Yunanistan vatandaşlık yasası
Yunanistan milliyet yasası jus sanguinis ilkesine dayanmaktadır. Yunan vatandaşlığı, kan bağıyla veya vatandaşlık yoluyla edinilebilir. Yunan yasaları çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Bir Yunan vatandaşı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşıdır ve bu nedenle diğer AB vatandaşları ile aynı haklara sahiptir.[1]
Yunan vatandaşlığının elde edilmesi
Telsik yoluyla vatandaşlığa kabul
Yunan vatandaşı olan bir çocuk doğumla otomatik olarak Yunan uyruklu olur. Aynısı, aileleri beş yıl boyunca Yunanistan'da yasal ve kalıcı olarak yaşamış olup Yunanistan'da doğan çocuklar için de geçerlidir. Yurtdışında doğan ve ebeveynleri beş yıldır yasal ve kalıcı olarak Yunanistan'da yaşayan çocuklar, ilköğretimin (altı yıl) başarıyla tamamlanmasının ardından Yunan vatandaşı olurlar.
Evlilikten doğan bir çocuk, anne Yunan ise otomatik olarak Yunandır (bkz. Annelik). Baba Yunan ise ve babalığını kanıtlanabilirse (örneğin, babalık testi yoluyla), çocuğun henüz 18 yaşına ulaşmamış olması koşuluyla, Yunan vatandaşı olmak için başvuruda bulunulup çocuğa Yunan vatandaşlığı kazandırılabilir.
Yunanistan dışında yaşayıp etnik olarak Yunan kökenli olanlar bir Yunan vatandaşının çocuğu olarak vatandaşlığa kaydolmaya hak kazanmakta başarısız olurlarsa telsik yoluyla vatandaşlık elde edebilir. (Bu hüküm, bunun yerine Kıbrıs vatandaşlığına başvurabilecek Kıbrıslı Rumları kapsamamaktadır.). [] Başvuru sahibi en az bir ebeveyninin veya bir büyükbaba/büyükannesinin bir Yunan olarak doğduğunu kanıtlamak zorundadır.
Vatandaşlığa geçiş şartları etnik Yunan ve etnik olmayan Yunan yabancılar için farklıdır:
- Yabancı etnik Yunanlar, vatandaşlıklarını sürdürmek istediklerini belirten, yaşadıkları köy konseyinin belediye başkanından veya başkanından önce - Yunan vatandaşı olması gereken iki tanığın huzurunda - bir beyanda bulunmalıdır.
- Yabancı, bu bildirimi ilgili raporuyla İçişleri Bakanlığı'na ileten ikametgâhının Yunanistan konsolosuna sunabilir.
- Etnik Yunan olmayan bir yabancı, deklarasyondan önce yedi yıl boyunca Yunanistan'da yaşamalıdır. Ayrıca İçişleri Bakanlığı'na vatandaşlığa kabul için başvuruda bulunmalıdırlar.
Vatandaşlığa alınmış yabancıların çocukları, vatandaşlığa kabul işlemleri tamamlandığında evli değilse ve 18 yaşından küçükse Yunan olurlar.[2][3][4][5][6]
Evlilik
Şu anda evlilik, Yunan vatandaşlığı kazanılmasını veya kaybedilmesini sağlamaz. 1984'ten önce Yunan vatandaşıyla evlenen bir kadın otomatik olarak Yunan olmaktaydı. []
Altın vize
Yunanistan Altın Vizesi, Yunanistan'da mülk satın alıp oturma izni kazanmaya olanak tanır. Yatırımcılar Yunanistan'da en az 250.000 Euro'luk bir mülk satın alabilir ve ardından Yunanistan'da oturma izni talep edebilirler. Bu izin aynı zamanda Yunanistan'ın AB üyeliği nedeniyle Schengen Bölgesi'nde herhangi bir yerde yaşamaya izin vermektedir.[7]
Vatandaşlık kaybı
Bir Yunan vatandaşı, özellikle talep etmedikçe veya Yunan hükûmeti tarafından bu vatandaşa vatandaşlık izni verildiği ve daha sonra başka bir ülkenin vatandaşlığını aldıkları başka bir vatandaşlık aldıklarında Yunan vatandaşlıklarını kaybetmezler.[8] Yunan vatandaşı, Atina İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunarak gönüllü olarak vatandaşlıktan vazgeçebilir.[9] Erkek Yunan vatandaşları için, vatandaşlıktan feragat askeri görevlerinin tamamlanmasına tabidir.[10]
Çifte vatandaşlık
Yunanistan, vatandaşlarına, Yunan vatandaşlıklarına ek olarak yabancı vatandaşlık sahibi olmaları için izin verir. Bununla birlikte, bazı ülkeler çoklu vatandaşlığa izin vermemektedir, örneğin doğumla Yunan ve Japon vatandaşlığı alan yetişkinler, 22 yaşına gelmeden önce hangi vatandaşlığı korumak istediklerini, Adalet Bakanlığına bildirmek zorundadır.
Avrupa Birliği Vatandaşlığı
Yunanistan, Avrupa Birliği'nin bir parçası olduğundan, Yunan vatandaşları da Avrupa Birliği yasası adı altında Avrupa Birliği vatandaşıdırlar. Böylece serbest dolaşım haklarına ve Avrupa Parlamentosu'nda oy kullanma hakkına da sahiptirler. Yunanistan büyükelçiliği bulunmayan ve AB üyesi olmayan bir ülkedeyken, Yunan vatandaşları o ülkede bulunan diğer AB ülkelerinin büyükelçiliğinden konsolosluk koruması alma hakkına sahiptir. Yunan vatandaşlarına , AB Antlaşması'nın 21. maddesinde tanınan serbest dolaşım ve oturma hakkı nedeniyle AB içindeki herhangi bir ülkede yaşayabilir ve çalışabilirler.[11][12][13][14]
Yunan vatandaşlarının seyahat özgürlüğü
Vize Yunan vatandaşları için şartlar vatandaşları yerleştirilmiş başka devletlerin yetkilileri tarafından idari giriş kısıtlamaları vardır Yunanistan'da . 2017'de, Yunan vatandaşlarının vize içermeyen veya 171 ülke ve bölgeye varışta vizeleri vardı ve Visa pasaportları Endeksine göre dünyada Yunan pasaportunu 6. sırada tuttular .
Dış bağlantılar
- Vatandaşlık Koruma Bakanlığı 28 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Ulusal Gazete sayısı 217/2004
- Yunan Vatandaşlığı Kanunu 24 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
- ^ "Southern Europe's Immigration Test". Time. 18 Şubat 2010. 21 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2012.
- ^ "Citizenship law has minimal impact". Kathimerini. 14 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
- ^ "Citizenship up, ruling looms". Athens News. 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
- ^ "Court questions legality of citizenship law". Kathimerini. 14 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
- ^ "Turks of Western Thrace still struggling for rights, recognition". Today's Zaman. 27 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
- ^ "How MIPEX was used to reform Greek citizenship laws". MIPEX. 31 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.
- ^ "Altın vize yatırım opsiyonları". 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020.
- ^ "How To Become A Greek Citizen". Christos Iliopoulos. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020.
- ^ FEK 219/2004 article 18
- ^ "Greek Nationality Code". Ministry of Justice. 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2012.
- ^ "Greece". European Union. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2015.
- ^ Article 20(2)(c) of the Treaty on the Functioning of the European Union.
- ^ Rights abroad: Right to consular protection: a right to protection by the diplomatic or consular authorities of other Member States when in a non-EU Member State, if there are no diplomatic or consular authorities from the citizen's own state (Article 23): this is due to the fact that not all member states maintain embassies in every country in the world (14 countries have only one embassy from an EU state). Antigua and Barbuda (UK), Barbados (UK), Belize (UK), Central African Republic (France), Comoros (France), Gambia (UK), Guyana (UK), Liberia (Germany), Saint Vincent and the Grenadines (UK), San Marino (Italy), São Tomé and Príncipe (Portugal), Solomon Islands (UK), Timor-Leste (Portugal), Vanuatu (France)
- ^ "Treaty on the Function of the European Union (consolidated version)" (PDF). Eur-lex.europa.eu. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2015.