İçeriğe atla

Yusuf Franko Paşa

Youssef Coussa
Yusuf Franko Paşa
7. Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı
Görev süresi
1907-1912
Yerine geldiğiLadislas Czaykowski
Yerine gelenOhannes Kuyumcuyan
Kişisel bilgiler
Doğum 1855
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1933
Ebeveyn(ler) Nasri Franco Paşa (babası)
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde 26 Ocak 2017 - 1 Haziran 2017 tarihleri arasında "Yusuf Franko'nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri" adıyla Yusuf Franko'nun karikatürleri sergilenmiştir

Yusuf Franko Paşa (1855-1933) Osmanlı devlet adamı ve karikatürcü.[1] 1907'den 1912 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır. Suriye, Halep'ten Melkani Rum Katolik'tir. Nasri Franco Paşa'nın oğludur.

Hayatı

Yusuf Franko 1855 yılında İstanbul'da doğdu.[2] Öğrenimini ailesinin 1868-1873 yılları arasında oturmakta olduğu Cebel-i Lübnan'da yaptı.[3] Daha sonra Hariciye Nezareti hizmetine girdi. I. Lahey Sözleşmesi'nde Osmanlı Devleti'ni temsil etti. Hariciye Nazırı Kalem-i Mahsus (Özel Kalem Müdürü) olarak görev yapmaktayken vezir unvanını aldı.

8 Temmuz 1907 tarihinde Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıflığına tayin edildi. Aralık 1912 tarihine kadar 5 yıl süreyle bu görevde kaldı.[4] İyi bir başlangıç yapmasına ve çeşitli parti ve akımlarla ilişkileri konusunda düşünceli olmasına ve din adamlarının kendisine yardım etmesine rağmen, itibarı selefininkinden daha iyi değildi,[5] bu durumu ihlal ettiği için bu durum uzun sürmedi. Temel sistem, yargı işlerine müdahale etti, İdari Konsey'in yetkilerine saldırdı, bazı muhalif gazeteleri feshetti ve dağdaki her Lübnanlıyı Osmanlı kimlik kartı almaya zorlamaya çalıştı. Ancak karşısında duran güçlü muhalefet, onu dilediği kişi için isteğe bağlı hale getirmeye zorladı.[5] 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla Lübnan'daki bazı gruplar Mutasarrıflığın Suriye Vilayeti'ne dahil edilmesini ve onu Meclis-i Mebûsan temsil etmek üzere iki üyenin gönderilmesini talep ettiler. Ancak bu fikre karşı çıkan güçlü direniş, Yusuf Paşa'nın teşvikine rağmen, bunun gerçekleşmesine izin vermedi. İdare Meclisi üyeleriyle sürekli çatışması, halkın kendisine karşı küskünlüğünün nedeniydi ve bu kızgınlık, 1912'deki görev süresinin sonuna kadar azalmadı.[5] Mutasarrıf döneminde meydana gelen önemli olaylardan biri, 24 Haziran 1908'de İskenderiye'den Beyrut'a ilk modern otomobilin getirilmesiydi, Beyrut-Sidon yolunu iki saat 20 dakikada geçti ve Lübnan halkını hayrete düşürdü.[6]

18 Aralık 1918 tarihinde Posta ve Telgraf Nazırlığına atandı.[7] Bu görevi 24 Şubat 1919 tarihine kadar sürdürdükten sonra Hariciye Nazırı oldu. Bu görevde 1919 yılının Mart ayına kadar kaldı.

Bir Fransız bankerinin kızıyla evli olan Yusuf Franko Paşa'nın 2 kızı vardı. Devlet adamlığının yanı sıra karikatürcülüğüyle de tanınmıştır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2011. 
  2. ^ "Yusuf Franko'nun İnsanları - "Kral'ın Adamları"". Yusuf Franko'nun İnsanları - “Kral’ın Adamları”. 2 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021. 
  3. ^ "The Long Peace Ottoman Lebanon, 1861-1920, Engin Deniz Akarli, 1993 University of California Press". 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2011. 
  4. ^ Son Dönem Osmanlı Erkan ve Ricali (1839 - 1922) Prosopografik Rehber, Sinan Kuneralp, ISIS Press, İstanbul, ISBN 9784281181, 1999.
  5. ^ a b c المصور في التاريخ، الجزء السابع، دار العلم للملايين، بيروت - لبنان، تأليف: شفيق جحا، بهيج عثمان، منير البعلبكي: المتصرفون وأعمالهم: يوسف فرانكو باشا وأوهانس قيومجيان باشا، صفحة: 218-219
  6. ^ موقع بلدية برجا: من عربة الحنطور إلى الطمبر والموتور، بقلم الأستاذ شفيق أحمد دمج. 19 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "İstiklal Harbimizde PTT, PTT Genel Müdürlüğü, Ankara, 2009" (PDF). 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2011. 
  8. ^ Meçhul Bir Karikatür Üstadımız; Yusuf Franko Paşa, Ali Birinci, Osmanlı Basın Yaşamı Sempozyumu, Ankara, 1999, s. 169-174

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İzzet Furgaç</span> 215. Osmanlı sadrazamı

Ahmed İzzet Paşa ya da Soyadı Yasası sonrası Ahmet İzzet Furgaç, I. Dünya Savaşı'nın son günlerinde sadrazamlık yapmış, Arnavut asıllı Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vilayet</span> Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki birinci derece mülki yönetim birimi

Vilâyet, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tanımlanan birinci dereceden bir yönetim birimidir. 19 ve 20. yüzyıllarda önce Osmanlı Devleti, ardından 1960'a kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir valinin yönetimi altındaki birimdir. Bugün Türkiye'de vilayet, il anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hariciye Nezâreti</span> Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürüten kurum

Hariciye Nazırlığı ya da Hariciye Nezareti Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürütmekle görevli, günümüzdeki Dışişleri bakanlığı'na karşılık gelen kurumdur. İstanbul'da günümüzde İstanbul Valiliği işlevini gören Babıali binasında sadrazamlıkla aynı binayı paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Münif Yeğenağa</span>

Ali Münif Yeğenağa, Türk devlet ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa (1858-1924)</span> Osmanlı devlet adamı ve diplomat

Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında görev yapmış bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Posta ve Telgraf Nezâreti</span> Osmanlıda posta ve telgraf bakanlığı

Posta ve Telgraf Nazırlığı Son dönem Osmanlı Hükümetleri'nde posta ve telgraf hizmetlerini yürütmekle sorumlu bakanlıktı. Kuruluşun merkezi İstanbul'da, günümüzde Eminönü'nde bulunan ve Büyük Postane olarak anılan Sirkeci'deki binaydı.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut Vilayeti</span> 1888 yılında Şam Vilayetinden ayrılarak kurulmuş Osmanlı Devleti vilayeti

Beyrut Vilayeti, 1888 yılında Suriye Vilayeti'nden ayrılarak kurulmuş Osmanlı Devleti vilayetiydi. Vilayet merkezi Beyrut'tu.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Sancağı</span> 1872-1917 Osmanlı İmparatorluğunun özel idari bölgesi

Kudüs Sancağı asıl adı Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı; 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa (Jaffa), Halilü’l Rahman (Hebron), Beytülrahim (Bethlehem), Birüssebi (Beersheba) kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir. 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Lübnan Sancağı</span> Osmanlı eyaleti

Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı veya Cebel-i Lübnan Sancağı Osmanlı Devletine bağlı özerk bir idari birimi. 1861'de Suriye'de Hristiyan-Müslüman çatışmasından sonra Avrupa devletlerinin isteği üzerine kurulmuştur. Hristiyan valiler tarafından yönetilmiştir. Nüfusun çoğunluğu Maruni idi. Birinci Dünya savaşında özerkliği kaldırılmış ve 1918'de Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Modern Lübnan devleti bu bölgenin genişletilmiş halini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ohannes Kuyumcuyan</span> Osmanlı Ermenisi bürokrat

Ohannes Kuyumcuyan bilinen adıyla Ohannes Paşa, yüksek rütbeli Osmanlı Ermenisi siyasetçi, bürokrat ve diplomat. Osmanlı Hariciye Nazırlığında müsteşarlık ve Şûrâ-yı Devlet'te üye olarak görev yaptı. 1912'den 1915'te istifa edene kadar Osmanlı İmparatorluğuna bağlı Cebel-i Lübnan Sancağı'nın mutasarrıf'lığında bulunan Ohannes Paşa, sancağın son Hristiyan mülki amiridir.

<span class="mw-page-title-main">Ladislas Czaykowski</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Ladislas Czaykowski, Polonyalı bir kont ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Polonya göçmeni Michał Czajkowski'nin oğlu olan Muzaffer Paşa, 1902 ile 1907 yılları arasında 1860'taki sivil kargaşa ve uluslararası müdahaleden sonra uluslararası anlaşmayla Osmanlı uyruklu bir Katolik için ayrılmış bir makam olan Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıflığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Garabet Artin Davoudian</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Garabet Artin Paşa Davoudian, bir Osmanlı diplomatı ve 1861'den 1868'e kadar Cebel-i Lübnan Sancağı'nın ilk mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nasrallah Coussa</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Nasrallah Franco Paşa 1868'den öldüğü 1873 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Müftüzade İsmail Hakkı Bey</span> Osmanlı bürokrat ve siyasetçi

İsmail Hakkı Bey (1870-?), Osmanlı bürokrat ve siyasetçi.

Naum Nimetullah Paşa, Hristiyan Arap asıllı Osmanlı yönetici ve diplomattır.

Mehmed Hurşid Paşa (1813-1882), Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beytüddin</span>

Beytüddin Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Şuf ilçesinde bulunan bir kasabadır. Şuf ilçesinin merkezi de olan kasaba, Beyrut'un 45 kilometre güneydoğusunda ve dik bir vadiyle ayrıldığı Deyr'ül Kamer kasabasının yakınında yer almaktadır. Kasabada yaşayanlar ağırlıklı olarak Maruni, Melkani ve Rum Ortodoks mezheplerine mensup Hristiyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Mariani</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Rüstem Paşa veya Rüstem Mariani, Osmanlı diplomat ve Cebel-i Lübnan Sancağı'nın üçüncü mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Naum Coussa</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Naum Paşa (Naum Coussa), 1892'den 1902 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır. Suriye, Halep'ten Melkani Rum Katolik'tir. Nasri Franko Paşa'nın yeğenidir.