İçeriğe atla

Yunus Nuri

Yunus Nuri
DoğumYunus Hacı Süleyman oğlu Süleymanov
1878
Erivan, Rus İmparatorluğu
Ölüm1950
Erivan, Ermenistan SSC
MilliyetAzerbaycanlı
MeslekAktör

Yunus Nuri (1878 – 1950) Azerbaycanlı aktör, Ermenistan SSC Onur Sanatçısı (1935). Erivan'da Azerbaycan tiyatrosunun kurucularından biriyfi.[1][2]

Hayatı

Yunus Hacı Süleyman oğlu Süleymanov, 23 Ocak 1878'de Erivan'da doğmuştur. 1896'da Erivan'da tiyatroya başlamış ve ömrünün sonuna kadar Erivan Azerbaycan Tiyatrosu'nda çalışmıştır.[1]

Yunus Nuri tiyatroda Hacı Kara ("Hacı Kara", Mirza Fetali Ahundov), Sultan Bey ("Arşın Mal Alan", Üzeyir Hacıbeyov), doktor ("Aşık Doktor", Jean Baptiste Molière ), Atakişi ("Sevil", Cafer Cabbarlı), Allahverdi ("1905'te", Cafer Cabbarlı), Giko ("Pepo", Gabriel Sundukian), Şeyh Nasrullah ("Ölüler", Celil Memmedguluzade) ve başka rollerde oynamıştır. Yunis Nuri "Has-puş", "Zangezur", "Sevan Balıkçıları", "Anait" ve diğerleri gibi filmlerde rol almıştır.[1][3][4]

Yunus Nuri 5 Ocak 1950'de Erivan'da vefat etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b c Кулиева 1981.
  2. ^ "news.milli.az". news.milli.az. 2014. 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  3. ^ Sabir Rizayev, Əkbər Yerevanlı. (1980). "Jунис Нури". arar.sci.am. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  4. ^ ""Azerbaijan state theatre museum named after J.Jabbarli"". 8 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Bibliyografi

  • Дж. Кулиева (1981). Јунис Нури. Baku: Главная редакция Азербайджанской советской энциклопедии. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özakman</span> Türk yazar

Turgut Özakman, Türk bürokrat, yazar ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Neftçi PFK</span> Azerbaycan Premyer Ligde mücadele eden Azerbaycan takımı

Neftçi Bakü, Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrini temsil eden, Azerbaycan'ın en ünlü ve en başarılı futbol kulübüdür. Tüm Azerbaycan şampiyonasında yer alan iki takımdan biridir. Neftçi takımı ülke çapında tüm yarışlarda rekora sahiptir. Öyle ki, 9 kez Azərbaycan Premyer Liqası'na, 7 kez Azerbaycan Kuboku'na ve 2 kez Azerbaycan Süper Kupası'na sahip olmuştur. Ayrıca, takım Uluslararası çapta 1 kez Bağımsız Devletler Topluluğu Kupası'na sahip olmuştur. Bu kupa Azerbaycan futbol kulüplerinin uluslararası düzeyde kazandığı ilk şampiyonluk oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vahi Öz</span> Türk sinema, tiyatro, radyo ve dublaj aktörü

Vahi Öz ya da doğum adıyla Vahe Özanyan,, Türkiye Ermenisi oyuncu.

Yunus şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Cabbarlı</span>

Cafer Cabbarlı, Azerbaycanlı oyuncu, şair, yazar, senaryo yazarı, yönetmen.

<i>Ölsem... bağışla</i>

Ölsem...Bağışla, 1989 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı film, II. Dünya Savaşı sonrasının Bakü'sünde geçer. Yusuf savaştan yeni dönmüş; sevdiği kızın onu beklemeyerek bir başkasıyla evlendiğini öğrenmiştir. Yusuf'un annesi ona Yusuf'un babasının haksız yere hapse mahkûm edildiğini söylediği vakit ölmüş babası için savaşacaktır. Lakin filmin sonunda Yusuf güzel olmayan fikirlerden temizlenmiş bir kalple hayatını kaybedecektir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Memmedova</span>

Şefiqe Haşım kızı Memmedova, Azerbaycanlı oyuncu, Azerbaycan'ın halk sanatçısı (1982), Azerbaycan Cumhuriyeti Yapımcıları Birliği'nin ilk başkanı (2012). SSCB Devlet Ödülünü 1981 yılında almıştır.

Elmira Hüseynova, Sovyet Azerbaycanlı heykeltıraş, ressam. Azerbaycan Seçkin Sanatçısı unvanına sahip (1967) sanatçının eserleri, dünyanın pek çok ülkesinde sergilenmiştir.

<i>Sevil</i> (piyes, 1928) Cafer Cabbarlı tarafından yazılmış bir piyes

Sevil, 1928 yılında Azerbaycanlı oyun yazarı Cafer Cabbarlı tarafından yazılmış bir piyes. Eserde kadınların toplumdaki rolü, çektikleri sıkıntılar, mücadeleleri ve geri kalmış ataerkil geleneklere karşı kazandıkları zaferleri konu alınmaktadır. Dönemin birçok kadını şehir tiyatrosunda bu oyunu izledikten sonra başörtüsü takmayı reddetti. Oyunun sonraki uyarlamalarının insanlar üzerinde orijinalinden daha az etkisi oldu. 1929'da aynı isimde bir film çekildi. Film, Orta Asya ve Kafkasya'daki birçok ülkede yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Tiyatro Müzesi</span>

Cafer Cabbarlı adına Azerbaycan Devlet Tiyatro Müzesi, Azerbaycan tiyatrosunun tarihine adanmış Azerbaycan'daki ilk müzedir.

Bahman Yusif oğlu Ahundov, Azerbaycanlı bir Sovyet ekonomisti, Azerbaycan SSC'nin Onurlu Ekonomisti, Azerbaycan SSC Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi (1968). Azerbaycan'ın ilk ekonomik bilimler doktoru olmuştur (1951).

<span class="mw-page-title-main">Elmira İsmayılova</span>

Elmira İsmayılova Azerbaycanlı oyuncu ve Azerbaycan Halk Sanatçısı (2007).

1905 - 1931 yıllarında Azerbaycanlı oyun yazarı Cafer Cabbarlı tarafından yazılan Kafkasya'daki Ermeni-Azerbaycan savaşı sırasında Azerbaycanlı Bahşi ile Ermeni Sona'nın aşk hikâyesini konu alan oyun.

<span class="mw-page-title-main">Bahşi Gelenderli</span>

Gelenderli Bahşi Hasan oğlu - tiyatro yönetmeni, Ermenistan SSC'nin (1939) ve Azerbaycan SSC'nin (1974) Emekdar Sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu</span> Bakü, Azerbaycanda tiyatro

Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rusça oyunlar sergileyen bir tiyatrodur. Tiyatroda sunulan eserler çoğunlukla Rus yazarlarından ve Rus edebiyatından, geri kalanı ise Azerbaycan edebiyatı'ndan ve Avrupa edebiyatı'ndan klasik ve modern yazarların performanslarıdır. Tiyatro, Azerbaycanlı şair ve oyun yazarı Samed Vurgun'un onuruna adlandırılmıştır.