İçeriğe atla

Yusuf Agah Efendi (tablo)

Yusuf Agah Efendi
Sanatçı Carl Frederik von Breda
Yıl 1794-1796
Tür Tuval üstüne yağlı boya
Boyutlar 240 cm × 148 cm (94 in × 58 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul

Yusuf Agah Efendi, 1794-1796 yılları arasında İsveçli ressam Carl Frederik von Breda tarafından yapılan anıtsal boyutlu tuval üstüne yağlı boya bir tablodur. Eserde Osmanlı Devleti'nin ilk daimi elçiliğini kurmak üzere Ekim 1793'te heyeti ile birlikte Londra'ya gönderdiği Büyükelçi Yusuf Agah Efendi Osmanlı kıyafetleri içinde oturur vaziyette tasvir edilmiştir. Resmin arka planında Batılı bir tarz görünmesine karşın, Yusuf Agah Efendi sağ elinde tuttuğu tespih ile Doğuya vurgu yapan bir poz vermiştir.[] Eser halen Pera Müzesi Oryantalist Resim Koleksiyonu içinde yer almaktadır

1793’te Reis-ül küttabın Bebek’teki yalısında yapılan toplantıda “Avrupa kaidesince sefaret usulünün luzum-ı vaz’ ve tesisi” için Osmanlı Devleti’nin ilk daimi elçiliğinin İngiltere’de kurulması kararlaştırılmış; elçi olarak Girit doğumlu Kalyonlar Katibi Yusuf Agah Efendi görevlendirilmiştir. Elçi seferinin ayrıntıları İstanbul’daki İngiliz büyükelçisi Robert Ainslie tarafından ayarlandıktan sonra heyet Ekim 1793’te Londra’ya gitmek üzere yola çıkar. Avusturya, Almanya, Belçika üzerinden Ostend Limanı’na gidilerek deniz yoluyla İngiltere’ye geçilir. Fırtınalı bir havada Manş Denizi'ni geçerek Dover’a ulaşan elçilik heyeti top atışları ve askeri bando ile karşılanır.[1]

Heyeti karşılayanlardan General Smith, Dışişleri Bakanı Lorg Grenville’e yazdığı mektupta Yusuf Agah Efendi’yi “sevimli ve saygıdeğer yaşlı bir adam”, sırkatibi Mahmud Raif Efendi’yi “genç ve makul”, baş tercüman Emanuel Persiani’yi “zeki, becerikli” biri olarak tanımlar. Yola çıkıldıktan yaklaşık iki ay sonra Londra’ya ulaşan heyet, bir süre Pall Mall’daki Royal Hotel’de konakladıktan sonra Thames Nehri kıyısında bulunan Adelphi’deki Adams Street’te seçtikleri konutlara yerleşir. Her hafta Çarşamba’ları Kral III. George’un üst düzey yetkililer ve elçilerin katıldığı kabullerine ve Perşembe’leri Kraliçe Charlotte’ün kadınların da katılabildiği, kraliyet ailesinin hazır bulunduğu toplantılarına katılırlar. Fakat İstanbul’dan deniz yoluyla gelen hediyeler ve itimatnameler 8 ay gecikmeyle Londra’ya ulaşınca, kralın bir süre Londra’da bulunmamasının da etkisiyle varışlarından ancak 14 ay sonra itimatnamelerini sunarak resmen göreve başlayabilmişlerdir. Parlamento’nun açılışına rastlatılarak 29 Ocak 1795’te gerçekleşen, 20’den fazla atlı arabanın 200 muhafızın yer aldığı görkemli bir geçit töreniyle gerçekleşen kabulün ardından, III. Selim’in gönderdiği değerli taşlarla işlemeli silahlar, altın koşum takımlı arap atları, ipekli kumaşlar türünden hediyeler, kral, kraliçe, Galler Prensi, Portland Dükü ve dışişleri bakanına sunulur. Londra’da üst düzey bürokratların katıldığı pek çok davette hazır bulunan Yusuf Agah Efendi’nin, St. James Caddesi’ndeki atölyesinde yaptığı portrelerle ün kazanmış İsveç’li ressam Carl Fredrik von Breda tarafından anıtsal boyutlu bir portresi yapılmıştır.[1]

Yusuf Agah Efendi’nin elçilik görevi 1797 Temmuz’unda sona ermiştir, hazırladığı “havadisname” ve Mahmud Raif Efendi’nin Fransızca kaleme aldığı detaylı rapor siyasal olayların yanı sıra, ekonomi, sosyal yaşam, Parlamento’nun yapısı ve siyasal düzenin işleyişi, saray adetleri, Londra kenti, üniversiteler ve fabrikalar gibi pek çok gözlemleri içerir.[1]

Ayrıca Pera Müzesi 09 Kasım 2013 tarihinde Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar Oryantalist Resim Koleksiyonu sergisi kapsamında "İngiltere'nin İlk Türk Büyükelçisi Yusuf Agah Efendi Londra'da" konulu bir konferans düzenlemiştir. Besteci ve müzik tarihçisi Dr. Emre Aracı'nın hazırladığı müzikli konferans, İngiltere’ye büyükelçi olarak tayin edilişinin 220. yılında, Yusuf Agâh Efendi’nin izinde, 18. yüzyıl Londrası’nın sokaklarında canlı bir tarih ve müzik yolculuğudur.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c http://www.peramuzesi.org.tr/Eser/Yusuf-Agah-Efendi/39/1 19 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.- Erişim Tarihi: 14.08.2016
  2. ^ http://www.peramuzesi.org.tr/Aktivite-Detay/Yusuf-Ag%C3%A2h-Efendi-Londra%E2%80%99da-Emre-Araci/27 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.- Erişim Tarihi: 14.08.2016

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa</span> 136. Osmanlı sadrazamı

Yirmisekizzade Mehmet Said Paşa veya diğer tanınan adıyla Mehmed Said Efendi, III. Osman saltanatında 25 Ekim 1755 - 1 Nisan 1756 tarihleri arasında beş ay yedi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa</span> 180. Osmanlı sadrazamı

Koca Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı sadrazamı, devlet adamı ve diplomat.

Sefaretnâme, özellikle Osmanlı Devleti döneminde, bir dış merkeze sefir (elçi) olarak atanan kişinin, döneminin siyaset ve diplomasisine ve bu arada da sefirlik görevinde bulunduğu şehrin ve ülkenin güncel hayatına ilişkin izlenim ve görüşlerini kitap şeklinde bir araya getirdiği eserdir.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Raif Efendi</span>

Mahmud Raif Efendi, Osmanlı reîsü'l-küttâbı, ıslahat yazarı, ressamı ve musiki erbabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Agah Efendi</span> Osmanlı diplomatı

Yusuf Agah Efendi Osmanlı bürokratı. Osmanlı Devleti'nin yurt dışındaki ilk daimi Büyükelçisi, ilk Londra elçisi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri</span> Devlet ilişkileri

Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri ya da diplomasisi, Osmanlı Devleti'nin diğer devletlerle olan ilişkilerini ifade eder. Osmanlı'nın uluslararası ilişkileri kuruluşundan itibaren yoğun bir çaba gerektirmiştir. Türk egemenlik sahasının bir uç beyliği olarak yabancı unsurlarla sürekli irtibat halindedir. Klasik dönemde üç kıtaya yayılmış bir devlet olarak dış ilişkilerinde gelişme gösterme mecburiyeti görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ağa</span> Osmanlı elçisi

Kozbekçi Mustafa Ağa ya da kısaca Mustafa Ağa, Sultan III. Ahmed'in, 1709-1714 yılları arasında Ruslar'dan kaçarak Bender'de Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmış olan İsveç kralı Demirbaş Şarl'a verdiği borcu tahsil etmek göreviyle Stockholm'e giden 23 kişilik heyetin başkanıdır. İsveç'te 1727-1728 yıllarında "temsilci" sıfatıyla görev yapmıştır. Borç ile ilgili hiçbir tahsilat yapamadan geri dönmüştür. Avrupa'ya giden Osmanlı elçilerinin çoğu gibi Kozbekçi Mustafa Ağa da resmedilmiştir. Georg Engelhard Schröder tarafından çeşitli defa resmedilen elçinin iki portresi Pera Müzesi'nde yer almaktadır.

<i>Türk Hareminden Bir Sahne</i>

Türk Hareminden Bir Sahne, 1628 yılında Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand tarafından Osmanlı İmparatoru 4. Murad'a elçi olarak gönderilen Hans Ludwig von Kuefstein’in elçilik heyetinde olan Avusturyalı ressamlar Franz Hermann, Hans Gemminger ve Hermann'ın yardımcısı olduğu anlaşılan Valentin Mueller tarafından yapılan ve Osmanlı Haremi’ni betimleyen 1654 tarihli yağlı boya tablodur. Tablonun bir serinin parçası olduğu düşünülmektedir. Eserde Osmanlı Sultanı'nın ailesi günlük yaşam içinde betimlenmiştir.

<i>Elçi Alayı Serisi</i>

Elçi Alayı serisi, 1699-1737 yılları arasında İstanbul'da yaşamış Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste Vanmour'un Osmanlı İmparatorluğu'nda elçi kabul törenlerini betimleyen dört yağlı boya tablosudur.

<i>Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Graviernin Türk Giysileri İçinde Portresi</i>

Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Gravier'nin Türk Giysileri İçinde Portresi, Fransız ressam Antoine de Favray'in o dönemde Fransa'nın İstanbul büyükelçisi olan ünlü Fransız devlet adamı ve diplomat Vergennes Kontu Charles Gravier'i resmettiği tablosudur.

<i>Vergennes Kontesinin Türk Giysileri İçinde Portresi</i>

Vergennes Kontesi'nin Türk Giysileri İçinde Portresi, Fransız ressam Antoine de Favray'in o dönemde Fransa'nın İstanbul büyükelçisi olan ünlü Fransız devlet adamı ve diplomat Vergennes Kontu Charles Gravier'in eşi Anne Testa Viviers'i resmettiği tablosudur.

<i>Fransanın İstanbul Büyükelçisi Antoine Edouard Thouvenelin Portresi</i>

Fransa'nın İstanbul Büyükelçisi Antoine Edouard Thouvenel'in Portresi, Alman ressam Adolph Diedrich Kindermann'ın 1854 yılında tamamladığı tablosudur.

Carl Frederik von Breda, İsveç Krallığı'nın ressamı olmadan önce, eğitimini ve çalışmalarının büyük bölümünü Büyük Britanya'da tamamlayan İsveçli ressam. Stockholm'da doğmuş, daha sonra Büyük Britanya'ya taşınmış ve burada Joshua Reynolds'un öğrencisi olmuştur. Breda özellikle portre çizimlerinde uzmanlaşmıştır. Bu sebepten ötürü "İsveçli van Dyck" şeklinde de adlandırılır. 1796'dan İsveç'e dönen Breda, burada sanatlar akademisinde profesör olarak görev yaptı. Öte yandan portre ve krallık ressamı olarak da çalıştı. 22 yaşında evlenen Breda'nın oğlu Johan Fredrik'de babası tarafından eğitildi ve bir ressam oldu. Breda 1818 yılında Stockholm'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Clara Barthold Mayer</span>

Clara Barthold Mayer, 18. yüzyılda yaşamış, çoğunlukla İstanbul manzaraları resmetmiş İsviçre asıllı oryantalist kadın ressam.

<i>İmam</i> (tablo) Sanat eseri

İmam, İstanbul'da, Pera Müzesi'nde sergilenen ve bir imamı sırtında kaftanı, elinde tespihi ve başında sarığı ile ayakta betimleyen yağlı boya tablodur.

<i>Kozbekçi Mustafa Ağa Portresi</i>

Kozbekçi Mustafa Ağa Portresi, İstanbul'da Pera Müzesi'nde sergilenen 18. yüzyıla ait bir yağlıboya tablodur.

<i>Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti</i>

Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti veya Kozbekçi Mustafa Ağa ve Beraberindekiler, İsveçli ressam Georg Engelhard Schröder'in 1727-1728 tarihleri arasında tamamladığı tablosudur. Eser, İstanbul'daki Pera Müzesi'nin Oryantalist Resim Koleksiyonu 'nda sergilenmektedir.