İçeriğe atla

Yurtdışına çıkış harcı

Türkiye vatandaşlarının yurt dışına çıkışlarda almak zorunda olduğu harç pulu

Yurt dışına çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile Türkiye dışına çıkan tüm Türk vatandaşlarının ödemesi zorunlu olan bir bedeldir. 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla 150 TL olan tutar 500 TL olarak değiştirilmiştir.[1]

Arka planı

Yurt dışına çıkış harcı uygulaması ilk olarak 1 Ağustos 2001'de başladı.[2] O tarihte harç bedeli 50 Amerikan doları karşılığı Türk lirasıydı.[2] Harç bedeli 1 Nisan 2007'de 15 Türk lirası,[3] 1 Ağustos 2019'da 50 Türk lirası,[4] 18 Mart 2022'de 150 Türk lirası olmuştur.[5]

Uygulanması

Yurt dışına çıkacak yolcular, çıkış harç pullarını havalimanlarının terminallerinde bulunan noktalardan hem nakit hem de kredi kartıyla temin edebilmektedir.

Bu harçtan muaf tutulacaklar ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilmiştir:

  • KKTC’ye giden tüm T.C. vatandaşları,
  • 7 yaş altı çocuklar,
  • Yurt dışında oturma izni ya da vatandaşlığı bulunanlar,
  • Yurt dışına ticari bir amaçla görevli olarak seyahat edenler (uluslararası deniz yolu ve hava yolu çalışanları vb.).[6]

Kaynakça

  1. ^ "Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Duyuru". T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı. 9 Ağustos 2024. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2024. 
  2. ^ a b "Yurt Dışına Çıkışlardan Harç Alınması ve 4481 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun". T.C. Resmî Gazete. 12 Temmuz 2001. 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  3. ^ "Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun". T.C. Resmî Gazete. 23 Mart 2007. 15 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  4. ^ "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun". T.C. Resmî Gazete. 19 Temmuz 2019. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  5. ^ "Yurt Dışına Çıkış Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 5307)" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 18 Mart 2022. 17 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yurtdışı Çıkış Harç Pulu Nedir, Nereden Alınır? | 2021 FİYATI | Görkemliyollar". 4 Kasım 2019. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

Bedelli askerlik, Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerliğe alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Artuklu Üniversitesi</span> Mardinde kurulu devlet üniversitesi

Mardin Artuklu Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

Yazıbaşı, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir. Önceleri belde olan Yazıbaşı, 22 Mart 2008'de yürürlüğe giren 5747 sayılı kanunla mahalle hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti madenî paraları</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Türkiye Cumhuriyeti madenî paralarını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

Adabank, 30 Ekim 1984 tarihinde Uzan Grubu tarafından kurulmuş bir Türk bankasıdır. Banka 26 Aralık 2023 tarihinden itibaren faaliyetlerine Dünya Katılım Bankası olarak devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de engelli hakları</span> Engelli bireylerin Türkiyedeki hakları

Engelli hakları, mevcut engel durumu nedeniyle engellilerin, sağlıklı bireyler gibi eşit haklara erişiminin sağlanması için engellilere verilen pozitif ayrıcalık sağlayan haklara verilen genel ad.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir. Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve adına kimlik kartı çıkarttırılmalıdır.

Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.

Bu sayfada Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2010'larda Türkiye'de çıkarılan yasalar listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrancılar, Torbalı</span>

Ayrancılar, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çaybaşı, Torbalı</span>

Çaybaşı, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karakuyu, Torbalı</span> İzmirin Torbalı ilçesine bağlı mahalle

Karakuyu, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Subaşı, Torbalı</span> Torbalı mahallesi

Subaşı, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hayvanları Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004'te kabul edilen ve 1 Temmuz 2004'te T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan yasadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span>

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 18 Haziran 2017 tarihinde kurulan devlet üniversitesidir.