İçeriğe atla

Yusuf Dayı Camii

Koordinatlar: 36°47′49″K 10°10′10″D / 36.79694°K 10.16944°D / 36.79694; 10.16944
Yusuf Dayı Camii
جامع يوسف داي
Yusuf Dayı Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°47′49″K 10°10′10″D / 36.79694°K 10.16944°D / 36.79694; 10.16944
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
İslam mimarisi
Tamamlanma17. yüzyıl

Yusuf Dayı Camii (Arapçaجامع يوسف داي, romanizeCami Yusuf Dayi), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Tunus dayısı Yusuf Dayı tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır. Cami, Tunus'ta inşa edilen ilk Osmanlı-Türk camisi olması nedeniyle önemli kabul edilmektedir.[1]

Yusuf Dayı Camii, 1631'de gerçek bir cami haline gelmeden önce, öncelikle topluluk önünde konuşma yeri olarak faaliyet gösteriyordu. O zamanlar başkentte inşa edilecek 11. camiydi. 19. yüzyılın sonlarında Bulutkapan Ali Bey'in emriyle kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir. 1926'daki bir kararname ile Zeytune Üniversitesi'nin bir eki haline geldi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Houtsma, M. Th. (1993). E. J. Brill's First Encyclopaedia of Islam, 1913-1936, Volume 5. BRILL. s. 384. ISBN 9004097910. 
  2. ^ "Lieux de culte Municipalité de Tunis" (Fransızca). Government of Tunis. 11 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan</span> Tunus şehri

Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Laz Camii</span>

Laz Camii Tunus'un Tunus şehrinde bulunan küçük bir camidir. Cami, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Medina of Tunis medinasının batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkler Camii</span>

Türkler Camii, Tunus'un Humetü's-Sevk kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Gazi Mustafa Bey tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeytune Camii</span>

Zeytune Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, MS 864 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hammuda Paşa Camii</span>

Hammuda Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1655 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Paşa Camii</span>

Küçük Paşa Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1805 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Mahrez Camii</span>

Sidi Mahrez Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1692 yılında Tunus beyi Muhammed Bey El-Muradî tarafından Sidi Mahrez anısına inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü't-Türk</span>

Sevkü't-Türk, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Başmakiye</span>

Sevkü'l-Başmakiye, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir çarşıdır. Çarşı, Yusuf Dayı tarafından kurulmuş olup Tunus Medinesi'nde Yusuf Dayı Camii ile aynı yerde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bab Bahr Camii</span>

Bab Bahr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1282 yılında Ahmed bin Merzuk bin Ebi Ömer Musseylli tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Cedid Camii (Tunus)</span>

El-Cedid Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1726 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde El-Cedid Medresesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kubbe Camii</span>

El-Kubbe Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 11. yüzyılda inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kasr Camii</span>

El-Kasr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 12. yüzyılda Ahmed bin Kavrasan tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde Dar Hüseyin'in yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Amir Camii</span>

Sidi Amir Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, adını Sidi Amir el-Bataş'tan almakta olup Tunus Medinesi'nde yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Camii</span>

Sahib et-Tâbi Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1814 yılında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Hava Camii</span> Tunusta olan bir cami

El-Hava Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1252 yılında Hafsî döneminde Atıf Ebu Zakariya tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Babü'l-Cezire Camii</span>

Babü'l-Cezire Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1710 yılında Şeyh Yahya es-Süleymani tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Mahrez Haleviye Camii</span>

Sidi Mahrez Haleviye Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 10. yüzyılda Sidi Mahrez tarafından inşa edilmiştir.