İçeriğe atla

Yusuf Aslan

Yusuf Aslan
Yusuf Aslan
DoğumYusuf Aslan
1947 (1947)
Kuşsaray, Aydıncık, Yozgat
Ölüm6 Mayıs 1972 (25 yaşında)
Ulucanlar, Altındağ, Ankara
Ölüm sebebiİdam
Defin yeriKarşıyaka Mezarlığı, Ankara
MilliyetTürk
Etnik kökenÇerkes
Vatandaşlık Türkiye
EğitimOrta Doğu Teknik Üniversitesi
Etkin yıllar1966-1972
OrganizasyonTHKO (1970-1972)
Tanınma nedeniÖğrenci Lideri
Ebeveyn(ler)Beşir Aslan
Mediha Aslan

Yusuf Aslan (d. 1947, Kuşsaray, Aydıncık, Yozgat - ö. 6 Mayıs 1972, Ulucanlar, Altındağ, Ankara), Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından Türk[1] Marksist-Leninist öğrenci lideri. Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edilmiştir.

Yaşam öyküsü

Yusuf Aslan 1947 yılında Yozgat'ın Kuşsaray köyünde doğdu. 1966'da ODTÜ'ye girdi ve ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübünün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. 6 Ocak 1969'da ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Komer'in arabasının yakılması eylemine katıldı.[2] 1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti. Burada silah eğitimi aldı, helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi.[3] Yusuf Aslan 16 Mart 1971 Salı günü,[4] Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'taki gerilla grubuna katılmaya giderken Sivas Şarkışla'da kolluk kuvvetleriyle girdiği çatışmada mesanesinden vuruldu ve Sivas Numune Hastanesine kaldırıldı. Kendisini vuran kişi Hamit Orhan adlı bir uzman çavuştur.[5] Yusuf Aslan Bir hafta tedavi gördü.[6] Tedavisi sonrasında Sıkıyönetim Mahkemeleri'nde yargılandı. İdam cezasına mahkûm edildi. İdamların önlenmesi için gerek Mecliste gerek kamuoyunda ve gerekse örgüt arkadaşları tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmasına rağmen 6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan'la birlikte asılarak idam edildi. Son sözleri, "Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar, şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerika'nın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!" olmuştur.[7]

Mezarı Ankara'daki Karşıyaka Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Yusuf Aslan'ın mezarı, Karşıyaka Mezarlığı.

Hakkında

Kitaplar

Filmler

  • Hoşçakal Yarın (Yusuf Aslan rolünü Mazlum Çimen üstlenmiştir.)

Diziler

  • Hatırla Sevgili (Yusuf Aslan rolünü Murat Zubi üstlenmiştir.)

Şarkılar

  • Şarkışla (ağıt),[8] Zülfü Livaneli (Şarkıda Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ın adları birkaç geçmektedir.)[9]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Çerkesliğinden utanan birisi". 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  3. ^ "Yusuf Aslan kimdir, nereli? Yusuf Aslan kaç yaşında, nerede ve nasıl öldü?". Bölge Gündem Haber. 18 Şubat 2022. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2015. 
  5. ^ Akbulut, Metehan. Şarkışla'ya Düşürmesin Allah 4 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 04 Mart 2022. (Alt başlık: "Uzatmalı Kim?").
  6. ^ Özer, Akdemir (6 Mayıs 2020). "Yusuf Aslan'ın hemşiresi: Gözünü açtı, ilk sözü "Deniz yakalandı mı" oldu". Evrensel (gazete). 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  7. ^ Çelenk, Halit. İdam Gecesi Anıları, Tekin Yayınevi, 2002, 14. Basım, s. 89.
  8. ^ "Deniz Gezmiş Ağıtı'nı kim yazdı". Oda Tv. 14 Mayıs 2013. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  9. ^ Akbulut, Metehan. "Deniz Gezmiş Ağıdı". 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022.  (ağıdın versiyonları için)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemerek</span> Sivasın ilçesi

Gemerek, Sivas ilinin bir ilçesidir. Şarkışla İlçesine bağlı bir bucak iken 1953 yılında İlçe olmuştur. 2'si belediye, 35'i Köy olmak üzere 38 yerleşim biriminden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Gezmiş</span> Türk Marksist–Leninist öğrenci lideri

Deniz Gezmiş, Türk Marksist-Leninist öğrenci lideridir.

<i>Hatırla Sevgili</i> Türk televizyon dizisi (2006–2008)

Hatırla Sevgili, Sis Yapım imzalı, 2006-2008 yılları arasında atv'de yayımlanan dram, romantik ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 68. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Hüseyin İnan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından Türk Marksist-Leninist militan.

<i>Darağacında Üç Fidan</i>

Darağacında Üç Fidan, Nihat Behram'ın; 12 Mart Darbesi sonrasında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın dışarıda son günlerini, yakalanışlarını anlatan belgesel anlatı tarzında bir kitaptır. Mahkûmların 6 Mayıs 1972 tarihinde darağcına çıkış öyküleri ve idam anları çok patetik bir üslupla anlatılmıştır. Bazı bölümlerinde şiirlere de yer verilen kitapta 30 sayfa Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarına (siyah-beyaz) ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Çelenk</span> Türk avukat

Halit Çelenk Türk avukattır.

Baki Tuğ, Türk asker ve siyasetçidir.

Cihan Alptekin, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu, Devrimci Gençlik ve Devrimci Liseliler kurucularından siyasi aktivist.

Hasan Korkmazcan, Türk siyasetçidir.

Sinan Cemgil, siyasi aktivist.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Deliilyas, Altınyayla</span>

Deliilyas, Sivas'ın Altınyayla ilçesine bağlı kasabadır. Yörede "Dellez" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Katliamı</span>

Adana Katliamı veya Osmanlı Türkçesi ile Adana İğtişaşı olarak da adlandırılan, 1909 Nisan'ında Osmanlı İmparatorluğu'nun Adana vilayetinde meydana gelen karşılıklı silahlı etnik çatışmalar sonucu Adana bölgesindeki Müslüman nüfus tarafından Ermeni mahalle ve köylerinde uygulandığı iddia olunan Ermeni karşıtı pogrom. Olaylarda 15.000 ile 30.000 arasında Ermeni'nin öldürüldüğü rapor edilmektedir. Osmanlı ve Türk kaynakları ile bunun aksi yönde iki tarafın karşılıklı çatışmaları neticesinde her iki taraftan ölenlerin olduğunu belirtmektedir. Bu olaylar üzerine hükûmet derhâl Rumeli'den Adana'ya asker sevk etmiş, bunların gelmesi üzerine olaylar yeniden alevlenmiş ama bu defa isyan çabuk bastırılmıştır. Cemal Paşa, Adana Vakası'nda 17.000 Ermeni ve 1.850 Müslüman öldüğünü, eğer şehrin nüfus oranı Ermenilerin lehine olsaydı bu sayıların tersine tecelli etmiş olacağını belirtmiştir. Yeni Tasvir-i Efkâr gazetesi de ölenlerin sayısını şöyle vermiştir: Müslümanlardan 1.186 kişi, gayrimüslimlerden ise 5.243 kişi. Ayrıca İsmail Hami; ölü sayısını 1.850 Türk, 1.700 Ermeni olarak tespit etmiştir. Öte yandan Patrikhane kendi yaptırdığı araştırma ile 21.300 ölü rakamı çıkarmıştır. Edirne mebusu Babikyan Efendi, meclise takdim etmek üzere bir rapor hazırlamıştı. Pek kısa bir zaman sonra öldüğü için mecliste görüşülemeyen bu raporda ölü sayısını 21.001 olarak gösteriyordu. Cemal Paşa'nın verdiği rakam, mahkemelerin bitmesinden sonraya ait olduğu cihetle, olay sırasında kaçıp da sonra geriye gelenler olabileceği düşünülürse ölen Ermenilerin 21.000'den ziyade 17.000'e yakın olduğu kabul edilebilir.

Alpaslan Özdoğan, THKO örgütü üyelerinden Türk Marksist-Leninist militan.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Manga</span> Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun kurucularından olan Türk sosyalist devrimci

Kadir Manga, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun (THKO) kurucularından olan Türk politik aktivist. 4 Ocak 1969'de yapılan FKF Olağan Kongresi'ne Erzurum Delegesi olarak katıldı ve Yusuf Küpeli'nin Genel Başkanlığı kazandığı bu Genel Kurul'da FKF Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Şekibe Sayar Türk avukat ve siyasetçi.

Bu sayfada 1972 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.

Aşık Mevlüde Günbulut,, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Metehan Akbulut</span>

Metehan Akbulut, Türk aktivist, sendikacı, araştırmacı, yazar ve doktor.