İçeriğe atla

Yurtbaşı, Kula


Yurtbaşı
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Manisa
Manisa
Koordinatlar: 38°35′20″N 28°48′47″E / 38.589°K 28.813°D / 38.589; 28.813
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeKula
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)[1]
344
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0236
İl plaka kodu45
Posta kodu45170
Resmî site
[2]

Yurtbaşı, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı bir mahalledir.[2]

Tarihçe

Yurtbaşı mahallesinin önceki ismi DAVALA'dır. Davala ismini mahallenin kuzeyinde yer alan Davala Kalesindeki kentten almıştır. Davala Lidyalılar devrinden kalma bir yerleşim yeridir. Eski adı Tabaladır. Bu ad zamanla yumuşayarak Davala'ya dönüşmüştür. Davala Kalesi'nin Romalılardan (Bizans) develere asker yükleyip tüccar kılığına giren bir Türk komutan tarafından feth edilmesinden dolayı köye Devealan denilmesi, zamanla oluşmuş bir efsanedir. Bölge kesin olarak Germiyanoğlu I. Yakup Bey zamanında 1300'lü yılların başında feth edilmiştir. Osmanlıların kesin olarak buraya yerleşmesine kadar (1429), bölge Germiyanoğullarının idaresinde kalmıştır. Osmanlı Devleti Germiyanoğlu bölgesini hakimiyetine aldıktan sonra idarî yapıyı bozmadan Kütahya Sancağı'na bağlamıştır. Kütahya 1864 yılına kadar Anadolu Eyaletinin de merkezidir. Kütahya Sancağı'nın sınırları Alaşehir, Gördes ve Demirci hattının doğusu ile Uşak topraklarına kadar uazanıyordu. 1864 yılında yeni mahalli idareler nizamnamesi ile bölge Saruhan Sancağı'na (Manisa) bağlanmıştır. Osmanlı devrinde Davala bir çiftlik statüsündedir. Burasını gelirleri timar beylerine tahsis edilmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarından itibaren burası Şehitli Türkmenlerinin (Yörüklerinin) kışlaklarından birisi olmuştur. 20. yüzyılın başından itibaren ise Şehitli Türkmenlerinden bazı oymaklar buraya yerleşmişlerdir. Davala'nın adı Manisa il sınırları başladıktan sonra yol üzerindeki ilk yerleşim yeri oluşundan dolayı Yurtbaşı olarak değiştirilmiştir. Mustafa Alkan

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 344
1997 319

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Kula - Yurtbaşı Köyü". 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizli</span> Denizli ilinin merkezi olan şehir

Denizli, Türkiye'nin Ege Bölgesindeki aynı adlı ilin merkezi olan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Silistre</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir

Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Saruhanoğulları Beyliği</span> Saruhanoğulları Beyliği veya Saruhanlılar Batı Anadoluda özellikle Manisa ve çevresinde hüküm sürmüş Kuman-Kıpçak veya Oğuz kökenli bir Türk beyliği

Saruhanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde, 14. yüzyıl başlarında kökenlerinin Oğuzlardan olan Türkler veya bir başka iddiaya göre Manisa bölgesindeki yer adlarından ve bazı maddî işaretlerden yola çıkılarak Kıpçak olduğu belirtilen beylik. Bölgede Kıpçak boylarına ait adların Harezm emîrleriyle gelenler yanında İznik İmparatoru III. İoannis Vatatzes'in döneminde 1241-1250’lerde Trakya’dan getirtilip Batı Anadolu'ya, Menderes vadisi ve Frigya, Bitinya olmak üzere sınırlara yerleştirilmiş olan Kuman/Kıpçaklar’la ilgili olmasının akla yakın olduğu düşünülür. Ancak Saruhanoğullarını bunlara bağlama konusunda delil olmadığı söylenir. Bu bakımdan Saruhan Bey’in de Selçuklu uç bölgesinde yerleşmiş emîrlerden biri olması dışındaki görüşlerin şimdilik kesin olmadığı belirtilir. Batı Anadolu’da Manisa ve çevresinde, Gediz Nehri havzasında Menemen, Gördes, Demirci, Kemalpaşa, Turgutlu, Ilıca ve Akhisar gibi kent ve kasabalarda ağırlıklı olarak kurulmuş bir Türk beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Germiyanoğulları Beyliği</span> Batı Anadoluda eski bir Türk beyliği

Germiyanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu’da Kütahya merkezli olarak kurulmuş bir beyliktir. Germiyan adının anlamı Farsçada "sıcak" anlamına gelen germâ sözcüğünden, yine Farsçadaki çoğul üretme takısı -yân ile türetilmiştir. "Ilıcalar" anlamına gelir. Germiyan aşiretinin menşei hakkında çeşitli görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Serinhisar</span> Denizlinin ilçesi

Serinhisar, Denizli ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kula</span> Manisanın ilçesi

Kula, Türkiye'nin Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

Saruhan Sancağı, Manisa merkezli Osmanlı sancağının adıdır.Osmanlı'da veliaht şehzadeler burada görev yapardı. Aydın ve İzmir merkezli Aydın Eyaleti'nin bir sancağı idi. Manisa ve çevresi tarihi devirlerde; Hititler, Akalar, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Bergamalılar, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Gökdere, Kalecik</span> Kalecik, Ankara, Türkiyede mahalle

Gökdere, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Çaykışla, Eşme</span>

Çaykışla, Uşak ilinin Eşme ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Uluabat, Karacabey</span>

Uluabat, eski ismi Ulubat, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir. Uluabat Gölü’ne ismini veren yerleşim yeridir.İstanbul’un fethinde surlara ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan’ın memleketidir. Köyde Ulubatlı Hasan adına bir anıt ve meydan düzenlemesi mevcuttur. Her 29 Mayıs’da bir anma töreni de düzenlenmektedir. Ayrıca köyde Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan bir cami ve hala ayakta duran Micheal Arcestretagos adına yapılmış bir kilise karşılıklı şekilde bulunmaktadır. Bizans imparatoru I. Aleksios tarafından yaptırılan Türkmen akınlarına karşı yapılan Lapedion(Uluabat) kalesi kalıntıları da büyük ölçüde sağlam bir şekilde köyde bulunmaktadır. Köyde inanılan bir efsaneye göre ise kale kalıntıları arasında süt kale adı verilen kalıntıda her cuma öğlen vakti süt akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avlaşa, Selendi</span>

Avlaşa, Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sümbüllü, Artvin</span>

Sümbüllü, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Sinkoti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şehitli, Eşme</span>

Şehitli, Uşak ilinin Eşme ilçesine bağlı bir köydür. Şehitli ve Yeni Şehitli olarak iki mahalleden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Sancak (idari birim)</span> osmanlı idari birim

Sancak, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapılanmasına dair bir terim olan sancak, Osmanlı Devleti'nde bir bölge veya gelir getiren has anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hamitoğulları Beyliği</span> Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beyliklerinden beylik

Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. Hamidoğulları'nın bir diğer önemli özelliği ise topraklarının bir kısmını para karşılığı Osmanlı Devleti'ne satmasıdır.

Avdan, Denizli'nin Bozkurt ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe Sancağı</span> Osmanlı idari yapılanmasında bir birim

Menteşe Sancağı, Osmanlı Devleti zamanında günümüzdeki Muğla iline denk gelen sancak.

<span class="mw-page-title-main">Eğrigöz, Emet</span>

Eğrigöz, Kütahya ilinin Emet ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Teke Sancağı</span>

Teke Sancağı ya da Teke İli, günümüzde Türkiye'nin Antalya şehrinin merkeziyle birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve Afyonkarahisar'ın bir kısmını içine alan bir Osmanlı sancağıydı. II. Murad zamanında Osmanlıların kontrolüne giren sancağın kuzeyinde Hamîd Sancağı, kuzey doğusunda Karaman, doğusunda Alanya ve batısında Menteşe Sancağı bulunuyordu.