İçeriğe atla

Yusuf Kumlutaş

Yusuf Kumlutaş (d. 8 Ekim 1963, İzmir) Türk herpetologdur.

Hayatı

Kumlutaş lisans eğitimini 1981-1985 yılları arasında Ege Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Fakültesi Zooloji Bölümü'nde tamamladı. 1988 yılında yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1993'te doktor unvanını aldı. 1996'da Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde yardımcı doçent oldu. 1998'de doçentliğe, 2005'te Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Didaktiği Anabilim Dalı'nda profesörlüğe terfi etti.

Projeleri arasında Batı ve Orta Karadeniz'deki herpetofauna araştırmaları, Uludağ kurbağasının biyoloji ve ekolojisine yönelik araştırmaları, Güneydoğu Anadolu'daki biyoçeşitlilik projeleri, Rize, Artvin ve Ardahan'ın herpetofaunası ile ilgili saha çalışmaları ve Belek, Dalyan ve Ekincik'teki tabiatı koruma parklarındaki deniz kaplumbağaları (Caretta caretta, yeşil kaplumbağa ve Nil kaplumbağası) üzerine araştırmalar vardır.

Kumlutaş, Ablepharus budaki (1996), Acanthodactylus harranensis (2005), Eumeces schneiderii barani (2007), Asaccus barani, (2011), Asaccus iranicus (2011), Asaccus tangestanensis (2011), Asaccus zagrosicus (2011), ve Ophiomorus kardesi (2018) gibi türleri ilk kez tanımlamıştır.

İbrahim Baran'ın 2005 yılında yazdığı Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri kitabının ortak yazarıdır.

2015 yılında akrep türü Protoiurus kumlutasi, Yusuf Kumlutaş'ın onuruna adlandırıldı. 2018'de Boris Sakojewitsch Tunijew ve meslektaşları, Darevski engereğinin alttürünü Vipera darevskii kumlutasi şeklinde isimlendirdi.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ On taxonomic status of shiled-head vipers from Turkish Lesser Caucasus and East Anatolia. Proceedings of the Zoological Institute. 2018. doi:10.31610/trudyzin/2018.322.1.3. ISSN 0206-0477. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

Aydın Fen Lisesi, 1997 yılının Eylül ayında Aydın ilinin Efeler ilçesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış olan bir okuldur. Mezun verdiği ilk yıllardan bu yana her yıl, ÖSS sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olmuştur. Her yıl 90 öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray Üniversitesi</span> Aksarayda kurulu devlet üniversitesi

Aksaray Üniversitesi, Türkiye'nin Aksaray ilinde bulunan bir üniversitedir. Türkiye Bakanlar Kurulu tarafından, 2006 yılı içinde kurulması kararı alınmıştır. 17 Mart 2006 tarihli 261111 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5467 sayılı kanunla Niğde Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek, fakülte ve yüksekokullar kendi bünyesinde oluşturulan Aksaray Üniversitesi Rektörlüğe bağlanmıştır. Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş'tır

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle Üniversitesi</span>

Newcastle Üniversitesi, kuzeydoğu İngiltere'de Newcastle'da yer alan araştırma odaklı bir üniversitedir. Üniversite 1834 yılında Tıp Okulu adı altında kurulmuştur. Ağustos 1963'te alınan kararla birlikte Newcastle upon Tyne Üniversitesi haline geldi. Newcastle Üniversitesi Russell Grubu'na üyedir. Üniversite bir kamu üniversitesi olup; 14.000 lisans, 5.600 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir.

İbrahim Baran. Türk herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

Bayram Göçmen, Kıbrıslı Türk parazitolog (protozoolog), herpetolog, taksonomist ve doğa fotoğrafçısı.

Abidin Budak, Türk herpetolog, taksonomist.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Tekin</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı

Yusuf Tekin, Türk akademisyen ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.