İçeriğe atla

Yurttaşlar! Bombardıman sırasında caddenin bu tarafı daha tehlikelidir

1944 yılında kuşatmanın kalktığı dönemde duvardaki uyarı yazısı önünde Leningradlılar

Yurttaşlar! Bombardıman sırasında caddenin bu tarafı daha tehlikelidir (RusçaГраждане! При артобстреле эта сторона улицы наиболее опасна, romanizeGrazhdane! Pri artobstrele eta storona ulitsy naiboleye opasna), Leningrad Kuşatması sırasında cadde ve sokakların duvarlarına şablonla yazılmış olan uyarı yazısıdır.

Tarihçesi

Kuşatma sırasında Leningrad haritası

Bahis konusu uyarı yazılaması Leningrad kentinin kuzey ve kuzeydoğu yönlerindeki cadde ve sokaklarında uygulanmıştır. Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirilen bombardıman güneydeki Pulkovo Tepeleri ve güneybatıdaki Strelna köyü yönünden yapıldığı için bu şekilde bir uygulama yapılmıştır. Şehrin kuzeyindeki bölgeleri işgal eden Fin kuvvetler Leningrad'ı bombardıman etmemekteydi. Kronstadt bölgesindeyse uyarı yazılamaları güneybatı yönünde olmuştu, burada saldırılar Finlandiya Körfezi'nin işgal altındaki Petergof mevkiinden yapılmaktaydı. Uyarılar yazılırken çevredeki yüksek binalar, balistik hesaplar ve patlamaların şarapnel etkileri dikkate alınıyordu. Ancak tüm uyarılara rağmen kuşatma boyunca 203-305mm kalibreye sahip 44 top ve 420-880mm kalibreli 8 top toplamda yaklaşık 150 bin top mermisiyle kente saldırmış, maddi kayıpların ötesinde en az 25 bin Leningradlının ölmesine sebep olmuşlardır.[1]

Örnekleri

Günümüzde hala bu uyarı yazılarından bazıları hala ayaktadır, örneğin Nevski Bulvarı No.14 ve Lesnoy Bulvarı No.61.[1]

Nevsky Bulvarı No.14
Lesnoy Bulvarı No.61

Restore edilmiş olan uyarı levhalarında mavi zemin üzerine beyaz karakterlerle doğrudan dış duvara uygulanmıştır. Bunun dışında her uyarı levhasının bulunduğu yerin altına mermerden anma plakaları monte edilmiştir, plakalarda şunlar yazmaktadır:

Kentimizin 900 gün süren kuşatmasında yazılmış olan bu uyarı yazısı, Leningradlıların kahramanlığı ve cesareti anısına korunmaktadır

—Anma plakalarından[2]

Sanata etkileri

  • Savaş yıllarına dair bu uyarılar 2008 yılında çekilen 9 Mayıs Zafer Günü kısa filmlerinde kullanılmıştır.
  • Aleksandr Rosenbaum'un "Nevsky'de yürümek" adlı şarkısında şu sözler geçmektedir: "Gel bu güzel gecede eski Nevsky'imde yürüyelim/ancak o tarafta değil çünkü orası bombardıman sırasında tehlikelidir."
  • Şair Mihail Dudin da Karga Dağı Baladı şiirlerinde bu uyarıyı kullanmıştır:
    Nevsky'de her taraf uyarıyla dolu
    her duvar bağırıyor
    "Dikkat! Bombardıman sırasında
    bu taraf tehlikelidir!"

Kaynakça

  1. ^ a b Sankt Peterburg Ansiklopedisi 26 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 27 Mayıs 2020 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ 1962 yılında yapılan restorasyon bilgisinden 28 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 27 Mayıs 2020 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şanzelize Caddesi</span> Pariste cadde

Şanzelize Caddesi veya Şanzelize Bulvarı (

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">McGill Üniversitesi</span> Québecte üniversite

McGill Üniversitesi, Kanada'nın Montreal şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 1821 yılında kurulmuş olup, James McGill'in adını almıştır. McGill kampüsü 32 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Üniversitenin toplamda iki kampüsü bulunmaktadır. Şehir merkezinde olan kampüsü, "Mount Royal" adındaki dağın eteklerindedir. Bu kampüsünde "Redpath Museum" adında bir müze de bulunmaktadır. İkinci kampüsü ise "MacDonald Kampüsü"dür. 40 bin öğrenci kapasitesine sahip üniversitede toplam 21 fakülte bulunmaktadır. Dil olarak İngilizce ve Fransızca eğitim verilmektedir. McGill Üniversitesi'nin sekiz Nobel Ödülü sahibi, üç astronot, iki de Kanada başbakanı mezunları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kirill Meretskov</span>

Kirill Meretskov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali ve Sovyet devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Unter den Linden</span>

Unter den Linden Almanya başkenti Berlin'in Mitte ilçesinde bir bulvar. Adını, caddenin ortasından geçen yaya yolunun iki yanında bulunan ıhlamur ağaçlarından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman şehir</span>

Kahraman şehir II. Dünya Savaşı sırasında çarpışmalar sırasında olağanüstü direniş gösterilen yerleşim yerlerine verilen onursal Sovyet unvanıdır. Aynı zamanda Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti de şehirlere bu unvanı vermiştir. Brest Kalesi ise benzer şekilde "kahraman tahkimat" unvanına layık görülmüştür. Unvan, kişilere verilen Sovyetler Birliği Kahramanı unvanının şehirlere verilen hali olarak düşünülebilir. İlgili yasa uyarınca kahraman ilan edilen şehre Lenin Nişanı ile birlikte kahramanlık madalyasının yanı sıra Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından hazırlanan sertifika verilmekteydi. Ayrıca şehre kahramanlık anıtı yapılırdı.

Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mihaylovskaya Caddesi</span>

Mihaylovskaya Caddesi, Sankt-Peterburg'un Merkez Bölgesi'nde yer alan sokak. Sanay Meydanı'ndan Nevski Bulvarı'na uzanır.

Sankt-Peterburg'daki Alman bombardıman izleri, Leningrad Kuşatması sırasında Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirilen bombardımanın günümüzdeki Sankt-Peterburg kentindeki izlerini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Badayev depoları</span>

Badayev depoları adını Bolşevik devrimci Aleksey Egoroviç Badayev'den alan Sankt-Peterburg kentindeki tren istasyonu, depo ve stok alanına sahip kompleks. Leningrad Kuşatması sırasında kentteki önemli tahıl depolama alanlarındandı.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın bombalanması</span>

Leningrad'ın bombalanması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde gerçekleşen Leningrad Kuşatması sırasında 1941-1943 döneminde kente yapılan bombardıman saldırılarını ve özellikle de hava saldırılarını kapsar. Üç yıllık dönemde 193 tanesi gece olmak üzere 272 hava saldırısında 69.613 yangın bombası ve 4.686 yüksek patlayıcı bomba atılmıştır. Kentte 642 kez hava saldırısı yapılmıştır. Saldırılar toplamda 702 saat sürmüştür. Nazi Almanyası hava kuvvetleri Luftwaffe'ye bağlı Messerschmitt Bf 109 ve Junkers Ju 88 savaş uçakları Lyuban, Pskov ve Tosno'daki askeri üslerden kalkıyordu.

Leningrad Kuşatması sırasında futbol, Leningrad Kuşatması sırasında kentte yapılan bir dizi futbol maçını anlatır. Yoğun çarpışmaların yaşandığı, bombardıman altındaki kentteki halkın moralini yükseltmek ve kentin ölmekte olduğuna dair Nazi Almanyası propagandasını yalanlamak için çeşitli karşılaşmalar gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luga tahkimatı</span>

Luga tahkimatı, Leningrad oblastında Haziran-Ağustos 1941 döneminde inşa edilmiş 300 km uzunluğunda askeri savunma tahkimattır. Tahkimat, Narva Körfezinden başlayarak Leningrad kentine kuzeydoğudan erişimin önüne geçecek şekilde Luga-Mşaga-Şelon Nehirleri ve İlmen Gölü boyunca yapılmıştır. Tahkimat inşası 27 Haziran'da başlamış, 6 Temmuz'da hattı savunmak için General Konstantin Pavloviç Pyadışev komutasında bir görev kuvveti oluşturulmuştur. Hattın inşasından 15 gün sonra 12 Temmuz günü Plyussa nehri boyunca Nazi Almanyası Wehrmachtına bağlı 4. Panzer Ordusu saldırıya geçmiştir. Savunma hattının inşaatı tam olarak tamamlanmamış olsa da Sovyet savunması Leningrad üzerine yürüyen saldırıyı durdurmayı başarmıştır. Soltsı karşı saldırısı, Tallinn Savunması ve Smolensk Savunmasıyla beraber değerlendirildiğinde Luga hattının savunulması Alman saldırılarına karşı bir ay daha dayanılmasına yaramış, bu sırada cephe gerisinde mevziler güçlendirilmiş, yeni birlikler cepheye sevk edilebilmiştir. 8-13 Ağustos döneminde tahkim hat Novgorod ve Kingisepp bölgelerinde yaralmıştır. Staraya Russa ve Krasnogvardeyskiy bölgelerindeki Sovyet karşı saldırıları nedeniyle Nazi kuvvetleri bu bölgelere asker kaydırmak durumunda kalmış ve Leningrad üzerine ilerleyişleri daha da yavaşlamıştır. 26 Ağustos tarihinde Luga tahkimatını savunan 43 bin Kızıl Ordu askeri tamamen kuşatılmıştır, buna rağmen savaşa devam eden bölgede çatışmalar Eylül ortasına kadar sürmüştür. Yaklaşık 20 bin Kızıl Ordu askeri esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşam yolu</span> 2. Dünya Savaşı boyunca kullanılan buz yolu

Yaşam yolu II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi muharebeleri sonucunda yaşanan Leningrad Kuşatması sırasında kuşatma altındaki kent ile Sovyetler Birliğinin diğer bölgeleri arasında Ladoga Gölü üzerinde kurulan irtibat hattını anlatır. 12 Eylül 1941 ile Mart 1943 arasında kentin acil ihtiyaçlarının karşılandığı hat özellikle kış mevsiminde gölün yüzeyinin donmuş olmasından dolayı Buz yaşam yolu olarak da adlandırılmıştır. Bu yol Askeri Otoyol No.101 olarak askeri kayıtlarda geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Piskaryovskiy Mezarlığı</span>

Piskaryovskiy Mezarlığı Leningrad Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Sovyet vatandaşlarının toplu şekilde toprağa verildiği mezarın adıdır. Günümüzde Sankt-Peterburg'un önemli tarihsel mekanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rjev koridoru</span>

Rjev koridoru günümüzde Sankt-Peterburg'da yer alan ve Leningrad Kuşatması sırasında kentin kuşatma koşullarında ayakta kalabilmesi için sağlanan irtibat hattı Yaşam yolunun kentin içine giren kısmıdır. Ladoga Gölü kıyılarından başlayan hattın kent merkezine kadar gelen son 7 kilometrelik kısmına adını veren koridor, askerî harekât görmese de bombardıman tehlikesinin bulunduğu ön cephe bölgesi sayılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Neva Nehri köprübaşı</span>

Neva Nehri köprübaşı II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması sırasında 19 Eylül 1941 - 29 Nisan 1942 ve 26 Eylül 1942 - 17 Şubat 1943 tarihleri arasında Leningrad Cephesindeki Kızıl Ordu birlikleri tarafından tutulan Neva Nehri'nin doğu yakasında, Dubrovka köyünün karşısındaki bölge. Bölge işgalci Nazi Almanyası birliklerine saldırıların gerçekleştirilip Leningrad Kuşatmasının kırılması için kullanılmıştır. Çok şiddetli ve kanlı çarpışmaların yaşandığı bölge sürekli olarak el değiştirmiştir. Dar bir bölgede çok sayıda asker hayatını kaybettiği için günümüzdeki inşaat kazılarında hala naaş kalıntılarına rastlamak mümkündür.