Yusuf İmamoğlu
Yusuf İmamoğlu (1945, İnegöl - 8 Haziran 1970, İstanbul) 8 Haziran 1970 günü okumakta olduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öldürülen öğrenci.
İlk yılları
Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğudur.
Ölümü
Öldürüldüğü sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümü son sınıfında okumaktaydı. O dönemde İstanbul'daki Yüksek Öğretmen Okulu öğrencileri de derslerini İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültelerinden alıyor fakat bu okulda okuyan ülkücü öğrenciler o günlerde bu fakültelerin karşıt grupların hakimiyetinde olması sebebiyle okullarına giremiyorlardı. Yusuf İmamoğlu, öldürüldüğü gün fakülte girişinde karnelerini imzalatmak için bekleyen fakat okula giremeyen bazı Yüksek Öğretmen Okulu öğrencilerinin karnelerini hocalara imzalatmak için fakülteye girmiştir.
Yusuf İmamoğlu, fakülteye girdikten ve belgeleri hocalara imzalattıktan sonra "Asistan Odası" olarak tabir edilen, asistanların oturduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin 339 numaralı odasının kapısından çıktığı sırada bir grubun kurşunlarına hedef olarak ölmüştür. O günlerin basın yayın organlarında bu grubun, başında Vural Yıldırımoğlu, Yusuf Kayabaşı, Ali Menekşe, Feridun Şakar ve Vahram Apik isimli kişilerin bulunduğu komünist militanlar olduğu yönünde haberler yayınlanmıştır.
Yusuf İmamoğlu, aldığı kurşun yaralarına rağmen hemen ölmemiş, 23 dakika sonra can vermiştir. Bu süre içinde cinayeti işleyen grup tarafından hiç kimse yanına yaklaştırılmadığı gibi olay sebebiyle çağrılan bir ambulans da yine fakülte bahçesine sokulmamıştır.
Olay günü fakültede ayrıca bir doçent ve iki asistan silahla tehdit edilerek hırpalanmış ve bir profesör de dersinden zorla dışarı atılarak hırpalanmıştır.
Cinayeti işleyen grup herhangi bir müdahale ile karşılaşmadan marşlar eşliğinde fakülteden ayrılmıştır. Polis ise olay yerine olaydan 1,5 saat sonra gelmiştir.
Yusuf İmamoğlu'nun cenazesi kalabalık törenle vapurla memleketi Bursa'ya gönderilmiş ve Bursa Emirsultan Mezarlığı'na defnedilmiştir.
Ölümü üzerine tepkiler
Yusuf İmamoğlu'nun öldürülmesi o dönem ülkücü kamuoyunda büyük bir tepkiye sebep olmuştur. Ülkücü basın yayın organları bu ölümün sorumlusu olarak üniversiteleri komünist şiddete teslim eden üniversite yönetimlerini ve hükûmeti göstermişlerdir.
Yusuf İmamoğlu'nun hayatı ve ölümü Selcan Taşçı'nın Bedel isimli romanına konu olmuştur.
Yusuf İmamoğlu, aynı şekilde Arif Şirin (Ozan Arif) tarafından yazılan ve seslendirilen "Unutamam" isimli şiirde de anılmaktadır.
Mustafa Öztürk tarafından yazılmış olan "Leke" adlı şiir Yusuf İmamoğlu'na ithaf edilmiştir.
Emine Işınsu'nun 1975 tarihli oyunu Göçmen Yusuf, İmamoğlu'nun hayatını konu almaktadır.[1]
Ayrıca bakınız
- Ertuğrul Dursun Önkuzu
- Fırat Çakıroğlu
Kaynakça
- ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Ocak 2020.
Dış bağlantılar
- Habererk.com Haber Sitesi'nin "Bir Şehidin Ölümü" Başlıklı Haberi[]
- Yalnız-Kurt.com[]
- Basbug.net[]
- Arif Şirin'in (Ozan Arif) İnternet Sayfası 27 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Esnaf, Ülkücü Şehit Yusuf İmamoğlu'nun Anısına 35 Kuruş Siftahla Dükkân Açtı 25 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Konuyla ilgili yayınlar
- Selcan Taşçı: "Bedel", 2007 (ISBN 9756217931)