İçeriğe atla

Yuri Gagarin Anıtı

Koordinatlar: 55°42′30″K 37°34′57″D / 55.70833°K 37.58250°D / 55.70833; 37.58250
Yuri Gagarin Anıtı
Harita
Koordinatlar55°42′30″K 37°34′57″D / 55.70833°K 37.58250°D / 55.70833; 37.58250
KonumMoskova, Yuri Gagarin Meydanı
TasarlayanPavel (Paul) Bondarenko
TürAnıt
MalzemeGranit taban üzerine titanyum
Uzunluk42,5 metre (139ft)
Açılış tarihi4 Temmuz, 1980

Yuri Gagarin Anıtı, 42,5 metre yüksekliğinde bir kaideye (taban) sahiptir. Uzaya çıkan ilk kişi olan Yuri Gagarin'in heykelidir. Moskova'da Leninsky Prospekt Bulvarında yer almaktadır. Tabanı, bir roket egzozunu andıracak şekilde tasarlanmıştır.[1] Heykel, uzay araçlarında sıklıkla kullanılan bir metal olan titanyumdan yapılmıştır ve 12 ton ağırlığındadır.[1]

Tanım

Yuri Gagarin'in anıtı, 1980 Olimpiyat Oyunları için inşa edildi.[2] Leninsky Bulvarı'ndaki Gagarin Meydanı'nda bulunuyor. Anıtın yaratıcıları heykeltıraş Pavel Bondarenko, mimarlar Yakov Belopolsky, FM Gazhevsky ve tasarımcı AF Sudakov'dur.[3] Anıt titanyumdan yapılmıştır ve yüksek nervürlü bir kaide (taban) üzerine monte edilmiştir. Anıtın toplam yüksekliği 425 metre (1.394 ft), toplam ağırlığı ise 12 tondur.[3] Anıtın dibinde, Yuri Gagarin'in uzaya ilk insanlı uçuşunu yaptığı 12 Nisan 1961'de uçan Vostok uzay aracının bir maketi var.[3]

Heykelin mimarlaro, yardım için Rusya Havacılık Malzemeleri Enstitüsü'ndeki (VIAM) uzmanlara başvurdu ve uzmanlar heykelin parlak bir yüzeye ve kabul edilebilir bir renge sahip olan titanyum döküm alaşımı VT5L'yi kullanmasını önerdiler.

Anıt, Balashikha Döküm ve Mekanik Fabrikasında bir yıldan kısa bir sürede yapıldı. Yuri Gagarin'in titanyum heykeli, cıvata ve kaynakla birbirine bağlanan 238 döküm parçadan birleştirildi. En büyük sorunlar, en büyük parçanın – kozmonotun yüzünün – üretiminde ortaya çıktı. 300 kilogram (660 lb) ağırlığındaki yüz vakumlu fırında eritilmek için çok ağırdı. Yuri Gagarin Anıtı, titanyumdan yapılmış dünyanın ilk büyük ölçekli anıtıdır.[2][4]

Gagarin figürü yukarı bakıyor. Yüksek nervürlü kaidesi (tabanı), anıtın önemli bir parçasıdır ve uzay roketinin fırlatılmasını sembolize eder.[5] Anıtın üstündeki yazıtta (Rusça):

12 Nisan, 1961'de Sovyet Vostok uzay gemisi, içinde bir adamla uzaya çıktı. Uzaya ilk çıkan kişi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği vatandaşı Yuri Gagarin'dir.

Hatıra parası

1991 SSCB 3 rublelik bir madeni paranın arka yüzü

Yuri Gagarin'in anıtı, dolaşımda olmayan 1 oz gümüş 3 Ruble madeni paranın arka tarafında tasvir edilmiştir. Bu madeni para 1991 yılında insanlı uzay uçuşunun 30. yıldönümünü onurlandırmak için basıldı. Anıtın bir görüntüsü, madeni paranın arka tarafında (Rusça) "30 yıllık insan uzay uçuşu" sözleriyle birlikte tasvir edilmiştir.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "The highest monuments of Moscow (photo with drone)". Explore Russia. ExploreRussia, Inc. 9 Kasım 2016. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  2. ^ a b "Титан из Подмосковья". ivanovo.kp.ru. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2011. 
  3. ^ a b c "Памятник Гагарину в Москве может рухнуть". newsru.com. 29 Ocak 2003. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2011. 
  4. ^ "Искусство литья в ХХ веке". uzcm.ru. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2011. 
  5. ^ "Памятники Москвы. Памятник Ю. А. Гагарину на Проспекте Ленина". 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  6. ^ "3 Rubles, Soviet Union (USSR)". en.numista.com (İngilizce). Numista. 3 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Skylab</span> NASA yapımı uzay istasyonu

Skylab, 14 Mayıs 1973 tarihinde Amerikan uzay ajansı NASA tarafından fırlatılan ve işletilen bir uzay istasyonudur. 1973 ve 1979 yılları arasında dünya yörüngesinde tur atmış olup, insanların yörüngede daha fazla kalabilmesi ve ağırlıksız ortamda çeşitli deneylerin yapılabilmesi amaçlanmış ve bunun için bir atölye, bir güneş gözlemevi ve diğer sistemler içermiştir. Değiştirilmiş bir Saturn V roketi kullanılarak, 77 ton civarı ağırlığı ile insansız olarak uzaya fırlatılmıştır. İstasyona 1973 ve 1974 tarihleri arasında üç insanlı görev uçuşu yapılmış olup yapılan bu uçuşlarda, Apollo Kumanda/Servis Modülü (KSM), Saturn roket ailesinin daha küçük bir üyesi Saturn IB üzerine takılarak kullanılmış, üç astronotluk ekipler taşınmıştır. Üçüncü görevde, fazladan bir Apollo KSM / Saturn IB roketi, olası bir uzayda kurtarma operasyonu için yerde uçuşa hazır olarak bekletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baykonur Uzay Üssü</span>

Baykonur Uzay Üssü, Tyuratam olarak da adlandırılır, Sovyetler Birliği tarafından kurulmuş, bugünkü Kazakistan'da yer alan dünyanın en eski ve bölgedeki en büyük uzay üssüdür. Mevcut Rus uzay programı Roskosmos sebebiyle halen aktif olarak kullanılan uzay üssünde her yıl çok sayıda ticari, askeri ve bilimsel operasyonun gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">German Titov</span> Sovyet kozmonot (1935-2000)

German Stepanoviç Titov, Sovyet kozmonot. Yuri Gagarin, Amerikalı astronotlar Alan Shepard ve Gus Grissom'dan sonra uzaya çıkan dördüncü insandır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valentina Tereşkova</span> Sovyet kozmonot, uzaya çıkan ilk kadın (1963)

Valentina Vladimirovna Tereşkova, emekli Sovyet kozmonotu ve siyasetçidir. Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir. 16 Haziran 1963 yılında, Vostok 6 pilotluğu için 400'ü aşkın başvuru ve 5 finalist arasından Tereşkova birinci seçildi. Uzayda, Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Komarov</span>

Vladimir Mihailoviç Komarov, Sovyet kozmonotu, bir uzay uçuşunda hayatını kaybeden ilk insan.

<span class="mw-page-title-main">Vostok 1</span> SSCB yapımı bir uzay aracı

Vostok 1, Vostok programının ilk uzay uçuşu ve tarihteki ilk insanlı yörünge uçuşuydu. Vostok 3KA uzay kapsülü, 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin ile birlikte Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı ve Gagarin'i Dünya çevresinde yörünge hızına ulaşan ve Dünya çevresinde tam bir tur atan ilk insan yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vostok (uzay aracı)</span> SSCB yapımı uzay aracı

Vostok Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen bir uzay aracıdır. İlk insanlı uzay uçuşu Vostok 1 ile 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay yolculuğu</span> uzayda yolculuk yapmak

Uzay yolculuğu, Dünya'dan atmosfer dışına veya dış uzayda gerçekleştirilen yolculuktur. Uzay yolculukları, insanlı veya insansız uzay araçları ile bilimsel, askerî ve ticarî amaçlarla gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay araştırmaları</span>

Uzay araştırmaları, uzay teknolojisi kullanılarak uzayın keşfi ve incelenmesidir. Uzayın fiziksel keşfi hem insanlı uzay araçları ile hem de uzaktan yönetilen robot uzay gemileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SK-1 uzay giysisi</span> Yuri Gagarin için özel olarak geliştirilen uzay giysisi

SK-1,, Sovyet havacı ve kozmonot Yuri Gagarin için özel olarak geliştirilmiş bir giysi idi. İlk uzay elbiselerinden biri sayılmaktadır.

Uzay yolculuğu, 20. yüzyılda Konstantin Tsiolkovsky ve Robert H. Goddard tarafından geliştirilen teorik ve pratik atılımların ardından insan başarısının bir parçası haline geldi. Sovyetler Birliği, yörüngeye ilk uydu, ilk erkek ve ilk kadını uzaya göndererek savaş sonrası Uzay Yarışında önder oldu. ABD, 1969'da Ay'a ilk insan inişi ile Sovyet rakiplerini yakaladı. Uzay yarışı sona ermesini takiben, uzay uçuşu harika uluslararası işbirliği ile karakterize edilmiştir ve bu Dünya yörüngesine ucuz erişim ve ticari girişimler için bir genişleme oluşturmuştur. Gezegenler arası sondalar Güneş sistemindeki gezegenlerinin hepsiniziyaret etmiş ve insanlar yörüngede Mir ve ISS gibi uzun süre uzay istasyonlarında kalmıştır. Çin, insanlı misyonlar da dahil olmak üzere önemli uzay uçuş yeteneğine sahip üçüncü ülke olarak ile ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin uzay programı</span> 1930lu yıllardan dağılıncaya kadar SSCB tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programları

Sovyetler Birliği'nin uzay programı, 1930'lu yıllardan 1991'de dağılıncaya kadar eski Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programlarından oluşuyordu. Altmış yıllık geçmişi boyunca, bu öncelikle sınıflandırılmış askeri program, uzay uçuşlarında bir takım öncü başarılar göstermişti, bunlar; ilk kıtalararası balistik füze (R-7), ilk uydu, Dünya yörüngesine ilk canlı taşıma görevi, uzayda ve Dünya yörüngesinde ilk insan, uzayda ve yörüngedeki ilk kadın, ilk uzay yürüyüşü, Ay'la ilk çarpışma, Ay'ın karanlık tarafının ilk görüntüsü ve insansız olarak Ay'a yumuşak iniş, ilk uzay gezgincisi, otomatik olarak ayıklanan ve Ay'dan Dünya'ya getirilen ilk Ay örneği ve ilk uzay istasyonundan oluşmaktadır. İlk gezegenler arası sondalar, kayda değer başka kayıtlar içeriyordu: Venera 1 ve Mars 1, sırasıyla Venüs ve Mars'a uçmuş, Venera 3 ve Mars 2, ilgili gezegen yüzeyi ile çarpışmış ve Venera 7 ve Mars 3 bu gezegenlere yumuşak iniş yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzayın Fethi Anıtı</span>

Uzayın Fethi Anıtı, 1964 yılında Moskova'da Sovyetler Birliği'nin uzay çalışmalarındaki başarıları anısına dikilen anıt. Rusya Fuar Merkezi'nin ana girişinin ileri bölgesinde yer alan ve titanyumdan yapılan anıt 77° eğiminde ve 107 metre yüksekliğindedir. Hemen önünde Kozmonotlar Anıt Müzesi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotlar Günü</span> Özel bir gün

Kozmonotluk Günü Rusya ve diğer bazı ülkelerde 12 Nisan gününde kutlanılan önemli bir gündür. Polonya'da "Uluslararası Havacılık ve Kozmonotluk Günü" (Lehçe: Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki yine 12 Nisan'da, aynı günde kutlanır. 2011 yılında 12 Nisan Uluslararası İnsan Uzay Uçuşu Günü olarak kabul edildi. Bu gün önemini 27 yaşındaki Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in 12 Nisan 1961 tarihinde ilk defa uzaya çıkmasından alır. Gagarin Dünya üzerinde 1 saat 48 dakika Vostok 1 uzay aracında tur atmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotlar Geçidi</span>

Kozmonotlar Geçidi Kuzey Moskova'da bulunan, Rus Kozmonotluk Müzesi ve Uzay Fatihleri Anıtı'na sahiplik yapan büyük bir geçittir. Bu yol sadece yayalara açıktır ve müze ve anıtı Rusya Fuar Merkezi metro istasyonuna bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotluk Anıt Müzesi</span> Moskova, Rusyada uzay keşifleri ile alakalı içerikler sunan bir müze

Kozmonotluk Anıt Müzesi, Moskova, Rusya'da uzay keşifleri ile alakalı içerikler sunan bir müzedir. Uzayın Fethi Anıtı ile birlikte şehrin kuzey doğusunda bulunur. Müzenin içerisinde Sovyet ve Rusların uzayla alakalı sergi ve modellemeleri bulunur. Bu figürler uçuşun tarihi, astronomi, uzay keşifleri ve uzay teknolojisi hatta uzaydaki sanat hakkında bilgiler verir. Rus istatistiklerine göre bu müzede yaklaşık olarak 85,000 farklı eşya bulunmakta ve bunların çoğusu Sovyet döneminden kalmıştır. Yaklaşık olarak 300 bin kadar ziyaretçi her yıl bu müzeyi ziyaret etmektedir.

Kayıp Kozmonotlar veya Hayalet Kozmonotlar, Gagarin'den önce kimi Sovyet kozmonotlarının uzaya girdiklerini iddia eden bir komplo teorisidir; ancak varlıkları Sovyet ya da Rus uzay otoriteleri tarafından kamuya açıklanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği posta pulları</span>

Sovyetler Birliği posta pulları, Sovyetler Birliği'nde 1923–1991 yılları arasında çıkarılan posta pullarını kapsamaktadır. Moskova merkezli pullar genellikle Rusça yazılı olarak basılırdı. Sovyet pulları; konusu itibarıyla büyük ölçüde dünyanın ilk sosyalist devletinin tarihi, Sovyet politikası, ekonomisi ve kültürü gibi konuları ele almaktaydı.