İçeriğe atla

Yurttaş gazeteciliği

Yurttaş gazeteciliği, gazeteciliğin medya gruplarının ekonomik gereklerine göre biçimlenmesinin yarattığı sorunları aşmak üzere ortaya çıkan yeni bir gazetecilik anlayışı. 1990’lı yıllarda ABD’de yaygınlaşmıştır.[1]

İletişim araçlarının yaygınlaşması ile gelişen yurttaş gazeteciliği, profesyonel mesleği gazetecilik olmayan kişilerin, dijital araçlar yardımıyla haber üreterek paylaşmasına verilen addır.[2] Bu kavram ilk kez, 1999'da Amerikalı Medya Eleştirmeni ve Akademisyen Jay Rosen tarafından “What are Journalists for?” (Gazeteciler Ne İçindir?) kitabında ortaya atılmıştır.[3] Bloggerlar, twitter kullanıcıları ve diğer sosyal paylaşım sitelerini kullanan kişiler de 'Yurttaş Gazetecileri' olarak anılıyor.[4] /ref> Özel teknik bir donanım edinmeden, internet üzerinden kendi kişisel medyalarını kuran bireyler aracısız olarak düşüncelerini, fikir ve projelerini geniş kitlelere duyurma ve etkilerini arttırma şansı elde ederler.[5] Katılımcı gazetecilik, açık kaynak, taban (grassroots), ağ (networked) veya dağıtık (distributed) gazeteciliktir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Uzun, Ruhdan. "GAZETECİLİKTE YENİ BİR YÖNELİM: YURTTAŞ GAZETECİLİĞİ". dergisosyalbil.selcuk.edu.tr. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  2. ^ "Nedir bu yurttaş gazeteciliği?". haber7.com. 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 
  3. ^ "'Yurttaş gazeteciliği' ofsayta düşünce!". evrensel.net. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 
  4. ^ "Yurttaş Gazeteciliği". bbc.com. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 
  5. ^ "Yurttaş Gazeteciliği Programı Başlıyor". bahcesehir.edu.tr. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016. 
  6. ^ Yanardağoğlu, Eylem. "Yeni Medya ve Kullanıcı Türevli İçerik: Dokuz8haber Sitesi Örneğinde Yurttaş Gazeteciliği Üzerine Etnografik Bir İnceleme". Dergipark.org.tr. Folklor/edebiyat. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

Recep Bilginer, Türk gazeteci ve oyun yazarı.

Hıdır Geviş, gazeteci ve yazar.

Blog haberciliği, İnternet ortamı kullanılarak oluşturulan bloglar aracılığıyla habercilik yapılmasıdır. Bu habercilik biçimi kimi zaman profesyonel olmayan kişilerce kimi zaman da bir medya kuruluşundan bağımsız habercilik yapan gazeteciler tarafından da kullanılmaktadır.

Belma Akçura, Türk araştırmacı gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri</span> Metin Göktepenin anısına, doğum günü olan 10 Nisanda verilen gazetecilik ödülleri

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, 8 Ocak 1996 tarihinde gözaltında iken polisler tarafından öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin anısına 1998 yılından itibaren doğum günü olan her yılın 10 Nisan günü verilen gazetecilik ve basın özgürlüğü ödülleridir.

<i>T24</i> Haber sitesi

T24, 1 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'de yayına başlayan internet gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer Demir</span> DHA Bodrum muhabiri gazeteci

Nilüfer Demir, Türk fotoğrafçı ve muhabir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Haber Ajansı</span> Türk Haber Ajansı

Dicle Haber Ajansı (DİHA), genellikle İran, Irak Suriye ve Türkiye'deki Kürtler hakkında yayın yapan haber ajansı. Mart 2012'de Sınır Tanımayan Gazeteciler 27 DİHA muhabirinin cezaevinde olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İliştirilmiş gazetecilik</span>

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Utku Çakırözer</span> Türk politikacı

Utku Çakırözer Türk siyasetçi, gazeteci ve bilgisayar mühendisi.

Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl verilen ödüller.

iPhoto

iPhoto Apple tarafından geliştirilen Dijital fotoğrafçılık manipülasyon yazılımı uygulamasıdır. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve GarageBand ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Apple'ın Fotoğraflar uygulamasıyla değiştirildiğinde 2002'den 2015'e kadar her Macintosh kişisel bilgisayarı içeriyordu. Başlangıçta dijital medya yönetimi uygulamalarının iLife paketinin bir parçası olarak satılan iPhoto, dijital fotoğrafları aktarabilir, organize edebilir, düzenleyebilir, basabilir ve paylaşabilir.

Serhat Albayrak Türk iş insanı ve medya patronu. Turkuvaz Medya Grubu'nun CEO'sudur.

Medyascope, gazeteci Ruşen Çakır tarafından 20 Ağustos 2015'te kurulan, Youtube ve podcast kanalları üzerinden siyaset ağırlıklı yayın yapan medya platformudur. Platform, uluslararası kurum ve kuruluşların destekleri, uluslararası vakıflardan gelen fonlar, Patreon gibi sosyal-ödeme hizmeti sağlayıcıları üzerinden toplanan destekler ve YouTube gelirleri ile yürütülen işletme modeliyle Türkiye'de sürdürülebilir ve bağımsız yayıncılık konusunda örnek oldu. Medyascope bünyesinde yaklaşık 40 kişi kadrolu olarak çalışmaktadır. Financial Times tarafından 2019 Eylül ayında açıklanan FT Future 25: Middle East listesine göre Ortadoğu'da umut vadeden 25 şirket arasında gösterildi. YouTube kanalı Eylül 2023 itibarıyla 320 bin aboneye sahiptir.

Hazal Ocak, Türk muhabir ve gazeteci.