İçeriğe atla

Yurtdışı seçim bölgesi

Yurt dışı seçim bölgesi bir devletin sınırları dışında yaşayan vatandaşlarının ülke yönetiminde temsil edilmesi amacıyla oluşturulmuş seçim bölgesidir.

Yurt dışı seçim bölgesi örnekleri

Mevcut Örnekler

Ülke Yurtdışı koltuk sayısı Notlar
Cezayir8 Cezayir, 382 parlamento koltuğunun sekizini, çoğu Fransa'da ikamet etmekte olan yurt dışındaki vatandaşlara ayırıyor.
Angola3 Angola, yurt dışı üç seçim bölgesi oluşturan yasayı meclisten geçirdi, ancak bu uygulama henüz yürürlüğe girmedi.[1]
Yeşil Burun Adaları6 Yeşil Burun Adaları diasporası tarafından altı temsilci seçilir: ikisi Afrika'da yaşayan vatandaşlar, ikisi Amerika kıtalarında yaşayan vatandaşlar ve son ikisi de Avrupa ve Dünyanın Geri Kalanını temsil etmek için ayrılmıştır.
Kolombiya1 Temsilciler Meclisinde bir koltuk yurtdışındaki Kolombiyalılar için ayrılmıştır.
Hırvatistan3 Diasporadaki Hırvatlar için üç üyeli tek bir seçim bölgesi mevcuttur.
Dominik Cumhuriyeti7 Dominik diasporası tarafından yedi temsilci seçilir: ikisi Karayipler ve Latin Amerika'da yaşayan Dominiklileri, ikisi Avrupa'yı ve üçü de Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ni temsil etmek için ayrılmıştır. Bu, uygulama 2012 Dominik cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk defa yürürlüğe girmiştir.[2]
Ekvador6 Ekvador diasporası tarafından altı temsilci seçilir: ikisi Latin Amerika, Karayipler ve Afrika'da yaşayan Ekvadorluları temsil etmek üzere; Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada için iki; Avrupa, Asya ve Okyanusya için iki temsilci seçilmektedir.
Fransa11 2010 yılında, 2012 yasama seçimlerinden önce, Ulusal Meclis'te temsil edilmek üzere yurt dışında yaşayan Fransızlar için on bir adet tek kişilik seçim bölgeleri oluşturuldu.
Gine-Bissau2 Gine-Bissau'nun iki yurt dışı seçim bölgesi vardır. Biri Afrika için (Senegal, Gambiya, Gine, Cape Verde ve Moritanya) ve diğeri de Avrupa içindir (Portekiz, İspanya, Fransa, Belçika ve İngiltere).[3]
İtalya12 İtalya'nın hem Senato hem de Temsilciler Meclisi üyelerini seçen dört adet yurt dışı seçim bölgesi vardır.
Litvanya1 Litvanya'nın 2020'den beri bir yurt dışı seçim bölgesi vardır.[4]
Kuzey Makedonya3 2011 seçimleri öncesinde Makedonya, yurt dışındaki vatandaşları için üç parlamento sandalyesi ayırmıştır. Avrupa / Afrika, Amerika ve Asya / Okyanusya'dan oluşan üç seçim bölgesi vardır.
Mozambik2 Mozambik, biri Afrika'nın geri kalanında yaşayan vatandaşlar için ve diğeri dünyanın geri kalanında yaşayan vatandaşlar için olmak üzere iki yurt dışı seçim bölgesine sahiptir.
Peru2 2021 itibarıyla Peru'nun 130 Kongre üyesinden ikisi yurt dışında yaşayan vatandaşlara ayrılmıştır.[5]
Portekiz4 Portekiz Cumhuriyet Meclisi'nde, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için dört sandalye ayrılmıştır. Seçim bölgeleri Avrupa'nın geri kalanında yaşayanlar için iki temsilci ve dünyanın geri kalanında yaşayanlar için iki temsilci olacak şekilde ikiye bölünmüştür.
Romanya6 Parlamento iki meclisten oluşur: Senato (136 sandalyenin 2'si yurt dışı seçmene ayrılmıştır) ve Temsilciler Meclisi (329 sandalyenin 17'si Macar olmayan ulusal azınlıklara ve 4'ü yurt dışı seçmene ayrılmıştır.)
Tunus18 Tunus Kurucu Meclisinin 217 üyesinden 18'i yurt dışındaki Tunusluları temsil etmektedir. Yaklaşık 500.000'i Fransa'da olmak üzere yaklaşık bir milyon Tunuslu yurt dışında yaşamaktadır.[6] 2011 yılındaki seçimde yurt dışındaki Tunuslular için 80 ülkede seçimler yapılmıştır. Fransa'dan on, İtalya'dan üç, Almanya'dan bir, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın geri kalanı iki ve diğer Arap devletleri iki temsilci seçilmiştir.[7]

Sorunlar ve eleştiri

Yurt dışı seçim bölgelerinin kurulması, bazı hükûmetler arasında ulusal egemenliğin olası ihlalleri konusunda endişe yaratmıştır. Özellikle, 2011'de Stephen Harper'ın Kanada hükûmeti, Fransa ve Tunus tarafından Kanada topraklarını kapsayan bu tür seçim bölgelerinin kurulmasını eleştirmiş ve Kanada topraklarında bu iki ülke için yapılacak seçimlerde oy kullanma kabinlerine izin verilmeyeceğini kamuoyuna açıklamıştır. Ancak 2012 yılında üç ülke arasında mutabakata varılmıştır.[8]

Yurt dışı siyasi parti temsilciliklerine dair örnekler

Birleşik Krallık

Yurt Dışındaki Muhafazakârlar, Muhafazakar Parti'nin kalıcı veya geçici olarak yurtdışında yaşayan İngiliz vatandaşları için resmi siyasi organizasyonu ve küresel ağıdır.

Uluslararası İşçi Partisi de şekilde yurtdışındaki İşçi Partisi seçmenlerini temsil etmektedir.

Liberal Demokratlar'ın, Birleşik Krallık dışında yaşayan yaklaşık 2.000 parti üyesini kapsayan Lib Dems Abroad adlı uluslararası bir şubesi vardır.[9]

Amerika Birleşik Devletleri

Yurt Dışındaki Demokratlar, yurtdışında yaşayan ABD vatandaşlarının Demokrat Parti'ye desteğini teşvik eden bir kuruluştur. Bu organizasyon 1976'dan beri Demokratik Ulusal Konvansiyonu'na bir delegasyon göndermektedir. Bu oluşum 2008'de dünya çapındaki ilk parti ön seçimini yapmıştır. ABD topraklarındaki diğer eyalet çapındaki komitelerle eşit düzeyde bir "eyalet komitesi" olarak tanınmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "DIASPORAS REPRESENTED IN THEIR HOME COUNTRY PARLIAMENTS" (PDF). Overseas Vote Foundation. 7 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Dominicans can now vote abroad". Dominican Today. 11 Şubat 2011. 24 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2012. 
  3. ^ "LISTA DOS DEPUTADOS ELEITOS" 5 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., National Election Commission, 20 March 2019.
  4. ^ "Lithuanians living abroad to have single-member constituency during next election". 22 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Peruanos en el exterior tendrán dos representantes en el Congreso electo en el 2021". RPP (İspanyolca). RPP. 24 Eylül 2020. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  6. ^ "Expat Tunisians cast votes". Gulf Daily News. 21 Ekim 2011. 10 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2011. 
  7. ^ Davies, Lizzy (20 Ekim 2011). "Tunisians abroad vote 'with hands trembling and tears flowing'". The Guardian. Londra. 6 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2011. 
  8. ^ "Nine things you should know about the French election that treats Canada, and the rest of the world, as a province". National Post. 2 Haziran 2012. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2014. 
  9. ^ "About Lib Dems Abroad". 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maine</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Maine, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kuzeydoğusunda bulunan New England bölgesindeki bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Demokratik Parti, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük partiden biri. Diğeri Cumhuriyetçi Partidir. Demokratlar, ABD'de "modern liberalizm" olarak bilinen sosyal liberal ideolojinin temsilcisidir; bu ideoloji sivil özgürlük ve sosyal eşitlik kavramlarını karma bir liberal ekonomi desteğiyle harmanlar.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

<span class="mw-page-title-main">1996 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin başkanını belirleyen seçim

1996 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri Demokrat Parti adayı Amerika Birleşik Devletleri başkanı Bill Clinton ve ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ile Cumhuriyetçi Parti adayı eski Senatör Bob Dole ve eski ABD Kongresi üyesi ve Kabine Sözcülerinden Jack Kemp arasında ABD Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı için yapılan seçimlerdir. Clinton 1990'ların başındaki ekonomik durgunluğun sona ermesinden ve dünyada göreceli olarak istikrarlı bir politik ortamının varlığından yararlanarak, yeniden Başkanlığa seçilmeyi ülke çapında seçim gecesinde garantilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Libya parlamento seçimleri</span>

Libya'da Genel Ulusal Kongre (GUK) seçimleri 19 Haziran'dan ertelenerek 7 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. Bu seçimler, uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi'nin bir yıl önce devrilmesi ve ölümünden bu yana yapılan ilk seçimler, 1952'den bu yana yapılan ilk serbest ulusal seçimler ve Libya'nın 1951'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yapılan sadece ikinci serbest ulusal seçimlerdi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye'de 7 Mayıs 2012 tarihinde Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan referandumda yeni anayasanın onaylanmasının ardından gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2014 seçimleri

2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 22 - 25 Mayıs 2014 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu'nun 751 sandalyesini doğrudan belirlemek için 8. kez yapılan seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Justin Trudeau</span> 23. Kanada başbakanı

Justin Pierre James Trudeau ; Kanadalı siyasetçi, Kanada'nın 23. Başbakanı ve Kanada Liberal Partisi başkanı. Joe Clark'tan sonra Kanada'nın ikinci en genç başbakanıdır. Ayrıca Trudeau, eski Başbakan Pierre Trudeau'nun da en büyük oğludur.

Muhafazakâr demokrasi, Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının kendi siyasi ideolojisini ve politik pozisyonunu tanımlama şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Birleşik Krallık genel seçimleri</span>

2015 Birleşik Krallık genel seçimleri, Avam Kamarası üyelerinin seçilmesi için 7 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşmiş genel seçimlerdir. En yüksek oyu 36.9% oy oranıyla Başkanı David Cameron olan Muhafazakâr Parti aldı. Başkanı Ed Miliband olan İşçi Partisi ise 30.4% oy oranıyla 2. sırada kaldı. Seçimlerde Muhafazakâr Parti parlamentoda sandalye sayısını arttırırken İşçi partisi önceki seçime göre daha fazla oy alsa da 26 sandalye kaybetti. Seçim neticesinde Muhafazakâr Parti tek başına hükûmet kurabilmeyi başarmıştır. Seçim Muhafazakarların koalisyon ortağı Liberal Demokratlar için oldukça kötü sonuçlanmış, neredeyse bütün vekillerini kaybetmişlerdir. Bu seçim aynı zamanda İskoçya'da İşçi Partisi yerine SNP'nin açık ara üstünlüğünün başladığı seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokratlar (Birleşik Krallık)</span> Birleşik Krallıkta bir siyasi parti

Liberal Demokratlar, Birleşik Krallık'ta İngiltere, İskoçya ve Galler'de temsil edilen liberal demokrat görüşlü bir siyasi partidir. Bu parti kurulmadan önceki yedi yıl boyunca SDP-Liberal İttifakı bulunmaktaydı. En sonunda 1988 yılında Liberal Parti ve Sosyal Demokrat Parti'nin birleşmesiyle kuruldu.

Dar bölge sistemi, ülkenin parlamentodaki sandalye sayısı kadar bölgeye bölünmesi ve her bölgeden bir adayın seçilmesi esasına dayanan seçim sistemidir. Bir diğer seçim sistemi olan Daraltılmış Bölge Sistemiyle karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">2014 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 3 Haziran 2014 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerin demokratik olmadığı konusunda akademik bir görüş birliği bulunmaktadır. Sonuç, geçerli oyların %90'ından fazlasını alan Beşşar Esad için ezici bir zafer oldu. Esad 16 Temmuz'da Şam'daki başkanlık sarayında üçüncü bir yedi yıllık dönem için yemin etti.

<span class="mw-page-title-main">2019 Birleşik Krallık genel seçimleri</span>

2019 Birleşik Krallık genel seçimleri, 12 Aralık 2019 Perşembe günü, 2019 Erken Parlamento Genel Seçim Yasası hükümleri uyarınca, 2017 yılında yapılan önceki genel seçimden iki yıl sonra gerçekleşti. 2017'de hiçbir siyasi parti, Avam Kamarası'ndaki sandalyelerin çoğunluğunu kazanamamış, Brexit hakkında uzun süredir devam eden bir parlamento çıkmazına neden olmuştu. Temmuz 2019'da Boris Johnson, Muhafazakâr Parti'nin lideri seçildi ve Theresa May'in istifası sonrasında Başbakan olarak atandı ve parlamentoyu, çoğunluğu kazanma umuduyla erken seçim yapmak için ikna etti. Seçimde, Muhafazakâr Parti, 2017 yılında kaybettmiş olduğu Avam Kamarası'ndaki çoğunluğu geri kazanırken, İşçi Partisi, 1935'ten bu yana en az sandalyeyi alarak önemli kayıplar yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">1828 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1828 Birleşik Devletler başkanlık seçimi, on birinci dört yılda bir yapılan başkanlık seçimiydi. 31 Ekim Cuma ile 2 Aralık 1828 Salı günleri arasında yapılmıştır. Ulusal Cumhuriyetçi Parti Başkanı John Quincy Adams'ın, Demokrat Parti'den Andrew Jackson ile karşı karşıya gelmesi, 1824 seçimlerden sonra adeta bir rövanş maçı gibiydi. İki partide yeni örgütlenmişti ve adayların itiraz ettiği ilk başkanlık seçimiydi. Jackson'ın Adams karşısındaki zaferi, federal politikada Demokratik egemenliğin başlangıcına işaret ediyordu.

Güven ve tedarik veya güven ve destek, genellikle Westminster sistemi temelli parlamenter demokraside, hükümetin iktidarda kalabilmesi için gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Malta Parlamentosu</span>

Malta Parlamentosu, Malta Valletta'da bulunan anayasal yasama organıdır. Parlamento, demokratik olarak seçilmiş bir Temsilciler Meclisi ve Malta Başkanı ile tek kamaralıdır. Anayasal yasaya göre, başbakan dahil tüm hükûmet bakanları Temsilciler Meclisi üyesi olmalıdır. 1921 ile 1933 arasında Parlamento, bir Senato ve bir Yasama Meclisinden oluşan iki meclisliydi.

<span class="mw-page-title-main">1840 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1840 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi, 30 Ekim Cuma ile 2 Aralık 1840 Çarşamba tarihleri arasında dört yılda bir yapılan 14. başkanlık seçimiydi. Büyük bir ekonomik durgunluğa yol açan 1837 Paniği'nin gölgesinde yapılan seçimde Whig adayı William Henry Harrison, görevdeki mevcut başkan Martin Van Buren karşısında seçimi kazanarak ABD'nin dokuzuncu başkanı seçilmiştir. Bu aynı zamanda Whig partili bir başkan adayının ilk seçim zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">2011 Kıbrıs Cumhuriyeti yasama seçimleri</span>

2011 Kıbrıs Cumhuriyeti yasama seçimleri, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Temsilciler Meclisi'nin 56 Üyesini seçmek için 22 Mayıs 2011'de yapıldı. Seçimi koltuklarını 18'den 20'ye çıkaran Demokratik Seferberlik partisi kazandı. İktidardaki Emekçilerin İlerici Partisi de bir sandalye kazanarak sandalye sayısını 19'a çıkardı. Demokrat Parti 11 sandalyesinden ikisini ve Avrupa Partisi de üç sandalyesinden birini kaybetti. Sosyal Demokrasi Hareketi beş sandalyesini korudu.