İçeriğe atla

Yunus Emre (film)

Yunus Emre
YönetmenÖzdemir Birsel
YapımcıÖzdemir Birsel, Cahit Uçuk
SenaristÖzdemir Birsel
Hikâye (eser)İhsan Yüce
OyuncularHakan Balamir
Görüntü yönetmeniSalih Dikişçi
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1974
Çıkış tarih(ler)i14 Aralık 1974 (Türkiye)
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Gönüller Fatihi Yunus Emre, 1974 çıkışlı Türk sinema filmi.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunus Emre</span> Türk şair ve mutasavvıf (1240–1320)

Yunus Emre (1240-1320), Anadolu sahasında yetişmiş Türk şair ve mutasavvıf. 13. yüzyılın son yarısı ve 14. yüzyılın başlarında yaşamış Türkmen bir derviş olan Yunus Emre, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsüdür. Tarihî şahsiyeti hakkındaki bilgiler yetersiz, hatta birbirini yalanlayıcı nitelikte olmakla birlikte biraz da menkıbelere karışmıştır. Yunus Emre hakkında biyografik bilgi veren velayetnameler ile manzum şiirler dışında temel kaynak bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alibeyköy</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Alibeyköy, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesi sınırları içindeki bir semttir. Tarihinde mısır tarlaları ile bilindiğinden günümüzde aynı tarlalardan eser olmamasına karşın semtin girişindeki dev mısır heykelinde de görülebileceği gibi semtin sembolü olarak seçilmiştir. Alibeyköy nüfusunun çoğunluğunu, 1950-1960 yılları arası o dönem Yugoslavya Federasyonu olan şimdi ise Makedonya ve Kosova'dan gelen Türk göçmenler oluşturmaktadır. Alibeyköy göçmenleri genellikle, kuyumculuk ve tatlıcılık işleri ile uğraşmaktadır. Bunun yanı sıra komşu mahalleler olan Çırçır ve Karadolap mahallelerinin yerlileri de Yugoslavya Türk göçmenidir.

Rıza Tüzün, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Yunus şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Emre, Kula</span> Kula ilçesinin mahallesi

Emre, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yunus Emre (1240-1321), Türk halk şairi ve düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Algan</span> Türk oyuncu ve şarkıcı (1937-2024)

Ayla Algan, Türk tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Arsan</span> Türk oyuncu

Asuman Arsan, Türk oyuncudur.

Tapduk Emre, Horasanlı bir Türkmen dervişi olan Yunus Emre'nin mürşidi olarak tanınır. Doğum tarihi 1210 ve 1215 yılları arasında tahmin edilmektedir. Rivayete göre, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre'nin eğitimini Tapduk Emre'ye emanet eder. Tapduk Emre'den itibaren Anadolu'da "Tapduklular" adında bir topluluğun varlığı belirtilmektedir. Yunus, Nallıhan Tapduk Emre dergahında kırk yıl boyunca odun taşıyan bir derviştir ve taptukluların yetiştirdiği en büyük ozanlardan biri olarak kabul edilir.

Payidar Tüfekçioğlu, Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Melike Zobu</span> Türk oyuncu

Melike Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Emre, şu anlamlara gelebilir:

Ali Ulvi Hünkar, Türk oyuncu, senarist.

İmre – Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde Cemre Cini. İmere veya Emre de denir. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre 20 Şubatta havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Emir ise sis, duman, bulut anlamlarını taşır. Ünlü tasavvuf ozanı Yunus Emre ve şeyhi Taptuk Emre’nin adları da bu konuda ilgi çekici bir özellik taşır. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir. Amramak/Emremek/İmremek ve Amra/Emre/İmre (Aşık) sözcükleri de bu konuyla bağlantılı olarak değerlendirilebilir. İç Anadolu'da ve Sivas yöresinde, soğukta kalanlar için kullanılan "İmir'in (Emir'in) iti gibi titremek," deyiminin de yine bu varlıkla alakalı olduğu söylenir.

<i>Delisin</i>

Delisin, Ergin Orbey'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1975 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Tarık Akan ve Necla Nazır oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleviliğin tarihi</span>

Alevîlik inancı, Anadolu'nun Müslümanlaşması sürecinde önemli izler bırakan, Hoca Ahmed Yesevî, Ebu'l Vefâ, Kutb'ûd-Dîn Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli dînî şahsiyetlerin fikirleriyle yapılandırılmıştır. Ayrıca Alevîlik, Hallâc-ı Mansûr, Seyyid Nesîmî, İsmâ‘il Safevî (Hatai) ve Pir Sultan Abdal ile Hubyar Sultan'a da ayrı bir ehemmiyet vermektedir. Şah İsmâ‘il Safevî, Alevîlik inancının Anadolu'da yayılmasında çok önemli ve etkin bir rôl oynamıştır. Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.

<i>Yunus Emre: Aşkın Sesi</i> Türkiye yapımı sinema filmi

Yunus Emre: Aşkın Sesi, Yunus Emre'nin hayatını konu alan Türk yapımı sinema filmidir.

Yunus Emre Yalçın, Türk futbolcudur. Orta saha pozisyonunda görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Ulaş, Palandöken</span>

Hüseyin Avni Ulaş, Erzurum ilinin Palandöken ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.