İçeriğe atla

Yusuf Leblebici

Yusuf Leblebici
Doğum1962
İstanbul
EğitimLise: İstanbul Erkek Lisesi

Lisans ve yüksek lisans: İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi

Doktora: University of Illinois at Urbana-Champaign
MeslekSabancı Üniversitesi Rektörü, EPFL öğretim görevlisi, akademisyen
OrganizasyonSabancı Üniversitesi, EPFL

Yusuf Leblebici (d. 1962, İstanbul), Türk akademisyen, elektrik mühendisi ve Sabancı Üniversitesi'nin rektörüdür.

Hayatı

Leblebici, 1962 yılında İstanbul'da doğdu.[1] Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde,[2] lisans ile yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi'nde tamamladı.[3] Doktora derecesini 1990 yılında University of Illinois at Urbana-Champaign'de (UIUC) Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladı.[4] 1991-2000 yılları arasında sırasıyla UIUC'de, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ve, VLSI Tasarım Laboratuvarı'nı kurup yönettiği, Worcester Polytechnic Institute'ta öğretim üyesi olarak çalıştı. Bunun yanında 1999-2002 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde Mikroelektronik Program Koordinatörü olarak mikroelektronik diploma programının geliştirilmesini sağladı.

Leblebici, 2002 yılında İsviçre'deki Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü'nde (EPFL) çalışmaya başladı ve burada 16 yıl boyunca Kürsü Başkanlığı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı Direktörlüğü görevlerini yürüttü. Halen ders vermeye devam etmektedir.[5] 2018 yılının Kasım ayında Sabancı Üniversitesi'nin rektörlüğüne seçilmiştir.

Araştırmalar yaptığı konular arasında yüksek hızlı CMOS dijital ve karışık sinyalli tümleştirilmiş devrelerin tasarımı, VLSI sistemlerin bilgisayar destekli tasarımı, akıllı algılayıcı ara yüzleri, yarı iletken elemanların modellenmesi ve simülasyonu ile VLSI devrelerin güvenirlik sorunları yer almaktadır. Leblebici'nin 2 ders kitabı olmak üzere toplam 7 kitabın eş yazarıdır ve kendisinin uluslararası dergilerde ve konferanslarda yayınlanmış 250'nin üzerinde bilimsel makalesi bulunmaktadır.

Leblebici, akademik hayatı boyunca ödüller ve onurlar almıştır; 1995'te TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü, 1999'da Joseph S. Satin Distinguished Fellow ödülünü almış, 2009 yılında IEEE Fellow (üyesi) ve IEEE Circuits and Systems Society'nin kıdemli öğretim görevlisi (Distinguished Lecturer) olarak seçilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "YÖK vakif_rektorleri". www.yok.gov.tr. 12 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  2. ^ "İstanbul Erkek Liseliler Derneği". www.facebook.com. 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  3. ^ "Rektör | Sabancı Üniversitesi". www.sabanciuniv.edu. 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  4. ^ "Yusuf Leblebici". ipc.sabanciuniv.edu (İngilizce). 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  5. ^ "EPFL People Yusuf Leblebici". EPFL People. 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ASIC</span>

ASIC, genel amaçlı mikroişlemcilerin ve mikrodenetleyicilerin aksine, belirli özel bir işlemi, görevi yerine getirmek üzere tasarlanmış tümleşik devrelerdir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Üniversitesi</span> Yalovada kurulu devlet üniversitesi

Yalova Üniversitesi, Yalova'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Yalova ilinde kurulması kararlaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Atalar</span> Türk bilim adamı ve akademisyen

Abdullah Atalar, Bilkent Üniversitesi rektörü olan Türk bilim insanıdır.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Gedik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi, 3 Mart 2010 tarihinde Gedik Eğitim Vakfı çatısında Halil Kaya Gedik tarafından, Türkiye'de sanayi-üniversite işbirliğini güçlendirmek, iş dünyasına nitelikli uzmanlar yetişmesini desteklemek amacıyla İstanbul Gedik Üniversitesi kurulmuştur. İstanbul'da kurulmuş Gedik Meslek Yüksekokulu'nu da içine alan vakıf üniversitesidir. Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik'tir.

Yalçın Ayaslı, Türk iş insanı.

Murat Tekalp, 1958'de İstanbul'da doğdu. Lise Öğrenimini 1976 yılında Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamladıktan sonra, lisans diplomasını Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden aldı. Yüksek lisans ve doktorasını Rensselaer Polytechnic Institute'nde tamamladı. 1987 yılında University of Rochester'da araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Sırasıyla 1990 yılında Doçentlik, 1995 yılında Profesörlük ve 2000 yılında "Distinguished Professor" unvanlarını aldı. 1992-1993 yılında Bilkent Üniversitesi'nde ve 1999-2000 yılında Sabancı Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi oldu. Yurt dışında çeşitli dergilerde yardımcı editörlük ve teknik komite başkanlığı yaptı. 1999 yılından Elsevier Image Communication dergisinde başladığı baş editörlük görevine halen devam etmektedir. 1995 yılında Prensice-Hail tarafında basılmış Digital Video Processing kitabı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Canan Dağdeviren</span> Türk bilim insanı

Canan Dağdeviren, Türk fizik mühendisi. Canan Dağdeviren, halihazırda Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörlüğünü yürüttüğü Massachusetts Institute of Technology'de Türk akademisyen, fizikçi, malzeme bilimci ve yardımcı doçenttir. Dağdeviren, Harvard Cemiyeti tarihinde Harvard Üniversitesi Fellows Cemiyeti'nde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanıdır. Bir öğretim üyesi olarak, MIT Media Lab'da kendi Conformable Decoders araştırma grubunu yönetiyor.

Mehmet Toner, Türk biyomedikal mühendisi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde ve Harvard-MIT sağlık bilimleri ve teknolojileri programında profesörlük yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans bölümü mezunudur. Kanser üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Toner ayrıca Özyeğin Üniversitesi mütevelli heyeti üyesidir.

Derek Abbott, fizikçi ve elektronik mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.

Zehra Sayers moleküler biyoloji, yapısal biyoloji ve biyofizik alanlarında çalışan Türk-İngiliz bilim insanı. Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik programının kurucu üyesi olan Sayers, bir süre Sabancı Üniversitesi rektörü olarak da görev yapmıştır. Aynı zamanda Ortadoğu Senkrotron Işınımı Deneysel Bilim ve Uygulamaları (SESAME) projesinde Bilim Danışma Kurulu Başkanı sıfatı ile yer almıştır. 2019'da AAAS Bilimde Diplomasi Ödülü'ne layık görülmüştür.

Marcia K. Johnson Yale Üniversitesi'nde psikoloji alanında fahri profesördür. 1943'te Alameda, Kaliforniya'da doğdu, Oakland ve Ventura'daki devlet okullarına gitti. Hem 1965'te lisans hem de 1971 yılında doktora derecesini aldığı California Berkeley Üniversitesi'ne girdi. 1970 yılından 1985 yılına kadar çalıştığı Stony Brook'taki New York Eyalet Üniversitesi'nde kadro almak için Long Island, New York'a taşındı. Daha sonra Princeton Üniversitesi'nde bir pozisyonu kabul etti ve 1985-2000 yılları arasında burada görev yaptı. Johnson şu anda 2000'den beri Yale Üniversitesi'nde psikoloji alanında Sterling Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Naira Hovakimyan</span> Ermeni kontrol teorisyeni

Naira Hovakimyan Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde W. Grafton ve Lillian B. Wilkins'in Makine Bilimi ve Mühendisliği olan bir kontrol teorisyenidir. 2015-2017 yılları arasında Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ndeki Koordineli Bilim Laboratuvarı ile ilişkili Akıllı Robotik Laboratuvarı'nın açılış direktörlüğünü yapmıştır.

Emre Telatar, E. Telatar, E. I. Telatar,, Türk akademiyen. Uzmanlık alanı iletişim ve bilişim kuramları olan Telatar, IEEE Fellow üyesidir.