İçeriğe atla

Yusuf Şetvan

Yusuf Şetvan
Meclis-i Mebûsan
3. ve 4. Dönem Mebusu
Görev süresi
17 Aralık 1908 - 5 Ağustos 1912
Seçim bölgesi1908Bingazi
1912Bingazi
Kişisel bilgiler
Doğum 1868
İstanbul , Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 14 Nisan 1949
İstanbul

Yusuf Şetvan, (d. 1868, İstanbul - ö. 14 Nisan 1949, İstanbul), Arap asıllı Osmanlı bürokrat ve siyasetçi.

Yusuf Şetvan, sıbyan mektebinden sonra Fatih Askerî Rüşdiyesi'nden mezun olmuş, Mekteb-i Hukuk-ı Şahane'ye girmiştir.[1] 2 Nisan 1888'de Adliye Nezâreti'nde çalışmaya başlamıştır. Yaklaşık 16 senesini geçireceği Adliye Nezâreti'nde, sırasıyla mülâzemetle (stajyer), Beyrut Vilâyeti Reji Nezareti’nde dava vekilliği, İstanbul'da Tetkik Komisyonu azalığı, Adliye Nezareti Umûr-ı Cezaiye Kalemi kâtipliği, Adliye Nezareti İstatistik Kalemi mümeyyizliği, Umûr-ı Cezaiye Kalemi başmümeyyizliği, İstanbul Adliye Müfettiş Muavinliği ve İstanbul Adliye Müfettişliği yapmıştır. Memuriyeti sırasında Ceride-i Mehâkim-i Adliye'’nin başyazarlığını da yapmıştır.[2]

Yusuf Şetvan, 1908-1912 döneminde Meclis-i Mebûsan Bingazi mebusluğu yapmıştır.[2] Meclis-i Mebûsan mebusları tarafından kurulan Mutedil Hürriyetperveran Fırkası'nda yer almıştır. 1912 seçimlerinde de İttihat ve Terakki Partisi’ndeb Bingazi Mebusu olarak Meclis-i Mebûsan'a girmiştir[3]

Trablusgarp'ın elden çıkmasından sonra, I. Dünya Savaşı sırasında Teşkilat-ı Mahsusa'ya katılmış, Medine, Libya, İsveç ve İstanbul’da faaliyet göstermiştir. Cumhuriyet'in ilanından sonra emekliye ayrılmıştır.[2]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Balcı 2016, s. 79.
  2. ^ a b c Balcı 2016, s. 77.
  3. ^ Balcı 2016, s. 91.
Genel
  • Balcı, Doç.Dr.Sezai (2016). "Panislamist Bir Mebusun Biyografisi: Bingazili Yusuf Şetvan (1868-1949)". Malkoç, Eminalp; Odabaşı, İ. Arda (Ed.). Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Demokratik Kesitler. Derlem Yayınları. ISBN 978-605-66942-1-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celalettin Arif</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Celalettin Arif, İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından olan Celalettin Arif, TBMM'nin kurulması ile birlikte yürütme görevi verilen I. İcra Vekilleri Heyeti ve (ismen) II. İcra Vekilleri Heyeti'nde Adliye Vekilliği ve TBMM 1. Dönemde Erzurum milletvekilliği yapmış hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ferit Tek</span> Türk politikacı

Ahmet Ferit Tek, Türk siyasetçi, diplomat, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Rifat Çalıka</span> siyasetçi

Rifat Çalıka Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Fevzi Sarhan</span>

Mustafa Fevzi Sarhan, Türk hukuk, din ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi</span>

Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi, 1908 Osmanlı genel seçimleri ile Meclis-i Mebûsan'a seçilen mebusların tam listesidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Bâb-ı Âli Baskını sonrası 1914'te tek parti düzeninde seçime gidildi ve V. Meclis-i Mebûsan 87 sandalyenin tamamını İttihat ve Terakki kazandı. Bu Meclis I. Dünya Savaşı boyunca görev yaptı.

Seyyid Hâşim Bey, Osmanlı hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi</span>

Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 1914-1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapmış, Osmanlı din ve siyaset adamı.

Mahmud Esad Efendi, Osmanlı hukukçusu, yazar ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Münir Çağıl</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Mehmet Münir Çağıl, Türk devlet adamı, milletvekili, hukukçu ve vakıflar uzmanı.

Mutedil Hürriyetperveran Fırkası, İttihat ve Terakki Partisi'ne karşıt olan mebusların Meclis-i Mebûsan içinde başlattıkları yeni bir siyasal oluşumdur. Bu yeni oluşum, Kasım 1909'da Arap, Rum ve Arnavut mebuslar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Molla Kocataş</span>

Necmeddin Molla Kocataş -, Osmanlı Devleti Adliye Nazırı, TBMM Kastamonu Milletvekili. Halkla İlişkiler uzmanı Betûl Mardin'in dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

Mehmed Memduh Bey, Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli görevlerde bulunmuş bürokrat, hakim, savcı, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Eski Darülfünun binası</span>

Eski Darülfünun binası, ilk Osmanlı üniversitesine hizmet etmek üzere 1846-1863 yılları arasında İstanbul’un Sultanahmet semtinde Mimar Fossati tarafından saray üslübunda inşa edilmiş; 1933 yılında yangın sonucu yıkılmış tarihi yapı.

Tevfik Nazif Arıcan, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kâzım Kadri</span> Osmanlı Devletinin son yıllarında valilik ve nazırlık yapmış devlet insanı ve yazar (1870 - 1934)

Hüseyin Kazım Kadri ya da Hüseyin Kazım Bey Osmanlı Devleti'nin son yıllarında valilik ve nazırlık görevlerinde bulunmuş devlet adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Adil Arda</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Mehmed Adil Arda, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde önemli görevler üstlenmiş siyaset ve devlet adamı.

Mehmet Tahir Taner, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nde önemli görevler üstlenmiş bürokrat, hukukçu, akademisyen.