İçeriğe atla

Yurttaş Kane

Yurttaş Kane
Citizen Kane
YönetmenOrson Welles
YapımcıOrson Welles
SenaristOrson Welles
Herman J. Mankiewicz
OyuncularOrson Welles
Agnes Moorehead
Joseph Cotten
Everett Sloane
Dorothy Comingore
MüzikBernard Herrmann
Görüntü yönetmeniGregg Toland
DağıtıcıRKO Radio Pictures
Yapım yılı1941
Süre119 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe686.000 dolar
Filmin orijinal afişi

Yurttaş Kane (Citizen Kane), yönetmen Orson Welles’in ilk uzun metrajlı filmidir ve pek çok eleştirmen tarafından sinema tarihinin en iyi eseri olarak görülmektedir.[1][2][3]

1941 yılında gösterime giren film, sinema anlayışına, özellikle montaj, deep focus tekniği ve makyaj bakımdan birçok yenilikçi katkılarda bulunmuştur. Filmin sinemaya en büyük katkısı alt açının doğru bir biçimde kullanılmaya başlanmasıdır. O zamana kadar kullanılmayan alt açılar nedeniyle, tavan hiç gözükmemekte; aydınlatma amacıyla kullanılan ışıklar da burada bulunmaktaydı. Ancak bu filmin getirdiği bu yenilik sonucunda yandan aydınlatma etkili bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır.

Genç bir gazeteci, Kane’in vefat ettiğinde sarf ettiği son söz olan Rosebud isminin anlamını çözmek için, Kane’in yakınlarıyla temas kurarak bu renkli kişiliğin geçmişine tanık olmamızı sağlamaktadır. Rosebud, filmde eksik olan yapboz parçası görevini üstlenmekte, bu sayede filme dedektiflik unsurları eklenmektedir. Orson Welles'in yaratmış olduğu Kane karakterinin, Amerikalı medya patronu William Randolph Hearst'le ortak değerlere sahip olması dikkat çekici bir noktadır.

Filmin öyküsü birçok katmandan oluşmaktadır. İktidarın doğası, karakter ve kader ilişkisi gibi kavramsal temaların yanı sıra "Amerikan rüyası" kamuoyu, siyaset, medya ve halkla ilişkiler gibi artık gündelik yaşamın biçimlendirici güçleri olan "modern yaşamın olguları" ve aralarındaki ilişkiler, bu olguların henüz yeni ortaya çıkmaya başladığı zamanlarda yaşamış, dönemin Donald Trump'ı, William Randolph Hearst'ın (1863-1951) yaşamı üzerinden anlatılmaktadır.

Bu bireysel hikâye aynı zamanda mükemmeliyetçiliğin, otoriter yönetimin (hard pazarlamanın), hazin sonuçlarını da göstermektedir. Daha sonraları, Orson Welles'in mükemmel bir film yapma konusundaki zorlayıcı çabalarının olumsuz sonuçlarını kendi hayatı ve sinema kariyeri üzerinde yaşadığı söylense de bu film hâlâ gelmiş geçmiş en iyi filmler listesinde yer almaya devam ediyor.

Film, 1942 yılında 9 dalda Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiş; ancak sadece en iyi senaryo dalında ödül almayı başarmıştır.[4]

"Yurttaş Kane", 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihî ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Oyuncular

OyuncuRol
Orson WellesCharles Foster Kane
William AllandJerry Thompson
Georgia BackusBertha Anderson
Fortunio BonanovaSinyor Matiste
Sonny BuppCharles Foster Kane III
Ray CollinsJim W. Gettys
Dorothy ComingoreSusan Alexander Kane
Joseph CottenJedediah Leland
George CoulourisWalter Parks Thatcher
Agnes MooreheadMary Kane
Erskine SanfordHerbert Carter
Gus SchillingBaşgarson
Harry ShannonKane'in Babası
Everett SloaneMr. Bernstein
Paul StewartRaymond
Buddy SwanGenç Charles Foster Kane
Ruth WarrickEmily Monroe Norton Kane
Philip Van ZandtMr. Rawlston

Politik Tema

Laura Mulvey, 1992'deki British Film Institute için kaleme aldığı monografisinde Citizen Kane'in anti-faşist temalarını araştırdı. News on the March haber filminde Kane'in Hitler ve diğer diktatörlerle vakit geçirdiği görülürken, halka savaş olmayacağını kendinden emin bir şekilde garanti etmektedir.[5] Mulvey, filmin "Amerika Birleşik Devletleri'nde sürmekte olan müdahale ve izolasyonizm arasındaki mücadeleyi" yansıttığını yazmıştır; film, Pearl Harbor saldırısından altı ay önce, Başkan Franklin D. Roosevelt'in II. Dünya Savaşı'na girme konusunda halkın desteğini kazanmaya çalıştığı bir dönemde yayınlandı. Mulvey, "Citizen Kane'in retoriğinde", "izolasyonizmin kaderinin bir metaforla gerçekleştiğini" yazmaktadır: Kane'in kendi kaderinde, zengin ve yalnız ölmesi, Avrupa kültürü ve tarihinin artıklarıyla çevrili olması.[6]

Gazeteci Ignacio Ramonet, filmi kamuoyu manipülasyonunun erken bir örneği ve medya holdinglerinin demokratik sürece etkisini gösteren bir güç olarak göstermiştir. Ona göre, medya patronlarının politikayı etkilemesinin bu erken bir örneği artık eskimiş durumda ve bugün "Binlerce Citizen Kane'in gücüne sahip medya grupları var."[7][8] Bazıları medya patronu Rupert Murdoch'u modern bir Citizen Kane olarak adlandırmıştır.[9][10]

Donald Trump'ın kariyeri ve karakteri ile Charles Foster Kane'in kariyeri ve karakteri arasında da karşılaştırmalar yapılmıştır.[11][12] Citizen Kane'in Trump'ın favori filmlerinden biri olduğu ve biyografyacısı Tim O'Brien'ın Trump'ın Kane'le hayranlık duyduğunu ve kendini onunla özdeşleştirdiğini söylediği bildirilmektedir.[13] Bir röportajda filmdeki temaların kendi yorumunu açıklayan Trump, "Kane'de zenginliğin her şey olmadığını öğreniyorsunuz, çünkü o zengindi ama mutluluğu yoktu. Gerçek hayatta, zenginliğin sizi diğer insanlardan izole ettiğine inanıyorum. Bu bir koruyucu mekanizmadır - zenginliğiniz olmasaydı, muhtemelen duvarlarınızı o kadar yüksek tutmazdınız... Belki de bunu anlayabiliyorum." şeklinde konuşmuştur.[14]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2008. 
  4. ^ "Oscar adaylığı". 19 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  5. ^ McBride, Joseph (2006). What ever happened to Orson Welles? : a portrait of an independent career. Internet Archive. Lexington, Ky. : University Press of Kentucky. ISBN 978-0-8131-2410-0. 
  6. ^ Mulvey, Laura (2012). Citizen Kane. 2nd ed. Londra: Palgrave Macmillan on behalf of the British Film Institute. ISBN 978-1-84457-497-1. 
  7. ^ "Set the media free - Le Monde diplomatique - English edition". web.archive.org. 9 Ekim 2014. 9 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  8. ^ "Wayback Machine". web.archive.org. 4 Mart 2016. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  9. ^ "BBC NEWS | UK | Rupert Murdoch: Bigger than Kane". web.archive.org. 31 Ocak 2011. 31 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  10. ^ Tuccille, Jerome (1989). Rupert Murdoch: creator of a worldwide media empire. Washington, D.C: Beard Books. ISBN 978-1-58798-224-8. 
  11. ^ "US election: Trump's reaction compared to Citizen Kane scene | indy100 | indy100". web.archive.org. 16 Nisan 2021. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  12. ^ "Is Donald Trump Charles Foster Kane in disguise?". Chicago Tribune (İngilizce). 26 Ağustos 2015. 13 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  13. ^ "BBC Two - The Trump Show, Downfall, Donald Trump and Citizen Kane". BBC (İngilizce). 20 Ocak 2021. 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  14. ^ Guerrasio, Jason. "Donald Trump has revealing things to say about the movie everyone compares him to". Business Insider (İngilizce). 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orson Welles</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1915 – 1985)

George Orson Welles, Amerikalı oyuncu, yönetmen, yazar ve yapımcı.

<i>Serseri Aşıklar</i>

Serseri Aşıklar, 1960 yapımı Jean-Luc Godard filmi. Film, Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Gregg Toland</span> Amerikalı görüntü yönetmeni (1904 – 1948)

Gregg Toland, Amerikalı görüntü yönetmeni. Film tekniği ve ışık kullanımındaki yenilikçi yaklaşımlarından dolayı, sinema tarihinin en önemli kameramanlarından sayılır. Film ve fotoğrafçılıktaki deep focus ve high key gibi teknikler, onun ismiyle anılır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Wise</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; kurgucu (1914 – 2005)

Robert Earl Wise Oscar ödüllü Amerikalı yönetmen ve yapımcı.

<i>Eve Dönüş</i>

Eve Dönüş, John Ford tarafından yönetilen bir 1940 Amerikan drama filmidir. Filmde John Wayne, Thomas Mitchell ve Ian Hunter oynuyor. Yardımcı rollerde ise Barry Fitzgerald, Wilfrid Lawson, John Qualen, Mildred Natwick ve Ward Bond'u bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Rey</span> İspanyol sinema ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı

Fernando Rey,, İspanyol sinema ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı. İspanyol sinema tarihinin bugüne kadar gelmiş geçmiş en etkili oyuncularından biri olmayı başarmış ve birçok ödülün sahibi olmuş bir sanatçıdır. Özellikle ses tonu ve oyunculuğu ile ne denli büyük bir isim olduğunu kanıtlamıştır. Yalnızca İspanya değil kısa zamanda tüm dünyada tanınan bir oyuncu haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Herman J. Mankiewicz</span> Amerikalı senarist (1897 – 1953)

Herman J. Mankiewicz Akademi Ödüllü Amerikalı senaristtir. Orson Welles ile birlikte yazdığı sinema tarihinin en önemli ve en tartışmalı filmlerinden biri olarak kabul edilen Yurttaş Kane senaryosu ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Antikahraman</span>

Antikahraman, edebiyat ve sinema başta olmak üzere günümüzün popüler kültüründe idealleri, amaçları ve kişiliği alışılageldik kahramanların tam zıddı olan başkarakterleri tanımlamada kullanılır. Olumsuz nitelikleri olan baş kahraman şeklinde de tarif edilebilir. Bir anti-kahraman tipik olarak "karanlık üçlü" kişilik özelliklerinden birini sergiler: narsisizm, psikopati ve makyavelizm.

<i>Üçüncü Adam</i> (film)

Üçüncü Adam 1949 Birleşik Krallık yapımı kara filmdir. Özgün adı The Third Man olan film ABD'de The 3rd Man alternatif adıyla da gösterime sunulmuştu.

<i>Ölüm Raporu</i>

Ölüm Raporu, 1955 yılı Fransa, İspanya ve İsviçre ortak yapımı psikolojik gerilim, gizem filmidir. Özgün adı Mr. Arkadin olan film İngiltere'de Confidential Report adıyla gösterilmişti. Film çevrildikten bir buçuk yıl sonra, 20 Eylül 1956'da Türkiye'de de sinemalarda gösterime girmişti. Film ABD'de ancak 1962 yılında gösterime girebildi.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Herrmann</span>

Bernard Herrmann, Amerikalı besteci. Bestecilik kariyeri 1941 yılında başladı ve ölene dek sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Agnes Moorehead</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1900 – 1974)

Agnes Morehead, Amerikalı radyo, dizi ve film oyuncusudur.

RKO Pictures Inc., veya RKO Radio Pictures ve daha sonra RKO Teleradyo Pictures, bir Amerikan film yapım ve dağıtım şirketidir. Hollywood'un Altın Çağı'ndaki Büyük Beş stüdyodan biriydi.

<i>Çatısız Kuralsız</i> 1985 yapımı Agnès Varda filmi

Çatısız Kuralsız ya da Yersiz Yurtsuz yönetmen Agnès Varda tarafından 1985 yılında çekilen bir Fransız drama filmidir. Filmin konusunu sınırsız bir özgürlük içinde yaşamak isteyen bir kadın oluşturur. Bu kadın (Mona) Güney Fransa boyunca dolaşmakta, otostop çekmekte ve çeşitli insanlarla tanışmaktadır. Belgeselvari bir biçimde anlatılan Mona'nın hikâyesi kısmen karşılaştığı insanların onun hakkındaki düşüncelerini aktardıkları röportajlar ile kesilir.

<span class="mw-page-title-main">William Randolph Hearst</span> Amerikalı siyasetçi

William Randolph Hearst Sr. Amerikalı bir iş insanı, gazete yayıncısı ve ülkenin en büyük gazete zinciri ve medya şirketi Hearst Communications'ı geliştirmesiyle tanınan politikacıydı. Onun gösterişli sarı gazetecilik yöntemleri sansasyonalizmi ve insanın ilgi duyduğu öyküleri vurgulayarak ülkenin popüler medyasını etkiledi. Hearst, 1887 yılında Mitchell Trubitt ile varlıklı babası tarafından The San Francisco Examiner'in kontrolünü aldıktan sonra yayıncılık işine girdi.

Robert McKee, yazar, senarist, öğretim görevlisi ve senaryo danışmanı. Michigan Üniversitesi'nde tiyatro yüksek lisansı yaparken Arthur Miller ve Lawrence Kasdan'ın da öğretmeni olan Kenneth Thorpe Rowe'dan dersler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marion Davies</span>

Marion Cecilia Davies Amerikalı aktris, yapımcı, senarist ve hayırseverdi. Dini bir manastırda eğitim gören Davies, koro kızı olarak kariyer yapmak için okuldan kaçtı. Bir genç olarak, birkaç Broadway müzikalinde ve bir film olan Runaway Romany'de (1917) rol aldı. Kısa süre sonra Ziegfeld Follies'de öne çıkan bir oyuncu oldu. 1916 Follies'de sahne alırken, on dokuz yaşındaki Marion, elli üç yaşındaki gazete sahibi Büyük işadamı olan William Randolph Hearst ile tanıştı ve onun metresi oldu. Hearst, Davies'in kariyerinin yönetimini devraldı ve onu sinema oyuncusu olarak terfi ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Edmond O'Brien</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1915 – 1985)

Eamon Joseph O'Brien Amerikalı aktör ve film yönetmeniydi. Yaklaşık kırk yıla yayılan kariyerinde bir Akademi Ödülü, iki Altın Küre Ödülü kazandı.

14. Akademi Ödülleri, 1941'de sinemadaki başarılı çalışmaları onurlandırmak için Los Angeles, California'daki Biltmore Hotel'de yapıldı. Tören günümüzde Yurttaş Kane'in En İyi Film ödülünü kazanamadığı ve John Ford'un Vadim O Kadar Yeşildi ki filmine yenildiği yıl olarak özellikle dikkate değer kabul ediliyor. Sonraki yıllarda şimdiye kadar yapılmış en iyi film olarak kabul edilen Citizen Kane, dokuz Akademi Ödülü'ne aday gösterildi, ancak sadece En İyi Orijinal Senaryo dalında ödül kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Gudrun Ure</span>

Gudrun Ure yada Ann Gudrun, İskoç aktris.