Eymür, Türk istihbaratçı. Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı. 1965'te öğrenci olarak katıldığı Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) terörle mücadele bölümünün 1995-1996 yıllarında yöneticiliğini yaptı. MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas'ın sağ koluydu.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

Millî İstihbarat Teşkilatı tarafından yeraltı dünyasına yönelik olarak 11 yıl ara ile düzenlenen iki operasyonun ortak adı.

Aczmendi, Elazığ Akşam Sanat Okulu mezunu Müslüm Gündüz'ün liderliğini yaptığı ve kendine özgü giyim tarzı olan,1985 yılında temelleri atılmış Elazığ menşeli Risale-i Nur hareketine bağlı tarikat. Kendi çevresinde bu kıyafetlerle din üzerine sohbet toplantıları yapmaktadır. Gündüz'e çevresinde itibar edip uyanlar çıkmıştır.

Veli Küçük Türk asker.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Tuncay Güney, Türk casus, gazeteci, televizyoncu, New York Institute isimli web sitesinin genel yayın yönetmeni. JİTEM, Ergenekon,Gülen cemaati ve İşçi Partisi'nin içine sızdığı ve burada edindiği bilgileri Mehmet Eymür'e ulaştırdığı iddia edilmektedir.

Tarık Ümit, Dündar Kılıç'ın eski ortağı, Çerkes asıllı MİT ajanı.

Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı.

Osman Gürbüz, Adı 16 yaşından itibaren birçok faili meçhul olayına, gasp ve cinayete karışmıştır.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">Saldıray Berk</span> Türk asker ve siyasetçi (1948–2024)

Saldıray Berk, Türk asker ve siyasetçi. Orgeneral rütbesi ile 2007-2010 yılları arasında 3. Ordu Komutanı, 2010-11 arasında ise Eğitim ve Doktrin Komutanı olarak görev aldı.

Küçük Ağa, 1984 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini üstlendiği, Tarık Buğra'nın aynı adlı eserinden uyarlanan dram, savaş ve tarihî türündeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizi bir sezon sürmüş ve toplam 8 bölümden oluşmaktadır.

Ankara faili meçhul cinayetler davası, 1993-1996 yılları arasında zorla kaybedilen veya infaz edilen Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, ANAP Keskin İlçe Başkanı Metin Vural, Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzucu, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Avukat Yusuf Ekinci, Ömer Lütfi Topal, Hikmet Babataş, Avukat Medet Serhat, Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan, Lazem Esmaeli, Asker Sımıtko, Tarık Ümit ve Avukat Faik Candan'ın öldürülmesine ilişkin 20 Aralık 2013 tarihinde açılan ve Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş olan davadır. 2019 yılında sanıklar 19 cinayetin 17'sinden delil yetersizliği nedeniyle beraat etmiştir.

Necabettin Ergenekon, 1980 darbesinden sonra Adıyaman İl Jandarma Komutanı olarak 1982 yılında emekli olan bir Türk Ordusu subayıdır. Necabettin Baltacı doğumlu, aynı isimde başka bir kişiyle karıştırılmaması için adını "60'larda bir süre" değiştirdi. Bir dönem Ergenekon, Veli Küçük'ün komutanıydı. Ergenekon'un daha sonra suikasta uğrayan devlet savcısı Cevat Yurdakul tarafından 70'lerde bir dizi gizemli ölümün arkasında olduğundan şüphelenildi, ancak hiçbir yasal işlem yapılmadı.