İçeriğe atla

Yurdusev Özsökmenler

Yurdusev Özsökmenler
Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili
Görev süresi
9 Temmuz 2015 - 1 Kasım 2015
Başkan İsmet Yılmaz
Birlikte görev Naci Bostancı
Şafak Pavey
Koray Aydın
Yerine geldiğiSadık Yakut
Yerine gelenPervin Buldan
Türkiye Büyük Millet Meclisi
25. Dönem Milletvekili
Görev süresi
7 Haziran 2015 - 1 Kasım 2015
Seçim bölgesiHaziran 2015 - Van
Bağlar belediye başkanı
Görev süresi
28 Mart 2004 - 29 Mart 2009
Yerine geldiğiCabbar Leygara
Yerine gelenYüksel Baran
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Ocak 1952(1952-01-01)
Lapseki, Türkiye
Partisi Sosyaldemokrat Halk Partisi (2004-2009)
Halkların Demokratik Partisi (2014-günümüze)
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi

Yurdusev Özsökmenler (d. 1 Ocak 1952 Lapseki, Türkiye), 9 Temmuz-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili olarak görev yapmış Türk siyasetçi. Haziran 2015 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Van milletvekili seçildi. 2004-2009 yılları arasında da Diyarbakır'da Bağlar belediye başkanı olarak görev yaptı.

Biyografi

İlk yılları ve kariyeri

Yurdusev Özsökmenler, 1 Ocak 1952 tarihinde Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde doğdu. Annesi bir ilkokul öğretmeniydi. Özsökmenler, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji ve Etnoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra Özgür Gündem ve Özgür Ülke gibi gazetelerde gazetecilik yaptı. Daha sonra Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nda (KESK) yayıncılık uzmanı oldu.[1]

Siyasi kariyeri

Özsökmenler, 2002 genel seçimlerinde Gaziantep seçim bölgesi için Demokratik Halk Partisi'nden (DEHAP) aday oldu. Ancak partisi, mecliste temsil kazanmak için gereken %10'luk seçim barajını geçemediği için seçilemedi.[2]

2004 yerel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halk Partisi'nin (SHP) Bağlar belediye başkan adayı oldu. Özsökmenler, 50.733 oyla Bağlar belediye başkanı seçilerek 2009 yılına kadar görev yaptı.[3] 2009 yerel seçimlerinde yerine Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) Yüksel Baran seçildi.

Haziran 2015 genel seçimleri için Van'dan Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) milletvekili adayı oldu ve seçildi. 80 milletvekili ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin dört başkanvekilinden birini seçme hakkına sahip olan HDP'nin başlangıçta Dilek Öcalan'ı öne sürmek niyetinde olduğu iddia edildi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yeğeni olan Öcalan, ağır eleştirilere maruz kaldı ve rolü istemediği iddia edildi.[4] Öcalan'ın yerine Özsökmenler, HDP'nin meclis başkanvekili oldu.

Teröre yardım iddiaları

Özsökmenler, Bağlar belediye başkanı olarak görev yaptığı sırada, Avrupa merkezli bir PKK karşıtı internet sitesinde, Özsökmenler'in PKK eğitim kampında silahlı ve askeri üniforma giydiğini gösterdiği iddia edilen bir fotoğraf yayınlandı. Resmi yayınlayan kişi, Öcalan nedeniyle göreve geldiği iddia edilen Özsökmenler'in kod adının 'Ayşe' ve Abdullah Öcalan'ın eşi olduğunu iddia etti.[5] Özsökmenler ve avukatı bu iddiaları reddederek fotoğrafın yayınlanmasını 'Özsökmenler'in kişiliğine ağır bir saldırı' olarak nitelendirdi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Yurdusev Özsökmenler Kimdir ? - Yurdusev Özsökmenler Hayatı ve Biyografisi". Haberler.com. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  2. ^ "Archived copy". 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  3. ^ "Yurdusev Başkanın Hizmetleri Beyinden mi?". M.bianet.org. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  4. ^ "HDP'nin TBMM Başkanvekili belli oldu". Radikal. 6 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  5. ^ "PKK'da ilginç iddia: DTP'li Özsökmenler, Öcalan'ın karısıdır". Milliyet. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  6. ^ "Devletin tepesine Kalaşnikof'lu vekil". Sözcü. 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Öcalan</span> PKKnın kurucu lideri (1978–1999)

Abdullah Öcalan veya zaman zaman kullanılan kısa adıyla Apo, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2005–2009)

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 9 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş ve 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmış olan siyasi parti. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil yapraklı kırmızı güldür. Demokratik Toplum Partisi, Demokratik Toplum Hareketi'nin partileşmesi sonucunda kurulmuştur. Partinin kurucuları arasında Demokrasi Partisi eski milletvekillerinden Leyla Zana ve Orhan Doğan ile Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Türk bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

Aysel Tuğluk, Zaza kökenli Türk siyasetçidir. 2007-2009 ve 2011-2015 yılları arasında yaklaşık 6,5 yıl boyunca TBMM'de milletvekili olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hasip Kaplan</span> Türk siyasetçi

Hasip Kaplan, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Pervin Buldan</span> Türk siyasetçi

Pervin Buldan, Türk siyasetçidir. Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanıydı. TBMM'de 23., 24. dönem Iğdır; 25, 26 ve 27. dönem İstanbul milletvekilidir. Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Feleknas Uca</span> Kürt politikacı

Feleknas Uca, Yezidi asıllı Türk siyasetçidir. 1999'dan 2009'a kadar Almanya'dan Avrupa Parlamentosu üyesiydi ve Die Linke'de görev yaptı. Feleknas Uca, Ocak 2005 Irak parlamento seçimlerine kadar dünyanın tek Yezidi parlamenteriydi. Haziran 2015'te Diyarbakır'dan milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Barış ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2008–2014)

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Demirtaş</span> kürt siyasetçi ve avukat

Selahattin Demirtaş, Türk avukat, siyasetçi ve yazardır. 22 Haziran 2014'te seçildiği Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanlığı görevini 11 Şubat 2018'e kadar yürütmüştür. 4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutukludur.

<span class="mw-page-title-main">Gültan Kışanak</span> Kürt siyasetçi

Gültan Kışanak, Kürt gazeteci ve siyasetçi. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı, eski Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Bilgen</span> Türk siyasetçi

Ayhan Bilgen, Türk gazeteci ve siyasetçidir. Halkların Demokratik Partisinden eski Kars belediye başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. Eş genel başkanları Cahit Kırkkazak ve Sultan Özcan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Bölgeler Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Bölgeler Partisi, 11 Temmuz 2014 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DBP" şeklindedir. Simgesi başağı elinde tutan insan silüeti ve sekiz yıldızdır. Eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır'dır. TBMM'de iki vekil ile temsil edilmektedir.

Ali Haydar Konca, Kürt asıllı Türk siyasetçi, avukat ve eski bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Besime Konca</span>

Besime Konca, Türk siyasetçi. 2015 genel seçimleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil etti. 2017 yılında hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası sebebiyle milletvekilliği düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Dirayet Taşdemir</span> Türk politikacı

Dirayet Taşdemir, Kürt siyasetçi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili. 25, 26 ve 27. dönem Ağrı milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Zeydan</span> Van Büyükşehir belediye başkanı

Abdullah Zeydan, Kürt asıllı Türk mimar, siyasetçi, Hakkâri eski milletvekili ve mevcut Van Büyükşehir Belediye başkanı.

Çağlar Demirel, Türk siyasetçi ve Halkların Demokratik Partisi milletvekili. Haziran ve Kasım 2015 genel seçimlerinde HDP Diyarbakır milletvekili olarak meclise girmiş, HDP grup başkan vekilliği yapmıştır.

Cengiz Çiçek, avukat ve siyasetçi. 28. dönem TBMM İstanbul milletvekilidir.