İçeriğe atla

Yusuf Karş

Yousuf Karsh
DoğumՅուսուֆ Քարշ, Hovsep Karsh[1]
23 Aralık 1908(1908-12-23)
Mardin, Diyarbekir Vilayet, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm13 Temmuz 2002 (93 yaşında)
Boston, Massachusetts, ABD
Defin yeriNotre-Dame Mezarlığı, Ottawa
Evlilik
  • Solange Gauthier
    (e. 1939; ö. 1961)
    [2]
  • Estrellita Nachbar (e. 1962)
ÖdüllerCC RCA FRPS
Resmî sitekarsh.org
İmza

Yusuf Karş (d. 23 Aralık 1908, Mardin, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 13 Temmuz 2002, Boston, ABD), çağın önemli kişilerini görüntüleyen portre çalışmalarıyla tanınmış Kanadalı Ermeni fotoğrafçı.

Hayatı

Osmanlı Ermenisi bir ailenin çocuğuydu. On altı yaşında ailesi tarafından Kanada'ya Québec eyaletinin Sherbrooke kentinde fotoğrafçılık yapan dayısının yanına yollandı. Daha sonra ABD'ye giderek 1928-1931 arasında Boston'da ünlü bir ressam ve portre fotoğrafçısının yanında çalıştı. Bu arada bir süre sanat okulunda eğitim gördü. 1932'de Kanada'ya döndü ve Ottawa'da bir fotoğrafçının yanına girdi[3]. Daha sonra onun stüdyosunu kiraladı. Yeni ülkesi Kanada'ya olan sevgisini göstermek için işyerine Ottawalı Karsh adını verdi. 1935'te Kanada hükûmetinin resmi portre fotoğrafçılığına atandı.

Yusuf Karş

1941'de çektiği Sir Winston Churchill portresi, İngiliz önderinin inatçı kararlılığını büyük bir başarıyla yansıtıyordu ve dünya çapında ün kazandı[4]. Karsh 1943'te İngiltere'ye giderek aralarında kraliyet ailesi üyeleri, devlet adamları, sanatçılar ve yazarların da yer aldığı, ülkenin önde gelen kişilerini fotoğrafladı. Daha sonra dünya önderlerinin portlerini çekmeyi sürdürdü.

Karsh's portrait of Winston Churchill

1960'ta Ottawa'da Kanada Ulusal Galerisi'nde, New York eyaletinin Rochester kentindeki George Eastman Evi'nde ve Güney Afrika'da Natal Üniversitesi'nde kişisel sergiler açtı. Yapıtları Montreal'deki 1967 Dünya Fuarı Expo 67'de, Ontario Pavyonu'nda sergilendi.

Kitapları

  • Faces of Destiny (1946; Kaderin Yüzleri)
  • Portraits of Greatness (1959, Büyüklerin Portreleri)
  • In Search of Greatness (1962; Büyüklerin Peşinde)
  • Karsh Portfolio (1967; Karsh Albümü)
  • Faces of Our Time (1971; Çağımızın Yüzleri)
  • Karsh Portraits (1976; Karsh'ın Portreleri)
  • Karsh Canadians (1978; Karsh'ın Kanadalıları)
  • Karsh: A Fifty-Year Retrospective (1983; Karsh: Elli Yılın Öyküsü)
  • Karsh: American legends (1992; Karsh: Amerikan Efsaneleri)
  • Portrait in Light and Shadow: the Life of Yousuf Karsh (2007; Işıkta ve Gölgede Portre: Yousuf Karsh'ın Hayatı)

Kaynakça

  1. ^ "Քարշ Հովսեփ [Karsh Hovsep]". encyclopedia.am (Ermenice). Armenian Encyclopedia Publishing. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Mrs. Karsh, Wife of Photographer, Business Manager of the Portraitist is Dead--Did Research for his Work". The New York Times. 26 Ocak 1961. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  3. ^ Burant, Jim (2022). Ottawa Art & Artists: An Illustrated History (İngilizce). Toronto: Art Canada Institute. ISBN 978-1-4871-0289-0. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  4. ^ "From Colonel Sanders to Grace Kelly: Iconic American Portraits by Yousuf Karsh". Smithsonian. 19 Kasım 2013. 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Yousuf Karsh ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İgor Guzenko</span> şifre memuru, Sovyet sığınmacı

Igor Sergeyevich Gouzenko, şifre uzmanı, yazar ve GRU ajanı. SSCB'nin, Ottawa büyükelçiliğinde şifre memuru olarak çalıştı daha sonra 109 belgeyi batıya kaçırarak Kanada'ya iltica etti. Tarihçi Jack Granatstein bu olayı ''kamuoyu açısından Soğuk Savaş'ın başlangıcıydı. Soğuk Savaş Ottawa'da başladı.'' olarak kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Rahmi Bediz</span> İlk Müslüman Türk fotoğrafçı

Rahmizade Bâhâeddin, fotoğraf tarihçilerinin pek çoğuna göre ilk Türk Müslüman fotoğrafçıdır. Çektiği fotoğrafların, özellikle portrelerin, dönemi için belge oluşturan nitelikleri ve kalitelerinin sanatsal derinliği de göz önüne alındığında, Türkiye'de fotoğrafçılık sanatının da öncüleri arasındadır. Fotoğrafları günümüzde, sadece Türkiye'de değil, Girit'te de çağına ait referanslar olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Goya</span> İspanyol ressam and printmaker (1746-1828)

Francisco José de Goya y Lucientes, Romantizm akımının önde gelen isimlerinden olan İspanyol ressam ve gravür sanatçısı. 18'inci yüzyıl sonları ve 19'uncu yüzyıl başlarının en önemli İspanyol sanatçısı olarak kabul edilir. Resimleri, çizimleri ve gravürleri, çağdaş tarihsel çalkantıları yansıttı ve önemli 19. ve 20. yüzyıl ressamlarını etkiledi. Goya, genellikle Eski Ustaların sonuncusu ve modernlerin ilki olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Humphrey Bogart</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1899 – 1957)

Humphrey Bogart, tam adı Humphrey DeForest Bogart, yarattığı sert adam tipiyle sinema tarihinde kalıcı bir iz bırakmış Amerikalı oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Dorothea Lange</span> Amerikalı fotoğrafçı ve gazeteci (1895 – 1965)

Dorothea Margaretta Nutzhorn Amerikalı fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Annie Leibovitz</span> Amerikalı fotoğrafçı

Annie Leibovitz, Amerikalı portre fotoğrafçısı.

<span class="mw-page-title-main">Beatrix</span> Hollanda eski kraliçesi

Beatrix, 30 Nisan 1980 tarihinde tahta çıkmış olup 33 sene süreyle Hollanda Kraliçesi olduktan sonra 30 Nisan 2013 tarihinde tahtını oğlu Willem-Alexander'a bırakmıştır. Tahtından feragat etmesinden sonra üç resmi unvan kullanmaya başlamıştır: Royal Altes Hollanda Prensesi Beatrix, Orange-Nassau Prensesi ve Lippe-Biesterfeld Prensesi. Günlük olarak ise kısaca "Prenses Beatrix" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Portre</span> yüz ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan sanat eseri

Portre, resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır. Bu sebeple fotoğrafçılıkta portreler enstantane olarak değil, belirli bir kompozisyon dahilinde kişinin poz vermesiyle çekilir. Portrelerde genelde, betimlenen kişi ressama ya da fotoğrafçıya doğru bakar ve bu sayede kişinin izleyiciye en başarılı şekilde aktarılması sağlanır.

<i>Edward Darley Boitin Kızları</i>

Edward Darley Boit'in Kızları, John Singer Sargent tarafından 1882 sonbaharında tamamlanan tablodur. Eserde Edward Darley Boit'in dört kızı Paris'teki evlerinde betimlenmiştir. Resim, şu anda Boston'daki Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin koleksiyonunda yer almaktadır. Boit'in kızları tarafından babalarının anısını yaşatmak amacıyla 1919 yılında müzeye bağışlanan tablo müzede iki adet uzun mavi-beyaz Japon vazosunun arasına asılmış olarak sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Edward Weston</span> Amerikalı fotoğrafçı (1886 – 1958)

Edward Henry Weston bir 20. yüzyıl Amerikan fotoğrafçısı. Weston, Amerika'nın en etkili ve yenilikçi fotoğrafçılarından biri ve 20. Yuzyilin fotograf ustalarindan biri olarak anılmaktadır. Kırk yıllık kariyeri boyunca Weston; manzara, natürmort, portre, tarz sahnelerini fotoğraflandı. Söylenir ki onun kadrajinda Batı Amerika'nın insanları ve mekanlarinin bulunmasiyla o modern fotoğrafçılığa özünde Amerikan hatta Kaliforniyalı bir yaklaşım getirmiştir. 1937 yılında Weston, Guggenheim Bursunu alan ilk fotoğrafçı oldu ve iki yıl içinde 8x10 görüşlü fotograf makinesiyle 1,400 civarında negatif uretmistir. Onun en ünlü fotoğraflarından bazıları uzun yıllar yaşadığı yere yakın olan Point Lobos, Kaliforniya'daki, ağaçlar ve kayaların fotoğraflaridir.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolph Diedrich Kindermann</span>

Adolph Diedrich Kindermann, Alman ressam ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Ruh fotoğrafçılığı</span>

Ruh fotoğrafçılığı, birincil amacı hayaletler ve diğer manevi varlıkların görüntüleri yakalamak olan fotoğrafçılığın bir türüdür. Bu tür fotoğrafçılık, özellikle hayalet avcılığında ve 19. yüzyılın sonlarından itibaren kullanılmaktadır.

Bennu Gerede, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Moshe Safdie</span>

Moshe Safdie, İsrail, Kanada ve Amerikan vatandaşı olduğu iddiasında bulunan bir mimar, şehir plancısı, eğitimci, teorisyen ve yazardır. 50 yılı aşkın bir kariyere sahip olan Safdie, kapsamlı ve insancıl bir tasarım felsefesi aracılığıyla sosyal tasarımın temel ilkelerini araştırmıştır. Safdie, çok kültürlülüğü, bir yeri tanımlayan coğrafi, sosyal ve kültürel unsurlara bağlılığı ve sürekli tipolojik ve teknolojik yenilik arayışı nedeniyle yirminci yüzyılın ikinci yarısının ve yirmi birinci yüzyılın başlarının önemli bir mimarıdır. "Herkes İçin Bir Bahçe" ifadesinin yaratıcısı olan Safdie, kültürel, eğitimsel ve sivil kurumları içeren projeleri tamamlamıştır. Mahalleler ve halka açık parklar; Konut; karma kullanımlı kentsel merkezler; havaalanları; ve hem mevcut topluluklar hem de tamamen yeni şehirler için master projeleri bulunmaktadır. Safdie'nin Kuzey ve Güney Amerika'da, Orta Doğu'da ve Asya'da projeleri de bulunmaktadır. En fazla Marina Bay Sands ve Jewel Changi Havaalanı'nın yanı sıra McGill Üniversitesi'nde yüksek lisans tezi olarak tasarlanan ilk projesi Habitat 67'yi tasarlamakla tanınmıştır. Bu onun uluslararası kariyerine adım atmasına sebep olmuştur. Safdie, bir düşünce lideri olarak kabul edilir ve örnek projeleri nesiller boyu mimarlara ilham kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Genthe</span> Amerikalı fotoğrafçı (1869 – 1942)

Arnold Genthe, en çok San Francisco'nun Çin Mahallesi, 1906 San Francisco depremi, politikacılar ve sosyeteden edebiyatçılar ve eğlence ünlülerine kadar tanınmış kişilerin portre fotoğraflarıyla tanınan Alman-Amerikalı fotoğrafçı'sıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hugh Welch Diamond</span>

Hugh Welch Diamond, erken dönem İngiliz psikiyatr ve fotoğrafçıydı. Psikiyatri fotoğrafçılığının öncüsü olarak kabul edilmektedir. Tarihte, fotoğrafı iyileştirici bir amaçla sistematik olarak kullanan ilk kişidir. Diamond’un çalışmalarından daha önce, psikiyatride kullanılan tıbbi illüstrasyonlar olmasına karşın, O’nun kullandığı yöntem diğerlerinden daha detaylı ve sistematiktir. Tanısal, sınıflandırıcı ve iyileştirici amaçlarla hastalarının fotoğraflarını çekmiştir ve tanısal fotoğrafçılığı ilk uygulayan kişi olarak bilinmektedir. Sander Gilman, Diamond’ın hem benliği anlama biçimleri hem de bu biçimleri fotografik olarak yakalama yolları sebebiyle, O’ndan bir mucit olarak bahsetmiştir.