İçeriğe atla

Yunanistan’daki resmî tatiller

Yunanistan yasalarına göre yılın her Pazar günü resmi tatildir. Ayrıca Yılbaşı, 25 Mart, Paskalya Pazarı, Paskalya Pazartesisi, 15 Ağustos ve 25 Aralık olmak üzere altı tane de zorunlu tatil günleri bulunmaktadır. 1 Mayıs ve 28 Ekim‘de ise çalışanlar genellikle izne çıkmakla birlikte bu durum yasalara göre işverenin isteğine bağlıdır. Bununla birlikte, Yunanistan'da her yıl Çalışma Bakanlığı tarafından ilan edilen resmî tatiller dışında zorunlu veya isteğe bağlı olarak pek çok gün daha kutlanmaktadır. Bu sabit olmayan ulusal tatillerin listesi nadiren değişmekle birlikte son yıllarda pek değişmemiştir. Her yıl toplam on iki tane ulusal tatil kutlanmaktadır.

Yerel halkın resmi tatilden çok genel grev olarak değerlendirdiği 1 Mayıs haricinde Pazar günü yapılan resmi tatiller başka bir tarihe ertelenmez.

Ulusal bayramlara ek olarak, ülke çapında kutlanmayan yalnız belirli bir meslek grubu veya yerel topluluklar tarafından kutlanan bazı resmi tatiller de bulunmaktadır. Örneğin, birçok belediyenin İsim Günü, Kurtuluş Günü veya bir koruyucu Aziz günü vardır ve bu günlerde okullarda genellikle günlük tatil ilan edilir.

Ulusal tatiller

Ulusal Tatiller
Date İsim Yunanca İsmi Transkripsiyon Not
1 Ocak YılbaşıΠρωτοχρονιά Protochroniá Ayrıca bu gün dini olarak Basileios Bayramı ve İsa’nın Sünneti Bayramı olarak da kutlanmaktadır. [1]
6 Ocak EpifaniΘεοφάνεια Theophánia [1]
Tarihi değişen bayram
Paskalya’dan 48 gün önce
Sıradaki: 7 Mart 2022
Temiz Pazartesi Καθαρά Δευτέρα Kathará Deftéra Perhiz’in ilk günü.
25 Mart Bağımsızlık GünüΕικοστή Πέμπτη Μαρτίου Ikostí-pémpti Martíou
(25 Mart)
Yunan İhtilali’nin 1821 yılındaki ilanının yıldönümü.
Tarihi değişen bayram
Paskalya’dan 2 gün önce
Sıradaki: 30 Nisan 2021
Kutsal CumaΜεγάλη Παρασκευή Megáli Paraskeví [2]
1 Mayıs İşçi Günü Εργατική Πρωτομαγιά Ergatikí Protomagiá
(İşçilerin 1 Mayısı)
Tarihi değişen bayram
Paskalya’dan 1 gün sonra
Sıradaki: 3 Mayıs 2021
Paskalya PazartesisiΔευτέρα του Πάσχα Deftéra tou Páscha
Tarihi değişen bayram
Paskalya’dan 50 gün sonra
Sıradaki: 21 Haziran 2021
Hamsin Pazartesisi Δευτέρα Πεντηκοστής ya da Αγίου Πνεύματος Deftéra Pentikostís
(Hamsin Pazartesisi) ya da Agíou Pnévmatos
(Kutsal Ruh’un)
Kutsal Ruh Pazartesisi ya da Hamsin Pazartesisi. [1]
15 Ağustos Göğe Çıkış Günü ya da Kutsal Bakire’nin uykuya dalışı Κοίμηση της Θεοτόκου Kímisi tis Theotókou Bakire Meryem ile alakalı en önemli kutlama
28 Ekim Ohi Günü Το Όχι ya da Ημέρα του Όχι 'To Ochi' ya da 'Imera tou Ochi'
(“Hayır” günü)
Yunanistan’ın 1940 yılındaki İtalyan ültimatomunu reddetmesinin yıldönümü. [3]
25 Aralık Noel Χριστούγεννα Christoúyenna
26 Aralık Tanrı’nın Annesi’ni Övme Günü Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας Sínaxis Yperagías Theotókou Marías Tatilin dini anlamı toplanıp Theotokos’u övmek olsa da İngiliz Milletler Topluluğu’nun kutladığı Hediyeleşme Günü gibi Noel’den sonra olduğundan gün tatil olarak kabul edilir. [1]

Notlar

  1. ^ a b c d Geleneksel, Bakanlık tarafından düzenlendi
  2. ^ Paskalya Pazarı ve Hamsin Yortusu, her zaman pazar gününe denk geldiği için ayrı olarak resmî bayram sayılmamaktadır.
  3. ^ Opsiyonel, yasalar tarafından belirlendi

Belirli meslekler için tatiller

Belirli Meslekler İçin Tatiller
Tarih İsim Yunanca İsim Transkripsyion Geçerliliği Not
30 Ocak Üç Kutsal Aziz Τριών Ιεραρχών Trion Ierarchon Eğitim Eğitimin koruyucu azizleri olan Basileios, Nenizili Gregorios ve İoannis Hrisostomos’u anma günü
17 Kasım Politeknik Günü Πολυτεχνείο Polytechnio Eğitim 1973 yılında askerî cuntayı öğrencilerin protesto etmesinin yıldönümü

Bibliyografya

Dış bağlantılar

  • Yönetmelik uyarınca çalışma dışı günler olarak öngörülen çeşitli günlerin listesi (EEC, Euratom) No 1182/71, 3 Haziran 1971 [1] 30 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Babalar Günü</span> babalar onuruna kutlanan özel bir gün

Babalar Günü, pek çok ülkede her yıl haziran ayının üçüncü pazar günü babaların onuruna kutlanan özel bir gündür.

<span class="mw-page-title-main">İlkbahar</span> Kış ve yaz arasında bir mevsim

İlkbahar, bahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede 21 Mart ve 21 Haziran arasıdır. İlkyaz, kıştan sonra ve yazdan önceki dört ılıman mevsimden biridir. Baharın çeşitli teknik tanımları vardır ancak terimin yerel kullanımı yerel iklime, kültürlere ve geleneklere göre değişir. Kuzey Yarımküre'de bahar olduğunda, Güney Yarımküre'de güzdür veya tam tersidir. İlkbaharda, ekinoks, günler ve geceler yaklaşık on iki saat sürer, mevsim ilerledikçe gündüz uzunluğu artar ve gece uzunluğu azalır.

<span class="mw-page-title-main">30 Ağustos Zafer Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmenler Günü</span> Kutlama Günü

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.

Yasa ya da diğer adıyla kanun anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Yasalar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır. Yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüne mevzuat denir. Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

<span class="mw-page-title-main">29 Ekim Cumhuriyet Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Günü (9 Mayıs)</span>

Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

Cenevre orucu İsviçre'de kanton Cenevre'de kutlanan bir halk bayramı. Eylül ayının birinci pazarından sonraki perşembe günü kutlanır. 16. yüzyıldan beri kutlanmaktadır.

Sovyetler Birliği'ndeki resmî tatiller, Sovyetler Birliği'ndeki resmî tatil günleridir. Resmî olarak sekiz resmî tatil günü vardı. Toplamda ise otuzun üzerinde tatil günü bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

Ermenistan'daki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da sancak günleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Finlandiya'nın sancak günlerinin bir listesidir. Finlandiya'da, sancak günleri resmî ve belirlenmiş günlere bölünmüştür. Finlandiya bayrağı, Åland bayrağı ve Sámi bayrağının kendi resmî bayrak günleri vardır.

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya başbakanı</span> Estonyanın hükûmet başkanı

Estonya başbakanı veya resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti Başbakanı, Estonya'nın hükûmet başkanıdır. Başbakan, parlamentodaki gruplarla yapılan uygun istişarelerin ardından cumhurbaşkanı tarafından aday gösterilir ve Riigikogu tarafından onaylanır. Anlaşmazlık durumunda, parlamento cumhurbaşkanının adaylığını reddedebilir ve kendi adayını seçebilir. Uygulamada, başbakan görevde kalabilmek için parlamentonun güvenini korumak zorunda olduğundan, genellikle hükûmet koalisyonundaki kıdemli ortağın lideridir.

Devrim günü, çeşitli ülkelerde, genellikle önemli bir siyasi değişime yol açan bir devrimin başlangıç noktası veya dönüm noktası olan, ülke tarihindeki önemli bir olayın anısına düzenlenen resmi tatilleri veya anma günlerini ifade eder.